Becuri economice 2018

De vreo 4 ani tot scriu din când în când despre asta, iar acum e vremea.

Ziceam cândva că toate becurile fluorescente OSRAM au murit în 2-3 ani de când le-am cumpărat , deși pe ele scria că ar avea sânge de vreo 6 ani. Am mai găsit unul din primul lot care și-a trăit, băi, toți anii.

A murit cândva vara asta, dar așa am eu SLA-ul la schimbat becuri prin casă. În câteva luni de când se ard le schimb, că doar nu arde.

Nu mai contează că nu au fost ăstea OSRAM bune. Și nici altele nu au fost prea breze. Uitați-vă voi în magazine și să îmi spuneți dacă mai găsiți becuri fluorescente pe undeva. Se mai. Dar rar.

Baza e ledu’ cam peste tot .

Așa și eu. Am luat acum 4 becuri cu led pe fasung E27. Două Philips la 2000 și respectiv 1520 de lumeni și două HOFF la 1750 de lumeni. Toate cu lumină caldă . Cred că așa ar trebui să vorbim despre becuri in lumeni. Că eu unul sunt sătul de reclame tâmpite gen ” E de 15 wați, dar luminează că unu’ de-o sută” toată lumea făcând comparații cu vechile becuri de pe vremea lu’ Impușcatu’. Și luminează fix la fel, ca ăla de-o sută când e stins, de cele mai multe ori.

Nu mă credeți ? Încă mai scrie comparația asta idioată pe cele mai multe.

Si de cele mai multe ori e minciună.

Un bec cu filament de 100 de wați are la ăștia ( Hoff) rating de 1280 de lumeni. Și e oarecum adevărat, în sensul că cele mai proaste,alea pe care le-ați văzut la prețurile alea cele mai mici prin magazine cam așa aveau. Becurile alea cu filament mai bune luminau cam de 1500-1550 de lumeni / 100 de wați. Iar progresia de la 100 la 130 nu e liniară, cum vedeți voi pe cutia asta. Câștigi mai multi lumeni pe watt din mai multe motive.

Oricum , ideea e că s-a construit o minciună ( corespondența între becuri economice și alea incandescente ) pe spinarea unei alte minciuni.

Parcă omul nu observă când montează becul pizdii că parcă nici wattul nu mai e ce era.

Bonus, cu electricieni.

S-a futut un întrerupător. Nu din vina lui ci din vina mea. Pentru că l-am cumparat de calitate chinezească. Și m-am enervat. Am zis că nu mai cumpăr chinezisme pe cat posibil.

Am fost la Dedeman și m-am uitat la alea Schneider făcute în UE. Am luat unul. Ca să ajung acasă și să văd “minunea”.

Întrerupătorul existent avea două module care comunicau intre ele și avea doar 3 fire conectate. Vivat electricienii români. Și firele de culori random. Vivat am zis.

Am făcut eu o buclă de la un modul la altul și l-am rezolvat.

Bun, in cazul cel mai nașpet, dacă nu mai merge cu ITul o să meargă cu electricitatea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
5 years ago

Zicea unu’ ca unghiul de refractie e important
https://www.zoso.ro/o-nedumerire-cu-becuri/

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Contează mai multe aspecte ce țin de topologie, aka unde montezi becul, cum e tavanul( reflexia pe tavan ) , plafoniera sau globul in care îl montezi (refracția/ difracția prin glob/ sticla plafonierei) , dar dacă compari două piese de forma similară montate în aceeași încăpere/ plafonieră nu prea.