Chestii de prin Polonia și cum să începi cu dreptul

Când am un proiect, job nou, pentru prima zi ma pregătesc un pic. Îmi pun cravata aia bună,  mă tund,  îndes părul din nas să nu se vadă,  citesc puțin înainte despre ce am de făcut ca să mă integrez mai repede decât se așteaptă oamenii ăia și încerc să ajung măcar la timp, dacă nu un pic mai devreme.  Chestii d-astea clasice de “pornit cu dreptul”. 

Da’ când zbori se întâmplă să mai fii și faultat la dreptul și ajungi,  când ajungi țopăind în stângul. Chiar dacă ai dormit doar 2 ore și te-ai trezit la 3,  ca să zbori la 5:40, să fii tu primul. Primul care pleacă.  

Așa și acum, că așa am eu bulan, mereu paiul ăla scurt. 

Da, întârzierea e de “doar” două ore, pentru că,  plm, de la 3 în sus am dreptul să le cer și bani, lucru pe care chiar l-aș face, că mie-mi afectează credibilitatea mizeriile astea și nu, nu-i vorba de vreme rea, forță majora . Plm, cică nu au destule porți și ăștia care operează cursa,  pentru care am plătit bilet de linie, sunt totuși low coști.  

Partea bună e că m-am întâlnit cu un fost coleg polonez  în aeroportul din București și că am.mai schimbat câteva cuvinte la lounge-ul Star Alliance (Lufthansa) din Warsaw. 

Partea proastă e că el plecă la muncă iar eu ramasei să scriu pe-aici câteva nimicuri interesante despre Polonia și cum e cu diferența dintre România și alte țări.  

Partea bună e că am șansa să mai adaug o companie: Lot, la categorii, aci în blog, adică la alea care m-au futut.  Paștele și Anafura mamii lor. 

Și acum chestiile noi (pentru mine) pe care le-am aflat despre Polonia; țara aia despre care știți toți că e mai dezvoltată decât România,  deși au fost și ei comuniști, dar nu e clar pentru multă lume cum anume e mai dezvoltată,  în afară de faptul că Polonezii par a câștiga mai mulți bani. 

Am mai zis demult despre experiența mea din Wroclaw,  mi-e lene să îmi caut link-ul.  

Nu am să zic nimic despre Warsaw, că nu știu nimic, decât că din avion arată mai bine decât București.  Mult mai.  Am făcut eu niște poze dar adevărul e că trebuie să îmi iau telefon, ăsta e din alt secol și nu mai am ce să mai scot din el nici cu programe de procesare foto, nici cu nimic. 

Dar am două chestii,  cred eu, interesante.  

Nenii ăștia au altfel de buletin.  Au d-ala micu, de dimensiunea permisului, cu chip în el, știți voi d-ala care îl are pe dracu’ în el, dar încape într-un portofel mai mic.  Se pare că în poloneză cuvântul “card” citit invers nu înseamnă drac, 👿 că lumea nu s-a speriat. Dar stai, asta nu e tot!  Până aici nu-i mare brânză, da’ de la anul ăștia vor avea carte de identitate electronica. Ar fi avut de anul ăsta,  dar încă nu e acceptată în Europa, tre’ să dea ăia o directivă. 

Despre ce vorbesc?  Despre să te identifici cu telefonul, să nu te mai plimbi aiurea cu hârtii,  plastice, draci, laci după tine. I-lek-tro-nik, baby! Hai, că nici aia capsunari prin state mai spălate nu aveți d-astea, este? 

Intre timp, românii sărbătoresc 2 ani de când nu mai sunt obligați să pună ștampile pe facturi și 2 zile (yupeee!) de când legea nu-i mai obligă nici la ștampile în relația cu statul și instituțiile sale.   

Facem pariu, însă,  că la sfârșitul lunii, după ce îmi deblochează nemernicii aia de la hotelul din Nisa depozitul colateral, când am să merg să închid contul la banca mea poloneză ( poloneză dar care funcționează românește) ,  numită Idea, are să îmi ceara doamna cu care lucrez ștampilă și nu are să efectueze nicio formalitate până nu i-o pun. Ștampila. 

Și așa trecem la următorul capitol. Online banking.  Ați auzit voi că sunt unele bănci care au aplicație de online banking pe mobil. Are și BRD, am dezinstalat-o imediat, era o mizerie. Are și ING,  nu am instalat-o vreodată, nu știu cum e. 

Eh, dar au polonezii o bancă,  se cheamă mbank.  Îți deschizi cont bancar fără să te prezinți la ei. Așa, online, de pe mobil. 

