Gunoaie de orășeni. Toboganul

Eu când m-am mutat de la țară  la oraș, și mai apoi în București, am crezut că are să îmi fie rușine și că are să facă lumea mișto de mine că-s un țărănete nespălat cu pământ sub unghii care vine de-acolo de unde lumea se cacă în curte.

Pentru că, de ce să ma ascund pe după degete, chiar de acolo am venit.  Doar că , vezi tu, eu am venit la oraș că nu-mi place nici să mă cac în curte, nici să stau nespălat și nici să am pământ sub unghii. Mai mult, m-am chinuit, după puterea mea, să mut un pic orașul la țară. Nu neapărat partea aia cu ciment, praf și aglomerație, că nu-mi place, cât aia cu civilizația si gloria epocii de aur.

Și m-am prins eu, trăind prin București, că fie nu toți s-au mutat la oraș din aceleași motive ca mine, fie veneau și mai din preistorie ( aș vrea să văd cum arată satele din care vin ei) și chiar nu pot face saltul către civilizație așa ușor, în una, două generații, ci le trebuie mai mult timp să se adapteze, futu-le morții în gât de amibe îmbrăcate.

Și, recunosc, că nu-s cel mai ordonat om, nu-s fanatic cu curățenia, ba, cu părere de rău am avut o perioada din viață de decădere  și animalizare cu vase nespălate prin chiuvete și pula mea, dar a durat un an, nu o viață și aveam vreo 20 de ani și locuiam cu alt gagiu, deci din pulă organizare și motivație catre ordine.

Bă dar în blocul ăsta locuiesc de 5 ani aproape și sunt unii, nu știu care, că nu stau să-i pândesc, care-s de-a dreptul animale. Și nu se mai vindecă.  Nu toți. Majoritatea sunt oameni normali, or fi având hibele lor, și eu am, dar majoritatea sunt ok. Nu știu care-s aia total decăzuți, dar unii sau nu știu cum se folosește toboganul de gunoi, sau îi doare în pulă, că tot la 2 săptămâni îl găsesc înfundat și trebuie să fac pe scafandrul și să-l desfund, că spre deosebire de ei, mie nu-mi place să duhnească în bloc. Și mai ales la ușa mea. Nu știu cum e cu ăia care locuiesc mai jos de mine, dar mă deranjează ăia care locuiesc la același etaj sau mai sus.

Băi și ce găsesc pe acolo, te crucești.   Nu că vai ce gunoaie, că toată lumea aruncă chestii stricate și așa.  Nu mă aștept să găsesc lucruri frumos împachetate și parfumuri scumpe.

Dar, sunt de obicei chestii mai mari decât tubul că de aia  se înfundă și dau exemple de azi, găsite toate, una peste alta :

-găleată ( de aia de 10 litri) plina cu te miri ce.

-niste bidoane de muraturi, salacilat de roșii, dracu să le ia, că nu le-am desfăcut dar miroseau ca și cum.

-Borcane de sticla care erau mai largi decât tubul. Tot așa, d-alea mari de murături, pe care le-au spart ca să intre și care normal că s-au rotit printre celelalte gunoaie și s-au înfundat.

-Un platou metalic , oval, care de abia avea loc, in dungă, intr-o singură poziție ( tubul ăla nu-i un cilindru perfect, că tot infundându-l și desfundându-l s-a ovalizat un pic. Bineînțeles că s-a întors de-a curmezișul și a blocat și aia tubul.

Pe scurt problema nu era că era o chestie mai largă decât tubul care le-a blocat pe restul, că era simplu. Scoteam mizeriile alea scoteam aia și rezolvam cazul.

Nu, coaie, era înfundat cu mai multe chestii, dracu știe cum le-au îndesat și mai ales, de ce? Și ce-au crezut că se va întâmpla dacă bagă cât mai multe chestii care nu încap. Au să-și facă unele altora  curaj și-au s-o ia încet în jos pe țeavă?

Și peste toate era turnată tradiționala ciorbă stricată, că mi-am adus instant aminte de viața la țară și râdeam ca prostul, încercând să-mi opresc spasmele provocate de nevoia de a borî, desigur.

Și mă gândeam așa că UE a zis că românii ar trebui să renunțe la toboganele de gunoi, invocând ei gradul de reciclare prea mic al deșeurilor, în România. Nu e adevărat, în România deșeurile sunt reciclate în proporție foarte mare, ele locuiesc în apartamente și se prefac că-s oameni.

Dar toboganele ar trebui desființate  pentru că nu prea știe lumea să le folosească și produc mai mult rău. Știu că e nașpa să cobori cu gunoiul de la etajul 7 pe scări, și că te-ai trezi că-s unii care aruncă pungile pe geam, cum am văzut pe la nefam-urile din spate de m-am crucit ( am să revin și cu aia o dată), dar mai bine așa.

Nu știu, dar eu m-am distrat destul acasă fără proiect, îmi caut disperat de muncă.

Mă întreba acum câteva zile un fost coleg :

”care ar fi pretul corect (salariul) pentru a te angaja (in conditiile in care nu esti 100% hotarat sa nu te mai angajezi in Ro, dupa cum imi spuneai la telefon”

Mai am puțin și plâng, în pula mea,ce preț corect să spun? Cred că am să stau o săptămână la țară, să nu mai scap un pic de ghena asta.

Le-am pus ăstora un afiș pe ușa liftului, dar l-au luat, bulangiii, nu le place. Pesemne că nu-s de acord cu ce spun.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DCA
DCA
6 years ago

Asa e peste tot unde sunt ghene din astea pe scara, stai linistit. Sa vezi cum e sa stai la 1 si sa se infunde dupa nicio ora de cand a curatat femeia de serviciu. Seara calci pe gunoaie si resturi aruncate pe jos. “Zi mersi” ca acum se folosesc saci de gunoi si nu se mai arunca gunoiul direct din lada, ca faceau morman de-l luai cu roaba.

Fery
Fery
6 years ago

Ma io altundeva decat in cacatul ala de Bucuresti n-am vazut solutia asta cu burlan de gunoi. Nu ma mir ca pute, sau ca ai vecini animalici. Ba, in Elvetia, daca ai pus alea de reciclat in alea de gunoi menajer sau invers, ai belit pula. Povestea un coleg ca avea un vecin idiot care a facut combinatia asta de vreo 3 ori, pana s-au crizat toti vecinii, au chemat aia politia, si, sa mor daca te mint, au gasit aia vinovatul ca-n filmele cu prosti si i-au dat 600 de franci amenda. Ai scris prea elevat, tu crezi ca… Read more »

Catalinx
Catalinx
6 years ago

Să îi fut în gură de imbecili, că nu pot să fie decât 2-3 familii atât de stupizi. Pe restul îi aud, la fel ca pe mine, înjurând.

Manowar
6 years ago

Domnilor o pula. Merg la pariu ca-s “doamne”. Pentru ca nu-mi pot imagina un barbat ducand haleala stricata si aruncand-o la ghena – ciorba sau altceva. Sau borcane cu muraturi sau alte cacaturi. Doar pe femei le-am vazut atat de imbecile – si am o varsta, gen.

In alta ordine de idei, sa-mi bag pula, nu mai stau la bloc de 6 ani, da’ asa mi s-a facut o greata citind asta….bleah. Borasc. Gloriosul Bucuresti, capitala glorioasei Romanii.

Manowar
6 years ago

…si sa-mi bag pula-n handicapatul care a inventat blocurile si in avortonul caruia i-a venit ideea asta geniala cu “ghena”. Sau “tobogan” sau cum pula vrei sa-i mai zici.

Ba, ce popor de cretini. CE.POPOR.DE.CRETINI.

Altfel, sa nu-i uitam pe adorabilii aia cu “in Romania cu 2000 de euro traiesti mai bine”. Da. Intre romani…

Catalinx
Catalinx
6 years ago

Bă, să știi că eu acum 5 ani îmi cautam casă prin București, dar de 70K EUR, la cât puteam sa ajung atunci cu credit, găseam, evident, cosmelii cam dărăpănate. Nu știu de ce am crezut atunci că e o idee proastă să îmi cumpăr o casă dărăpănata pe care să o refac cu vreo 15-20k, că am băgat cam 15 k în pus termopane la apartament, renovare inițială și mobilă.
Probabil pentru că sunt idiot. De aia.

fullmeta1
fullmeta1
6 years ago

Tu nu stateai la tara, pe langa Bucuresti? Parca asa tin minte din ce ai mai scris pe aici. Am noroc ca stau la bloc mic, de 4 etaje, fara tub din asta de gunoi, asa ca-mi duc gunoiul singur la tomberon, si surprinzator, toate lumea il arunca in tomberon, nu pe langa sau pe scara. In schimb mai vad niste nespalati de la blocul vecin, de 10 etaje, cum arunca pe geam diverse, care ajung pe platforma de la 1, cred ca as turba sa stau acolo.

