Zorin OS. V9.0

Deci am zis că hai să îl încerc și pe ăsta că de ce nu. Că dacă Windows 10 se pișa pe mine.

Și l-am pus. Și arăta decent.  Și că mi-a fost recomandat și vreau să scap dracului de Bill Gates.

image

Și meniuri și tot. Pentru un linux e user friendly.

Și zic că hai cu 🍷 wine și cu play on Linux să facem chestiile cele mai importante de care avem nevoie. 

În ordinea importanței am început cu Star Craft 2 și Battlenet.
Orice aș fi făcut nici cu dat dreacu nu a mers.
Am mai citit am instalat driverele pentru ati R9 200 de la AMD și tot nu. Cred acum că pot să îl fac, dar nu am timp.

image

image

Am trecut peste și am zis că hai ca instalez VCMI și joc Heroes 3. Am făcut cu ceva chin mizeria aia să meargă – aia e aplicație de linux! ,  dar îmi afișa totul în rusă.  Muie cu salam. Înțeleg un picuț rusește,  că am studiat 2 ani, pot să joc H3 în orice limbă,  dar, muie cu salam.
L-am făcut să meargă în wine din ăla de Windows. Merge okish.

image

În fine, am trecut la pachetul de office. Am încercat să fac wine pe office 2015. Ce glumă bună. Am încercat pe 2013,  m-am dat peste cap am reușit să termin installerul până la capăt,  cu config de win XP (!) .  Dar orice aplicație (word, xls, Outlook,  nici nu am mai încercat access)  ia crash, sau freeze.
Pot să încerc cu un office 2007, doar că stați să vedeți.

Zic, hai ma, să pun deluge ( client de torrent) și să iau un kit de 2007, că dracu mai are așa ceva.

image

Ia de aici! Ăsta iarăși e de linux, ce e drept pentru Ubuntu,  dar nah. Sunt convins că există un client de torent pentru zorin, posibil să meargă transmission, dacă l-am instalat din linii de comanda pentru suse și l-am configurat sigur pot și pe ăsta,  din nou, timp. Zic, lasă, dă-l în sânge. 
Hai să instalez Chrome.  Ăla a mers.  Doar că am pornit Facebook și snap.

image

Nu e bai, am zis, am restartat pc-ul și a mers.
L-am lăsat deschis 10 ore iar când m-am întors l-am găsit plin de erori.

image

image

Am dat ok și am trecut mai departe, nu critice.
Până când nu a mai vrut să se stingă.
Apasam butonul de shutdown, dispărea meniul și nimic.

Am vrut să văd dacă pot face lightroomul sub wine, dar am zis, stai ca există utilitar de linux,  ce să mă mai chinui cu mizeria asta Adobe. 
Există,  shotwell ii spune.  Și l-am încercat acum. Orice editor din telefon e cel puțin mai bun ca ăla.  Instagramul îl ucide.
Gimpul e realist vorbind bun, îl folosesc și pe Windows,  dar nu editezi poze în gimp că mori acolo.

Așa îmi trebuie când mă lepăd de Windows.  De fiecare dată! 
Atenție ⚠.  
Refuz să cred că un sistem de operare e Atât de praf!
Știu că trebuie să aibă de aface cu configurația mea hardware muista de AMD,  OCZ și ce o mai fi, care cel mai stabil – cât de cât,  a fost pe Windows 7 dar și cu asta am avut probleme din când în când de la început de când am cumpărat mizeria, cu altă placă de bază, altă sursă,  cu altă placă video.

Trebuie că pe alte configurații sănătoase ăsta merge ok.
Doar că pe configurația mea mai instabilă decât nitroglicerina  Windows merge tot mai bine. MULȚUMESC. 

4 Replies to “Zorin OS. V9.0”

 1. nu il apar, ca nu-i al lui tata, dar pe rand: – wine e o chestie cu du-te vino, e o chestie de compatibilitate, uneori merge, alteori nu, daca tu ai incercat direct starcraft 2 si ms-office si nu ti-o mers, nu te grabi sa tragi concluzii, alea-s chestii dedicate ms – la fel si lightroom; client de torente: utorrent, merge perfect, deluge e pt. remote, daca vrei sa controlezi un seeder de pe o alta masina (gen pi) e perfect; office: incearca libreoffice, ala e de baza; shotwell e o mizerie, un paint mai bun, dar tot nasol – gimp e de baza, e un aquired taste, daca ai automatisme de photoshop, n-o sa-ti placa clar. Da-mi un mail de care vrei sa iti pun iso de zorin 11 pe wetransfer, poate ala iti merge mai bine, ca e ubuntu 15 la baza.

