Telefoane 2017

Tre’ să cumpăr un telefon.  Nu pentru mine. Rabla asta încă merge si nici nu l-am mai spart. Nu prea mai ține bateria (adică nu mai ține o zi de tras pe el, gen când călătoresc) și nu prea îmi mai ajunge spațiul, dar bateria am să o schimb când o fi, iar spațiul am să îl fac să ajungă,  adică am să mai șterg din mizeriile care baltesc aiurea.

Adevărul e ca în 2016 16GB de spațiu nu prea sunt de ajuns, chiar dacă poți să pui card de 128 GB, sau dracu știe cât .  Chiar dacă poți să muți aplicații pe card. Nu se eliberează  tot spațiul ocupat din memoria interna pentru că programatori. 

Da’ mă descurc. Nevasta nu prea. Are o rabla din 2013 cu 8GB în care nu mai încape nimic, merge ca o praștie, se golește  bateria cu un minut înainte să îl termine de încărcat și face poze mai proaste ca un Nokia 5110. 

Dar e rezistent ca un tanc. A căzut pe toate părțile,  îi lipsesc colțuri și nu are nici pe dracu. Zici că l-am cumpărat pentru mine. Si, da, e și subacvatic. Așa îmi plac mie telefoanele, zici că trăiesc în Bangladesh, nu la etajul superior al unui bloc din București.  Nu contează.  A costat o gălăgie de bani, după standardele mele :).  Parcă vreo 1500 de lei și avea specificații un pic mai bune decât iPhone 4s, pe care îl aveam eu de la firmă și nu m-am indurat nici să i-l dau pe ăla ei, am preferat să îl faram eu că ăla nu era tanc, nici nu i-am luat altul la fel, că eu nu sunt multinațională să dau 2800 de lei pe telefon. 

Atât că specificațiile tehnice (alea de marketing) nu fac telefonul.  Cum camera si ecranul nu le  fac numai megapixelii.

În fine, am ajuns la concluzia că pentru userul normal diferența majoră între telefoane e data nu de ecran, nu de versiunea de android, nu de giga de ram și chipset ci de trei elemente simple.

  • Cameră 
  • Baterie
  • Spațiul de stocare instalat ( memoria ROM -în termenii greșiți de marketing)  

Atât.  Restul sunt fițe, chestii de preferințe, sau nevoie de nișă. Dar nu produc diferențe semnificative. Și am pus mâna pe ceva telefoane în ultima vreme ca nu am încredere în specificații și în ce văd pe net legat de camere. 

Bine, na, e important să nu ia foc, să nu îți bubuie în mână, să nu te violeze – în timp ce îl incarci,  îl descarci, sau îl ții pe masă.  Adică nici chiar Samsung Vaslui Edition. 

Azi am fost la un magazin în aeroport și le-am luat la rând la teste de camera.

Au preturi chiar bune ăștia, mai bune decât pe Amazon. 

Acolo erau doar 4 telefoane cu camera comparabilă sau mai bună că asta de pe Sony Z3.In ordinea calității, după părerea mea de ochelarist , evident :

IPhone 6s, iPhone 7, Google pixel( și XL) Samsung S7 (și edge).

Dar toate “ie” scumpe, maică.  GBP 500+, dă-l în sărăcie de telefon :). 

Am mai testat Sony Xperia E5 la vreo 140 de lire. 

Pocnitoare. Mă otrăvește nevasta în somn dacă ii mai iau încă o furculiță. Mai prost decât iPhone 4s gen. Deși ăsta cică are senzor de 13 MP și nu știu mai ce.

Încă un Sony Xperia XA, la vreo 190 de lire. Un pic mai bun, dar nu scap cu viață. 

Un Samsung A3 care era comparabil cu XAul. Și un Samsung J5 la fel. 

Restul nici nu le menționez erau pur și simplu japci, mi-ar fi și rușine să zic că le-am cumpărat.  I-aș spune direct că le-am furat din buzunar fără să mă uit și, aia e, am avut ghinion.

Unul singur era cat de cât mai bun, cred că scap doar tuns la chelie cu lampa de benzină în somn. Huawei P9 lite. Ăsta părea okish.  În sensul că parcă as vrea să ii iau mai bun, dar ăsta costă deja 220 de lire,  iar mai bun înseamnă mai scump.  

Dar tot acolo voi ajunge vreau-nu-vreau.

În trecut am mai testat 2 chestii care-s comparabile la cameră cu al meu, iar ca telefoane sunt mai bune. Chit că mie nu îmi place cum arată.  Atunci nu îmi plăcea nicicum androidul de pe el, dar căcat, acum ce să vezi, că s-a updatat si al meu și e la fel.  Eh, muie Google.

