Concediile foamei

Povestește nevasta cum a fost ea în vacanță la mare cu 100 de lei când era… Lol. Nu știu când era,  că nu o cunoșteam. 

Am fost și eu așa sărac,  dar nu mergeam în vacanță și punct.  Ce pula mea vacanță e aia unde mergi doar să îți dorești chestii pe care nu ți le permiți.  Iar eu nu îmi doresc foarte multe de la o vacanță,  dar totuși. 

Am mai fost și împreună săraci și în vacanțe ca săracii,  bă,  dar nici chiar așa să nu îți permiți să mănânci decent.  Gen, măcar ca acasă într-o zi obișnuită,  dacă nu “ca în vacanță” .  

Și trolam amuzat la articolul ăsta, care troleaza blogarii din România.

Inclusiv pe ăia care pleacă în vacanță.  

După care mi-am dat seama că treaba asta e serioasă și nu privește numai faptul că nu-s banii în bloguri, sau că o fi unul mai zgârcit decât mine și mănâncă conserve în vacanță. 

Trăim într-o lume întreagă de săraci și bogați,  toți amestecați și săracii vor și ei o felie din chestiile cu care se înfrupta bogații. 

Și am să dau un exemplu simplu. Sigur,  mi-e greu acum să  vin cu ceva mai explicit decât să mergi în Grecia cu conserve și apă de acasă,  dar încerc. 

Mai jos e un snapshot din vacanța mea, de acum 3 ore.  E o chestie tehnică, nu că să mă laud, revin mai jos.

Nu vă uitați la tricoul frez, am zis că stau în hotel de ghei.

Așa se vede plaja prin ochii mei, care am mâncat la restaurant la prânz o masă relativ ieftină, pe la 50 de euro 4 persoane. Suntem și un pic la dietă,  dar nu ne iese mereu.  Zic relativ ieftină, că s-a întâmplat să luăm cina în București la restaurant, aceleași 4 persoane și să ne coste mai mult, dar pula mea, nu fac eu preturile. 

Să continuăm.  Stau așezat pe un șezlong care costă 20 de Euro.  Să stai pe el, nu  să pleci cu el în spinare acasă.  Sunt confortabile, cu cearșaf curat,  plm, cineva muncește pentru confortul tău și plătești dacă îl vrei, e limpede ce spun? 

Spațiul asta e delimitat de o bandă portocalie. Mai în față stă pulimea pe prosoape. Gratis. Să fie pentru toată lumea, să ne simțim toți bine. Oare? 

Mai sus de mine, nu se vede că nu mai  aveam baterie să fac poză și acolo, stau unii care se lăfăie și mai tare. Canapele și paturi de piele, baldachine cu mese în toată regula, nu știu cat costă alea. Mai mult decât as vrea eu să cheltuiesc,  probabil.  Sau nu știu, depinde de dispoziție. 

Cert e că eu pe ăia din față ii văd.  Care stau întinși pe nisip și se uită la vacanța lor în timp ce la cap au pe unii care își etalează fițele.  Serios.  Am băut niște apă. Mai voiam un mojito , mai târziu dar spaniolii efectiv nu au chef de muncă.  Le-am făcut semn, au zis că vin și au venit, dar peste 15 minute când le-am spus respectuos să aducă nota, că plecăm.  

Apa era 5.5 Euro sticla de 0.5 sau ceva. De ce? Că vine chelnerul  și îți pune sticlele alea într-un lighean de sticlă cu niște apă albastră ( te tratează ca pe rege, boss)  și multă gheață.  Că să fie ea rece până o termini tu, deși sunt 30 de grade și mai bine,  pe plajă.  

Dar dacă vrei să te lăfăi poți să o faci ca nemții ăștia,  care beau sangria cu șampanie. De cam 130 de euro carafa așa.  Au băut vreo 3.

La nivelul ăsta ai propriul negru care te servește ( da, știu, amuzant, rasist,  dar eu doar relatez ce văd)  frumos, a la cea mai a dracului carte. 

