Nașpa să fii negru și puțin la minte

Am citit la nwradu articolul care conținea viralul cu aia care face un Live pe Facebook cu barba’su murind împușcat de polițiști.

Pe scurt, te oprește poliția pentru un nimic ( înțeleg că nu le mergea un far),  îți cere actele,  moment în care îți dai seama ce prost ești,  că ai pus pistolul în torpedou cu actele.
Încerci să îi explici polițistului ca ai o armă cu drept de deținere ( concealed -atenție,  asta e important),  polițistul face asocierea dintre negru și armă și se panichează,  situația se precipita rapid, apare inerent o problemă de comunicație și bang!…  Bang! Bang!Bang! ( că ești negru și se trage până nu mai miști). 

Nu vreau să discut acum vina milițianului ăluia cretin, care după ce l-a împușcat pe “fraer” stătea cu pistolul țintit către el și își manifesta panica, nici vorbă să acorde sau să permită primul ajutor, deși nu cred că mai conta, dar știi… Intenția. 

Sunt destui care să dezbată asta și mă limitez la a spune că, da, a contat cu siguranță că ăla era negru, poate să susțină oricine contrariul. Și e normal. Dacă știi ca nivelul de infracționalitate e mai mare printre negri nu ai cum să ignori asta și sa nu acționezi supra prudent. Nu cred că ai cum când e curul tău în joc. Pe margine, sigur, suntem toți deontologi.

Vreau să zic câteva aspecte legate de dreptul de a purta armă “concealed carry“.  In link sunt câteva explicații despre trendul din US și percepția lor despre corelația dintre criminalitate și rata deținătorilor de arme ascunse.

În plus, eu vă spun atât.  Faptul că deții o armă nu îți dă mare putere dacă o ții la vedere și dacă ești obligat să o ții la vedere.

Dacă eu am un trancan 5.0 și merg cu el pe stradă la cingătoare ca caoboiu’ sau am o pușcă și o port în spate nu mă face vreun șmecher. 

Dacă vrea să mă oprească poliția vede de la o poștă că am armă,  că de aia e obligația de port “la vedere”,  de aia polițiștii au arma la curea, să știi că o au, să nu fi idiot.
Mă somează,  mă pun pe burtă,  se descurcă.  Da,  interacțiunile sunt mereu mai dificile când toată lumea poartă arme.
Dacă un golan ar vrea să îmi ia banii sau viața,  da, vede tot de la o posta că eu am armă,  motiv pentru care,  dacă tot are de gând să mă facă, nu e bai, mă poate surprinde, poate să vină cu un trancan mai pizdos și eventual mai mulți inși,  trage el primul, etc. Arma aia, mă cam pot pișa pe ea dacă e la vedere.
E genul de armă pe care ar purta-o sportiv, un tip căruia îi plac armele, e pasionat,  dar nu se așteaptă sa aibă șansa să o folosească împotriva oamenilor.

    E genul de permis pe care,  în teorie, poți să îl acorzi în orice țară pentru că dacă toată lumea știe că toată lumea are armă,  suntem toți ok.
   Doar în teorie, pentru că în practică durează cam 1 minut până îi trece cuiva prin cap să bage pistolul în buzunar. Moment în care, brusc,  toți ceilalți sunt niște luzeri. 
Iar atunci, toată lumea vrea permise port armă dar să poată să nu țină arma la vedere.

Aici, în linkul ăla,  americanii au descoperit că creșterea numărului de arme purtate discret scade rata omorurilor. Eu nu sunt dispus să îi cred,  însă ei oferă o statistică acolo și există o oarecare logică.  Aia că dacă vrei să talharesti un om care poartă armă la vedere va trebui să îl ucizi. S-ar putea să nu vrei asta, că pedeapsa pentru omucidere e destul de serioasă,  practic îți fute viața,  așa cum și trebuie, dar dacă asta vrei știi la ce te bagi. Nu te apuci să talharesti un om care poartă arma la vedere fără să o folosești pe a ta. Că mori.
Dacă nu vezi că ar avea armă, nu prezintă un pericol prea mare prin urmare iei în considerare să îl lași în viață,  dacă crima nu este intenția, că e spre binele tău să îl lași în viață.  Cu excepția cazului în care ești polițist în US, caz în care te doare în pulă.