E vorba de Nexusuri.

P6 e prea mare pentru hobbiti.  Nu că paletă,  facem surf pe el și eu și nevasta dimpreună. 

5x e ok. O nemulțumire am. Nu îi poti pune card. Se fute, s-au futut si pozele din el si ce mai ai de trebuință . Da, știu,  Google cloud,  vrăjeli. NU.FOLOSIM.

Sony Z3 nu prea mai exista. Nici Z5. Am văzut un Z5 compact pe Amazon,  dar s-a dat. Acum e Xperia X, dar nu l-am tinut în  mână.  Vreau să fac eu teste înainte să mă pronunț, că prețul nu prea îl recomandă.  

Mai e Sony XZ care știu că e bun, dar tre’ să prind momentul când rămân singur cu copiii acasă și să îl vând pe ăla care nu e cuminte atunci.

Mai e Huawei P9 nelite, care nu prea se mai găsește nici ăla ( pe motiv de P10) și pe care l-am testat și sunt mulțumit. 

Nu găsesc să testez Motorola X Style și Z,  că știu că au același senzor ca Sony. 

Ce mă dispera e ca toate telefoanele ăstea de preț mai mid range așa sunt recomandate în reviewuri ca și când ar avea camere bunicele, adică nu chiar “ca iPhone, dar face poze mișto”.  

Iar când pun mâna pe ele realizez și cu ochii închiși că sunt pur și simplu că-cat. 

Și un lucru nu înțeleg.  Ce pula mea de credibilitate te aștepți să ai tu ca blogger când spui că un telefon e bunicel, chiar wow, îl cumpără Gigel și vede nu că nu e bunicel, e pur și simplu infect și tot ce ai zis despre el a fost sloboz la tavă.  Și-l returnează,  dacă nu cumva l-a luat din România de la vreun magazin mai dubios,  și te și înjură. 

Înțeleg când te plătește Apple să zici că telefonul lor e cel mai bun și nu minți prea mult că nu e chiar pocnitoare. Înțeleg când te plătește Samsung să faci la fel cu “S” line, noro’ că nu lansează în același timp,  că nici ălea nu sunt chiar ultimele jeguri, dar nu știu cum poți să spui de un telefon care e că și unul fără cameră că face poze binișor. Cu ce, ma?  

Bă, nu știu,dar  eu dacă aș scrie pe bani probabil că aș muri de foame în final, dar nu aș putea să mănânc căcat în așa hal. 

Nu mă poate răbda raiul să mă uit la o pocnitoare și să zic că, da, sunt mulțumit de ea. Și dacă ar fi firma lu’ tata, parcă tot nu m-aș putea abține să nu fac un pic de bășcălie dacă scoate un produs nașpa. 

Mai printre dinți, mai în cadru restrans, accept că dacă ar fi firma lui tata v-aș minți, dă-o în sânge de corectitudine,  să vă iau banii. 

Dar pentru un comision de 3%, sau cât o fi ( probabil mai puțin) ,  parcă mi-ar fi rușine. Că nu mai sunr copil să mint ca o gazeta, cu nerușinare.

Sau poate am eu standarde prea pretențioase (?),  că așa e când îți cumpăra compania telefoane fără limita de buget. 

Bine, a murit și gaina asta, colegii mei plătesc cota la iPhoane. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
7 years ago

Ma, eu am avut Nexus 5 (nu 5x, 5). Acum am 6P (64GB). Chit ca are peste un an, inca nu s-a stricat, deci nu-l schimb. Spre deosebire de Nexus 5, sta bine la capitolul baterie un an si ceva mai tarziu. Camera e in mod evident mult peste aia de 5. Pana la Nexus 6P (inclusiv), Google a avut preturi ceva mai acceptabile. Eu am dat pe-asta cam 400 de lire, parca. Nu mai stiu. PIxel mi se pare ca sare de 500. Daca ti se par scumpe chestiile de la Apple/Google/Samsung si te intereseaza ceva mai ieftin, dar… Read more »

Manowar
Reply to  Manowar
7 years ago

“a carui* baterie poate fi schimbata”

plm, limba romana e grea cand o folosesti din an in pastele ma-sii.

catalinx
catalinx
Reply to  Manowar
7 years ago

Eh, de multe ori mai si exagerez cand ma tavalesc pe jos de zgarcenie. Nu mi se pare fantastic sa platesc 400 de lire, hai si 500 pe un telefon. Dar sa platesc suma asta la fiecare 2 ani mi se pare nu mult, cat enervant. Adica nu inteleg de ce, ca tehnologic nu as avea nevoie de telefon cu specificatii mai noi la fiecare 2 ani. Am un Samsung S2 cu ecranul crapat deja de 2 ani, cumparat in 2013 de la Kinderjoy dupa ce s-a saturat de el. Am schimbat 4 baterii la el si nu (mai) e… Read more »

