Fotbal naționalist și tehnică modernă

Fotbalul naționalist

Din campionatul ăsta mondial am văzut fix două meciuri cap-coada; cu unul prea multe.  De fapt nu aș fi văzut niciunul, dar am trecut pe lângă un bar în UK și era lume adunată ca la urs, prin urmare am îngroșat și eu rândurile  asistând la jumătate de meci  Argentina – Nigeria, care mi-a și plăcut.

Aveam așa o preferință să văd Argentina și sau Uruguay în finală că îmi plăcea fotbalul lor. Oh, well, anul ăsta nu au jucat destul de bine, pagubă-n ciuperci.

Am mai văzut așa ceva frânturi, dar nu m-a prins.  Alaltăieri mă cam pictiseam în București și m-am uitat la Anglia- Belgia doar ca să mă plictisesc de moarte. Iar ieri aveam planul făcut să mă uit la finală ceea ce s-a și întâmplat și care mi-a și plăcut.

Dar, interacționând cu lumea am avut așa o revelație care mă face să mă simt întrăinat. Nu știu dacă doar de țară cât de lume, în general.

”-Cu cine ții? Cine vrei să câștige?”

-Cu nimeni, nu îmi pasă cine câștigă câtuși de puțin.

Desigur pot să empatizez cu lume. Cât citeam live text rezumatul meciului Suedia – Mexic și mă mai uitam pe un stream BBC în telefon  la ce face Germania în meciul cu S.Korea în timp ce-l vedeam pe colegul meu consumat de evenimente concentrându-se totuși să conducă  și ma chinuiam să-l fac atent la ceea ce-mi indica waze, m-a prins simpatia si eram in jumătatea aia de ora fan Suedia. Adică, hai, coaie, dacă-ți dorești atât de tare victoria, ți-o doresc și eu , vorba aia. Dar atât.

Sâmbătă mă întreba la fel copilul cel mare, gen cu cine ții? Cu nimeni, vreau să văd meciul.

-Nu se poate, ai lucrat în Anglia, deci cu ei ții.

-What? De ce?

Ieri ma pregăteam să plec la meci și mă întreabă același lucru mama soției. CU FUCKING NIMENI NU TIN, nu ma intereseaza nici dacă se termină finala cu scor egal. Doar vreau să văd meciul. Nu se poate, am fost in Franta deci probabil tin cu Franta.  Pe principiul asta am tinut si cu Germania, Elvetia, Spania, Danemarca, Suedia, Polonia și-ar mai fi fost țări dar nu au participat. Ca România, gen.

Legat de care cred că nu mai înțeleg nici sentimentul de apartenență națională când vine vorba de sporturi.  Nu mă pot concentra la faptul că o echipă de 11 jucători sunt echipa națională  a României și că ei ne reprezintă pe toți, buni sau  răi, cum or fi, buni sau  răi, cum om fi, omuleții ăia ne reprezintă pe toți.  Gen , mulțumesc frumos, dar eu poate nu vreau sau nu mă simt reprezentat de echipa națională  de acum. Credeam că mă reprezintă Messi, dar n-a fost cel mai bun turneu al lui, din ce am văzut aseară, parcă mă reprezenta mai bine Pogba, de exemplu, decât alt fotbalist din România, sau Ivan Persic.

11 jucători având o naționalitate  merg să joace împotriva altor 11 jucători de alte naționalități simulând o data la 4 ani un război mondial și toți din țările respective sunt cumva obligați să se simtă reprezentați, or else, sub  umbrela nationalismului.  Cum, coaie, esti român și nu ții cu naționala ”noastră” de fotbal? Trădătorule.  Nu dau un căcat uscat pe asta. Aaa, da, am ținut cu naționala lu’ Hagi , Popescu și restu’ țiganilor din echipă, chit că nu au câștigat vreun trofeu, dar de ăia mă simțeam cumva apropiat. De-atunci, parcă mi-au plăcut mai mult alte naționale.

Fiecare 11 jucători se reprezintă pe ei și mi se pare periculos și contraproductiv individual să-ți declari fanatismul național unei echipe de sport.

Legat de care mi-aduc aminte reacția românilor la caricaura alora de la Charlie Hebdo cu  Simona Halep ridicînd cupa de la Roland Garros si fiind portretrizata ca fiind o  tiganca in cautare de fier vechi.

Inflamare si suspine. Aaaa, rusine, ba, francezilor. Ce jegosi! Suntem fiinte superioare.  Libertatea presei se justifica doar pana la un punct. La punctul in care intorci un favor.

Ai zice ca se scuză cu ”ăia au zis-o primii.”

Io știu dacă e chiar așea ?

Hai că unele sunt chiar amuzante.

Da’ parcă parcă libertatea de exprimare trebuie să se aplice altfel când cuvintele-s în gura ta, decât cînd ești făcut albie de porci, nu?

Acestea fiind zise eu voiam de fapt să mă leg de partea cu tehnologia .

