Operatiunea Monstrul: Controlul temperaturii smart home

Acest articol e o intrebare comunitara, daca sa imi iau sau nu.

Vreau sa imi iau chestiile asta de mai jos:

Ce sunt astea?

E un sistem complet , d-ala smart, care permite reglarea temperaturii in locuinta, pentru incalzire in pardoseala. Cu doua zone de control in poza, dar parca as  mai lua un termostat, sa fie cu 3.

Mai inainte de orice vreau sa stabilesc o chestie: NU AM NEVOIE DE EA. Cel putin, nu acum. Sunt doar entuziasmat de asta, dar sunt suficient de matur sa pot recunoaste cand nu am nevoie de ceva. 

Doar ca ma atrage mai tare decat un telefon mobil nou, de exemplu.

De ce nu am nevoie ? Pentru ca am incalzire bazata pe lemne in soba, deci oricum ar fi cineva trebuie sa bage lemne si la nevoie poate sa reguleze si  circuitele de incalzire, desi-s mai mult sau mai putin reglate.

Ideea e ca am “nimerit” dimensionarea instalatiei de incalzire incat functioneaza cam bine si fara NICIUN termostat de niciun fel. Daca as avea centrala pe gaz ( dar nu exista gaz pe raza de 25 km) ai zice ca har, ca mar. Daca as avea centrala electrica – n-ar mai conta 500 de euro la cat as plati pe curent :). Chiar as avea nevoie de optimizari. Daca as locui acolo tot timpul, poate.  Daca am sa montez niste panouri solare de apa calda cu aport la incalzire, parca-parca ar incepe sa aiba sens. Aia e in plan, dar nu chiar acum. Deci, clar nu imi foloseste la nimic. Ii e doar utila lui tata sa faca focul din cand in cand cand nu-s eu pe acolo, iarna, sa nu inghete. Chestie pe care o pot rezolva cu doua termometre si mai merge el sa se uite din cand in cand. La fel de automat, ca oricum are treaba pe acolo. (Termometre oricum aveam , da’ le sparg copiii de zici ca merg cu surprize de oua kinder, nu cu alcool colorat )

Si totusi, ce poti sa faci cu chestia asta? Pai asa:

Poti sa setezi temperatura regland termostatul ala din camera unde e montat.

Termostatele sunt wireless, pe baterii, nu se dau gauri in perete , nu se trag fire. Se monteaza pe perete cu banda duplu adeziva, sau ceva.

Functioneaza pe 868 Mhz, au range destul de bun si nu interfereaza cu alte wifi-uri de prin casa.

Poti sa controlezi temperatura setand termostatul din buton, sau  din aplicatie web, sau din aplicatie de mobil , IoT taica. In principiu asta ar lasa si ceva loc de hacking si m-as putea trezi cu Mordor in casa. Practic nu-i posibil ca trebuie sa bage cineva lemne in soba sa se faca Mordor. Or, daca hacking inseamna ca cineva reuseste sa-mi bage lemne remote in soba, tot ce vreau sa stiu e cum face si s-o tina tot asa. Ca functia mea remote implica sa-l sun pe tata si sa-l trimit pe el. Robotizare nu gluma.  Doar ca nu stiu cat timp mai asculta el de comenzi d-astea.

Ar putea in schimb cineva sa-mi seteze temperatura pe modul cavou. E ok, imi asum riscul.

Chestia asta functioneaza si cu Alexa de la amazon, gen sa urli la termostat “da, bah, caldura aia mai incet, ce atata risipa!” – in engleza, sau germana, presupun. Dar nu intentionez, ca Alexa asta retine tot ce misuna prin casa ta pe serverele Amazon, asa ca muie.

Partea buna e ca sistemul e nemtesc, astia sunt cam maniaci cu securitatea datelor si nu exporta date pe la chinezi, bine, de asta nu sunt sigur, doar cred ca nu .

Nu prea imi place ca tin datele la unii pe cloud si nu am eu totul pe servericiul meu de mysql, web cacat. Dar pana  am eu timp sa dezvolt asa ceva cu raspberry pi si alte conexe, e-he, poate copiii mei. I-am pus eu la treaba, dar mai e pana sunt capabili de d-astea.

Alta parte misto e ca mai  poti pune pe el alte chestii, prize smart,  senzori de efractie, si tofelu’ de cacaturi

Alta parte misto e ca peeringul merge calumea. Nu te caci pe tine cu improvizatii si alte manele.

Singura parte de cacat e ca nu-mi trebuie neaparat si ca costa o galagie de bani si nu cred c-o sa am somn cateva zile daca fac praf 500 de euro pe chestia asta. Numa’ cand ma gandesc imi curg 2-3 lacrimi.

Da’ parca as vrea. Parca ma mananca in cur si nu am motiv. Doar sa vad cum merge si sa ma laud pe urma cu – uite,bai nene,  ce stiu eu sa fac ( gen , mare lucru, legi alea, faci peering  instalezi o aplicatie si aia e – ca la prosti).

Pe de alta parte, o chestie d-asta s-ar putea dovedi utila la Bucuresti, ca au astia si niste  termoventile cu control de la termostat de camera montabile pe calorifer in acelasi sistem. Acolo incalzirea e chiar automata si oarecum permanenta si as putea salva niste  banuti cat suntem plecati (bine, nu cat costa toata mantogaria, sau nu prea curand si la pretul subventionat al caloriei, dar cam asta e ideea)

Candva tot o sa implementez chestia asta, c-o s-o implementeze toata lumea.

Pe de alta parte am alte prioritati, cum ar fi sa platesc apartamentul, mai sunt niste chestii pe la casa de facut la primavara. Mai.  Iar daca nu iau chestia asta acum, gen pana maine-poimaine, aia e. Cumpar doua termometre si mai merge un an asa cum e, pe bani putini.

Pe de alta parte, cand am proiectat instalatia ( si nu eram sigur c-o sa-mi iasa reglabila ok doar din botoane  ) am luat in calcul sa cumpar o mizerie ca asta:

Era o teapa cat casa la aceiasi bani si fara internet. Dar, na, eu am facut planurile astea in  2014, adica acum vreo 3 ani. Lumea s-a schimbat.  Preturile din Romania nu. LOL.

Ma mai gandesc cat mai muncesc cateva ore sa mai fac niste ieuro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marian
Marian
6 years ago

Eu zic ca treaba asta e rentabila daca ai cel putin 2 termostate si 2 zone. Asa ala iti inchide o zona, apoi si pe a 2a si pompa aferenta daca s-a atins temperatura si caldura se acumuleaza in puffer. Doar cu 1 nu (prea) are sens…..

Catalinx
Catalinx
Reply to  Marian
6 years ago

Pai, nu cred, oricum, că poți balansa o casă mai mare decât o garsoniera folosind un singur termostat. Doar dacă îl pui pe pompă și reglezi din robineți , în rest, manual cum ai face și fără.
Eu am nevoie de cam 3. Iar partea de economie nu prea are sens, că oricum fac focul doar când stau acolo sau când e pericol de îngheț ( face tata) .
Mai economie de atât…

Marian
Marian
6 years ago

Daca sunt 3 termostate si 3 circuite (vezi ca poti sa pui si 2(n) robineti la 1 termostat) atunci pare in regula. Asa va tine pufferul mai mult (dpdv timp) ca daca n-ai consum, fiind pompa oprita.

Catalinx
Catalinx
6 years ago

Sunt 8 circuite. Cu chestia asta pot sa pun n circuite la un termostatat, nu e nevoie de paritate. Intenția e să pun 4, 3, 1.