Becuri Economice

beculat1

Pe scurt . M-am mutat acum 3 ani in casa si am pus peste tot becuri ecoomice de mai multe feluri.

Unele Osram , cele mai multe , unele Well ( urmatoarele cele mai multe) , niste chinezarii (stark), unele de la Auchan) branduite Auchan , nu stiu cine le face)  si un singur bec Philips.

Pe toate scria ca au durata de viata 60 000 de ore – minim. Asta inseamna 6 ani si ceva de functionare continua. Eu nu tin becurile aprinse in casa in continuu. Maxim 50-60% din timp. Problema  lor nu e insa timpul cat stau aprinse. Nu asta le imbatraneste condensatorii , cat regimul tranzitoriu de stins- aprins , aprins-stins  si intrerupatoarele cu led, unde ledul sta aprins cand lumina e stinsa. Alea tin permanent becul sub oaresce tensiune iar becurile economice pulseaza din cand in cand.  Nu am montat astfel de intrerupatoare aici. Ci simple.

 

Am inlocuit vreo 3 becuri la mai putin de un an.Hai sa fi trecut un an. Chinezariile.

Dupa doi ani s-a dus si Philipsul si cateva Osram  si unul de ala de la Auchan. Am mai scos  eu inca 2 Well care mergeau dar se innegrisera putin inceputurile tuburilor si luminau  cam chior.

Acum 1 luna am mai inlocuit 1 Osram si inca 2 azi.

Nu mai e niciun osram din alea vechi. Mai am  cu totul cred ca 4 becuri  de cand m-am mutat. 3 sunt Well si toate au inceputul unuia din tuburi innegrit,deci prin urmare lumina ceva mai slab. Le las sa vad cat tin , insa concluzia  e deja formata.

 

Un bec de 100 de watti  incandescent tinea cam 2-3 ani, tot ca si astea si costa putin. Ultima data le luam la 1-2 lei , dar era acum multa vreme. relativ la becurile de 23wati eco , care fac cam la fel de multa lumina, erau atunci la mai putin de 25% din pret.

Pe de alta parte , la un regim de 6 ore pe zi un bec incandescent consuma  vreo 650 kw ,deci vreo 350 de lei la pretul de azi. Mmm, unu de 23 de watti , 1/5 ) marketing ) , cam 1/4.  Merge.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 years ago

[…] cândva că toate becurile fluorescente OSRAM au murit în 2-3 ani de când le-am cumpărat , deși pe ele […]