  Zorin 9 e un pic vechi, baga niste apt-get upgrade de control si vezi ce iasa. In rest, pentru aplicatii office dedicate, neaparat iti trebe vmware, ca asa iti doresc succes sa pornesti softuri compilate pentru linux sub ceva utilitar simplist in windows, BSOD ftw.

 2. tu ai incercat direct starcraft 2 si ms-office si nu ti-o mers, nu te grabi sa tragi concluzii, alea-s chestii dedicate ms – la fel si lightroom

  Nu ma grabesc sa trag concluzii. Am mentionat chiar ca cred ca pot sa il fac – cel putin star craftul si cred ca si unul din pachetele de office, doar ca e o problema de timp momentan .
  Si tot momentan mi-a sart in ochi faptul ca nici utilitarele de linux nu merg cum ma astept, motiv pentru care nu-s dispus sa mai pierd vremea, cel putin nu cu versiunea asta .
  Si la fel am spus, nu sunt sigur ca asa face pe toate masinile. am o mizerie . De aia am pus-o pe OLX :D.

 3. am remarcat ca ai zis ceva de utorrent dar aveam o graba. PenUltima data cand l-am pus s-a intamplat asta . Ultima data l-am pus pe laptopul de la munca si m-a avertizat clientul ca se propaga ceva spyware prin retea de la el, reactie a firewall-ului. Dat din umeri rusinat, pus Deluge. Never happened again.

  Gimp am zis, e bun. Mi-e totuna cu photoshopul, n-am greturi. Dar GIMPul nu e pentru poze ce e Lightroomul. Nu sunt profesionist in editare foto – video , asta mai lipsea, doar ca o data pe an imi pregatesc in lightroom albumele de vacanta – le fac fotocarti de la CEWE sa justific DSLRul achizitionat, si folosesc lightroom ca ajustezi pozele iute iute iute. Cu photoshop, recte gimp mor tanar incercand sa reproduci aceleasi transformari ( filtre) din lightroom , aka e multa munca de mana si setari si layere.

  Ma rog , pentru o data pe an , pot sa instalez o masina virtuala , nu asta era buba, doar ziceam si eu asa :D.
  Am libreoffice pe server/ aka suse , mai lucrez pe el prin teamviewer, e ok si ala , nu am greturi, dar cand zice unu, fa si mie macroul asta sa mearga in excel ca nu pot sa imi incarc datele , ia si fa.
  Sau daca ma mai apuc de ceva ETLing sa fac un staging la o migrare de date . Sigur , pot sa fac asta in alte baze de date, gen mysql cu gui de Navicat , dar una e ca nu e totuna, a doua , ca la client nu am linux nici mysql , sau colegii, prin urmare daca am nevoie sa ma ajute careva sau sa prezint ceva raport front-end, e cam belita si mai mult de munca pentru mine.

  Ce vreau sa spun e ca cu windows ramane din pacate the fucking easy way. Am sa incerc si V11. revin mai incolo cu un email , merci de oferta.

 4. ai dreptate in ce zici, nothing to say. Lightroom vs. Photoshop e o dezbatere care e acceasi pe orice OS, ca-s niste chestii diferite, cu scopuri diferite, e normal sa nu vrei sa pregatesti de printare in photoshop, ca doara nu esti bou. Si din pacate, eforturile de dezvoltare ale adobe sunt catre MacOS si MS. O sa vina si pe linux, dar deocamdata mai trebe Ms sa se futa singur un pic cu niste Win10 fortat pe clienti si niste drivere destepte care nu mergi nici cu sare, sa mai creasca baza de utilizatori. A, si astia din urma sa fie dispusi sa dea un ban pe licente de soft, pentru ca pana acuma atat userii cat si companiile de soft eticheteaza cumva linuxul ca o platforma eminamente free si ca asta e singurul atu in home-user environment. Spor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.