Roaming în UE. Spre bine

O dată în viața asta să zic ceva și de bine de Vomafone.

Am plecat în Italia și voiam, evident, o gură de net. Urma să îmi cumpăr ceva sim acolo și să mă gospodăresc de un modem/telefon în plus.

Nu pot să le închid  pe cele ce le car deja, pen’ca eu în timpul ăsta îmi și ca’t de lucru și mă mai sună unul, altul. Deh, viață de contractor.  Antreprenor d-asta care vă minte că are program flexibil și-l face el singur cum vrea,  nu cum vor șefii. Mai exact, n-ai de muncă înseamnă că ești în vacanță și îți cauți. Că altfel, când te întorci din vacanță ești tot în vacanță,  dar fără bani. Când ai de muncă înseamnă că nu ești, că câștigi prea mult să merite. Veț’ citi mai multe cu altă ocazie. 

Închei paranteza cu faptul că dacă sună telefonul  când te speli pe la pulă,  te oprești din ce faci, te ștergi pe mâini și răspunzi, c-o fi bine, sau rău nu știu să vă spun, nici nu îmi pasă, zic doar că eu când am un scop fac tot ce e nevoie să îl ating , dacă trebuie mai dau (și eu)  foc Romei o dată, că deja-s acolo, iar un chibrit oi găsi pe undeva. 

Când să plec  îmi expirase iarăși opțiunea la Vodafone,  că așa stau eu pe blană,  opțiune activă și 0 euro în cont să nu aibă careva ce să fure, lol.

Și am primit mesajul ăsta.  Mă rog, nu ăsta,  ăsta e după ce am activat, dar unul asemănător, cu oferta. 

Ce ma interesează e că la 8 euro primesc aproximativ 2 giga de trafic în Roaming. Că probabil mai vorbesc un minut două și mai trimit vreun sms. Am alt număr și alt telefon de “relații cu cu publicul”.

Mi-era frică ca sunt doar minutele și sms-urile valabile în Roaming,  dar nu. Tot. 

Ceea ce e ok.

Mișto e că din 14 iunie o să fi așa prin toată Europa la toți operatorii. 

Sunt curios cum se vor schimba tarifele prin țări.  

Că altfel ce mă oprește să îmi iau număr de telefon de mobil din Bulgaria (insert țară în care telefonia e mai ieftină decât în România)  și să îl folosesc oriunde. 

Și nu vorbesc de mine truli-burli care mă chitrosesc la 2 euro pe lună,  sau ceva. Ci de companii pentru care poate fi vorba de niște sute, sau mii de euro pe an. 

În urmă cu câțiva ani, când încă lucram în telecom am fost martorul deprecierii codurilor de operator (aka XY din 07XY).

Când oamenii au început să se porteze. 

Cred că  dacă ăsta  e trendul e posibil ca codurile de țară +XY să se deprecieze și să devină irelevante.  Doamne-ajută!  

10 Replies to “Roaming în UE. Spre bine”

 1. Lol. Rad a paguba, in cel mai bun caz prind 2 ani de asa ceva. Then again, pe cine plm sa sun in EU si sa nu aiba skype/whatsapp…

 2. De acord. Dar Skype ala și whatsapp folosesc internet. Și, știu că e în orice hotel, restaurant, gratis. Dar uneori ești pe drum, sau mă rog, eu. Că nu de minute mor. Roamingul de voce / sms e oricum destul de ieftin. Dar roamingul de net nu prea e, dacă plătești per MB. E cam japca. Si google maps e un tool de care ma folosesc, waze altul.
  Nu că nu ar fi soluții. Dar zic așa, că e bună direcția.

 3. Daca esti in Roma, inghetata de la Giolitti e cel mai cremos desert pe care l-am gustat vreodata (Via degli Uffici del Vicario, 40 – e intre Piaza Navona si Fontana di Trevi), iar felia de margherita de la Pizza Florida m-a facut sa ma reindragostesc de pizza (Via Florida, 25 – vis a vis se afla niste ruine Largo di Torre Argentina unde se presupune ca a fost omorat Caesar).