Problema e că dacă nu vezi că ar avea armă dar știi că ar putea avea e un pic dificil. Dacă toată lumea care poartă arme e obligată să le poarte la vedere și vrei să talharesti, îi abordezi pe ăia fără arme. Simplu.
Dacă toată lumea care poartă arme le ține dosite ești cumva la risc. Dacă te simți bazat te bagi, dacă nu îți vezu de treabă. 
Problema cu poliția e că dacă toată lumea ar putea să aibă armă și să o țină dosita, toată lumea ar putea să îi  împuște,  pentru că se știe că ei poartă armă.  Și uite că o și fac unii. De ce nu?
Atunci că milițica ce faci? Presupui că omul pe care l-ai oprit, vrei să îl arestezi,  etc are armă, sau nu?
Legea zice, că dacă nu o vezi,  să presupuni că nu are, că asta e treaba cu  concealu’ .  Doar că în condițiile creșterii numărului de purtători de arme din articolul de care am menționat,  cam bănuiești că ar putea avea,prost ai fi să ignori pericolul?  Cu cât e mai negru și tu ești mai alb,  cu atât mai tare ai să te temi de asta,  lăsați vrăjeala cu “nu suntem rasiști” ,  frica e frică. 

Și atunci,  tu cetățean de culoare,  care ți-ai luat armă și o ții în mașină,  bănuiești cumva că nu vei fi niciodată oprit de politie? 
Ar trebui să presupui contrariul. La dracu’ și eu presupun că voi fi oprit de poliție și nu țin bani (arme nu am)  unde am actele mașinii pentru a nu le da ideea că pot obține ceva de la mine, sau dimpotrivă că aș vrea să le dau șpagă,  dacă rămân banii prin acte din greșeală. 
Tu cât pula mea de fraier să fii să te gândești că e o idee bună să ții actele în același loc cu arma.
Faptul că te oprește poliția e o chestiune de timp. Faptul că vei duce mâna la sertarul cu acte,  unde ai pistolul, e inerent.
Faptul că vei pune organul intr-o situație dificilă și viața ta în pericol, iarăși e inerent.
Are poliția o procedură pentru o asemenea situație care să nu ducă,  pe cât posibil, la împușcarea oamenilor nevinovați și proști?  Habar nu am, tot ce știu e că e o situație dificilă pe care nu ai vrea să o creezi.
Poate e doar opinia mea de om dintr-o țară unde nici polițiștii nu se dau în vânt după arme și după ucis oameni.

Înțeleg că în unele state dacă ai armă în mașină ești cam obligat să o ții în torpedou.
Dar nu te obligă nimeni să ții și actele acolo.

Mda, nu ma grăbesc să ajung în state nici ca turist.

2 Replies to “Nașpa să fii negru și puțin la minte”

 1. Esti obligat sa o tii in torpedou sau in portbagaj daca nu ai concealed carry permit. Totodata, e de bun simt (daca nu esti un ghertoi prost, indiferent ca esti negru sau culoarea lunii ziua) sa anunti ofiterul de politie ca ai (una sau mai multe) arme asupra ta, in torpedou, in cur sau in portbagaj. Unele state te obliga sa ii spui, altele nu, dar eu nu m-as risca sa nu spun, cu atat mai mult cu cat aratatul actelor masinii presupune vazutul armei.

  Acuma, dezbaterea asta cu arme la civili poate tine o vesnicie, nici una dintre parti nu are total castig de cauza, si oricum dezbaterea e fara sens, ca nici in 50 de ani de la o fantezista eventuala interzicere a armelor de foc ele nu vor disparea complet. Cale de intoarcere la o societate neinarmata nu exista pentru ei. Hell, nu vezi ca nu reuseste guvernul federal sa impuna ca necesara o banala verificare a antecedentelor penale sau psihice la achizitionarea unei arme? NRA-ul a reusit sa obtina interzicerea digitizarii arhivelor cu privire la detinatorii de arme, numai ca sa ii futa pe federali sa caute cu zilele prin arhive tiparite dupa cate un detinator ilegal. Chiar in forumul din link discuta aia cum e legal (in unele state) sa achizitionezi o arma si ea sa nu fie nici macar inregistrata ca fiind a ta. Poti cumpara arme de la civili ca tine fara sa notifici pe nimeni. Poti fi complet retardat sau cu alzheimer, singura obligatie legala a vanzatorului e sa verifice ca ai varsta legala pentru detinerea unei arme.

  Dincolo de asta cu armele, dezbaterea cealalta, mai spinoasa, si care are de a face si cu noi un pic, e cat de mult a contat culoarea pielii lu victima in decizia lu garcea de a-l gauri? Cum ai zis si tu, sa nu ne cacam pe noi cu corectitudinea politica a pulii. Care e probabilitatea ca un negru sa reactioneze violent la somatie? Care e infractionalitatea medie in patura sociala cu care-l asociaza politaiul la prima vedere? Tii cont de asta? Ar trebui si negrul/tiganul/portoricanul sa stie ca ala e mai trigger-happy asa si sa reactioneze mult mai precaut?

  Coaie, filmu ala e de pe alta lume: aia ori e pe downere la greu, ori e pur si simplu un sociopat functional. Cum mortii ma-sii sa fii asa de calma cand ala sangereaza ca un porc taiat langa tine, si un politati ti l-o impuscat la 1 metru de tine? Si tu ce faci, te apuci de filmat si de narat a la Ion Creanga ce s-o intamplat? Bine, nici militianul ala nu e la semne, e panicat pana in cerul gurii, habar n-are de procedura; cacat, oricum din afara e usor de vazut ca nu e in regula nimic la scena aia, implicat fiind, e mai greu.

  Nu se vede care a fost atitudinea mortului de dinainte de a fi impuscat: eu tind sa cred ca daca era calm si ok si politicos, scapa cu viata (asta nu inseamna ca e ok sa fii impuscat ca ai gura mare, ci doar ca e mai probabil in US). In schimb daca l-o luat pe ala cu dume de civil liberties si black panthers si mortii ma-sii, e clar ca ala s-o cacat pe el, o uitat si ultima farama de firearms training si l-o spulberat preventiv pe negru.

  Problema in situatii de astea stii care e? Ca o comisie de ancheta oficiala, inainte de a decide da o fost o impuscare “justificata”, o sa-l intrebe pe ala “ba, te-ai temut pentru viata ta cand ala o bagat mana in torpedou?” Evident da. Acuma ca strada o sa judece ca a gresit impuscand un negru marginalizat de societate din postura lui de alb sclavagist rasist, aia e alta discutie, mai degraba sociala decat legala.

  Io as propune un utopic experiment contra-rasist, si anume sa fie si politia numa din negri in zonele alea dubioase. Vreo 6 luni asa, sa vedem, o sa moara mai putini eroi de astia caratori de arme concealate, si/sau o sa creasca mortalitatea intre politai, ca ii trateaza si pe infractori ca pe fratii lor.

 2. Cum mortii ma-sii sa fii asa de calma cand ala sangereaza ca un porc taiat langa tine, si un politati ti l-o impuscat la 1 metru de tine? Si tu ce faci, te apuci de filmat si de narat a la Ion Creanga ce s-o intamplat?

  A mai zis cineva asta la NWRADU, dar te intreb pe tine: Si ce faci , mai exact ?
  Cand militianul sta cu pistolul inspre tine si barbatu tau si iti spune sa tii mainile pe volan. Ca banuiesc ca stii ce se intampla daca iei mainile de pe volan. Bang! si inca de cate gloante mai are ala in incarcator – bang.
  Sincer, cred ca e cea mai tare chestie pe care a putut s-o faca, sa apese pe facebook live, gen GG, ba, Zuckenberg, esti dat dracu’. Cu chestia asta te asiguri ca militienii nu-ti mai pot lua proba orice ar face .

  In plus, am mai cunoscut americani si au o inclinatie inspre calmul asta cinic. Mai ales cand sunt presati / abuzati fie de autoritati fie de natura. Nu stiu care e sursa, bineinteles ca la noi iti bagai pula in mortii lui de militian si faceai ca toti dracii , eventual incercai sa il ajuti pe pulete. Doar ca, la aia s-ar putea sa nu apuci sa spui cuvantul pula. Vorba aia , a tras deja 4 gloante , e deja intr-o situatie limita sau peste limita, daca a gresit si-a bagat deja pula in cariera lui , diferenta e infima daca-ti gaureste si tie matele.

  Io as propune un utopic experiment contra-rasist, si anume sa fie si politia numa din negri in zonele alea dubioase. Vreo 6 luni asa, sa vedem, o sa moara mai putini eroi de astia caratori de arme concealate, si/sau o sa creasca mortalitatea intre politai

  Pe langa crimele care oricum s-ar intampla ar muri albi grupa mare , mai ales din aia fara arme, pentru ca prostu e prost , iar daca-i dai de inteles ca acum e liber sa fie o maimuta ca sunt unii de aceeasi etnie cu ei care le apara curul se poarta fix ca britanicii dupa brexit.

  Pana una alta , astia au cam renuntat la a face doar proteste , dupa cum poti vedea la digi :
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Politisti+impuscati+mortal+protest+Dallas

  Iar daca ma intrebi pe mine, e ceea ce trebuie. Sigur ca lunetistii sunt niste descrierati , vor fi probabil prinsi si ucisi sau vietile lor vor fi futute, dar cat mai multi d-astia subliniaza, clar, vizibil si cu costuri pe care pana si un politician le contabiliza, ca sunt pe spinarea lor , ca au o problema serioasa si in modul cum aplica legea si vor trebui fara indoiala sa faca ceva.

  Cand doar stau unii si isi plang mortii cu lumanari, mai injura si mai arunca cate un pietroi primesc inapoi dreptul sa faca gargara cu muie La liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.