Înainte de asta eu vreau să spun că țin cu Real Madrid. De mic.  Am și fular cumpărat de pe Bernabeu, dar nu am mai văzut vreun meci cu ei în ultimii 3 ani. Nici măcar finala. Mă uitam numai atunci când luau bătaie intensiv. Nu am de mai bine de 10 ani o echipă de fotbal favorită din România. Nici nu prea am mai văzut meciuri din campionatul românesc de cam tot așa, cred. Atât de ”mult” mă interesează fenomenul.

Tehnologia

Deja de anul ăsta mai multe echipe naționale / antrenorii lor au folosit diferite sisteme de analiză big data pentru o strategie mai buna si o privire mai obiectiva asupra statisticii jocului.

S-a spus în media că data trecută Germania a câștigat campionatul mondial fiind ajutați  de un sistem de analiză big data produs de SAP,  accentuându-se ajutați  in diverse medii ( nu, nu ziarele de sport pe care le citesc fanii de fotbal, că nu ala e publicul tinta al SAP, acolo  sunt analize amănunțite despre viața gagicilor fotbaliștilor și care pe cine mai fute, aia e șmecheria, cicalacacichicea), până la punctul la care se insinuează că ”vezi, bă ăia au avut SAP și  de aia  au câștigat.  Probabil că anul ăsta ar fi fost corect ( și nu neapărat plăcut pentru mine ) să-i întrebăm, ”ceas’  făcut, băieți? Vi s-a stricat SAPu’ ?”

Nu mai puțin important, înainte de finală  am văzut știri de PR cum Croația folosește STATS Edge și e chiar mai plauzibil că softul ăla i-a adus în finală că Croația nu ar fi o echipă așa de mare.

Au  fost create tot felul de softuri si companii de analiză de date pe piață, fiecare publicând statistici care mai de care mai dumnezeiești în puterea predicției matematice, dar cele mai multe dintre ele având probabil un soft religios la bază, ca de exemplu Alteryx care a prezis că  va câștiga Germania, din ou, adică din nou. Plm, mai proști decât caracatița Paul, ar trebui falimentați la prima privire.

Ei au prezis asta ca rezultate pentru grupe.

Iar rezultatele au fost astea.

Iar de aici totul se duce dracu’ pentru  Alteryx si analiza lor predictivă.

Mai departe voiam să zic ceva de VAR . 

Teoretic e de bine, e mai cinstit. Arbitrul, dacă are dubii, merge la ecran se uită la reluări și decide în consecință. Dar dacă luăm ca exemplu finala e cel puțin amuzant. La primul gol a fost o pozitie de off-side discutabila care nu a fost analizată cu varu’ . Nu sunt specialist ]n off-side-uri, dar înțeleg că dacă jucătorul aflat în offside nu influențează faza se poate trece peste.  Nu știu în ce pot consta influențele acceptate, nu știu dacă Pogba înfluențează sau nu faza în accepțiunea unui arbitru, în accepțiunea mea, da, pentru că atrage după el apărarea într-un anume fel, dar nu eu sunt specialistul deci poate să rămână în coadă de pește, VARul probabil nu ar fi ajutat aici, e tot o decizie umană despre cum contează asta.   Ar mai fi si  mingea pe teren din timpul loviturii, care-i un detaliu chiar insignifiant, dar si problematica faultului care a generat lovitura cu pricina care inteleg ca si ala e problematic.  Si mai inteleg ca a fost problematic si duelul in careu.  Cumva partea asta nu a fost analizata din reluari, sau daca a fost nu a generat un statement de decizie pe baza de VAR, pentru ca asta conteaza. Confirmarea faptului ca ai luat la cunostinta.

Pe de alta parte hențul în careu, care e evident că a fost, dar cumva la fel de controversat ca și offside-ul a fost decis pe bază de probă video.

Nu știu cum vi se pare vouă dar mie fotbalul ăsta mi se pare mai urât , deși meciul de aseară mi-a plăcut, mai ales partea în care erorile umane dau peste cap statisticile, mai ales partea în care Pogba trage cu dreptul în zid, iar mai apoi cu stângul pe lângă zid, în poartă. La asta nu mă așteptam . Deloc.

La fel și reeditarea fazei de gâgă a lui Karius de către Lloris, dar na, la 4-1 e alt context, altfel te vede lumea, deși nu-i mare diferență.

Am observat atunci când am mai văzut bucăți din meciuri, că chiar contează partea de big data analytics  ( analiza datelor mari, cum ar zice Pruteanu) în modul cum se acoperă terenul , cum se așază jucătorii la fazele fixe, diferit de ce știam și ce eram obișnuit eu să văd acum 10 ani și mai demult, contraintuitiv și în afară de șansele crescute pentru un gol, dacă ești în atac, sau să te aperi dacă ești în defensivă, personal, nu văd niciun motiv de aplaudat asta. Adică de ce aș da bani pe bilet, dacă aș fi fan de fotbal.

Cum nu sunt, nu dau, prefer sa mă ocup de analiza datelor mari și să fac pronosticuri în gol ca caracatița Paul, bazându-mă pe statistici chioare, interpretate prost. Cam asta e fotbalul de azi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments