Pompe de recirculare: Azi Grundfos

Mai exact Alpha 2L 32-40 180.

Să ne băgăm pula in tehnologia germană. Pân’ la cot!

Când am cumpărat cumpărat piesaraiele pentru instalația termică am zis și eu să aplic ce am în la cursurile de fiabilitate, ca un bun inginer.

Prin urmare am pus trei pompe in circuit, una de recirculare la cazan, una de distribuție căldură în casă și una de încălzit un boiler termoelectric, cu apă din puffer.

Pompa critică e aia care scoate căldură din cazan și o bagă în puffer, în sensul că n-o scoate se întâmplă chestii nașpa, care implică dormit in frig, supraîncălzire cazan , suprapresiune pe instalația de apă caldă și purjat apa afară din instalație. D-ăstea.

Instalația are ea fail safe să nu facem kaboom, dar am zis rezonabil, băi îmi trebuie o pompa de backup. Cum boilerul e și electric am cumpărat pompa de la boiler identică cu cea de la cazan ( aș fi luat-o și pe aia de la distribuție dar era alta pusă pe distribuitorul ălora de la Romstal, alți hoți)

Prin urmare am cumpărat pompa de pe boiler la fel că pompa de pe cazan, în ideea că ăia de pe cazan merge mai mult și dacă se arde să am opțiune de înlocuire imediată.

Și azi am constatat că s-a ars. Aia de la boiler :(.

Are 3 ani și cam o lună de la cumpărare. Ghici cât am avut garanție. Eu am pornit boilerul pe electric . Nu îmi pasă dacă s-ar ars, ce îmi pasă e că va trebui, acum,probabil, să cumpăr tot una de la ăștia, să am backup la aia de la cazan.

Că parcă o văd și pe aia cum trage pe dreapta.

Muie tatălui și fiului și sfântului duh și să mai aud pe unu’ că se plânge că vai, de ce cumparam de la chinezi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
5 years ago

Poate a fost supusa unor condiții și situații pentru care nu a fost proiectatA. Sau poate supratensiune de alimentare.

kd-
kd-
5 years ago

Poti sa iei de la oricine. Pare o pompa de 180, corect? desfiletezi, filetezi si aia e

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Au mufe diferite la diferiți producători. Bine nu contează așa mult.
Dar ideea mea era să am două la fel iar ăia de boiler să fie backup pentru aia de cazan. Că la boiler pot sa pun orice pușcărici, dar dacă se fute aia de cazan iarna/noaptea și în weekend, nu pot să o înlocuiesc chiar imediat.
Dar am să iau alta, evident.
Ideea că asta nu a fost chiar o pușcărie de pompă. A costat vreo 700 de lei.

Mishu05
Mishu05
5 years ago

Exista posilibitatea sa poti pune 2 pompe in paralel cu robineti inainte si dupa pompe pentru a izola unul din trasee in caz ca una din pompe pica? In acelasi timp o poti schimba usor timp in care pompa care functioneaza isi face treaba.

Mishu05
Mishu05
5 years ago

Cred ca majoritatea gandim punctul slab la sistemele astea alimentarea cu energie electrica. De aici diverse sisteme UPS cu diverse baterii ( inclusiv diverse scheme cu acumulatori auto sa tina ore multe). Din pacate mai pica si pompele . Eu am la tara un sistem simplu pentru 2 camere cu un fel de semineu care incalzeste si 2-3 calorifere. Pompa e ceva SH si merge de 5 ani. Cred ca pur si simplu ai avut ghinion sau “nu se mai fac ca pe vremuri taica…” . Nu imi dau seama daca depinde uzura si de calitatea apei din instalatie. Dar… Read more »

Sip
Sip
5 years ago

Esti sigur ca este motorul? Am patit sa se blocheze axul de la jeg. Demontat curatat si merge si acum. @ mishu glicolul este coroziv. Se mai pun inhibitori dar in timp se vede.

catalinx
catalinx
5 years ago

Voiam sa pun antigel din alte motive, dar am 600 de litri de lichid, m-ar costa minim 2000 de lei si nu se justifica investitia.

@Sip: Nu am zis asa ceva. Pompa are niste leduri. Nu se mai aprind niciunul. Probabil ca nu e motorul, ci partea electronica, nu am avut timp sa masor, am sa ma uit prin ea dupa ce o inlocuiesc.

Manowar
5 years ago

Poate n-ai sfintit-o.

Doru Vlad
Doru Vlad
5 years ago

Bai nu știu, o pompa de genul merge non stop de 9 ani pe unde dau cu sapa si nu da semne de oboseală.

Webby
5 years ago

la ce bani cer aia de la grundfoss pe ele

Recomand Grundofss cu caldura. 😉 Am o pompa care functioneaza din 2002 intr-o centrala, luata evident in acelasi an. Niciun stress. Desigur ca nu functioneaza year round ci doar iarna continuu, insa performanta este de exceptie. Grundofss facut la mama lui daneza isi merita toti banii.

Maniax
Maniax
5 years ago

De curiozitate, de ce ai ales instalatia sub presiune in detrimentul uneia cu vas de expansiune deschis? Si mie mi-a murit o pompa de la cazanul de incalzire, un DAB. Problema la a mea cel putin era ca pe timp de vara, cat nu functiona, rotorul se ancasa in bucsa care tinea loc de lagar. DIn cauza ca motorul era de putere foarte mica, vreo 30w, nu reusea sa rupa pelicula si sa poata functiona normal. In fiecare an aveam grija sa evit treaba asta, dar intr-o toamna eram la munca pana tarziu seara si s-a gandit taica-miu sa pornesca… Read more »

catalinx
catalinx
5 years ago

Vas de expansiune deschis? Adica bazin pe casa? 1. Presiune prea mica in sistem 2. Ca sa folosesc vas de expansiune deschis ar fi trebuit fie sa il pun in pod si izolat foarte foarte bine, dar inaltimea nu-i satisfacatoare, iar daca l-as tine afara la inaltime mai mare, devine complicat iarna 3. Irigatii aspersoare -> chestii care tin tot de presiune, in principiu. Am robineti prin toata curtea, gradina si aspersoare cu controllere automatizate si o singura pompa care face si irigatii si apa menajera. Mai complicat de realizat cu turn de apa. Posibil sa se fi intamplat asa,… Read more »

Maniax
Maniax
5 years ago

Nu neaparat bazin pe casa. Eu de exemplu am unul in baia de la etaj, montat chiar sub tavan. E drept ca a trebuit sa sacrific radiatorul port prosop in favoare unuia clasic a.i. sa nu am niciun calorifer mai sus decat vasul de expansiune. Vasul de fapt e gandit ca hibrid, in cazul in care nu ar fi functionat satisfacator ca si vas de expansiune deschis. E o butelie de compresor si i-am pus un robinet la iesire. Daca vreau instalatie cu vas de expansiune deschis, deschid robinetul. Daca vreau instalatie sub presiune inchid robinetul si dau drumul la… Read more »

Fery
Fery
5 years ago

Ba da nu aveai tu ceva automatizare smechera, facuta de ceva unguri? aia stie sa dea drumul la pompa din cand in cand si pe timp de vara sa nu se paradeasca. Desi daca ma intrebi pe mine, daca as fi proiectator de pompe la aia m-as gandi si eu, cum sa fac sa nu moara pompa daca ramane neactionata cu lunile.