 4. Am fost pe acolo aseară și am mâncat, dar cu durere în suflet și mai ales în cerul gurii, unde-s operat și plătesc fiecare degustare cu tremor de chin.

 5. Pula mea, nu vreau sa par asa, mizantrop sau ceva, da’ ma cam doare-n pula de roamingu’ lor free and shit.

  Adica, evident, e fain sa nu te jupoaie aia pentru ca te uiti la stiri sau trimiti un mail sau dai un telefon. Da’ pe de alta parte, situatia aia descrisa de tine… (aia cu n-ai wifi si TREBUIE ACUM SA)…de cate ori se intampla? La cat s-ar ridica costurile? Gen 5-10 euro pe vacanta? Adica o cafea?

  E o chestie misto, buna etc. Da’ ma cam lasa rece. Cum am zis, probabil o sa beneficiez si eu de ea vreo 18 luni, pana ies astia din EU lol. Nu-i rau. Da’ la cat des am eu NEVOIE sa folosesc telefonu’-n vacanta…nici nu cred c-o sa observ.

 6. Nu vacanța e baiul aici. Am început articolul așa că așa mi s-a potrivit mie în momentul ăsta.

  Dar în ultimele 6 luni am lucrat din UK, România și Franța (ocazional).
  Plăteam oricum în România circa 5-6 EUR pe lună la telefon. Am plătit și în UK 10-12 lire pe lună, iar când am fost în Franța am făcut top-up cu opțiuni de Roaming de cca 6-7 EUR pe săptămână. Și ajungeau, dar așa, la limită. Doar că am zis că nu merită să iau un sim de acolo.
  Nu că nu aș fi câștigat destul să plătesc asta, să fim serioși, dar parcă e mai bine moca, și să nu mă tramvaie cu 300 de numere de telefon, mai ales dacă vreau să fiu nomad d-asta digital.

  Pe de altă parte firma la care am lucrat anul trecut plătea cam 50 de euro lunar pe abonamentul meu.
  Aveam un infinit de orice în România, pe care nu le foloseam, și 400 de minute în UE și 2Giga de net, care s-a redus la 1, că devenise scump. Netul nu prea ajungea și făceam cost suplimentar. Nu plângea nimeni de bani, aveau ăia. Dar abonamentele pentru angajații din UK, DE, chiar și Polonia costau și mai mult și includeau mai puțin net și minute internaționale.

  Cam în cat timp crezi că își vor reloca numerele de telefon când va fi vorba de diferențe de 20-30 de euro pe lună, pe angajat din UE?

 7. Cam niciodata.

  Pentru ca, vezi tu, o fi mai ieftin un abonament in Bulgaria. Pana cand ai o problema si tre’ sa suni la ei, ca englez. Si atunci iti dai seama ca parca-parca iti bagi pula-n aia 10 euro economisiti (si, ca fapt divers, abonamentele cred ca-s mai scumpe pe-acolo sau prin Romania), ca nu fac nervii fututi vorbind in romgleza/bulgangleza.

  Acum, eu inteleg, tu zici ca esti zgarcit si nu vrei sa dai aia 10 euro sau pula mea. Spaga ta. Da’ realitatea e ca oamenii in general nu se mai uita la 10 euro cand fac sute de euro sau lire pe zi. Ca nu au de ce.

  Apelez iarasi la exemplul cu vacanta. Ma duc in vacanta si dau 2000 de lire pe hotel. Pai, ma mai fute grija ca dau 2 lire pe si nu stiu ce convorbire? Serios-serios?

  Altfel, cu lucrul, e si mai simplu. Daca lucrez in alta tara, iau nu neaparat o caruta de bani, da’ macar o teleguta sau gen. Si-atunci ma cam doare pe mine-n pula de aia 10 euro, exact cum te doare si pe tine-n pula de cat a costat laptopul nou pe care l-ai folosit la lucru sau la dracu’ stie ce.

  Cost of doing business, coaie.

 8. Asta e, boss, e foamea mare. Și uite așa am mai pierdut un cititor.
  Tre’ să dau și eu ceva de mâncare la copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.