Pentru ăia care stau la prosoape vin niște unii care cară cutii frigorifice și vând bere și cola. În poza 1 e un tip cu mușchi în plan îndepărtat cu doua cutii albastre. Alt preț, cam aceeași băutură ( mai puțin șampanie) ,  cu totul alt film.   Cam așa am petrecut și eu vacanța anul trecut.  în același, dar exact acelasi loc. Să-i spunem soartă,  că nu plănuise să ne întoarcem aici acum. Câștigam mai puțin de 4 ori decât anul ăsta,  dar nu ăsta e  pentru  motivul pentru care stăteam acolo,  ci faptul că anul trecut nevasta a ales, a plătit ( în mare) și a stabilit termenii concediului. Dap,  așa sunt eu. Democrație și drepturi egale, un an aleg și plătesc eu, un an alege și plătește doamna. 

Nu ținem banii separați  nu ma deranjează că plătesc eu 75% sau cat dracului o fi, că nici nu mă obosesc să calculez, din cheltuieli, nu am o problemă să merg în vacanță unde își dorește, dar alegerile se plătesc, că așa și eu aș merge în Bora-Bora, cu avion privat, dar pula mea, la întoarcere trebuie să plătesc întreținereea. 

Și de aia eu cred că trebuie să ne dorim și să alegem chestii pe care ni le permitem.

Și de aia eu nu pot să fac #drumulconservei.  Lol.

Pentru că îmi doresc de la o vacanță mai mult decât să mănânc dintr-o conservă și salam și mai mult decât să car apă după mine și să o beau caldă din mașină.  

Și de aia sunt cu mașina în Ibiza, unde e mai scump decât să  vin cu avionul pentru că vreau să fac asta acum , nu pentru că nu am avut bani de bilet. 

Și de aia pot să ignor faptul că sunt zgârcit când îmi iau ăștia pe o sticlă de apa, sau de vin, de 10 ori mai mult decât în supermarket. 

Pentru că e un lucru pe care nu pot să îl ignor: Nu pot să mă relaxez trăind în vacanță mai prost ca acasă. Pot să stau pe un cearșaf pe nisip. Nu am nevoie să beau sangria cu șampanie în buza mării.  Nici nu îmi place combinația, știu că e doar scumpă, gustul banilor aruncați, cam ca dedicațiile la lăutari. 

Dar nici nu pot să mănânc conserve, că nu mănânc asta nici acasă, etc. 

Problema e că unii probabil ca trăiesc atât de prost acasă încât și mortadela, și apa mării cu căcat tot reprezintă un upgrade.

Și e trist, nu că îmi pasă de ei. Ci pentru că peste tot pe unde merg în vacanță  văd plin de oameni care nu își permit și care merg în locuri în care își permit doar prezența . Credeți-mă că am fost în destule locuri. 

Iar liniile de separație devin din ce în ce mai mici, adesea doar niște benzi portocalii. Și nu spun asta din elitism,  ci că asta înseamnă că sunt tot mai mulți săraci, care umplu cum pot spațiile lăsate goale de oameni care și-au pierdut statusul. Mai cu o conservă,  mai cu un pateu. 

Așa se naște drumul conservei, așa ajunge porcul să fie cel mai plimbat animal, îl cari cu tine în concediu în cutia de aluminiu și-l mănânci să îți potolești foamea. 

Trist. 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
XC47
XC47
6 years ago

Plm, teoretic Sangria este băutură săracilor. Este ca și cum aș da €130 pe o conservă, doar că mi-o aduce un negru pe plajă. Same shit.

Manowar
6 years ago

Și e trist, nu că îmi pasă de ei. Ci pentru că peste tot pe unde merg în vacanță văd plin de oameni care nu își permit și care merg în locuri în care își permit doar prezența .

E drumul prea ieftin.

Pe mine n-o sa ma mire deloc cand o sa merg undeva unde o sa vad lumea dormind in masini, ca si hotelu’ e prea scump.

Inca vreo cativa ani si o sa-i vezi p-aia cu motorhome la plaja.

Catalinx
Catalinx
6 years ago

Am deja un fost coleg care face asta. Și-a luat o rulotă de 10k euro și bate toată Grecia cu ea cam 1 lună pe an. Bine, el ar avea bani de hotel, dar plm, e mai antisocial nu-i place să meargă la plaja unde mai sunt și alții.