Ca de ce nu se foloseste si la noi mai multa automatizare si tehnologie

Ce e, bah, cu intrebarile astea de clasa a sasea?

Am vazut stirea asta  despre cum posta elvetiana experimenteaza livrarea cu drone si alte asisterea unde oamenii sunt inlocuiti de roboti si indignarea e ca noi tooot cu sapa, fir-ar al dreacu’ sa fie!

Stati jos, 3!

Pai bine ba baieti, ca e elementar.

E o problema de costuri. In ziua de azi poti fizic sa faci un robot care sa fie mai bun ca un om la aproape orice munca de executie. Adica o munca cu putina putere decizionala, al carei plan este bine stabilit, sau care urmeaza un set de reguli bine descrise. Cum ar veni, muncile alea de drone, bah. Stii, cand iti zice cineva ca baaagi acolo ca o drona, ca n-ai pic de minte. Eh , muncile alea.

Dar daca costa mai mult decat costa un om de ce te-ai osteni ?

Si aici e toata sparla. O anume companie care produce adezivi pentru care am lucrat, sa ii zicem la intamplare Bostik avea diferite depozite  si eu lucram, printre altele si la ceva soft de organizare a  depozitarii, ca daca zic wharehouse management  imi spuneti ca-s Raducioiu.

In Germanistan cam fiecare putoi care avea activitati de manevrare marca prin depozitul ala era calare pe un motostivuitor. In india nu prea aveau asa ceva. Nu pentru ca sunt indienii primitivi, ca tot Bostik era si acolo.  La intrebarea “de ce” raspunsul a fost sec si dureros. ” Costurile cu salarizarea, ma frend!”.  Un motostivuitor costa relativ la fel  in ambele locatii.  Mi s-a spus ca de la 30000 de EUR in sus. Nu stiu daca asa o fi , mi se pare mult sa dai banii pe 4 Loganuri pentru un cacat d-ala , dar, in fine  – asa mi s-a spus.  30 000 aia reprezinta cheltuielile cu salarizarea unui neamt pe 6-8 luni , cica,  iar in india platesc toti angajatii de la depozit care muncesc cu carca un an intreg. Plus ca, daca isi rupe spatele ( medical vorbind ) un neamt , ai bellit pula in materie de costuri. Daca esti in india , vei avea o zi doua un om lipsa, pana gasesti altul.

Asa si la posta, cam cat crez ca-s costurile cu salarizarea pentru un postas betiv in Elvetia si cam cat in Romania ? De banii cat costa dronele aia in Romania tii un oficiu intreg de posta.  Unde mai pui ca esti tu sigur ca vrei sa dai drumul pe strada la o drona nesupravegheata ? Ai de pula mea…

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kathy Bates
7 years ago

Costurile sociale sunt altceva, mai grav, decât costul muncii unui Dorel cu sapa. Zice unul: bă, băieţilor şi fetelor, de ce indienii după 1948 au adoptat un mod socialist de organizare a statului, că văd că mare brânză n-a produs. Corupţie peste tot, joburi prost plătite, birocraţi semianalfabeţi, jeg şi mizerie, o armată uriaşă şi inutilă, miliarde băgate în industria de armament, de parcă erau un fel de URSS mai prost. Şi ies din rând doi băieţi la fel de dăştepţi, indieni, unul cu MBA, şi dau şi ei un răspuns demn de Congresul al IX-lea: fiindcă nu existau investitorii… Read more »