Observație despre cultura inegalității. Educație 

E despre faptul că lumea vocalizează și autoritățile ne constrâng să ne considerăm toți egali, să ne înadrăm în mod omogen în statisctici, să anulăm orice distribuție statistică inechitabilă, raportată pe bază de sex, culoare sau afiliere sexuală ( zic asta, că am auzit recent că e suficient să te consideri tu femeie, ca să fi tratat ca atare).

Folosirea statisticii ca mecanism reflex de ajustare

Am ajuns la chestii absurde, cum ar fi universitatea unde procentele de absolvire sunt identice, indiferent de rasa, sex, sau culoare.   

O zice Bill Gates pe twitter și e mândru de asta. Probabil că s-a prostit și ăsta și nu-și dă seama că  de dragul de a  ajusta numerele în statistici unii-s favorizați iar alții discriminați.  Că statisticile ar trebui folosite doar să măsoare, în morții lui, nu să le folosești în mod direct ca element de control în ajustarea societății, că meritocrația nu funcționează așa, cu hai să avem un număr egal din fiecare, iar rezultatele vin ele, fără îndoială.

Când m-am apucat de scris asta încă nu văzusem articolul ăla imbecil, doar scriam o observație personală legată de ceva cursuri.

Iluzia dezavantajelor constructive

Din capul locului, nu cred că femeile nu-s capabile genetic de lucrurile de care sunt capabile bărbații.  La asta-s de acord cu feministele. Nu mă puteți convinge, pentru că eu sunt în zona aia inferioară fizic, când vine vorba de bărbați și nu mă simt prejudiciat. În medie, bărbații au predispoziție la unele chestii fizice, iar femeile la altele. Dar hei, eu am aproape 170cm, nici 65 de kilograme împlinite, sunt femei care mă pot extermina pe criteriile pe care ar trebui să domine un bărbat și totuși nu se întâmplă asta. Dar nici nu-s cunoscut pentru c-aș fi luptat în vreun război. Și totuși am avut și înfruntări corp la corp, să zic așa, cu bărbați din cu totul altă categorie de greutate și înălțime și am o idee cât contează diverse avantaje. Nu mă sperie. 

Cineva, care supraveghea un spital de nebuni zicea odată că femeile sunt mai rezistente la bătaie. Că nu văzuse bărbați să-i mai stea în picioare după o palmă mai zdravănă, dar unele femei aveau nevoie și de pumni și picioare. Asta nu e ca să comentez legat de tratamentul pacienților din spitale, ci ca să înțelegeți că percepțiile voastre despre femei sunt greșite și bazate strict pe cercul vostru social.

Lucrez acum cu o indiancă care doarme, băi nene, mai puțin decât mine și spre deosebire de percepția generală că dacă o arzi a la longue ești ne productiv, nu-i așa. E și mai tânără,  înțeleg avântul și energia, dar în afară de faptul că  uitându-te la ea nu prea o califică nimic a femeie, profesional e ce trebuie. Mie mi-e suficient.

E probabil ciudat să scriu eu asta. Lumea se uită la mine cum c-as fi ușor misogin și ușor rasist. Ba,  am început și eu să o cred uneori,  deși driverele mele sunt bazate pe statistică și prejudecăți.

Nu vă uitați superior, că prejudecățile sunt chestiile alea care te ajutau prin anii 90-2000 să te întorci acasă încă având banii în buzunar,  dacă aveai ceva la plecare, sau chiar dacă nu aveai :), chestiile alea care te ajută să nu se bata sifilisul cu SIDA pe tine când vii de la vreo gagică. Unele-s utile altele nu, dar în lipsă de cunoștințe mai bune toți le cam folosim ca pe știință exactă.

Să zicem că nu am poftă și răbdare să caut omul bun din fiecare, sau ceva.

Știați că femeile nu se pricep la chestii tehnice?  Inginerie, șofat, plm? 99%, sau ceva. Lol.

De exemplu, mama nu știe să sofeze.

Că așa sunt toate femeile, cică.

Habar nu am dacă ar fi vrut măcar, nu pare interesată ,  da’ prin anii 90, la țară ar fi fost oricum cam deplasat să încerce așa ceva.  Cam atunci și-a luat tata permisul. Profesionist. El știa deja să sofeze. Fusese șofer pe ceva camion în armată (da’ fără permis – Nu știu cum vine asta)  , foarte bun, din ce am înțeles.  Se lauda, parcă,  cum a reconstruit el într-o noapte zidul garajului unității militare. Pe acolo a intrat cu macaraua.

Dar altfel,  de când a luat permisul a condus foarte bine.  Pe fiecare an îl vedeam cu chit, ciocane și spray cu vopsea,  dregea colturile pe unde se înfigea cu ea,  din fericire prin curte, ba în porți, ba în vreun pom, ba în cine știe ce chestie uitată pe-acolo. De fiecare dată altcineva era de vină. De regulă, mama, că ea nu știa să conducă,  și mai avea și tupeul să îi atragă atenția când e idiot pe stradă.

Până să își ia vară-mea permisul ( cam o data cu mine, deși are niște ani peste) ,  în satul ăla eu am văzut 4 femei mai în  vârstă conducând,  toate bine. Restul,  mai aveau unele permis (eu nu le-am văzând conducând)  ,  dar conduceau prost și doar când erau bărbații lor beți cruce. Toate care conduceau  bine aveau un element comun. Fie nu aveau bărbați,  sau nu avuseseră o vreme,  fie erau mai “libere de bărbați”,  ca să zic așa.

Deci,  da, femeile conduc prost,  toate cele care nu conduc, fără excepție.   Era o colegă  de școală care la 15 ani conducea mai bine decât conduceam eu la 22. Tac-său avea două fete și presupun că voia să își învețe copiii ceva util, chit că nu erau băieți.  Le învăța să conducă din generală.  Tata a avut doi băieți, dacă puneam mâna pe rabla lui cred că ne călca cu ea. Gen înainte să avem vârsta de școală de șoferi, de ălea. Nicidecum să meargă el cu noi pe stradă sau pe câmp să ne învețe să conducem.  Că e ilegal, băi. Dacă ne oprește poliția, dar mai ales, dacă pe urmă îi fur eu mașina când el nu e acasă, mai bine să nu știu, ca să nu pot pleca cu ea. Logic, nu?

Cum-necum, eu am mai pus mâna, ba pe rablele altor prieteni și le conduceam fără permis și beat, de cele mai multe ori, ba pe rabla lui, când nu era acasă. O mutam prin curte, o puneam la loc și ștergeam urmele de cauciucuri din țărână.  Dar nu așa,  cu mătura,  că tata era școlit în securisme d-astea, se prindea instant. Nooo. Puneam țărână peste ele din alt loc, și frunze și bețe și pietricele. Stricam patternurile așa mai random. 5 minute “conduceam”,  o oră ștergeam urmele de la locul crimei. Se înțelege că am învățat mai mult să falsific lucruri și situații decât să conduc, da’ bună și aia.  Cumva, am învățat eu să conduc, în niște ani, da’ frate-meu nu era d-ala ca mine, cu riscul.  Nu, el era ca tata, cu cinstea și onestitatea. Adică cu frica de pedeapsă,  mai degrabă. Așa e și acum. Dacă iese pe stradă ca șofer,  vă dau eu un SMS să stați acasă.  Eu aștept să îmi ajungă copiii la pedale,  deși probabil că le va fi inutil. Da nu contează, consider că nu-i nimic mai rău decât să nu știi.

La unele joburi erau două colege care conduceau mai bine decât mine. Și decât jumătate din bărbații din departament. Același chestii: fete mai libertine, bărbați mai “moi” așa,  care nu prea aveau treaba cu sportul  ăsta.

În altă ordine de idei, am tot văzut și prin liceu și prin facultate că erau mai puține fete pe unde am circulat eu.  Majoritatea fetelor aveau o problema cu matematica și nu cred că era din principiu. Ciudat, și eu am avut, la un moment dat, probleme cu ea, dar nu m-a oprit din ce vreau să fac. Că dacă-i spuneam lui tata că e greu, mă punea la sapa, sau mă trimitea să iau mai multă bătaie la școală, ce pula lui; mecanică simplă. A contat în schimb  convingerea părinților, care-s mai ușor de prostit că ”e greu tati să-mi fac tema, matematica nu e de mine, eu sunt mai ”umanistă” ”. Așa s-au umplut școlile de  asistente medicale, liceele pedagogice și facultățile de istorie, geografie,  jurnalism și alte umanisme de gagici, care mai de care mai nefolositoare și mai inutile.  Stiti procentele alea de 99%, sau orice alte numere irelvante și vag documentate, pe care le tot auziți. Mi-e totuna. Statistica mea arată altceva. Iar problema cu  chestia asta e că crează un anumit tip de înțelegere și toleranță din partea bărbaților și crearea de standarde duble.   Toți bărbații PC se  laudă că ei cred în egalitatea femeilor și le acordă șanse egale.  În momentul în care îndoi standardele ca să-ți intre un număr mai mare de femei/homosexuali/negri mie îmi e clar că nu crezi în nicio egalitate. Ești un jegos infect care vrei să-ți creezi o imagine mai bună oferind unei categorii un avantaj. Normal că niciun favorizat nu se va plânge, păi ce, ar fi proști? Nici nu pot să-i condamn.

