Uliu!

Stiți bancul cu Uliul?

Că  cam despre asta e vorba, nu despre păsări.  Veni dzâua cănii, când cam trebuie să dau taxa de protecție la stăpânire pentru oportunitățile excelente de afaceri pe teritoriul acestei țări.

Da, știu titlul și poza sunt anti-click bait,  că nu tre’ să știe toată lumea care e șmecheria pe aici prin texte.

Am plătit anterior 750 de lei pentru impozitul pe PFA pe primul trimestru pe care nici nu i-au incasat. Sunt cumva între tărâmuri banii ăia.

Și-acuma mă uitam la nota pentru restu’  la an.

Deci aproape 13 000 de lei.

Dar asta nu e tot. Nu-nu!

Ia uite ici , astea de mai jos sunt deja plătite, practic sunt sărac.

TVA pe trimestrul 1  ( din februarie am inceput sa fiu obligat la TVA pentru contractele din Romania)  :  7166 lei

TVA trimestrul 2 : 11429

TVA iulie ( că de aici încolo nu  mai încasez pe PFA, suspend coșmelia până la anul): 3720.

Acum îi ințeleg pe ăia care iși iau de toate pe firmă, să deducă TVA. Păi, pula mea, eu muncitor, hai să zicem liber profesionist, ca să nu-mi pun mai multă țărână în cap decât e cazul,  plătesc TVA de  valorarea unei maișini mai rablă, de aăa de care cumpărăm pe aici prin România, dar ăia care sunt intreprinzători pe bune? Bine că nu plătesc TVA la contractele din UE, că beleam pula.

Acuma, eu banii li-i dau, nu mă joc cu mafia, că n-am poftă să stau de ciomăgeală cu ANAF-ul.

Oricum,  pe firmă a devenit business-ul mai interesant.

S-a dat  Legea  163/2018, care modifică   Legea contabilitatii nr 82/1991 , mai exact articolul 19 aliniatul 3 , care spunea că ”Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale.”

Iar asta era nașpa comparativ cu alte state, de exemplu UK, unde poți să repartizezi profitul, adică să acorzi dividende, din 3 în 3 luni. Știi cum e, mai transferi cașcavalul la purtător.

Acum au apărut două noi subalineate.

31  – Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz.

Adică, în punctul ăsta e la fel de flexibil ca în UK , dar mai ieftin. Bă, pe bune, în condițiunile acestea nu prea ai de ce să te plângi, să nu ne căcăm pe noi, în speță eu.

Cel de-al doilea îl reglează un pic pe primul :

32  – Regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar potrivit alin. (31) trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.”

Practic zicecă dacă ești bulangiu, iți calculezi prost profitul , îți dai dividende intermediare, dar la final de an firma ta e pe minus, sau nu are , anual atat profit cat să acopere dividendele date, trebuie să pui acționarii, adică pe tine, să aducă bani de acasă. Deci luați, dar cu măsură. În ceea ce privește business-ul meu, e ușor de calculat, ba chiar benefic.

Pe de altă parte, acum când mă calculez la cât trebuie să plătesc ăia 3% din încasări impozit, parcă mă gândesc că mai bine m-aș angaja la propria intreprindere să mai scad un 2%. Da’ poate găsesc un șomerache să mai iau 900 de lei pe luna de la stat pentru el . Am să mă gândesc la asta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
5 years ago

Subtire, boss. Subtire. Asta e tot ce o sa spun.

Fery
Fery
5 years ago

Ai bagat un calcul cat iti iasa pe anul asta combinatia in mare – in sensul cat platesti impozite si taxe in procente raportat la intreaga suma facturata?
Inca mentin afirmatia ca Romania e un paradis fiscal fara dubii.

Marian
Marian
5 years ago

Sunt somer 🙂

Marian
Marian
5 years ago

N-are legatura. Angajat sa fie. Vezi cum iesi mai ieftin la ce CA estimezi pe anul asta.

Marian
Marian
5 years ago

Ah, acum am citit mai bine. Vrei si ajutor de integrare, nu doar 3% -> 1% 🙂