Turism romanesc de tip Caritas.

O noua agentie de turism a falimentat pentru ca de ce nu. E la moda. La moda sa pleci cu banii prostilor. Mereu e asta la moda. Am citit stirea initial la Zoso si de la el las si linkul. Pe astia ii cheama FunTrip. Ii chema, Dumnezeu sa-i ierte, ca probabil cu justitia se descurca ei cumva. Numele e irelevant. La fel de irelevant cum e si ca blogurile de “travel” din Romania nu  zic nimic pe tema, cum tot Zoso zice, eu nu am timp sa verific asa ceva, singurul site de turism romanesc pe unde citesc si unde mai si scriu fiind amfostacolo. Iar asta ca sa ma amuz despre ce inteleg romanii din turism si ce asteptari au. Despre care si scriu mai jos.

Ce e relevant e  ca in mai putin de 12 luni in Romania au falimentat 3 agentii de turism relativ cunoscute si folosite. Zic relativ , ca nu-s chiar Paralela45, Christian Tour, sau unii care ma spameaza pe mine, dar am uitat numele – revin cand imi aduc aminte –  Eximtur.

Dar stiu oameni care au mers cu Genius Travel , Mareea si chiar si cu astia de mai sus printr-alt piscotar de la Imperator Travel. Cu primii era sa merg si eu in Zanzibar, noroc ca mi-a venit mintea la cap.

Treaba e simpla. Romanii sunt saraci. Suntem. Dar vrem sa mergem in cele mai indepartate colturi ale lumii, de regula undeva unde sunt unii si mai saraci ca noi si ne simtim  bine, iar natura e mai prietenoasa.

Vrei sa pleci in, sa zicem la intamplare Zanzibar, dar ar putea fi Malawi anul asta, sau Insulele capului verde, ma gandesc. Sunt sau nu sunt oferte in Romania. Sa zicem ca gasesti. Ai o mana de agentii mari care nu dau tepe si carora le pasa de clientii lor. Le pasa cat de cat, zic. De ce sa iei cu aia ca stii tu ca aia sunt jepcari. Iti iau multi bani.

Hai-hai, ca toti ati facut asta, inclusiv eu.  Si-atunci te duci asa mai la astia mici  si iei de la ei. Problema e ca NIMENI nu cauta servicii de calitate la underdogi. Nope. Cauta cost redus si cam atat.  Si e greu de conceput, ba, ca o afacere cu 10 angajati, de care nu a auzit nimeni pe plan extern sa reuseasca sa negocieze la sursa excursie mai ieftina decat o transnationala, sau o companie mare.  Asa ca mai taie din banii lor. Nu neaparat ai lor, dar ai angajatilor. Si mai taie din seriozitate la plati si din alte te-miri-ce-uri, ca sa iei tu aia 50 de EUR in minus.

Dar, e ca la Caritas, ca nimeni nu investeste in relatii de business cu furnizorii locali. Nimeni din astia . Merge, merge, creste portofoliul de clienti, se mascheaza pierderea prin rostogolirea ei in circuitul banilor, pana crapa. Ca nu iti poti creste baza de clienti infinit. In Romania. Toate companiile astea nu ajung la masa critica de clienti la care sa poata functiona OK.

Nici nu au portofolii stabile de destinatii pe care sa isi creasca renumele si clientii. Nope. Merg la japca. Unde gasim mai ieftin sa le bagam astora pe gat destinatii exotice, unde mai gasim un hotel care sa ne accepte plata la 6 luni + 3 luni penalizari, ca suntem romani, se stie?

De exemplu: Christian Tour aia , nu ca ii laud, dar sunt cam jupani pe Grecia, adica acolo unde prinde la un segment mare dintre romani. Nu am luat direct prin ei niciodata dar cand am fost cu Eximtour, aia de-mi fac spam, ei erau tour-operatorul. Si Grecii de la hoteluri stiau de ei si iti dadeau o tuica moca, ca “va multumim pentru faptul ca ati venit prin Cristian Tour”. Gen, serios ? cand ti-a mai multumit vreodata o companie straina ca ai ales sa le folosesti serviciile printr-o companie romaneasca? Hai, incercati sa va aduceti aminte.

Ca puteam sa fi mers acolo prin Booking.com, care sunt niste scarbe cu hotelierii, dar care ofera conditii relativ ok pentru clienti si cel mai important nu dau tepe.  Iar riscul sa intre in faliment e neglijabil. Cum am si mers in alte destinatii.

Dar nu, majoritatea agentilor de turism din Romania nu fac asta. Majoritatea isi iau rezervarea de pe dracu stie unde, o impacheteaza intr-un cacat, ii leaga de gat un zbor charter si gata excursia catre oriunde. Habar nu au cu cine lucreaza, de la ce hotel, iar hotelierii sunt la fel cum sunt si pentru tine, unii gasiti pe internet.

Eu am fost in Zanzibar acum 2 ani cu TUI.  Cu TUI Germania, normal, desi am cumparat excursia de la astia din Bucuresti.

Chit ca nu vorbeam germana, chit ca a fost dificil sa ma imbarc ca nu stiam unde dracu se intalnesc turistii cu TUI si alte chestii interesante, dar cand m-am intalnit cu reprezentantul lor a fost OM, a vorbit engleza, ne-a spus chestii utile, nu (numai)  cacaturi gen “excursia mea optionala cu 500% adaos comercial e aici”. Iar hotelul a fost “gantza”. Cum scria in pliant asa era si in hotel. Nu cum auzi ca mai e cand pleci cu agentiile de turism din Romania.

Ai luat tu camera la hotel de 5*, dar nu stii ca agentia a platit la “super-oferta” si primesti in hotelul ala cea mai naspa camera , gen din alea nerezervabile, ca pe la toate hotelurile  se mai strica chestii prin camere, e absolut inevitabil, dar stii, ce crezi hotelierul da camera aia clientilor care vin prin TUI Germania? Cu care au o relatie de business de cateva mii de turisti pe an de dracu’ stie cand? Sau o da alora de la FunTrip/Genius Travel/ Vraja Marii Travel, care le aduc o data 5 ametiti si dracu’ mai aude de ei dupa doi ani cand dau faliment? Si care cauta camere la 5 dolari pe noapte?

Hai, spuneti voi asa, parerea voastra. Gen, voi cum ati face sa fie bine pentru toata lumea?

Citesc pe site-ul ala de zic mai sus, un fel de trip advisor romanesc din toate punctele de vedere – gen ultima data cand am scris un review acolo nu aveau functie sa incarci un filmulet, iar formatul de mobil e sinistru ( dar am zis ca ma amuz) – parerile romanilor care merg pe oriunde, dar cel mai des in TurBulGrecia. Si aceleasi lucruri le citesc mereu. Platesc hotel de 500 de EUR/ 7 zile / 2 pers. sau 2+ copii  la un AI si incep sa se vaite:

Ba ca nu aveau aia caviar, ba ca nu le ajungeau cartofii prajiti ( nu e sarcasm, e citat inexact), ba ca nu e inghetata pentru toata lumea si se sta mult la coada , dar ei iau fiecare cate 10 cupe in bol, de sta sa le pice pe jos, de zici c-o servesc in loc de felul principal.

Si in general se plang ca uite au dat un salariu pe vacanta si nu sunt tratati cum au citit ei, adica regeste. C-o fi vina cuiva ca au ei salarii mici.

Sau stau la hoteluri de 3 stele  ( de obicei cel mai ieftin 3*) si nu le place, ca nu e cam de 5 stele.

Nu prea ai cum sa faci turism extern  cinstit cu romanii, ca nu au asteptari cinstite.

 

Zic asta ca e momentul sa ma uit pe unde ma duc anul asta si cu cine. Bine, cu sotia, dar cu ce companie, zic.

 

 

A tourist has her picture taken during a cloudy day in front of a billboard featuring photos of the city skyline with a clear sky in Hong Kong on August 30, 2013. The billboard erected along the Avenue of Stars attracts tourists who find it more appealing to pose for photographs in front of it than the city's skyline on a cloudy or polluted day.   AFP PHOTO / Philippe Lopez        (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)
A tourist has her picture taken during a cloudy day in front of a billboard featuring photos of the city skyline with a clear sky in Hong Kong on August 30, 2013. The billboard erected along the Avenue of Stars attracts tourists who find it more appealing to pose for photographs in front of it than the city’s skyline on a cloudy or polluted day. AFP PHOTO / Philippe Lopez (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
GLU
GLU
7 years ago

Drept zici! Si eu am incercat Christian Tours in BG la mare acu vreo 4-5 ani (deh, roman saracut) si chiar a fost o problema cu over-booking pe care au anuntat-o inainte cu 2 zile sa plecam. Au rezolvat-o foarte elegant si rapid. Cand am ajuns, chiar i-au facut copilului un fel de “pasaport” Christian Tours, cu care sa poata primi reduceri la nu-stiu-ce in urmatoarele excursii prin ei. Interesanta idee. Am incercat si TUI Romania de doua ori (ski in BG la Bansko) si a fost super OK. Exact cum a fost prezentat, asa s-a intamplat la destinatie. Anul… Read more »