Cultura inegalității. Tot tații-s de vină

Convingerea e ca femeile nu pot, dom’ne, că nu se pricep, că  nu sunt făcute, și mi-e silă să fac eu pe feministul și nu-s mânat de convingeri din sfera corectitudinii politice, că cele mai multe femei pe care le întâlnești pe strada sunt niște vite inutile care se bucură de drepturi, dar nu cred că-i o problemă de construcție, ci una de formare.  Aș vrea să dau vina pe mame și poate o fi așa, dar copiii au de obicei doi părinți. Și nu înțeleg, ca tată, ce te poate face să accepți bulshiturile ăstea de încadrare socială de mic. Nici nu vreau să mă facă cineva să înțeleg.

Situații precum   barbie, jucării cu set de gătit, fata lu’ tati nu face nimic, nu joacă fotbal ( nu că asta ar fi vreo mare brânză, dar așa, ca idee), nu se joacă cu mașinuțe, nu stau să-i explic treburi de bărbați, să se ocupe mă-sa.

Nu zic, să se ocupe mă-sa, că-s lucruri despre care eu chiar nu știu ce să-i spun. La multe chestii sunt special în sensul ăla nasol.  Dar, plm, copiii mei aveau șurubelnița în mână înainte să aibe voie să se joace cu obiecte ascuțite. Dacă desfăceam calculatorul – hai, tată, desfă șuruburile. Ăsta e procesorul, ăștia sunt ramii, asta e programarea, asta știu eu asta vă învăț și pe voi.

Habar n-am ce-or să facă în viitor, mi se rupe dacă vor, de exemplu,  să meargă la balet.  Dați-i drumul,  dar nu vă bazați pe mine, că habar n-am ce vorbiți acolo, eu mă ocup de ce știu, măcar cât de cât.

Așa se face că la cursul de robotică, cel puțin într-o grupă,  e o singură fată.

Aha, mult success la treaba aia cu egalitatea femeilor în următorii 15 ani, carevasăzică. Egalitatea aia pe care o visați , doamnelor, e o chestie pe care o cultivi, nu o relație matematică pre-existentă. Sunt absolut sigur că toate gagicile care termină școli inutile și au fix zero formație și cunoștințe tehnice anterioare vor putea fie egale cu bărbații de pe joburile ălea. Nu are cum să fie altfel. La fel cum aș putea eu, mâine, să devin croitoreasă, sau  designer vestimentar. Eu și oamenii mei desenați din bețe. Care tot ce-am exersat să desenez și să modelez foarte bine și artistic,  de la grădiniță până la finalul facultății, au fost pule. Sunt sigur c-aș fi un succes cu astea.

Și puteți să-mi rageți mie cât vreți că să înveți chestii de bază despre tehnologie, la vârsta de 7-8 ani e ceva imposibil pentru o femeie, că nu e construită așa.  Sau că după niște ani de pregătire nu va putea concura cu un bărbat. Sigur că da, e bine că ștți voi asta. Toate exemplele pe care le am contrazic teza.

Nu cred că copiii mei sunt speciali. Adică sunt, pentru mine, firește, că-s ai mei și tot ce-mi doresc e să-i devoreze pe ai voștri și asta-i învăț, dar așa în ansamblu, sunt doar copii.

Copii sortați de la naștere în băieței și fete.  Eu cred că treaba asta cu egalitatea între sexe se aplică greșit de la celălalt capăt al problemei. Femeile care nu știu nimic util sunt așa că nu au fost învățate nimic util.

Vrei femei în poliție, armată ? Ok,  trimite-ți fetele la karate, judo, plm, sau orice școli o fi făcut Codruța Kovesi, de exemplu, care mă bate cu o mână la spate, la o adică.  Nu zbieri că vrei la fel de multe femei în poliție ca bărbați și trimiți în față niște fufe care s-au jucat toată copilăria cu păpuși și tot ce-au visat e să fie neveste de colonei și generali, că asta nu e egalitate, e altceva.

Vrei femei în tehnologie/ inginerie? Bine, dar ar trebui să știe ce e aia o riglă, un metru cub și la ce folosesc. Măcar atât pentru început.

Dar nu cred că se va schimba nimic. Tot ce văd în jur sunt numai prințese care se prefac că meseria e o chestie despre care vorbești mișto, iar biroul e un loc la care te duci că e nașpa acasă singură, te plictisești și nu-ți place să vezi de copii, că femeile sunt egale cu bărbații. Tot ce văd la televizor și în media e răspândirea unei culturi superficiale, despre cum toate chestiile ăstea la care femeile vor să fie egale cu băbații și nu prea sunt se deprind doar prin încredere de sine și autoinducția faptului că dacă bărbații pot, poți și tu, dar mai ales poți fără să faci ceva special în sensul ăsta, e doar așa din încheietură.  Cum și eu cred că pot să fiu ordonat doar repetându-mi asta și ignorând faptul că biroul meu arată mereu ca al unui handicapat și că am nevoie ca cineva să strângă după mine, sau să-mi tragă șuturi în cur ca să mișc ceva în sensul organizării.

Ca părinte, nu poți repara în viitor prin crearea unui filtru statistic ce-ai stricat  în trecut când (nu) ți-ai crescut copilul. Nu cred în asta. Și la asta se reduce tot. Oare câți tați aflați în fața handicapului fetelor lor sunt de acord cu ”egalitatea” asta  modernă, încercând să repare ce-au greșit. Te opui de-a lungul copilăriei copiilor tăi la emanciparea femeilor, după care vrei s-o reglezi din pix.

Mult success.

 

 

9 Replies to “Observație despre cultura inegalității. Educație ”

 1. E nasoala chestia, boss.

  Pe de-o parte, e demonstrat faptul ca “si femeile pot”. Daca te apuci sa cauti suficient, gasesti femei si-n posturi care-s ocupate in mod normal de barbati. Probabil gasesti si o femeie pompier daca vrei neaparat.

  Chestia e ca sunt crescute ca femei si pe urma le ceri sa fie barbati.

  Pula mea, pai, nu prea se poate. E ca si cum ti-ai hrani copilul numai cu cartofi si orez si pe urma ai vrea sa fie si el campion olimpic la atletism pentru ca egalitate, dom’le.

  In acelasi timp, sunt si o groaza de chestii la care femeile nu-s bune, la modul general (inclusiv condusul; si ma doare fix in pula ca 1% din ele conduc mai bine ca tine; oricum as fi socat daca ar fi si 1%; cele mai multe femei nu reusesc o parcare laterala nici dupa 20 de ani de condus)

  Intr-un fel e buna treaba asta cu “sa nu discriminam”. E buna pentru aia care au fete – asa, ca tine.

  In alt fel e nasol, foarte-foarte nasol, pentru ca la fiecare femeie angajata intr-un post in care n-are ce cauta, trebuie angajat si un barbat care sa-i faca treaba. In teorie, asta ar fi o treaba buna. Mai multe joburi etc. In realitate, insa, vor fi doua joburi pe-un salariu.

  Asa, cam cum a fost dupa ce au inceput femeile sa lucreze. Inainte de asta, cand lucrau doar barbatii, un barbat era platit suficient de bine incat sa-si poata intretine familia. Casa, rabla, vacante etc.

  Dupa care au inceput sa lucreze si femeile si-au ajuns sa imparta un salariu la doi oameni. Asa ca acum lucreaza amandoi, amandoi stau cu chirie forever si, daca-si permit sa faca niste copii, ii fac dupa 35 de ani – cu sindromu’ Down nu chiar garantat, da’ pe-aproape.

  Cat despre treaba cu femei politist…gen hai sictir. Aia merge doar cand ai dreptul sa impusti direct suspectul si chiar si atunci, e demonstrat (de aia din USAF) faptul ca femeile stau mai prost la coordonarea ochi-mana (motiv pentru care nu le vezi prea des nici castigand vreun Intel Extreme Masters sau ceva). Asa ca nici acolo nu merge prea glorios.

  Altfel, judo o fi fain and shit, da’ sa vezi, chiar si acolo apare treaba cu dimensiuni-greutate-forta. Pana la un punct, poti s-o arzi pe “foloseste forta si greutatea lui contra lui”. Pana la un punct. Dupa punctul ala, vine partea in care o iei pe naroada in brate si o trantesti de toti peretii pana nu mai stie sa scrie “egalitate”.

  Prin urmare, da, e nasol. Mai nasol e ca o solutie trebuie gasita pentru chestia asta, ca nu mai suntem in 1700 toamna cand femeia aia era intretinuta automat de cineva (tata, frate, sot). Asa ca trebuie sa se descurce singure si de-aia zic ca trebuie gasita o solutie.

