Păreri de outsideri: Uber vs. Taxi București 

Mă amuz copios citind păreri despre Uber și taxi de la oameni care nu au nicio treabă cu niciuna. 

Cum ar fi piticu gratis și ieri  grasul, care spune clar că nu merge cu taxi-ul, că în București merge cu mașina și în rest zice el că își planifică drumurile să aibă nevoie. 

Păi da, nici eu nu am avut nevoie de taxi în vacanță cu copiii la bulgari.  Corect. Da’ prin alte părți mai ai. 

Dar e amuzant să ai o părere despre asta de pe margine. 

Altfel, dacă ești client de taxi de București,  sau de oraș mare,  părerea despre taximetriști nu poate să fie alta decât asta

Cu părerea despre Uber e mai complicat.  

Ei sunt buni. Dar în București e un pic mai altfel. Mai scump decât taxi-ul.  Mai bulangii, mai sourge,mai români un pic. Dar cel mai important – mai lipsă. 

Exemple. Joia trecuta la 23:15 nu era mașină la aeroport. Azi dimineață la 4:55 nu era mașină în zona mea. La ore d-ăstea la care chiar ai nevoie de transport alternativ,  nu prea. Aaa, că găsesc de la 8 dimineața la 8 seara? Super, dar tot atunci merge și Ⓜ metroul, autobuzul,  etc. 

Ca om care în ultimii 5  ani am fost client în mai bine de 350 de curse de taxi prin București și alte orașe cred că am o percepție destul de bună.  

În orașele mari din afara României nu ai de ce să folosești taxiul. 

Cam oriunde e mai ieftin, găsești mașini grămadă,  mai bune decât taxiurile, șoferii sunt mai spălați și îi alegi.

Mă amuză grasul,cum zice el: 

așa cum previzionez eu, gibonii se vor muta pe Uber și, după ce vor deveni majoritari, nu prea o să mai conteze că îi dai tu 1 steluță. Pentru că toți vor avea rapoarte de genul acesta.

 LOL. Da, desigur, că nu contează dacă ești dobitoc, o să te haleasca lumea în continuare ever and ever. Nici nu mai pun în calcul că eu mă uit și la culoarea ăluia din poză,  dacă ii stă cravata bine, în poză,  etc. Dacă nu, muie taica, că e pe banii mei. 

De aia acum merg cu taxi în București. Că e simplu.  Chem mașină,  pac,  crește prețul. Se oferă unul cu Logan. Pai,  Logan am și la 1.39. Cancel. Chem din nou, același handicapat vrea să vină deși l-am refuzat acum 2 secunde. Bă, mă lași?  

Dar sigur că în ochii unuia care nu merge cu taxi-ul,  steluțele și ratingul nu contează. Deloc. 

În concluzie,  taximetria e mult prea ieftină în București să mergi cu Uber. 35 de lei de acasă la aeroport: cam 23 km +/-.

Pe de altă parte azi eram în Luton și chemam UberX, că Black cabu’ mă sparge la buci cu prețul și nu decontează nimeni prețuri de filme SF, sunt și mașinile de căcat – mă scuzați, numa’ bune dacă ești handicapat, în scaun cu rotile, Steven Hawking probabil că se simte tocmai bine – și cam put a curry.

Și cum chemam eu Uberosi și făceam reject pe baza de nume, culoare ( pe banii mei îmi aleg providerii după ce criterii vreau, să îmi sugeti pula maro aia care mă acuzați de rasism)  și distanță, se făcea căcam mă saturasem de refuzat allah-akbari maronași, era unu chiar insistent, se băga în față,  și ajunsesem la concluzia că, pula mea, care dă primul îl iau, că tre să ajung la “birou”. Preferabil înainte de prânz.  

Așa m-am alesc cu cel mai negru somalez ( serios,  era din Mogadishu)  și pe care îl chema și Ahmed. Alegi până culegi. Ca în viață. 

Avea rating 4.8. Bă, nene, impecabil omul. Și mașina.  Toate prejudecățile și ifosele mele se epuizează în momentul în care iau contact cu cineva. De atunci încolo contează faptele. Și faptele zic că ăla merită 5 stele și cum să nu îi dau? 

Chit că vorbea engleză la fel de bine ca peștele meu din acvariu. 

Ce vreau să spun e că de abia aștept sa vad eu cum toți taximetriștii transformați în Uberisti, cum visează grasul, fac rating de 1 stea și merge Pulea cu ei. 

Nu e așa. Eu dacă aș ști că un taximetrist are rating nașpa nu aș merge cu el și gata. Cum știu, de exemplu, ca 2270 de la Speed e un cacacios și nu  merg cu el. Dar la firmele de taxi nu contabilizează nimeni ăstea.  Ai făcut reclamație,  îi dau penalizare, dacă i-o dau și pe aia,  că nu am de unde să știu eu, și gata. După aia omul e curat, începe iarăși de la 10 stele. 

Și nu sunt elefant să memorez indicative, pe lângă că e futil.

Orice efort de feedback e în zadar că nu e transparent. În cel mai rău caz firma de taxi renunță la colaborarea cu el, dar așa pe sub masă,  că nu recunoaște careva ce probleme au și ce rufe spală.  

Motiv să îl găsești pe ăla de “mâine” la altă firmă cu rating 10 stele, de la cap, normal. 

Uber o sa prindă în București abia când n-or mai rezista firmele,  dar mai ales taximetriștii să fie sclavagiti pe tariful ăsta.  Cât timp călătoria cu taxi-ul depășește cu puțin cat mă costă pe mine motorina,  plm,  trebuie să fii idiot să nu mergi cu taxiul. 

E interesant că ăștia, taxime-triștii,  ca niște români veritabili, latră la ușa greșită și protestează împotriva Uber că le face concurență neloială,  deși ar câștiga,  cred, un pic mai bine dacă s-ar combina cu ăia, în loc loc să protesteze împotriva monopolului organizat de șefii lor, care monopol îi ține sclavi.

Și mă gândesc,băi nene, ce tare trebuie să fie să fii patron de firmă de taxi în București,  să ai angajați sclavi și sclavii să te protejeze pe tine și să li se împotrivească ălora care ar putea,măcar în teorie, să le acorde o șansă mai bună. 

Așa afacere și așa angajați mi-aș dori și eu. Nici Oltchim nu avea angajați așa proști, serios.  Patronii ăia care reușesc să fie atât de manipulatori sunt Dumnezeu, vorba manelistului, sunt fanul lor. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Imparatu Iulian
Imparatu Iulian
6 years ago

Si nu iti este frica ca daca patesti ceva cu Uberul nu ai niciun fel de asigurare? Toata lumea se uita numai la avantaje la cum imi dau eu seama.

Jojo
Jojo
6 years ago

ATENTIE MARE!!!!!! UBER INCASEAZA SUME MAI MARI DECAT CELE DECLARATE DE SOFERI LA SFARSITUL CURSELOR. INTREBATI INTOTEAUNA CAT VALOREAZA CURSA DUPA CARE VERIFICATI CONTUL BANCAR SI SUMA RETRASA DE ACESTI NEISPRAVITI. SE NUMESTE HOTIE CEEA CE FAC ACESTI NEMERNICI!