Dacii au inventat linuxul

Asta pare o continuare scrisă de  piticigratis la romanul lui cu haiduci daci vârcolaci,  dar nu e. Nici măcar el nu a avut prostul gust să abereze într-atât în numele ironizarii dacopatiei.

Totuși, când primesc articolul ăsta pe filiera Facebook de la o pagină de dacopati nu poate să fie de bine.

image

Am citit lunile trecute pe nu mai știu unde că niște băieți au împachetat o distribuție “nouă” de linux, românească  și părea interesant, eram doar ușor atins negativ de numele kogaion, pen’ca sunt sătul de misterele dacice până peste poate, iar un așa nume zic că nu poa’ să fie de bine. După care am dat pe pagina proiectului și văzându-i pe programatori, care probabil că sunt foarte capabili și pe care nu ar trebui sub nicio formă să-i judec după poze am decis ca am lucruri mai serioase de făcut.
Mai e și faptul ca ei au modificat un Gentoo despre care, sincer să fiu, nu știu mai nimic, dar alții mai în măsură să vorbească zic că nu ar fi chiar cel mai bun distro.

Practic, deși să zicem că mă descurc cu linuxul mai bine decât utilizatorul mediu de calculatoare,  nu sunt un guru sys admin, Aka linuxar. Pentru mine chestiile astea sunt doar unelte, de exemplu susele este sistemul de operare care îmi ține sărăcia asta de blog, alte aplicații web,  niște baze de date, un file server pentru home network, cândva un server de transmission,  niște scriptulete de monitorizare și alte jucării.  Gen,  mă descurc cu el la asta mai bine decât cu orice Windows.  Am mai folosit într-o altă viață Mandriva,  am încercat cu Fedora dar mi se pare scârbos,  am încercat Debian și pare că e mult de muncă să îl configurezi,  FreeBSD mi-a părut ok – nu mai știu de ce nu am continuat cu el, Ubuntu nu mi-a plăcut visual și l-am lăsat,  că de server nu mi-a trecut prin cap să-l țin,  iar Red Hat 🎩, ce să zic, am mai lucrat pe el,  dar nu am instalat / configurat never ever de la cap unu’. Nici nu am un mediu bootabil cu așa ceva.
Deci, plm, să vorbească alții despre finețuri în materie de distribuții și forkuri de linux/unix. 

Totuși  citind articolul de la dacopatii aia, s-a activat în mine nevoia de a instala ăsta și i-am dat drumul pe o mașină virtuală. 
Am o singură observație.  Se instalează ușor, chiar dacă încă mai are urme de engleză în singurul sistem de operare sută la sută romanesc. 
Deci, da, orice noob din adminiatratie învățat cu next, nextul de la Windows poate duce asta la capăt. 

Ce faci cu el mai departe?  Habar nu am,  că nu am avut răbdare. 
Dar nu imi place. Arată ca un linux de jucărie,  din ce îmi dau seama, tocmai acum când Windows 10 aduce ze mighty shell.
Mmm, mă gândesc mai mult în glumă,  în cazul ăsta, să îmi portez mizeriile pe Windows deși mă îngrozește ideea de phpmysql pe Microsoft.  Am mai încercat și n-a dat bine.

Ca orice nerd,  cândva pe la începutul facultății visam să îmi scriu un Os.  Nu ux, nu customizare de Windows XP,  cum era la modă.  Să scriu inclusiv un Dos primar,  cu filesystem proprietar, care să permită instalarea unui compilator basic de ceva limbaj de programare, care să permită, la rândul lui,  compilarea unui core de sistem de operare,  care să își extragă mai departe sursele și după customizarea făcută de utilizator sau de un script să-și compileze singur  dependințele și partea de higher level și interacțiune cu utilizatorul.
Vise, taica! 

După o săptămână de muncă mi-am dat seama că dacă îmi doresc așa ceva sunt probabil nebun, că am să mor sărac înainte să  termin,  când probabil ca lumea va avea deja mașini care se conduc singure și probabil ca vei fi avand Windows și în telefonul Nokia 8310,  că și dacă dezvolt singur miezul și pe urmă voi încerca să cooptez pe alții, un open source de genul ăsta e o idee proastă. Să încerc să reinventez o roată care să se poată potrivi mai bine la căruțele hardware care sunt făcute să se folosească mai util roțile deja existente nu poate să fie o idee bună .
Bașca că n-o să mai vad vreodată pizdă, nici măcar în poze, ca cine mai are timp odată ce te apuci să îți scrii singur un Os întreg de la nivel de…nimic.
Și-am înțeles atunci de ce face lumea mod-uri de XP și forkuri de linux. Că e mai simplu să vopsești munca altuia, să-i pui alt ambalaj și să-ți primești Gloria de a crea valoare adăugată.  Valoarea adăugată de nevoia oamenilor de a fi hipsteri, nu mainstream.

Când încerci să rezolvi probleme reale e mai greu și la asta Dacii nu prea au fost buni și nici urmașii lor.  De aia, deși au fost strămoșii linuxului, l-au așteptat mai întâi pe Linus Torvalds să scrie un kernel, apoi pe Gentoo să scoată o distribuție,  apoi să apară un fork Sabayon și să moară și abia apoi să scoată ei primul linux – românesc,  că deh, Dacii se dusesera dracului de mult…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Stan
Stan
7 years ago

:)))) esti tare frate , serios , chiar m-ai facut sa zambesc ! Dacu’ nostru e dat dreacu , le stie pe toate , insa asa cum ai spus tu mai intai asteapta sa iasa un kernel dupa care doua trei editii de sisteme operative dupa care le schimba o tema si limba si uita ca au inventat un sistem de operare care e capabil sa bata pe aia care lucreaza pe la Redmond :)))