 2. In acelasi timp, sunt si o groaza de chestii la care femeile nu-s bune, la modul general (inclusiv condusul; si ma doare fix in pula ca 1% din ele conduc mai bine ca tine; oricum as fi socat daca ar fi si 1%; cele mai multe femei nu reusesc o parcare laterala nici dupa 20 de ani de condus)

  Te provoc sa demonstrezi asta. Ca nu cred si eu iti pot demonstra cu nume si prenume contrariul. Nu stiu prin ce cercuri te invarti, lol, dar la fostele locuri de munca unde am fost eu toate femeile care foloseau regulat masina pe post de naveta puteau parca lateral, cu spatele, cu pula in pizda. Toate.
  Nu ca erau dumnezei sau ca ele nu greseau niciodata, dar chestiile astea de baza le puteau face. Stiu asta pentru ca am lucrat in Bucuresti, iar la corporatii locurile de parcare sunt asa cum sunt.
  Singurele femei care nu stiau sa parcheze si sa conduca, in general, erau alea care aveau permis dar nu condusesera vreodata mai mult de 1000-2000 de km /an, daca ii faceau si pe aia. Fix asa conduceam si eu cand aveam experienta aia.
  Nu stiu daca or fi 1% din femei care stiu sa parcheze, da’ ce pot sa iti spun sunt doua lucruri:
  1) Ai ales un exemplu prost, am mai zis – condusul e o activitate pe care-o poate face si-un caine daca il dresezi suficient. Nu ca perfect, nu ca mai bine decat un computer, dar rutinele de baza, la asta ma refer.
  2) Observatia ta, daca o fi adevarata, se bazeaza pe o realitate in care femeile conduc mult mai putin decat barbatii, in medie. Si cam asta-i si parte din ce spun aici. Experienta dicteaza.

  Asa, cam cum a fost dupa ce au inceput femeile sa lucreze. Inainte de asta, cand lucrau doar barbatii, un barbat era platit suficient de bine incat sa-si poata intretine familia. Casa, rabla, vacante etc.

  Da. Si un barbat era dictator in casa, ceea ce recunosc ca era foarte misto. Da’ pe de alta parte era naspa, cand copiii tai erau sclavii altora pentru ca, pula mea, erau femei si nu prea puteau face nimic, daca nu erai cumva vreun smecher incat sa le cumperi, efectiv, o viata buna, inclusiv pe consortii lor. Asa ca, din punctul meu de vedere, eu ma pis pe vremurile in care munca unui barbat era suficienta. Si pe alea cand asteptarile erau ca munca unui barbat sa fie suficienta.

  Cat despre treaba cu femei politist…gen hai sictir. Aia merge doar cand ai dreptul sa impusti direct suspectul si chiar si atunci, e demonstrat (de aia din USAF) faptul ca femeile stau mai prost la coordonarea ochi-mana (motiv pentru care nu le vezi prea des nici castigand vreun Intel Extreme Masters sau ceva). Asa ca nici acolo nu merge prea glorios.

  Ma doare in pula de Intel Extreme Masters sau de competitia politistul anului. In orice job, inclusiv in al tau exista niste standarde. Sau ar trebui sa existe. Daca te incadrezi in standardele alea inseamna ca poti face jobul. Nu trebuie sa fii cel mai bun si oricum nu are sens ideea de toti angajatii sa fie cei mai buni. Trebuie sa fie competenti, doar de asta imi pasa.
  De exemplu, eu nu am ce cauta sa fiu politist, realist vorbind, desi daca imi dai un pistol chiar si asa cu ochelari, rezolv problemele repede, ca imi lipsesc niste chestii de morala si empatie si sunt foarte trigger happy, nici macar n-as lua-o personal. Just doing my job. Dar pe cinstite, nu am ce cauta, ca fizic e greu sa impun respect unuia cu un cap mai inalt si 30 de kile in plus. Trebuie tot timpul sa demonstrez ceva. De aia exista si niste standarde. Pe de alta parte, sunt destule femei de 1.80 ( mai putine in Romania, ce e drept, ca si barbatii sunt mai scunzi aci) si care pot ajunge la 80-90 de kile daca urmeaza calea asta de mici si care pot fara probleme sa se incadreze in standarde. Si asta e tot ce conteaza, nu cine e cel mai bun.
  Ia spune, daca luam model politistii din Romania, aia care au burta de 80 de kile si nu-s mai inalti decat mine – cat de greu trebuie sa fie pentru o femeie sportiva, sa zicem, sa ii depaseasca? Crezi ca aia, barbati fiind, se incadreaza in standarde? Da’ pula mea, concesii. Iti spun clar ca eu cand vad femeile alea din CPH venint la serviciu pe biciclete vad ( in mintea mea) numai politiste si soldate.
  Poti sa spui ca chiar daca sunt inalte femeile sunt mai firave si mai slabe, in general. Si-s de acord, ca in general si-au petrecut restul vietii mai altfel decat barbatii.
  La mine in liceu era ceva clasa de handbal si mai jucam cu fetele alea. Nu se punea problema sa ne batem sau ceva, dar imi mai futeau cate o minge in muie de se imprimau hexagoanele pe fata, si-mi mai intra cate un cot in gura cand stateam pe semicerc si vedeam cum se lovesc intre ele. Oricare din alea, ORICARE, putea fi politista. Garantat. Si nu aveau nimic special in afara de 7-8 ani de handbal . Si presupun ca la fel erau si alea care jucau baschet, dar n-aveam ce pula mea sa caut acolo decat daca voiam sa le alerg printre craci.

  Intr-un fel e buna treaba asta cu “sa nu discriminam”. E buna pentru aia care au fete – asa, ca tine.

  Nu, nu-i buna. Adica pentru aia ca mine e buna. Ca, asa cum am zis, eu imi invat copiii sa-i devoreze pe ceilalti. Nu exista inocenta si alte valori de cacat. Eu cresc animale de prada in curte. Sotia se ocupa cu umanismul. Dar in general nu-i buna. Ca un parinte “clasic” de fete, nu le invata nimic pe urma vrea sa fie egale cu barbatii si, evident, ca nu au cum. Asa ca trebuie sa indoaie putin standardele ca sa creeze iluzia aia de egalitate.

  Dar problema mea e fix asta. Egalitatea se incepe din formare. Ca nu cred eu ca soferitele de autobuz din Germania, sau tractoristele, au devenit brusc egale. Nu,nene, alea de le-am vazut eu conduceau si tractoreau exemplar.

 3. Te provoc sa demonstrezi asta. Ca nu cred

  Nu cred ca-ti poate oferi cineva o demonstratie directa. Daca nu cumva planuiesti sa alinieze cineva toate femeile cu permis in fata locuintei tale si sa le punem sa parcheze.

  Ce iti pot oferi e realitatea. Realitatea e ca te poti duce pe un site de asigurari – pe care preferi tu, din UK sau US – si vezi cat te costa asigurarea pentru un barbat de 30 de ani si cat te costa pentru o femeie de 30 de ani. Hai ca te prinzi tu.

  Asa ca, din punctul meu de vedere, eu ma pis pe vremurile in care munca unui barbat era suficienta. Si pe alea cand asteptarile erau ca munca unui barbat sa fie suficienta.

  Pai, din gura, esti liber sa te pisi pe vremurile alea.
  Intrebarea care se pune e “si , daca-ti scoti capul din cur si te gandesti la cum era viata ta fara UE, te mai pisi pe ele?”

  Adica, si pentru mine e usor sa zic “ma pis pe vremurile alea”. Asa, ajuns pe-aici, cu un salariu oarecare, cu chestii.

  Da’ sa vedem daca munceai in Romulania, cu optiunile de Romulania (adica si fara firme venite acolo pentru ca UE), te mai pisai pe vremurile alea?

  Gen ia du-te tu baietica si gaseste un job – da’ sa nu auzim de SAP, ca stii cati aveau SAP inainte de (2007) UE in Romania? Si stii cate companii nu ar fi venit in Romania fara UE? Si vezi pe urma daca macar se uita vreo femeie la tine, cu salariul pe care-l obtii. Daca-l obtii, mai bine zis.

  Eu sunt de acord ca principiu cu ce spui tu, da’ vezi tu, amandoi suntem de acord pentru ca putem lucra in tari straine, pe bani straini. Tare-s curios daca mai erai de acord cu un salariu de vreo 20 de milioane. Ca mai mult nu vedeai in veci. Gen tare-s curios daca si atunci mai erai de acord.

  Ma doare in pula de Intel Extreme Masters sau de competitia politistul anului. In orice job, inclusiv in al tau exista niste standarde. Sau ar trebui sa existe. Daca te incadrezi in standardele alea inseamna ca poti face jobul.

  Lol, ce prostie sinistra.

  Pai, coaie, iti dai singur cu tesla.

  Stii de ce ai politistii aia super burtosi in Romania?

  Pentru ca standardele sunt modificate ca sa putem avea politisti. Ca vezi tu, tipul ala cu sixpack, la 1.85 si plm n-o sa vina sa joace mima cu tine-n intersectie, ca scoate mai mult daca fute o balena la ocazii, intelegi?

  Asa ca femeilor le este permisa chestia asta pentru ca au fost modificate standardele. Dupa care vii tu si arati victorios: SE INCADREAZA IN STANDARDE. Pai, da, pentru ca au fost modificate pentru ele.

