Batman vs. Superman

Dacă încă nu ați văzut filmul până acum, păzea că dau cu spoilere în voi de nu vă vedeți!

Titlul e de căcat.  Unul mai bun ar fi fost ” Batman vs. Superman până se prinde că e groasă, după care este  Superman feat Batman & Wonder Woman”.
Sau și mai bine ar fi mers un “Moartea domnului Superman”.
Ho, nu vă speriați ca învie mai ceva ca Isus Cristos,  dar nu în filmul cesta, ci în viitorul.  Care nu are cum să fie decât un film nasol, că prea l-au pregătit.
Să mai zic de rău?   Bă, faptul ca au adus zergi în film și au creat monstruozitatea aia care depășește granițele utilului în materie de cinematografie nu poate să fie de bine. Pe de altă parte e dificil să arăți vizual ca există ceva mai puternic decât Superman.  Aici cam toate filmele mai puțin man of Steel se cam caca pe ele că soluțiile găsite au fost de obicei superscalarea unui vilan.
Deși construcția lui Luthor e aici solidă. Îmi place asta.

De fapt există un singur lucru rău în tot filmul. Că au amestecat eroii. S-au luat după Marvel.
Serios, Batman și Superman nu trăiesc în două orașe diferite din aceeași țară,  deși steagul american e în ambele serii, evident , ci în două lumi paralele diferite,  cu arhetipuri de vilani diferite, iar personajele nu reconciliaza prea bine lumile din care vin.
Și chiar dacă separat personajele sunt secătuite de posibilități narative,  odată aduse împreună nu prea le mai poți separa.

Acum deapre film.
Mă așteptam la un film slăbuț după filmele bune cu a Dark Knight și filmul bunicel   “Man of Steel”.

Eftimie zice ca filmul e de 8 dacă ai văzut poveștile de care e legat și cam de 6,  dacă nu.
Eu nu sunt de acord. Cred că e de 8 oricum. Practic cred că poate fi mai bine dacă nu știi povestea. Altfel, în cazul meu, acțiunea s-a concretizat cam cum îmi imaginam. Dar filmul nu e despre twisturi și suspans. Până când ai moartea lu’ Lazarescu pe final. Deși și aici ai putea intui ce se întâmplă.

E despre punere în scenă,  despre modul cum e tras – fix suprarealist, cu tonuri întunecate cam cum te aștepți să fie transpunerea unei benzi desenate de felul ăsta.
Sound trackul e bun, iar scenele de lupta sunt de fapt coregrafie.
Simți ca filmul are ritm, un fel de propriul sistem de referință al desfășurării acțiunii și o tonalitate gravă pe tot parcursul său aproape.

Micile momente în care firul e întrerupt de câte o umbră de umor sunt fix cât să te distragă de la ce urmează,  sau cât să iei o gură de aer. Poate de aia în contextul ăla glumele slabe par să aibe ceva mai mult umor.

Povestea de dragoste 💕 Superman – Lois e  și ea transpusă la nivelul maturității seriei.  Lois e acum trecută bine de 30 de ani ( actrita are 40+)  nu mai are naivitatea din primele serii, dar nici vibe-ul tinereții,  iar relația, deși e puțin ilustrată, e în termeni corecți.  E puțin ciudat să fii Superman și sa umbli cu milfe,  adică orice peste 25 de ani. Dar la ce să te aștepți de la unul care poartă chiloții peste pantaloni.  Batman însă, nu se dezice.  El e mai mult cu muieretul de calitate,  ălălaltu’ cu munca. De fapt , e vizibil desenat faptul că Superman arată mai tânăr și mai dus la sală și nu-l deranjează. Pumele se bucură.

Cu tot  ridicolul costumelor, fiind totuși film cu super-eroi, se vede #binedetot și indiferent de ce au zis alții eu îl văd ca pe cel mai bun din serie chiar dacă e o schimbare de temă în mecanica super-eroilor, să zic așa.
Din păcate,  de aici încolo e greu să mai separi spațiile celor 2 eroi ( S și B),  ca pe Wonder Woman poți să o pui oriunde, cred că apare în film doar să nu se simtă feminizdele lezate.
Serios, amalgamarea și metisarea tuturor scenariilor cu super eroi, după modelul Marvel, evident că aduce un pic de prospețime și variațiune, dar diluează și alterează caracterul filmelor.
Și înțeleg că vor și femeile super-eroine și e ok, dar costul e ca Batman ajunge să fie desenat un fel de Terchea Berchea de șterg toți cu el pe jos din definiție,  un copil într-un joc de adulți și de data asta îl salvează Bruce Wayne, omul adică,  cu o poziție și un caracter mai interesante decât deghizarile pe care le abordează ceilalți doi super eroi  și e drăguț când te gândești că de la asta pleacă totul: Superman și Wonder Woman se deghizează în oameni să își ascundă natura de super eroi, iar Batman invers.

Mi-e greu, greu să cred că poate urma ceva la fel de bun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments