Tu cu cine ai votat.

După punctuație ar trebui să vă prindeți ca nu vă întreb. Nici nu-mi pasă.

Voiam să dau o dumă de șantier cu Firea, Negoiță, Matilde Clotard aia ( știu că nu o cheamă așa), dar văd că prezența la vot in Municipiul Bucuresti a fost 33%. Practic, nu vă interesează, deci mă abțin.

Dar la mine in sat prezenta a fost mai mare drept pentru care sa va zic de acolo.

Mai intai de toate cu tehnologia. Se vede treaba ca agențiile de turism electoral le fac concurenta până și bulgarilor așa că s-au luat oareșce măsuri ce implică tablete Yoga din ce am vazut și ceva scaner, din ce am văzut.

Oamenii îți scaneaza bolentinul și văd dacă ai votat în altă parte. Dacă apare că ai votat nu te impiedică s-o faci încă odată dacă vrei , însă dai tu o declarație pe propria răspundere că nu și dacă insiști tot poți vota. Bine, dacă dai duble ar trebui să se lase cu pușcărie , dar na, cine știe.

Ideea e ca se discuta pe opencube, acum 2 ani , cred , despre posibilitatea unui vot electronic autentificarea cu cenepeu , pesedeu , peneleu, sau ce mai are omul pe cartea de identitate, transmisii securizate , anonimizare , vrajeli , flori. Ăștia aveau internet banal wireless / 3G și probabil vreo aplicație troglodită pe care o spargi în jumătate de oră, dacă îți pui mintea, dar , una peste alta arăta a ”secure and bullet proof”.

În sat, planul de acțiune s-a implementat fix ca și în alți ani cu câțiva ”băieți” care cărau votanții la urne cu mașina personală, nu știu dacă e cu tentative de influențare, dar probabil că e – mie nu mi-a zis nimeni să mă ducă cu mașina la vot , că-i băgam în porbagaj cu mașina lor cu tot , dar lui tata.

Mdeh, una peste alta întrebarea pe care și-o pune țăranul român, spre deosebire de bucureșteanul care știe sigur că nu votează cu nimeni pentru că nu îi pasă decât după alegeri este una complexă. Nu e important cu cine votează el , ci cu cine votează ceilalți ca să știe ce declară că a votat.

Tot auzeam pe stradă cum se întrebau oamenii. ”Ai fost la vot? Și cu cine ai votat? Cu ai noștri, nu?” Habar nu am care sunt ”ai noștri”, treaba e că dacă votezi cu ”ai noștri” , însă ies ”ai lor” și ai declarat cu cine ai votat se lasă, inevitabil, cu animozități și cu bețe în roate, pe urmă.  Aaaa, ăștia de pe strada asta nu m-au votat, nu le torn asfalt , dă-i dracu!  Așa se face că vezi o stradă care are asfalt doar la capete . Și alte mizerii.

De aia , bănuiesc că la țară e mai dificil să faci un sondaj de opinie credibil. Nu ai să-l faci pe tata să-ți spuie cu cine a votat, vorba aia , el n-o întrebă nici pe mama. Deși ăia pe acolo încearcă, mi-e lene să descriu cu ce texte și tactici, zici că nu am ajuns nici în anii 1950.

Bine , majoritatea acolo sunt atât de fraieri încât halesc găluști d-astea. Și atât de ieftini.

Și de asta mi-e scârbă și de asta e voința omului controlabilă, că oamenii sunt, în medie, atât de asemănători animalelor încât nu pot să iasă din mainstream . Și e suficient  să pui mizeria pe care vrei să le-o vâri pe sub nas în comparație cu ceva încă și mai dezagreabil și ei vor face alegerea ”bună”. E la modul:

-Tu cu cine votezi, bah?

-Aș vota cu X.

-Aaaaa, X nu e bun bă , n-are șanse. Votezi degeaba, pe urma de află Y, care iese,  și belești pula cu el.

Am auzit pe cineva plângându-se că ”bă, ai dracului , nu ne mai dau nici găleți!”. Adică ne-am plâns că voturile oamenilor sunt cumpărate prea ieftin , pentru o găleată și-un breloc, prin urmare s-a dat lege ca să mai scadă din ostentația  campaniilor electorale. Sigur, legea s-a dat după ce au rămas unii fără bani și-au văzut că mișmașurile îi cam costă niște ani de pușcărie. Ca să nu cumva să aibe concurență neloială.

Dacă mă întrebi pe mine  e de bine, pe de altă parte ăia care își vindeau votul pentru o pungă goală, acum sunt indignați că nu o mai primesc nici pe aia. Și-mi aud urechile elucubrații de genul:

”Chiar așa, bă? Nimic, nimic? Nici măcar o găleată la 4 ani ?”.

Pe de o parte au un pic de dreptate. Nu e ca și cum acum , că nu se mai votează pe pungi și brichete oferta e brusc mai variată și mai calitativă. Tot ăia se milogesc să le dai votul, doar că de data asta cu mâna goală.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
7 years ago

De la mine stii cum se vede? Prost nu e ala care voteaza ci ala care candideaza. De ce? Pai pe ce candidezi mai exact? Ca bani promit eu pe cuvant ca pana acum a fost lux, ce va fi de acum incolo e jale. Adica bugetul tarii e praf si nu ca asa zicem de ani de zile si tot am mai facut o sala de sport, o asfaltare, o canalizare la tara. Nu. De data asta pe bune. Colaps/Zbang! That’s it! Da bine acolo in sat sa ajungi edil dar zic io ca inainte sa te bagi poate… Read more »