XC47
6 years ago

Ai mei si-au luat apartament cu cateva zile inainte de revolutie. Bineinteles, l-au achitat integral la lichidarea din februarie 1990 LOL, la ce inflatie cu 5 cifre era atunci. Apartament spatios in bloc nou nout, cartier fain etc. Bineinteles, fiind vorba de Brasov, in bloc s-au mutat 95% moldoveni. In prima zi unii au inceput sa arunce ca eroii gunoi la ghena. A doua zi ghena era desfiintata, cu crucea pusa pe vecie. Dar nu desfiintata in sensul ca pus afise sau chestii d-astea pentru oameni. Nu taica, desfiintata adica rupta, facuta bucati si betonate toate gaurile de la toate… Read more »

XC47
6 years ago

Hehe… moldoveni vanjosi, probabil de la ceapa cu mamaliga. Iar ghena aia, nu stiu cum e la tine, dar in blocul ala era firava, asa ca un burlan. Ii futeai doua picioare si jos era. Normal ca au inceput de la etajul 8, cum futeau un segment, cum il aruncau jos. Ghena era intr-un fel de balcon comun, doar jos unde se colecta jegul era o incapere. Ei, balcoanele respective au devenit un fel de debarale comune in aer liber, unde oamenii isi puneau biciclete, carucioare, greble etc. Oricum, mai bine decat un loc de colectat gunoi. In 90 aveam… Read more »

Manowar
Reply to  Catalinx
6 years ago

Pai trebuie boss.
Merg acolo sa-si faca selfie, sa umple de invidie rudele de la tara. Au ajund la oras. Au ghena, plm.

Fery
Fery
6 years ago

ce pula mea de cuvant e asta “ghena”? de unde vine? io stiu ca-s ungur, ca asa mi-a zis mama, dar de etimologia lu asta n-am auzit. poate de la “ghehenna” in mortii lor, sounds legit.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Fery
6 years ago

Nu știu. L-am auzit când am venit în București și l-am preluat ca atare. În alte orașe lumea vorbea de tomberoane, gunoi.

Manowar
Reply to  Fery
6 years ago

Gasesti cuvantul in DEXI 2007 ( http://www.librarie.net/p/67683/dexi-dictionar-explicativ-ilustrat-al-limbii-romane ) cu explicatia “loc special amenajat unde se arunca gunoiul”. Asa cum probabil ai invatat la scoala, limba nu este o chestie fixa, batuta-n cuie. Evolueaza. Daca iei un DEX de-ala vechi (genu’ ala de chestie de vreo 10 kg), o sa cauti pana-ti vine acru-n pula sa gasesti acolo diverse cuvinte intalnite foarte des in vorbirea curenta. Cum ar fi “selfie”. Problema e ca handicapatii care se ocupa de treaba asta cu limba romana nu sunt la curent cu nimic, pentru ca-s niste bosorogi infecti carora le curg basinile pe cracu’ pantalonului… Read more »

XC47
Reply to  Manowar
6 years ago

Ma, corect ar fi “selfi” si “selfi stic”. Pulamea. :))))

Manowar
Reply to  Manowar
6 years ago

Corect ar fi sa-mi suga mie pula Academia Romana, dar aici nu de corectitudine discutam.

Fery
Fery
6 years ago

N-am zis ma ca nu e ok cuvantul. Atata ca eram retoric curios daca “etimologia necunoscuta” nu e chiar aia de ai zis tu, cu ghehena, ca s-ar potrivi la fix pe mentalitatea romaneasca de “fire and forget”. A disparut gunoiul in teava, ma doara in pula de altceva. De ciorba si de gandaci se ocupa varu’ gen.

buntzi
6 years ago

Ideea cu ghena nu e chiar așa nașpa dacă stai ceva mai sus. Prima experiență a fost când m-am mutat în casa mea, etajul 2 în bloc de 7 etaje, nou nouț, familii tinere cu toții. Ceva șpagă de-aia guvernamentală (a.k.a dobândă subvenționată). Mno, prima chestie pe care am hotărâto ca asociați a fost să nu folosim ghena pentru gunoi, că sigur facem crescătorie de șobolani. Cum zice XC-ul mai sus, camerele alea au devenit locurile de parcat cutii cu borcane, biciclete, bradul de plastic, cutia de la aspirator etc. Aici, e absolut necesară ghena / toboganul de gunoi. Pula… Read more »

buntzi
Reply to  buntzi
6 years ago

—– ‘mi-aș ceva în cratimele și tastatura vieții!
hotărât-o *

buntzi
Reply to  Catalinx
6 years ago

Sunt destule clădiri rezidențiale cu 40 de etaje (sau pe-acolo), în special în Dubai Marina (Princess Tower, 101 etaje, residential only), Jumeirah Beach Residences sau Jumeirah Lake Towers. E drept, peste 40 de etaje sunt ceva mai puține, dar cu 37 sunt o grămadă.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_residential_buildings_in_Dubai
Lista e destul de veche, dar na, ca fapt divers e bună.