Îmi aduc aminte că am scris în mai multe locuri, de prin 2010 (plecând atunci de la un articol similar cu ăsta și citind încă niște studii și mai vechi cu privire la cauzele îmbătrânirii și scurtarea telomerilor + în 2009 fusese un premiu Nobel în biologie pentru un studiu care arăta asocierea dintre scurtarea telomerilor și îmbătrânirea prin blocarea diviziunii celulare (senescence) ), despre cercetările în domeniul geneticii pe tema posibilității întineririi sau opririi îmbătrânirii și de progresele care deja s-au observat la șoareci.
Din păcate nu mai găsesc la mine articolele, știu că au fost câteva pierdute la un down time Mai sever, posibil să fie printre cele acelea. Ehm..
Bine înțeles că aștept cu sufletul la gură soluțiile derivate din cercetări, dar nu numai eu, niște alte milioane de babe și hodorogi care își cheltuie banii , care mai de care pe operații estetice, medicamente, sau costume de stejar și pietre de marmură, când ar putea să îi plătească pe ceva tehnologie regenerativă de tipul ăsta .
Și nu au întârziat să apară.
Una din sfânta treime care a luat Nobelu’ că au îndrăznit să știrbească puțin din coasa doamnei cu glugă a fondat o companie, Telomere Diagnostics, Inc – care a fondat TeloYears , care-i un site/brand/test/serviciu care îți raportează ceea ce ei numesc vârsta celulară, bazându-se pe un examen de ADN .
Mai riguros vorbind, ceea ce fac ei e să îți măsoare telomerii și să te poziționeze statistic în raport de alți subiecți de aceeași vârstă cronologică ( ani comuni de la naștere ), sau cu alte vârste și telomeri de aceeași lungime.
Și nu numai atât, ci să îți vândă și un pachet de suplimente care cică îți lungesc telomerii. Păi nu?
Am observat de fapt că e plin de suplimente de lungit telomerii . Găsești și pe Amazon.
Habar nu am dacă toate funcționează ( în sensul lungirii telomerilor ) , din ce știu un singur brand a fost testat inclusiv împotriva placebo ( TA-65, dacă vă pasionează, probabil le găsiți la farmacia Catena – aceasta a fost o glumă) – menționez asta deoarece ce yoga, meditația, în general, eliminarea factorilor de stres dezhibă generatorii de telomerase ( enzima care “întreține” capacele cromozomiale). În ideea in care auziți pe unii că se laudă că s-au vindecat de cancer cu post ( asta e o alta chestie legată de reducerea condițiilor de diviziune celulară prin infometare ) și rugăciune și nu înțelegeți ce tot mint ăia acolo. O combinație de oprire a diviziunii celulelor cu telomeri futuți și recuperare a diviziunii pentru celelalte. Ceva pentru care eu cred ca ar trebui să fi fratele lu Budha, sau sa ai foarte mult bulan, da-n fine. Sometimes you win, sometimes you lose.
Și am menționat cancerul deoarece chiar toată lumea pare să dea o pedală în direcția asta, deși corelația nu e încă 100% clară cum că telomerii mai lungi duc la tinerețe fără bătrânețe și apocalipsa Barbie, ci mai degrabă că telomerii foarte scurți duc la problemele asociate îmbătrânirii.
Se sugerează că telomerii foarte lungi favorizează apariția cancerului, ceea ce e un pic contradictoriu cu aia care se laudă că au scăpat de cancer cu meditație și activarea generării de telomerază.
Deși dacă te uiți bine, pare mai degrabă o bătălie de interpretare statistică.
Până la urmă, o poți privi că o chestie de bun simț. Fiecare replicare are ceva șanse să fută din materialul genetic . De aia e bine să faceți copii cat sunteți tineri. Pe măsură ce materialul genetic se deteriorează îți trebuie un mecanism care sa îi oprească replicarea. Scurtarea capacelor cromozomiale asigură asta și te protejează de replicarea defectuoasă ( tumori) , dar limitează vârsta teoretică maximă ( Leonard Hayflick ) , pentru că indubitabil la un moment dat nu mai ai celule care se pot diviza.
Desigur , poți lungi telomerii ăia, dar asta nu îți garantează că materialul pe care vrei să îl replici nu s-a alterat . Să luăm de exemplu un microchist care e benign pentru că diviziunea e limitată și încetinită de mecanismul definit mai sus, telomerii scurți etc.
Dă-i telomerază și îl poți face malign.
Acestea fiind spuse , presupun că de la o vârstă încolo îți asumi riscurile, oricare ar fi vârsta aia pentru tine.
Doar că observ că apar variațiuni de pastile pentru toate buzunarele .
Probabil că s-a mai adăugat o dimensiune in războiul cu ridurile ,mai degrabă decât în cel cu Alzhaimer-u’.
Cum am ajuns la asta? Căutam ceva teste de ADN, bănuiam că pot să obțin o mapare și ceva markere pentru riscuri genetice, deși e un pic târziu acum că am deja cópii, mai ales că sunt o grămadă de companii care se oferă să testeze ADN-ul pentru numai 99 de dolari sau mai mult.
Însă majoritatea au doar un scop trivial: să vezi din ce regiuni, sau populații originezi. Caca-maca.
Și mai sunt băieții ăștia de la “Telo-Years” și “23 and me” care o ard pe aia cu telomerii, dar nimic din ce caut eu.
De fapt, ce fac toti ăștia e să-și construiască acum o bază de date cu adeneuri de omuleți în timp ce clienții lor plătesc pentru aflarea unor aspecte marginale gen dacă ai ceva urme de chinez în tine.
Dacă știți careva unu mai pe analiza decât pe aspecte de genul origini + Forever Young, let me know .