  Asa vine si Ghita militianul cu burta de 180 kg si zice “pai, ma incadrez in ele”. Si de-aia ai politistii aia pe care-i ai.

  Ca, asa cum am zis, eu imi invat copiii sa-i devoreze pe ceilalti.

  O idee buna si te aplaud.

  E o singura problema cu asta: ca toti parintii, ai impresia ca are vreo relevanta ce-i inveti tu. Aproape ca-mi dau lacrimile de mila cand vad oameni de-astia.

  Here’s a hint for you, motherfucker: tu o sa-ti vezi copiii vreo 3 ore pe zi. Realist vorbind, o sa petreci POATE o ora pe zi cu ei. Pentru ca tu munca, ei scoala, fiecare cu tremuri, ei cu teme, tu cu reparat prize etc etc. Dar, pe langa ora ta, ei (ele in cazul tau) vor petrece vreo 6 ore la scoala live (si inca vreo 4 pe instagram, twitter, facebook) pe zi cu niste persoane care le vor invata ce idiot esti.

  Pe tine tac-tu te-a invatat sa … treburi legate de internet? Sau…?

  Hai ca te prinzi tu 😉

 4. …pe scurt: cultura inegalitatii exista pentru ca nu suntem egali.

  Incercarile astea de a schimba ceva pe cale artificiala sunt hilare si sortite esecului. Poti sa inveti tu un porc ca e dulau cat vrei. Cand vine hotul, va grohai si se va tavali in noroi. Pentru ca e un porc, pula mea.

 5. Realitatea e ca te poti duce pe un site de asigurari – pe care preferi tu, din UK sau US – si vezi cat te costa asigurarea pentru un barbat de 30 de ani si cat te costa pentru o femeie de 30 de ani. Hai ca te prinzi tu.

  Realitatea ta se bazeaza pe ceea ce spun eu. Iti extragi datele din statistica firmelor de asigurari care nu are nicio referinta cu privire la experienta ( e vorba de kilometri nu ani) conducatorilor auto, ca nu au nevoie. Pentru ei e simplu barbati:femei – numaram accidente. Realitatea lor se opreste acolo, atat e relevant. De ce, nu e treaba lor. Sunt sigur ca nu iese la 1% femei asa cum sustii tu, ca nu ar mai avea drept de permis auto, da’ ideea e ca te uiti la fel, la problema de la capatul celalalt si tragi concluzia : Femeile nu pot! Nu-s capabile.
  Iar chestia asta e gresita. Si o pot demonstra. Am vazut-o intamplandu-se si femeile in cauza nu erau urmasele lu’ Sena sa zici ca e vorba de sange.

  Gen ia du-te tu baietica si gaseste un job – da’ sa nu auzim de SAP, ca stii cati aveau SAP inainte de (2007) UE in Romania?
  Tare-s curios daca mai erai de acord cu un salariu de vreo 20 de milioane. Ca mai mult nu vedeai in veci. Gen tare-s curios daca si atunci mai erai de acord.

  Habar n-am despre ce vorbesti. Inainte de SAP lucram in telecom si jocuri. Aveam 2 joburi. Pentru evrei si pentru Canadieni. Si as fi putut lucra hehe. Si daca nu era uniunea europeana, plecam mai departe, conform planului. Pe termen lung, pentru mine , UE si SAP s-ar putea sa se dovedeasca o idee proasta. Ca am ramas aci.
  Zau ca habar n-am ce spui tu despre ca daca nu aveai voie in UE, ca daca nu stiu ce. As mai avea eu ceva de zis si de iesit in afara UE inainte de a avea voie macar in UE, dar nu-i chiar intelept. Cert e ca ma durea in pula de UE si alte harneli; pe mine m-a tinut in loc doar facultatea. Atat.
  Da, eram de acord. Asta inseamna egalitate. Pe vremea aia de dinainte de UE am ajuns sa conduc o tura de noapte ( o mizerie de job, da’ bun pentru varsta aia) dimpreuna cu sotia, care atunci era doar gagica. Lucram part-time si faceam cu randul. Fara pile, fara principii de “egalitate”, nici macar nu il cunosteam bine pe nenea patronul. Atunci cam era egalitate pe bune. Stiai treaba, luai jobul, fara presiuni statistice, ca tre’ s-avem “x” femei. Giagicile ajungeau maxim secretare sau HRiste pe pile si alte principii, material de futut gen. Mai departe, trebuia sa produci bani, sau macar nu sa pierzi.

  Asa ca pula mea, textul asta poate merge cu altcineva, dar eu raman orb (lol) la el. Munca platita te scoate din situatia de sclavie in contextul in care ai nevoie de bani ca sa orice. Deci da, e bine asa.

  Stii de ce ai politistii aia super burtosi in Romania?
  Pentru ca standardele sunt modificate ca sa putem avea politisti. Ca vezi tu, tipul ala cu sixpack, la 1.85 si plm n-o sa vina sa joace mima cu tine-n intersectie

  Sunt perfect constient de asta. Si raspunsul meu e: Asa si?
  Ai concurenta negativa pe post, prin urmare, mai cobori putin stacheta ca sa vina totusi cineva, iar acum incap si femei in standarde. Care e problema ? Ca nu-s femeile politistul anului? Asa si?
  Coaie, ai nevoie de 100 de militieni si ai 90 de candidati. Sa zicem ca 50 sunt femei si ajungi cumva la concluzia ca sunt toate mai slab calificate decat barbatii. Eu ti-am explicat mai sus motivele, pe de-o parte. Pe de alta, ce conteaza? Nu le angajezi?Le angajezi.

  Daca ai 100 de militieni si 110 candidati iti trebuie niste standarde de departajare. Calculate cat sa ai o rata de promovare de aproximativ 91%. Daca cei mai buni 91 sunt toti barbati, foarte bine , ii angajezi pe aia. Daca primii 89 sunt toti barbati, iar restul femei, ii angajezi pe aia 89 de barbati si 2 femei. Ce conteaza ca-s ultimele. Au fost mai bune decat 19 barbati, aia nu au ce cauta acolo. Scurt.
  Desi nu cred ca asta e raportul, da-n fine, poa’ sa fie, nu-mi pasa.

  Asa ca femeilor le este permisa chestia asta pentru ca au fost modificate standardele. Dupa care vii tu si arati victorios: SE INCADREAZA IN STANDARDE. Pai, da, pentru ca au fost modificate pentru ele.

  Pai nu, niciun victorios. Ca fix asta e problema pe care o semnalizez. Modificarea standardelor ca sa poti trage semnul egal e problema. Eu iti explic ca se pleaca invers. Rezolvi problema ajustand datele de la sfarsit si de aia e gresit. Daca vrei sa rezolvi problema pleci de la capatul celalalt, ala cu educatia.
  Ca parinte te gandesti bai, care e spectrul meseriilor si ce-ar putea sa fie fie-mea, sa zicem. Eu nu zic s-o trimiti fix in armata, ca nici pe mine nu m-a trimis tata acolo, vorba aia, si nu-s femeie. Da’ te orientezi asa la ce joburi sunt si ce implica ele.
  Cate implica balet, pian, costumat papusi, uitat la telenovele si cate implica altceva.
  Pana la urma, daca tragi linie observi ca fetele nu sunt bune la nimic ca nu invata, in pula mea, nimic, ca-s fete. Adica, pe undeva societatea are inca reminiscentele medievale, dar se vrea moderna.
  Pula mea, am scris cu BOLD: LA CURSUL DE ROBOTICA E O SINGURA FATA. Ghici care gen.
  Ce crezi e asa de complicat ca nu se ridica restul fetelor de 7-8 ani la nivelul ala? Iti spun eu ca nu e asa, ca am vazut ce fac acolo. Practic se joaca si invata chestii cum fac copiii. Dar e mai mult decat gaga-gugu si babysitting.

  Si poti tu sa continui rationamentul. Daca la cursurile de orice pe tehnologie, cel putin pana la varsta la care copiii devin adolescenti si se mai duc si fara parinti, vezi numai baieti, asa 99% cum zici tu. Care pula mea sunt sansele ca, brusc, din neant, 50% femei sa se priceapa si sa lucreze in “technology”? Ca mie nu-mi e greu sa fac legatura.
  Pe de alta parte, daca distributia ar fi 50-50% de-acum, oare, la varsta la care trebuie sa lucreze ar sta altfel lucrurile? Tu ce crezi, ca eu stiu raspunsul. Bai, si daca ar exista un handicap, desi eu nu cred ca-s dovezi in sensul asta, ca toate care sunt masoara rezultatele finale, sunt eu sigur ca proportia n-ar fi aia de-acum si nu ar avea nimeni nicio problema cu faptul ca se forteaza un pic nota cu femeile. Ca ar fi vorba de “un pic” si ai sta asa sa te gandesti, bai poate totusi, poate sunt eu subiectiv, poate e pe merit. Stii cum e, cand diferenta nu se vede chiar din satelit.

  Here’s a hint for you, motherfucker: tu o sa-ti vezi copiii vreo 3 ore pe zi. Realist vorbind, o sa petreci POATE o ora pe zi cu ei.

  Da, pula mea, si pentru ca-s constient de asta, ii cumpar copilului de ziua lui un robot programabil nu o papusa barbie, pricepi ?
  Si de aia mai cumpar 2 ore pe saptamana la cursul ala de robotica, pricepi 😉 A, a, ? hint. Ceva?
  Si acolo descopar ca-i singura fata, ceva-ceva, hint?
  Si pentru ca-s constient de asta atunci cand suntem impreuna mergem la pescuit, sau facem o poza, sau, plm, aruncam in aer o baterie de litiu, de ce nu, chestii utile, lol.

  Pe tine tac-tu te-a invatat sa … treburi legate de internet? Sau…?

  Ba, nu. Ca nu era internetul unde eram eu. M-a invatat sa repar chestii, desi nu eram eu prea priceput cu mainile, mai aveam un var cu care faceam chestii electronice.
  Tata m-a invatat cum e cu metri cu centimetri, cu fizica de baza, cu chimie cu d-astea. Pe urma mi-am gasit eu drumul.
  Si mama m-a invatat sa fac mancare, bun si aia, nu?
  Mai inainte de ei m-a invatat bunicu-meu sa citesc si sa scriu cu litere mari pe la 3 ani asa. Ca fiind surd a trebuit sa comunice cu mine cumva. Ala guru, pula mea. Nu stiu cum a reusit, ca eu nu am reusit sa fac asta cu niciunul din copii.

 6. Iti extragi datele din statistica firmelor de asigurari care nu are nicio referinta cu privire la experienta ( e vorba de kilometri nu ani) conducatorilor auto, ca nu au nevoie. Pentru ei e simplu barbati:femei – numaram accidente. Realitatea lor se opreste acolo, atat e relevant. De ce, nu e treaba lor.

  Lol.

  Si uita-te si tu – “hai sa nu ne uitam la cate accidente fac, sa ne uitam la DE CE”. Da. De parca e relevant in discutie ca “nu e vina ei, ca tocmai ii venise ciclul”. Who gives a flying fuck de ce?

  Coaie, aia sparg milioane si milioane pe studii, ca pentru ei conteaza sa stie care-i riscul atunci cand iti fac polita, la ce se expun. Noi doi vorbim in punga aici, aia stiu mai bine, ca stiu pe banii lor. Si ghici ce? De-aia ii cer unei femei de 2-3-4-5 ori mai mult decat unui barbat. Pentru ca au studiat niste baieti destepti treaba asta pentru ei si pentru ca e asa cum iti zic eu cu coordonarea mana-ochi. OK, te doare-n pula pe tine de Intel Extreme Masters, da’ nu te doare-n pula cand e o femeie la volan si fiica-ta e pe trecere. Acolo, brusc, incepi sa intelegi de ce conteaza coordonarea aia.

  …iar coordonarea aia e chestie de evolutie. Ca barbatii au petrecut dracu’ stie cati ani dand cu piatra dupa animal, sa duca friptura-n pestera, iar femeile au petrecut mai mult timp culegand cacaturi. That’s it. E explicata si para-explicata chestia asta in coispe miliarde de studii.

  Ca poate nu-ti convin tie studiile alea, pula mea, sa fii sanatos, neaga-le existenta, ca nu te opreste nimeni.

  Habar n-am despre ce vorbesti. Inainte de SAP lucram in telecom si jocuri. Aveam 2 joburi. Pentru evrei si pentru Canadieni.

  Da, boss.

  Am lucrat si eu in telecom – foarte posibil sa fi lucrat nitel peste nivelul tau. Si era o limita. Un plafon. Si nu mai puteai sa faci nimic pe tema.

  Uite, eu lucram pentru cel mai mare si mai pizdos. O ardeam pe cisco si juniper si pula-n pizda, pana si pe nokia. Am sudat fibre, am cablat cacaturi, am toate alea. Si ghici ce? Cand am vrut sa plec la altii, nu prea se putea, c-aveau intelegere neoficiala: noi nu luam oamenii de la voi, voi nu-i luati de la noi, ca altfel sfarsim intr-o cursa de “cine da mai mult” si pierdem toti. Mai bine-i tinem legati cu lantul.

  …iar daca pe mine m-a afectat doar asa, pe un coleg mai destept ca mine l-au futut bine de tot. Bine de tot. Gen l-au chemat la interviu si i-au pus niste intrebari de networking si de linux. Si asa, amical, l-au intrebat si de RHCE. Ca apoi sa-i anunte pe-aia de la Red Hat ca asta a dat date confidentiale despre examenul de RHCE. Asa, ca daca tot nu-l puteau lua…

  Era acolo un plafon mare si frumos, foarte-foarte coborat – probabil ala fiind si motivul pentru care trebuia sa ai doua joburi, ca altfel te relaxai cu unul scaldandu-te-n parai.

  Sunt perfect constient de asta. Si raspunsul meu e: Asa si?
  Ai concurenta negativa pe post, prin urmare, mai cobori putin stacheta ca sa vina totusi cineva, iar acum incap si femei in standarde. Care e problema ? Ca nu-s femeile politistul anului? Asa si?

  Pai, nu-i nici o problema.

  Doar ca vine unul si-ti fute o bata-n cap si treburi, iar politia romana o sa-ti trimita o politista acolo. Iar politista te va intreba daca doriti sa discutati despre cum te-a facut sa te simti incidentul asta, ca aia-i tot ce poate face.

  Asa ca nu, nu e nici un fel de problema pentru mine – din partea mea sa va puna aia acolo si politisti cu sindromul Down. Aveti timp pe urma sa plangeti pe bloguri ca dom’le, nu exista justitie, ca dom’le…

  Daca primii 89 sunt toti barbati, iar restul femei, ii angajezi pe aia 89 de barbati si 2 femei.

  Pai, asta s-a si facut pana au inceput idiotii sa-i traga cu egalitatea. Si-au inceput sa-i traga cu egalitatea ca DOM’LE, DA’ DE CE EXISTA ACOLO DOAR 2 FEMEI, E ***CLAR*** O CHESTIE SEXISTA!!!! Si am ajuns in situatia actuala – iar asta nu-i nici macar varful icebergului. Sa vezi ce urmeaza – ca vorba aia, eu am loc in fata si vad bine ce urmeaza. Mai si scriu despre asta ocazional.

  Se-ntelege ca nu s-a dus nimeni pe un santier sa bage acolo cu de-a sila 100 de contabile. Ca dom’le, de ce sa fie numai barbati la caramizi si numai femei la birou? Acolo nu a mai fost sexism, acolo e doar “meritocratie” lol. Pe care-o acceptam doar cand ne convine, se-ntelege.

  Pai nu, niciun victorios. Ca fix asta e problema pe care o semnalizez. Modificarea standardelor ca sa poti trage semnul egal e problema. Eu iti explic ca se pleaca invers. Rezolvi problema ajustand datele de la sfarsit si de aia e gresit. Daca vrei sa rezolvi problema pleci de la capatul celalalt, ala cu educatia.

  Pai, e fascinanta ideea ta, suna bine, nu functioneaza.

  Pentru ca 20 de ani de educatie nu pot schimba zeci de mii de ani de evolutie. Si la final o sa ai un porc care atunci cand vine hotul, guita si se tavaleste in noroi, dar..OK, guita mai gros, asa, ca si cum ar latra.

  Tu poti s-o trimiti pe fiica-ta la ce cursuri vrei tu. Nu schimba nimic treaba asta. Din partea mea, poti s-o trimiti si pe santier, n-am nimic impotriva. Singura problema e ca in afara de faptul ca o sa fie un pic alienata, nu prea o sa rezolve mare cacat treaba asta.

  Da, pula mea, si pentru ca-s constient de asta, ii cumpar copilului de ziua lui un robot programabil nu o papusa barbie, pricepi ?

  Inteleg. Dar nu intelegi tu. Repet: tu vrei sa bati evolutia naturala cu cativa ani de educatie. Ce pot eu sa zic? Succes. Mie mi se pare cam la fel de eficient sa pui un semn cu “circulatia taifunului interzisa” pe plaja pentru a te apara de unul, dar n-am nimic impotriva si-i urez succes.

  Nu am dubii ca poti educa un baietel de 3 anisori ca fututul in cur al altui baietel de trei ani (sau de catre) e ceva normal. Si o sa te creada si o sa faca asta si alte alea.

  E ceva natural? Pula mea, eu as zice ca nu.

  Tata m-a invatat cum e cu metri cu centimetri, cu fizica de baza, cu chimie cu d-astea. Pe urma mi-am gasit eu drumul.

  Da. Si pentru ca ai avut in mod natural ceva inclinatii in sensul asta, ai fost atent si-ai retinut si-ai facut cacatul praf.
  Daca erai femeie, era foarte-foarte probabil sa fii pe jumatate atenta. Ala vorbea si tu te gandeai la papusi si rochite. Eventual te chinuiai de plictiseala, de dragul lui sau de disperare sa si retii si sa poti repeta ce-a spus. Si cam atat.

  Exista femei inginer? Desigur. Mama e una. Arhitect? Desigur. Sunt bune la asta? Desigur. Pot femeile – ca regula, nu ca exceptie – sa fie bune la asta sau la orice cacat care tine de tehnologie?

  *liniste*

 7. Noi doi vorbim in punga aici, aia stiu mai bine, ca stiu pe banii lor. Si ghici ce? De-aia ii cer unei femei de 2-3-4-5 ori mai mult decat unui barbat.

  Da. Stiu cum functioneaza statistica si societatile de asigurari, am lucrat pentru doua. Si e ok, doar ca informatiile lor nu-ti ofera un argument in discutie. E asa de simplu. Asta e o constare aposteriori si argumentele de tipul nu ma doare in pula cand trece o femeie si fie-mea e pe trecere sunt valide, dar doar in contextul ala. Atunci e corect, ajuta sa ai prejudecati ca-s bazate pe statistica. Daca insa vrei sa indrepti asta nu incepi de acolo, ca intri intr-o logica circulara.

  Cand am vrut sa plec la altii, nu prea se putea, c-aveau intelegere neoficiala: noi nu luam oamenii de la voi, voi nu-i luati de la noi, ca altfel sfarsim intr-o cursa de “cine da mai mult” si pierdem toti.

  Ei, pula mea, la mine s-ar fi putut, inclusiv cu plecat in alta tara. Am fost foarte clar deja in motivele pentru care n-am plecat. Gresite, dar aia a fost. Am destui cunoscuti care si-au luat deja cetatenia canadiana, asa ca lasa. Astea-s lamentari. Daca ai motiv sa stai, stai, daca nu, nu. Ca motivele-s bune sau proaste e altceva

  en l-au chemat la interviu si i-au pus niste intrebari de networking si de linux. Si asa, amical, l-au intrebat si de RHCE. Ca apoi sa-i anunte pe-aia de la Red Hat ca asta a dat date confidentiale despre examenul de RHCE. Asa, ca daca tot nu-l puteau lua…

  Da, mizerii si amenintari.Suna cunoscut. Been there done that. Mi s-a rupt pula mereu. Faceti, coaie, ce vreti ca si eu fac la fel. La nevoie va pot da si foc, mult succes cu politia, gen. Nu-i nimic util in contextul discutiei.

  Doar ca vine unul si-ti fute o bata-n cap si treburi, iar politia romana o sa-ti trimita o politista acolo.

  Pai daca am stabilit deja ca exista 100 de locuri si mai putini politisti presupun ca putem fi de acord ca o politista e mai utila decat nimic. Iar daca au ramas unii pe afara, presupun ca putem fi de acord ca aia ramasi pe afara ( neangajati) sunt mai prosti decat politista. Daca nu, trebuie sa ne punem de acord ca testele, sau modul in care se face evaluarea nu-s ok , ceea ce ne aduce la ceea ce am zis deja.

  Sa vezi ce urmeaza – ca vorba aia, eu am loc in fata si vad bine ce urmeaza. Mai si scriu despre asta ocazional.

  Pai stiu ce urmeaza. Iar eu iti explic de ce. Ca tu parinte de femeie, aflat pe o pozitie in masura sa influentezi sistemul decizi ca e mai ok sa indoi regulile ca sa obtii egalitatea aia decat sa fi lucrat la educatia copilului tau. Iar cand e vorba de sustinatori intr-o asemena miscare, ce crezi, toti in situatia aia sunt de acord, pai nu? Ce fetele lor sunt mai proaste?

  ai, e fascinanta ideea ta, suna bine, nu functioneaza.
  Pentru ca 20 de ani de educatie nu pot schimba zeci de mii de ani de evolutie.
  Repet: tu vrei sa bati evolutia naturala cu cativa ani de educatie. Ce pot eu sa zic? Succes.

  Bullshit.
  Aici invit sa argumentezi. Genomul uman a fost decodificat. Nu trebuie sa il cercetezi tu personal, dar daca aduci probe cum ca exista gena tehnologiei, a matematicii, a logicii, a oricarei chestii care conteaza si ca e legata de cromozomul “Y” te cred, dar te invit sa imi arati unde trebuie sa citesc.

  Omul mediu ( fie ca e femeie sau barbat) educat dupa generatiile de dupa 1970 e exponential mai pregatit, mai calificat, decat aproape oricare om de dinainte de 1800. Iar epsilonii aia din trecut care intrec omul mediu de azi sunt mana de genii care au dus lumea mai departe. Dar piata muncii nu e despre asta.
  Prin urmare, orice fata de 8 ani care stie vag sa scrie si sa citeasca e mai desteapta decat tot poporul roman de pana pe la 1700, incluzand si cativa domnitori. Putem testa vag chestia asta. Macar teoretic. Prin urmare evolutia ta de mii de ani e un pisat, o marota, pe tema asta. Ar putea fi suprascrisa de tot in mai putin de 50 de ani cu educatia potrivita.

  Cele mai multe joburi, si vorbesc de alea calificate, nu au nevoie de oameni de geniu, nici macar de unii care sa fi invatat la 3 ani sa citeasca, sau ceva. Nu. Au nevoie de mult mai putin si astept un argument mai solid decat evolutia care a defavorizat femeile, caci, cu exceptia unui cromozom, femeile mostenesc gene si de la mama si de la tata.
  Diferenta fiind aia pe care ti-o spun eu. Femeile inca nu sunt invatate sa faca nimic.

  Daca erai femeie, era foarte-foarte probabil sa fii pe jumatate atenta. Ala vorbea si tu te gandeai la papusi si rochite.

  Experienta mea te contrazice. In liceu cel mai inteligent coleg era o femeie. Putea sa vorbeasca cu tine si sa memoreze ceva la o materie. Putea sa vorbeasca cursiv si cu continut condensat mai repede si mai mult decat puteam eu sa retin. Asta legat de atentie. Culmea, lucra programatoare pe mai multi bani decat mine cand inca eu nu imi terminasem facultatea. Nici ea.
  Au fost 5 fete in clasa. Una a venit acolo transferata nu avea nicio treaba cu nimic, cealalta era cu jurnalism si stiintele comunicarii :), nu stiu ce cauta la informatica, dar nu avea vreo problema de atentie. Iar celelalte erau top of the class, dintre care 2 nici macar nu se chinuiau prea tare. Toate 3 sunt cel putin OK profesional.
  Peste tot am identificat aceleasi tiparuri. Experienta si practica conteaza. Si faptul ca fetele in general sunt invatate sa … nu faca nimic, ca-s fete si pula mea.
  Mama, de exemplu, a fost prima din clasa ei pana la terminarea liceului. Trebuia sa mearga la facultate, dar tac’so era cam durinpulist asa si mai avea inca trei fete asa ca, fiind cea mai mare, a trimis-o la munca, taica, ca tre’ sa creasca si copiii ailalti.
  Prin urmare sansele ei s-au micsorat drastic. Si ca sa fie treaba maxima s-a maritat cu tata si cam aici s-a terminat tot ce mai putea sa invete. Pa, Ilie. Dar sigur stii tu ca asa e cu femeile, desi si la tine in familie pare ca e invers. Cum pula mea o fi, nu stim, nu?

  Te intreb asa simplu. Daca nu crezi ce iti spun de ce iti trimiti sotia sa invete sa conduca? Nu esti tu sigur ca oricum nu poate, ca e pe jumatate-atenta si c-o sa dea peste copii pe trecerea de pietoni?
  Ca eu cred altceva. Anume ca dupa 50 000 – 100 000 km de experienta orice om poate conduce suficient de bine incat sa ai incredere in el. Sigur, tot exista riscul unui accident, conteaza temperamentul si contextul, dar orice om cu experienta asta e capabil sa conduca cat sa nu-l consideri un pericol public.

 8. Si e ok, doar ca informatiile lor nu-ti ofera un argument in discutie.

  OK. Si 10 secunde mai incolo

  Asta e o constare aposteriori si argumentele de tipul nu ma doare in pula cand trece o femeie si fie-mea e pe trecere sunt valide, dar doar in contextul ala.

  Eu n-am inteles – am sau n-am un argument?

  Daca insa vrei sa indrepti asta nu incepi de acolo, ca intri intr-o logica circulara.

  Aia e, ca eu nu simt nevoia sa indrept nimic.

  Nu-i nimic util in contextul discutiei.

  E util in contextul ala cu telecomul si cu “ma doare-n pula de UE, ca eu oricum lucram pentru niste evrei”. Nu. Nu prea.

  Pai daca am stabilit deja ca exista 100 de locuri si mai putini politisti presupun ca putem fi de acord ca o politista e mai utila decat nimic.

  Pai, pula mea, daca pentru tine una care nu face nimic (in afara de a iti pierde vremea) e “mai utila decat nimic”, ce sa zic, nu-s de acord. Prefer sa nu mai vina nimeni decat sa vina unul/una care-mi pierde vremea – mai ales ca o pierde pe banii mei.

  Daca nu, trebuie sa ne punem de acord ca testele, sau modul in care se face evaluarea nu-s ok , ceea ce ne aduce la ceea ce am zis deja.

  Coaie, testele sunt facute sa discrimineze “pozitiv”. Si nu ai ce sa faci pe tema asta. Poti s-o antrenezi pe fiica-ta pana-si vomita ficatul – n-o sa-l bata pe Usain Bolt. Si tu poti sa-i tragi acolo cu “e bullshit”, te invit eu sa-mi demonstrezi. Pana una-alta, ne putem uita la tot ce-nseamna atletism de cand exista si sa vedem recordurile la barbati si la femei – asa, ca sa ne lamurim de cat conteaza antrenamentul ala de ani de zile si daca bate sau nu evolutia.

  Ce fetele lor sunt mai proaste?

  Aici e greseala ta, c-ai presupus ca eu spun ca femeile sunt mai proaste. Nu, coaie. Eu nu sustin asa ceva. Femeile NU sunt mai proaste. Nu la tot, anyway. Asa ca argumentul tau cu “colega mea de clasa care” e complet irelevant pentru mine.

  Am zis doar ca nu suntem egali.

  Femeile sunt mai bune ca noi la niste chestii, iar noi suntem mai buni ca ele la alte chestii. Nu-i vorba aici de “prostie”. E vorba de alta chestie.

  Aici invit sa argumentezi. Genomul uman a fost decodificat. Nu trebuie sa il cercetezi tu personal, dar daca aduci probe cum ca exista gena tehnologiei, a matematicii, a logicii, a oricarei chestii care conteaza si ca e legata de cromozomul “Y” te cred, dar te invit sa imi arati unde trebuie sa citesc.

  Pai, nu-i nevoie, pentru ca:

  Ca eu cred altceva. Anume ca dupa 50 000 – 100 000 km de experienta orice om poate conduce suficient de bine incat sa ai incredere in el.

  …pentru ca o femeie poate conduce decent dupa 50-100k km. Problema e ca dupa 100,000 de km va conduce la fel de bine ca un barbat care-a condus 1000 km.
  Ca aia e, nu-i ceva la care-s bune femeile. Si tu-i tragi cu “dar pot fi educate sa”. Da, bineinteles ca dupa 100k km (presupunand ca nu-s in puscarie pentru vreo 30 de omoruri din culpa) vor conduce decent. Dar atat. Decent.

  Bineinteles ca dupa X cursuri de robotica, programare etc etc, vor fi OK/OK+ la treaba aia.

  Vor fi mai bune ca un barbat care a facut fix aceleasi chestii?

  Nope. Not ever. Si, din nou, te invit sa te uiti la lista programatorilor care fac kernelu’ ala de linux si sa numeri femeile – toate cele 0.

  Nu-i ca-s femeile mai proaste. Ca nu-s. Tine de alta chestie – care, din nou, tine de evolutie. Ca tu nu vrei sa pricepi…pula mea, tu sa fii sanatos.

  Vrei sa te uiti la cine-a fondat Instagram, Pinterest, Google, Amazon, Microsoft, Snapchat, Whatsapp, Paypal, Youtube, Ebay, Tesla & SpaceX & Hyperloop, Hi5, 4chan – si sa incepi sa numeri femeile? Hai succes (am ratat vreunu’ mare?). Nu ma iau de big four sa zic ca nici acolo n-au fost femei la founders, ca erau alte vremuri, nu prea fondau femeile nimic in afara de o bucatarie sau ceva la vremea aia, deci nu se pune. Dar la vremea cand au iesit astea din tech (whatsapp si restul) deja erau femeile educate si “egale” de multicel.

  Ah, ar fi aratat instagram/pinterest la fel de bine daca nu ar fi fost si niste femei implicate prin decizii pe-acolo. Nu.

  Cand vine vorba de eficienta si pula mea, te duci la un barbat.
  Cand vine vorba de “sa fie frumos si atragator si placut la ochi si pula mea”, o sa te duci la o femeie – sau la un poponar.

  Daca te pun pe tine sa-mi faci un site (lol), cred c-o sa functioneze bine. Dar sunt aproape sigur ca va arata ca pula – si site-ul si codul. Daca insa iau pe urma site-ul si codul si-l duc la o gagica si-o rog sa faca satana sa arate mai decent, cel mai probabil iese un ingeras. Cu care tre’ sa vin inapoi la tine sa-i repari bugurile, desigur 🙂

  Si chit ca-i ultima taranca needucata si pula mea, tot o sa scoata ceva mai bun decat am putea noi (eu sau tu) sa scoatem.

  Iti inteleg frustrarea si revolta pe tema asta – plm, ai fete, normal ca nu vrei sa le vezi vanzatoare la Mega la ceva. Normal ca nu le vrei “condamnate” la locul doi. Si probabil ca vor lucra in programare sau robotica sau pula mea – sau nu vor da cu sapa. Macar atat. Si poti dormi linistit ca ti-ai facut treaba. Ca undeva tot vor fi angajate, macar pentru quota de femei (invata-le sa spuna si ca-s pe invers, sa aiba sanse mai mari)

  Sunt mai destepte fetele tale decat orice vita random de la 1800 toamna? Desigur, fara dubiu.

  La un interviu, insa, vor concura impotriva unuia de la 1800 toamna sau impotriva unuia de aceeasi varsta cu ele?

  Si cam aia e. Eu n-am fete. Daca as avea insa, le-as incuraja sa fie tot asa, ubersharks, sa calce pe cadavre etc, dar pe domeniile spre care ar fi ele inclinate in mod natural. Nu m-as chinui sa invat porcul sa latre. Si nu-ntelege gresit, nu ma apuc eu sa-ti spun tie ce sa-ti inveti copiii, ca nu-mi permit de-astea cu nimeni. Eu nu discut cazul fetelor tale, ci cazul general. Iar cazul general e cum iti zic eu si cum iti zic companiile de asigurari: nu suntem si nu vom fi vreodata egali. Poti sa te certi cu legea, poti sa schimbi sistemul, dar nu poti schimba natura sau cursul evolutiei. Nu atat de usor.

 9. Eu n-am inteles – am sau n-am un argument?

  Nu. E o presupunere. Ai o constatare pe care vrei s-o folosesti ca argument si ma indoiesc ca nu poti sa observi de ce nu o poti folosi. Te uiti la o statistica care arata ca femeile conduc prost si vrei sa folosesti concluzia asta ca sa spui ca-i predeterminat genetic. Logica are o gaura in ea.
  Daca e predeterminat genetic si se intampla asa cum spui, atunci presupunerea ta e determinata ca fiind valida.
  Daca nu e predeterminat genetic si totusi se intampla asa cum spui, atunci presupunerea ta e invalida pentru ca exista o alta cauza.
  Prin urmare legatura ta, bazata doar pe concluzia studiului aluia nu e valida ca argument logic.
  Eu am facut niste observatii de bun simt cu privire la cauze, ca statistica aia o stiu si eu, evident, iar tu vii sa imi spui ca nu e asa, pentru ca statistica .
  Nu poti folosi concluzia ca argument pentru cauza. Se numeste argument from conclusion sau affirming the consequent, e o greseala de logica de pe la lectia #2 asa. Ma deranjeaza faptul ca nu cred ca nu stii asta.

  Poti s-o antrenezi pe fiica-ta pana-si vomita ficatul – n-o sa-l bata pe Usain Bolt.

  Iar eu iti spun ca Usain Bolt si recordurile la atletism nu conteaza. Nu in piata muncii. Ca nu trebuie sa-l bata pe ala. Nu ma intereseaza daca-i top of class. Conteaza doar daca poate sa faca meseria sau nu. Atat. Nu inteleg de ce e complicat. Stii, sunt amic cu probabil cei mai buni 2 pompieri din Romania, daca nu-s fix cei mai buni, sunt pe podium. Ambii barbati si frati. Impart podiumul la toate concursurile. Chiar cred ca e si ceva genetic care ii face sa se miste asa de bine.Unu-i mai scund decat mine, altul cu o palma mai inalt.
  De fapt, o buna parte din activitatea lor e ca se pregatesc pentru si merg la concursuri alea. Ce vreau sa spun e ca din punct de vedere al meseriei, nu sunt ei cei mai productivi, nu sting cele mai multe incendii, nu fac cele mai multe descarcerari, desi, daca te iei dupa concursuri ( apropo, stiu care e rolul lor, nu-i bai) ei sunt cei mai calificati pentru asta. In realitate sunt aia multi care fac majoritatea muncii. Care, atletic vorbind, nu se ridica la genunchiul tipilor astora. Angajatii de la un job de “X” nu reprezinta suma olimpicilor din domeniul ala.Si te faci ca nu intelegi.

  Problema e ca dupa 100,000 de km va conduce la fel de bine ca un barbat care-a condus 1000 km.

  I call it bullshit. Am vazut suficient de multi barbati cu experienta aia de 1000 de km sa-ti spun asa clar si de la obraz ca nu e adevarat. Toti, inclusiv eu, la experienta aia conduceau fie ca niste psihopati de iti era frica sa te sui cu ei in masina, fie ca niste handicapati de iti era frica sa te sui cu ei in masina. Daca nu cumva ai un studiu, sau exemple relevante, care confirma asta consider ca e o observatie misogina. Ceea ce e ok, doar ca nu am motive s-o consider reala.
  Nu stiu cum conduceai tu dupa 1000 de km, dar daca nu cumva ai vreo gena de Schumacher, cred ca tot prost. ma bazez pe statistica si pe faptul ca in 1000 km nu ai cum sa intalnesti toate tipurile situatii problematice din trafic, si doar daca ai exersat parcarea obsesiv poti sa o faci corect, fara sa iti fie rusine, daca te-ai uita acum, gen.
  Si pe faptul ca eu nu cunosc mai mult de 4-5 femei care au condus estimativ peste 50 000 de kilometri, dar toate conduc bine.
  Celelalte pe care le stiu au condus mai putin. Cu cat mai putin cu atat mai prost. La fel ca si barbatii.
  Sotia mea, de exemplu, conduce nerusinat de bine pentru experienta ei, comparabil cu oricine altcineva pe care il cunosc. N-are 2000 de km adunati .
  Dupa logica ta, sufera de un defect genetic. Dupa logica mea, nu stiu care-i motivul da-s sigur ca nu are cromozomi “Y”. Prin urmare trebuie sa fie altceva care determina asta.
  Presupunerea mea e ca experienta de-a lungul vietii, modul in care cresti, te formeaza intr-un fel sau altul. Se bazeaza pe observatie. Nu cunosc un singur caz de femeie sanatoasa care sa fi fost expusa din familie la o activitate si sa nu capete skill-uri la chestia aia. Skilurile nu se insumeaza, se agrega si unele te ajuta la altele. Si asta e dovedit stiintific. Cred ca intelegi ca e mai usor sa inveti sa mergi pe motocicleta daca stii deja sa mergi pe bicicleta. Eu am incercat invers. N-a mers prea bine.

  Iti inteleg frustrarea si revolta pe tema asta

  Bai, eu nu-s frustrat nici revoltat. Nici nu-i o observatie personala. Fetele mele concureaza cu baieti la chestii d-astea si-s increzator din ce vad. Iti spun ca observatiile mele nu confirma ce spui. Nici pe plan personal, nici general.

  Normal ca nu le vrei “condamnate” la locul doi.

  Nu am un scop in sensul asta. Desigur consursurile sunt sa le castigi, daca tot participi la ele, dar cu privire la job, chiar nu-i asta treaba mea. Treaba mea e sa stie sa faca ceva, cam atat. Pe ce loc, tine de ele. Cum am spus, insist sa-mi cheltui singur pensia.

  La un interviu, insa, vor concura impotriva unuia de la 1800 toamna sau impotriva unuia de aceeasi varsta cu ele?

  Si care e relevanta? Ti-am spus aia in sensul ca de-a lungul timpului evolutia aia pe care o invoci tu, daca era continua, ar fi creat o discrepanta in continua crestere intre barbati si femei. Ca asa functioneaza matematica. Ca cresterea s-ar fi accelerat, daca ar fi fost asa cum spui tu si anumite gene s-ar fi transmis doar la barbati, iar diferentele ar fi fost de la cer la Pamant. Ca de la maimuta la om.

  Boss, evolutia/selectia naturala se bazeaza pe gene si educatie. Si la animale si la om. De exemplu, la albine, ouale se transforma in regina in functie de marimea si forma celulei de pe rama si a modului cum sunt ingrijite. Forma celulelor e un marker pentru albinele care hranesc larvele cu privire la substantele cu care sa hraneasca albina ca s-o transforme in ceva. De zeci de mii de ani, cum spui tu. Stiu asta ca plantam cu mana celule mari, de facut matci. Deci nu exista gena de matca, trantore, sau albina lucratoare transmisa oului, desi multa vreme s-a crezut asta. Sunt de acord ca genele-s greu de intors inapoi si e deja dovedit cum anumite diferente de ordin fizic ( sunt doar niste hormoni, pana la urma) sunt montate pe perechea de cromozomi care determina sexul.
  Iar acolo-i clar, genele de pe cromozomul Y nu se replica pe un X. Poti sa bagi hormoni si obtii rezultate similare, dar nu zic ca ar fi o idee buna.
  Asa ca, daca sofatul e determinat sau ajutat de o gena din cromozomul Y, ai o presupunere valida. Daca nu, e doar in capul tau, ca tine de educatie.
  Daca capacitatea de programare e influentata de o gena din cromozomul Y, iar ai dreptate, daca nu, e ca mai sus.
  Momentan nu s-a dovedit c-ar fi cum spui. Asa ca-i folclor bazat pe constatari aposteriori. Si singurul lucru frustrant e ca toata lumea ii trage ba heis, ba cea, fara sa incerce singurul lucru care poate sa probeze sau sa invalideze ce spun.Fara multa cercetare. Educatia femeilor in spiritul egalitatii pe care o cauta.

  Si cam aia e. Eu n-am fete. Daca as avea insa, le-as incuraja sa fie tot asa, ubersharks, sa calce pe cadavre etc, dar pe domeniile spre care ar fi ele inclinate in mod natural.

  Pai, eu nu le aleg calea copiilor. Eu pot sa ii indrum si sa ii invat ce stiu eu. Mai departe , trebuie sa se descurce altfel. Daca-si manifesta interesul pot doar sa le sustin. Am zis ca-s peretii pictati . Arta, nu jucarie :).
  Ideea e ca le invat. Aia ce stiu eu, ca ce-as putea sa le invat altceva. Cumva si sotia stie tot cam d-astea. Da, stiu, e impotriva geneticii, eh , ce sa-i faci, asa suntem noi, mutanti, lol.
  Dar ce spun e ca vrand-nevrand era asta impune si femeilor sa mai stie chestii impotriva prejudiciilor. Si vor o bucata din cascavalul ala. Doar ca se trezesc la masa egalitatii fara sa fi invatat ceva. Si nu merge asa.

  Ce nu reusesc sa imi imaginez eu e ca observi ca mama ta a putut sa fie o inginera competenta, e contra presupunerilor tale legate de evolutie si totusi nu-ti poti explica cum. Si,plm, o treci la exceptii, gen plm, e mama. Si o muti undeva in afara graficului ca sa nu te incurce. E un mod comod de a vedea lumea. La fel ai putea sa spui ca “asa a dat Dumnezeu”. E la fel de valid.
  Retine, eu sunt foarte constient ca exista gene care faciliteaza sau conditioneaza cum functioneaza oamenii, asta-i deja clar. Doar ca practica a dovedit ca cele mai multe caracteristici se mostenesc de la un sex la altul si ca structura pe meserii e mai mult determinata social, decat genetic. Iar organizarea sociala, intr-adevar, are radacini genetice, ca pleaca de la bata si muschi, doar ca restul cascadei de consecinte nu au de ce sa fie toate parte din bagajul genetic al unui sex. Nici macar nu incap atatea skill-uri in cromozomul “Y”, bai. Atatea cate nu au femeile. Intelegi?

  Cand vine vorba de eficienta si pula mea, te duci la un barbat.
  Cand vine vorba de “sa fie frumos si atragator si placut la ochi si pula mea”, o sa te duci la o femeie – sau la un poponar.

  Sau la un italian. Ca tipul cu care am lucrat eu mai multe proiecte si care are o cultura in sensul asta. Sau la Giovanni Bertone, care a proiectat probabil unele din cele mai frumoase masini care au fost create in perioada vietii lui; nu era poponar.
  Sau la Gaudi, care dupa parerea mea a facut si niste mostruozitati,dar aia care se pricep zic altfel, si care nu-i foarte clar daca a fost poponar, dar parca nu.
  Sau la Picasso , sau la Brancusi, sau…
  Toti numai bolnavi genetic.

  Vrei sa te uiti la cine-a fondat Instagram, Pinterest, Google, Amazon, Microsoft, Snapchat, Whatsapp, Paypal, Youtube, Ebay, Tesla & SpaceX & Hyperloop, Hi5, 4chan – si sa incepi sa numeri femeile? Hai succes (am ratat vreunu’ mare?).

  Asa si? Stiu asta. Dar transformi o concluzie in argument ca sa validezi aceeasi concluzie, din nou?
  Eu nu am nimic de zis. Observatiile sunt pertinente si de aia scriu ca am oservat si eu asta. Iar ce spui tu poate fi o presupunere pana la momentul la care relatia B implica A poate fi determinata.
  Pana acum avem asa:
  Nu exista nicio ( de dragul demonstratiei, generalizam, nu-i bai) femeie fondatoare de mare companie. Toti sunt barbati. Prin urmarele femeile au o predispozitie genetica evolutionista si nu pot fonda companii de success.

  Logica ta e asa :
  Avem afirmatia verificabila A implica B.
  Asta ar insemna: Daca femeile au o problema genetica care le impiedica sa deschida companii nu o sa vezi companii deschise de femei. Corect.
  Iar tu te uiti si vezi acolo rezultatul: B.
  Adica nu ai companii fondate de femei.
  Si zici ca B implica A. Si vrei sa fiu de acord cu tine. Pentru ca pantof.
  In ciuda faptului ca exista exceptii care iti arata ca nici macar nu ai B in totdeauna, tu o tii pe a ta.
  Ai facut logica la scoala, da?
  In conditiile astea creierul meu decide sa ma asculte pe mine :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.