Din aplicația lor îți setezi limitele la cont, creezi conturi în monede noi – fără costuri, nu cu 2 EUR pe lună ca jepcarii de la Idea, de exemplu. 

Poți să convertești banii dintr-o valuta în alta, tot din aplicația aia. 

Poți plăti cu telefonul, coaie. Îți generează aia un card contactless și zbang! Iar cardul ăla e multi-valuta. 

Și asta nu e tot. Poți să mergi cu telefonul la ATM,  dacă ai nevoie de Cash și te autentifici cu ăla,  nu neapărat cu NFC și pinul cardului, cât cu un cod generat de aplicația mobilă pe care îl introduci, sau îl citește bancomatul.  Nu știu sigur că nu am văzut, mi-a zis omul cum face, dar nu e clar. E,  partea proastă e că trebuie să fii rezident în Polonia. 
Între timp, eu le-am scris ălora de la Idea că sunt nașpa că nu mi se updateaza balanța la card în timp real și nu vad detalii legate de sume blocate și preautorizari și i-am rugat respectuos să rezolve până ieri. Ieri m-au sunat să îmi spună că da, așa e, știu problema și lucrează la asta, dar nu au ce face și că să sun eu la ei când vreau să aflu datele astea. Măcar nu au cerut dosar cu șină. Și le-am spus să anuleze o preautorizare care e expirată de mult din punct de vedere business,  dar ei au zis că doar dacă le trimit eu un mail de la beneficiar, că e ok și ca ei au eliberat-o (ăia din Nisa) ,  altfel trebuie să aștept 30 de zile. Pe banii mei! 

Ok, am să aștept 30 de zile, că francezii ăia au promis că trimit mail, presupun că râd și cu curul de un sărac român care se uită la 200 de euro, da’ mail din părți. 

Între timpul ăsta poate văd cum rezolv cu ceva rezidență ori în Polonia, ori poate fac un cont în Danemarca,  dacă o fi mai ok. 

Și probabil trebuie să îmi iau un telefon mai securizat. Nu aș vrea să mă întorc la Apple, așa că dacă știe careva ceva de Blackphone2,  let me know. Că pe net nu am găsit review-uri credibile, iar platforma pare că nu va avea viitor. 

Da’ mai întâi să ajung acolo,  că-s încă în aeroport,  așteptând lotu’ pizdii.  

Care LOT,  credeam că s-au făcut low coști că-s pe faliment,ca Tarom-ul.   Când colo, ăștia au în flota lor 8 Dreamlinere. Adică Boeing d-alea noi de cursă lungă,  și au zboruri directe din Warsaw în NY,  Chicago, Los Angeles, Beijing, Seoul, Tokio și ceva prin Singapore/Indonezia/Malaezia. 

Și își deschid un al doilea hub în Budapesta să  facă același lucru, curse directe  long haul către SUA,  și far-east că partenerul lor, Lufthansa, nu e interesat și nici concurență nu au în zonă.  Zona gen București,  Sofia, Atena. Iar lounge-ul de aici,  deși e mai mic, apreciez că e mai stilat și mai de calitate decât alea din Frankfurt, Munich, Dusseldorf. 

Acesta este un terminal public (adică,  dacă nu ai laptopul la tine)  din lounge. Un Dell de 13″, din clasa profi. Nu-i rău. 

Și cam asta e cu Polonezii. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mel
mel
6 years ago

E foarte nisto sa citesc opinia unui roman (din Romania) despre Polonia. Pe bune ca ma amuza diferentele, ca eu nu le mai stiu pe alaea din Romania. As adauga ca: cartea de identitate e foarte utila in format mic – bine punctat; mbank e pe aici de peste 15 ani si toate tranzactiile online sunt gratuite la cont privat (nu ca in Romania, muie Transilvania), dar partea prosta pentru straini e ca nu are soft in engleza (sau nu avea pe vreamea cand pentru mine conta). In rest LOT se dezvolta, dar sunt mai muisti ca Lufthansa si nu… Read more »

Alexia
5 years ago

Am zburat cel mai mult cu LOT 3 ore. Din pacate doar baton si apa, in rest poti cumpara. Prefer Lufthansa ca e acelasi pret.

catalinx
catalinx
5 years ago

Pentru mine e o chestiune de ore. Se intampla uneori ca LOT sa aiba cele mai oportune ore. Pentru business. Iar atunci, plm, pot cumpar cu 10-15 EUR ceva intr-unul din aroporturi, nu-i musai sa ma trareze astia regeste.

Cand zburam destul de des sa intru la lounge-ul Star Alliance nici ca-mi pasa ce-mi dau aia la LOT, oricum dormeam dus pe durata zborului.