Din familia Tudose: Televizorul LG

Sper să nu se supere frate-meu că dau din casă de la el. În fine, văd eu.

Și-a luat omul acum o mie de ani, sau vreo 3, nu sunt sigur, un televizor LG de black friday, sau ceva.    Adica ieftin, niște sute de lei. Nu știu exact cât.

Acum cateva luni l-a lovit o supratensiune care a mai ars și alte lucruri prin casă. Bucharest, baby!

Normal că nu l-a aruncat, a chemat un depanator, ceva. Am zis familia Tudose, da? Chestia asta se transmite moștenire din tata în fii. Și-i zice ăla că e placa și că e una dubioasă și că nu se prea găsește. Drept e că am căutat pe internetul de la Constanța până la Arad și nu am găsit-o. Dar am găsit-o pe internetul  care trece prin Londra, mai precis pe Amazon Uk, unde altundeva.

Ăia la service îi cereau 400 de lei.  Adică, cam valoarea televizorului. Placa a fost vreo 120 de lei parcă.  Eu fiind inginer electronist, nu am reparat niciodata un televizor. Nici măcar pe ăsta, nu vă entuziasmați. I-am adus omului placa, și-a montat-o singur, ca la asta se rezumă electronica de reparat televizoare în ziua de azi, ce credeați că mai stă cineva să măsoare pe plăci și să schimbe piese? Vise. Ca la calculatoare. Desfaci șuruburi, prinzi plăci în interfețe de conectare și strângi șuruburi; asta e tot. Și pentru o operație de asta de 15 minute voiau ăia de la service diferența de la 130 la 400 de lei. Bine, dacă ar fi fost doar asta. Placa aia vine cumva resetată. Și resetată cum vine, ai șansa să se afișeze imaginea invers, adică cu capul în jos. Cum s-a și întâmplat.

Sunt doua moduri de setat placa. Unul mai complicat , care include legat la calculator pe interfața RS232 ( mai știți ce e aia?). Asta e comlicat nu doar că trebuia să demonteze placa și să încerc să o fac eu, dar nu prea mai am calculatoare cu portul ăsta.

Și unul mai simplu care include accesarea unui meniu de service din telecomandă și făcut un mirror de acolo.  Alți producători  mai puțin jegoși au meniurile ălea accesibile cu niște combinații ”secrete” de taste de pe telecomanda televizorului. LG sunt genul de producători care livrează televizoare prin hoteluri și le dau alora meniuri speciale pe care utilizatorul nu le mai poate schimba din telecomanda lui de ”user” ( am să revin azi despre asta, sau mâine) și pentru că sunt jegoși au meniul ăsta pe o telecomandă specială – de service. Care nici pe aia nu am găsit-o în România, iar în UK costa vreo 150 de lei. Echivalentul, na. N-am cumpărat-o că  se apropia costul total de 400 de lei și frate-meu a preferat să  țină ăla de mobilă o vreme.

Dar uite că cineva a făcut ceva aplicație de android cu telecomanda asta ;i cu alte 1000.  Gratis.  Singura condiție e să ai telefon cu infraroșu.  Eu unul nu am d-ălea. Nici nu am auzit să mai aibă telefoanele așa ceva de pe la Samsung S5, parca?

De fapt, nu știam eu, dar telefonul ăla LG G5, pe care i l-am cumpărat soției are  infraroșu d-ăla.  Cine s-ar fi gândit?  Plm, ca de la LG la LG. Și așa s-a și rezolvat. Iar acum știu, care televizor s-o mai strica, nici eu nu le mai arunc.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Duda
Duda
6 years ago

450 cost service, nu 400. Am invatat degeaba sa le dau altora banii?!?!?!

speedy.gonzales
speedy.gonzales
6 years ago

eu am un LG Optimus L9 II si are infrarosu pe telefon.
cand nu gasesc telecomanda prin casa si vreau sa schimb canalul, iau telefonul, accesez aplicatia de telecomanda si schimb canalul.
sau la serviciu cand intr-o sedinta a inceput televizorul sa urle la un volum prea mare si aia nu gaseau telecomanda, am luat telefonul si l-am dat eu mai incet. aplicatia de telecomanda a mers din prima ca acasa am Samsung si la serviciu au tot Samsung.

cat priveste reparatia, o sa revin intr-un post mai tarziu cum am rezolvat cu reparatia televizorului parintilor mei.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
6 years ago

apropo, cum se numeste aplicatia aia care iti permite sa intri in meniul de service?

Catalinx
6 years ago

AnyRemote SmartRemote.
Telecomanda de LG , EZ-ADJUST cred ca e view-ul.

Manowar
6 years ago

Cand te plangi de televizor si-l repari, well, aia nu-i familia Tudose.
Eu, de exemplu, NU AM televizor. Beat that.

Alifie
Alifie
Reply to  Catalinx
6 years ago

Uuuuu frumos, televizor rotund 😀

Webby
6 years ago

Eu, de exemplu, NU AM televizor. Beat that.

Eu mi-am transformat televizorul intr-un monitor mai mare folosind interfata HDMI si de atunci il folosesc doar ca monitor. Beat that 😉

Manowar
Reply to  Webby
6 years ago

Dar la ce rezolutie si refresh, boss?

Catalinx
Reply to  Manowar
6 years ago

Eu am 3 bucăți la 1920×1080 și 100 – 150 Hz progressive, 200, respectiv 250 interlaced.

Monitoarele dedicate pe care le am (sunt mai vechi) merg la 60 și 75 Hz.

Televizoarele au ceva problema cu ghosting și chestii de finețe, dar la Starcraft, Heroes, filme și chestii de office, gen mai întind cate un Excel, nu sunt probleme.

Webby
6 years ago

Dar la ce rezolutie si refresh, boss?

Exact ca aici

la 1920×1080 și 100 – 150 Hz progressive, 200, respectiv 250 interlaced.

Manowar
6 years ago

Refreshu’ suna bine, da’ rezolutia nu prea.

Exemplu.

Catalinx
Reply to  Manowar
6 years ago

Exista și tembelizoare 4K, da’ nu erau în 2012-13 când am cumpărat eu. Și-s și scumpe; pentru gusturile mele.

Manowar
Reply to  Catalinx
6 years ago

Mda, m-am uitat si eu acum.
49″, 899 de lire bucata. Ce e mai neamuzant e ca trebuie sa cumpar unul. Nu stiu cat de mare, dar meh.

Catalinx
Reply to  Catalinx
6 years ago

Pe de alta parte o sa se vadă Heroes și ce mai joci tu beton pe ăla.

Fery
Fery
6 years ago

pixel pitch, panel type (TN vs. IPS), G-sync, color gamut&accuracy, toate astea la televizoare nu le vei prea vedea cum trebuie; nu degeaba un monitor 4k cu un refresh mai mare de 60Hz, si de la 27″ incolo costa ca la balamuc.

Catalinx
Reply to  Fery
6 years ago

De acord. Dar cum spuneam, sa văd un film, un Excel și un joc mai Basic așa, merge. Că nu vreau să plătesc mii de euro pe un display, fie că e monitor, fie că e televizor.