Nautilus
Reply to  catalinx
7 years ago

Un mare general sovietic a zis cândva: ”cea mai bună armă e cea pe care o ai. Nu cea la care visezi și strângi cureaua ca să o obții. Până faci rost de ea, adversarul îți vine de hac.” La telefoane: cel care execută pe loc sarcina pe care i-o dai. Nu să stai ca boul până se deschide o aplicație, sau până cauți prin setări ceea ce trebuie. Nu unul la care să moară bateria după 6-7 ore, ca la prima generație de S-uri. Nu unul care pierde mereu semnalul 4G când ai nevoie de hartă ca să te… Read more »

catalinx
catalinx
Reply to  catalinx
7 years ago

Nu cred ca mai exista telefoane noi ( la 800 de lei +) care nu executa pe loc sarcina . De pierdut semnalul 4G, nu stiu, poate. Camera nu face figuri, atâta doar că nu se descurcă în lumină foarte slabă (orice cameră care nu are obiectiv face așa în lumină slabă). … Așa încât faptul că e ieftin și prost e irelevant. Poate pentru tine. Dar cand doamna se plange de 4 ani, adica din ziua in care i l-am cumparat pe celalalt, ca e camera naspa si ca “ia uite al tau ce poze face”- sa i-l dau… Read more »

Nautilus
Reply to  catalinx
7 years ago

Își îndeplinește sarcinile când vrea el: Vodafone Smart Prime 7. Se mișcă de parcă ar avea Windows 98, nu Android. Ține bateria originală 6-7 ore când e folosit și are trafic de date deschis: Samsung S 1 / S 2. BlackBerry Z dinainte de 10. Se umple de bloatware și devine din ce în ce mai încet pe măsură ce e folosit: S de la 1 la 4. Practic, avantajul trecerii la baterii mai zdravene, procesoare mai puțin consumatoare și versiuni de Android mai bine făcute în ultimii 2-3 ani stă în faptul că acum un ”J” (adică furculița de… Read more »

Nautilus
Reply to  catalinx
7 years ago

Cu mica precizare că Vodafone dădea troaca de Smart Prime 7, blocat în rețea, dar fără abonament, cu ceva-ceva peste 100 EUR. Nici măcar nu aveau bunul simț să îl vândă neblocat, să îl rooteze fiecare și să se joace cu el cum îi place.

Ceea ce îmi aduce aminte de măgăriile făcute de Renault în România între 2006-2009.

Sau de măgăriile lui OMV-Petrom, nu într-o perioadă anume, ci de când a intrat OMV în România. Doar că s-au simțit în timpul crizei 2010-2011. În rest, măgării fac și acum, dar lumea le simte mai puțin.

XC47
7 years ago

Cum a zis si Manowar, uita-te putin si la One Plus. La fel, am si eu colegi care zic ca-i un fel de mesia telefonul asta. Si plm, ma-nvart in cercuri d-alea hi-tech. Nu costa o avere, cred ca doamna ti-ar fi recunoscatoare.

XC47
7 years ago

Wrong name ^^

salal
salal
7 years ago

P9 lite e un telefon mai mult decat decent ca raport calitate/pret. In Romania la Emag e 959 de lei deci mai putin de 220 de lire. Cel gold e chiar dragut pentru o femeie. Ecran bun, poze decente, bateria tine vreo 2 zile folosit mediu.

Manowar
7 years ago

Nu mi se pare fantastic sa platesc 400 de lire, hai si 500 pe un telefon. Dar sa platesc suma asta la fiecare 2 ani mi se pare nu mult, cat enervant Pai, de-asta am insistat atat pe tema cu bateria. Daca-ti iei un telefon a carui baterie poate fi schimbata fara probleme (fara service, fara plm), atunci nu ai nevoie sa mai dai banii aia inca o data dupa 2 ani. Dai 8-13 lire pe o baterie noua si esti OK. P6 e bun. Mai bun decat One+3 ala, cu tot cu 6GB ram si ce mai are el.… Read more »

salal
salal
Reply to  Catalinx
7 years ago

Eu ce sa mai zic cu merdeneaua asta: http://www.gsmarena.com/leeco_le_max-8054.php Tot ce pot sa spun este ca te inveti cu orice marime ca sa zic asa…

salal
salal
7 years ago

Presupun ca astia de la emag nu prea pot manari atatea comentarii: http://www.emag.ro/telefon-mobil-huawei-p9-lite-dual-sim-16gb-4g-gold-p9-lite-gold/pd/D3H6R3BBM/

XC47
Reply to  salal
7 years ago
salal
salal
Reply to  XC47
7 years ago

E o diferenta totusi. La link-ul meu majoritatea sunt comentarii de la persoane cu achizitii verificate, adica chiar au cumparat produsul si au facut review. La televizor niciunul nu e asa. Bine eu sunt convins ca televizorul ala oricum nu exista in vreun depozit din Romania. Sansele de disparitie sunt prea mari.

salal
salal
Reply to  XC47
7 years ago

E ok, nu m-am ofuscat sau ceva. Eu dadusem de fapt reply la ce spusese @XC47 dar nu mi-a iesit.

salal
salal
7 years ago

Normal ca te cred, poate conteaza si lumina in care ai pozat. Daca pozele sunt deal breaker atunci nu prea ai ce face. Poate ar trebui totusi sa il testeze si jumatatea mai buna sa vada daca ii place camera pentru ca in rest telefonul este cam best-buy in gama asta de pret. Tot chinezarie spalata cu review-uri bune este asta: http://www.gsmarena.com/zte_axon_7_mini-8232.php Nu stiu cum face poze.

XC47
7 years ago

Ba, misto suportul ala. 🙂

salal
salal
7 years ago

Eu ma descurc ca vorbesc foarte putin la telefon si avantajale marimii depasesc dezavantajele. Din ce vad pe aici: http://www.phonearena.com/news/Best-mid-range-400-flagships-phones-2017-Edition_id90678 probabil cel mai multumit ai fi de Sony Xperia X dar nu cumparat de la noi. Pe Amazon UK e 300 de lire.

robert
7 years ago

One plus 3 are ecran mediocru. Si nici camera nu e super buna. Samsung S7 e ok si dupa updateul la android 7 poti sa ai un sim 4g si unul 3g active. (trebuie testat asta, e posibil sa nu fie disponibila pe toate variantele). Dar pierzi slotul SD daca folosesti 2 simuri. Si e cam greu / imposibil de schimbat bateria. Oricum, inainte de a lua alt telefon, daca te enerveaza doar ca merge incet / se descarca repede bateria incearca sa il resetezi. Pe fostul telefon, un nexus 5, a crescut mult autonomia dupa asta si raspunde si… Read more »

Licaon_Kter
7 years ago

Apropo de marime, eu Z3 (5.2″), a mea Z3c (4.7″). Bun (acelasi hardware, ecran mai mic deci tine bateria de rupe), pana da cu el de beton cand jongla 3 chestii, asa ca in anecdote. O trec pe al meu cat timp dau juma din pretul de achizitie sa ii schimbe juma de piese, ca se inflori ecranul cu tot cu sticla securizate de deasupra, mergea touch-ul pe jumatatea de jos doar. Cand il dau cica “ah pai draga, e mare nu ma descurc, nu vreau sa inchid coperta cand vorbesc”, stii figuri. (da, ma enerveaza sa transpir ecranul ala… Read more »

Licaon_Kter
Reply to  Catalinx
7 years ago

Acum stii: http://forum.computergames.ro/44-gsm.html (in stanga sub avatar ai Trader rating)

Licaon_Kter
Reply to  Licaon_Kter
7 years ago

Kkt nu se vede rating daca nu esti logat, nah, ia ofertele in ordinea in care le ‘as considera eu (de pe mobil selectezi sa vezi pagina ca Desktop):

https://is.gd/zXW8TL

https://is.gd/UczKOG

https://is.gd/yHtEQj

Licaon_Kter
Reply to  Catalinx
7 years ago

Pusesem si linkuri dar vad ca nu aparu postarea, gen daca zici P9, as lua in ordinea asta:
https://is.gd/khS8HG (sigilat cica)
https://is.gd/yHtEQj
https://is.gd/OBZMxC

In rest, te vezi cu omu’, acte de garantie, chestii, inspectezi, negociezi, decizi. 😉

/PS: Pe mine ma incant fratele mai mare: https://is.gd/PuLTlr 😀

Licaon_Kter
7 years ago

Deci Amazon, dar ce?

Licaon_Kter
Reply to  Catalinx
7 years ago

Fratele mare e slabut la baterie (60h pe gsmarena unde tu pe Z3 aveai gen 85h comparativ), teoretic asta micu o sa tina mai bine (chipset mai putin consumator).
Finisajul nu e metalic, o mizerie mica, e cu plastic deasupra, daca e la fel ca la ala mare.

Oricum, practic e un pic mai bun decat al tau acum. 🙂

admin
Reply to  Licaon_Kter
7 years ago

Pai chiar se mișcă mai bine și face poze mai mișto. E mai bun clar decât al meu.