UK: Sistemul solar după 1 an

O evaluare a instalației de panouri solare montate acum 1 an.

Scurtă recapitulare:

  • 20 de panouri insumând 8.2KWpp
  • Invertor de 6KW pe partea de conversie AC, cam 9KW peak nominal cu tot cu încărcat baterii.
  • 2 baterii însumând 6.4KWh
  • Preț montaj 13.500 de lire

O parte din date le-am recoltat acum 4 luni.

Am avut zile vara când producția a depășit 50kwh pe zi. Exemple 2 iunie.
Statistic, a fost 1 zi in aprilie, 3 în mai, …

Orientarea azimutală și unghiul de incidență nu sunt optime pentru vară, știam asta.

Am observat că vârfurile de putere generată instantaneu – la un moment dat – nu-s nicicum în mai-iunie, când e soarele cel mai sus. Acum rareori prin vârfuri de 6KW instantaneu, în rest, când e soarele blană fără mulți nori, pe la 5.5KW.
Unghiul acoperișului e peste 50 de grade ( 55ish ). Reading e la latitudinea de 51 de grade nord.  Unghiul optim pentru a avea maximul de putere vara este în jur de 35 de grade. 55 e ușor depărtat. E ideal pentru martie, cand am si inregistrat câteva varfuri de productie de peste 8KW.


Degeaba,  ziua fiind scurtă și martie fiind ploios, rareori trec de 30KW/h produsi zilnic, dar e OK, că  tot mă uit la un factor de 3 – 3.65 ore la puterea nominală instalată, în timp ce lungimea  zilei ( apus – răsărit) e intre 11.5 si 13 ore, dar intervalul efectiv de producție e mai scurt datorită azimutului relativ la poziția casei și datorită umbririi ( trebuie să dărâm casa vecinului cumva).  Asta e ok, că-nseamnă că invertorul de 6KWH devine OK in context. Dacă aveam unghiul adaptat să am vărful de producție vara, în iunie, deci să fi avut acum , vezi prima poză, un maxim plat de peste 8KW putere, nu prea avea cine să-l recolteze, era risipă. Nu că am făcut eu ceva inteligent pe temă , așa e casa , așa e acoperișul orientat.

Anul ăsta lucrururile se așează așa. Din martie producția sistemulul acoperă consumul . Dar, pentru că baterie, nu iese 0 la bani. Ideal ar fi 12kwh. Loc mai am sa extind cu inca o baterie pana la 9.6KW. Când s-or mai face banii, momentan las-așa.



Din mai, am trecut pe profit net pe partea electrică. Se vede mai jos, plătit 65 pe consumul de curent, luat 83 inapoi pe productie. Am avut consum mare de gaz pentru că am avut casa descoperită / în lucru, si ceva consum de curent cu lucrul si incalzire aditională prin podea din același motiv.


Paguba e că le dau lor curentul in loc sa-l consum . Dacă mai pun o baterie de 3.2KWh si reusesc sa reduc lunar 90kwh ( 3 x 30) din aia 159 , as scuti la 20 de lire pe lună la prețul curent, o proiecție de  240 lire/ an. Bateria e acum la oferta 1500 de lire, deci mă uit la un ROI de 6 ani , la o proiectie de viață de 10 ani. There is no free meal, problema e că sistemul meu în sine stochează prea puțin și am perioade când încarc/descarc mai mult de 1 dată pe zi capacitatea bateriei. 
Ce  e bine e că am consumul de curent din rețea intre 16:00 -19:00 ( cel mai scump) aproape 0.  Si că am produs in  8 luni 3665 kwh din care am consumat 2757 – iar productia pe următoarele 4 luni ( iunie, iulie, august, septembrie) probabil o să fie cât în cele 8 luni adunat.  Curentul ăsta a fost consumat in perioadele de cost mare și m-ar fi costat undeva intre 710-750 lire, de primit am primit 205 lire pentru o parte  din cei 908 kwh trimisi in retea ( m-au muit de vreo primii 260kwh la inceputul schemei,că nu merge contorul smart, că nu putem trimite pe cineva acum – mizerii ). 

Consumul total in 12 luni a fost de 5 827 KWh. Ca să fiu sincer, mulțumită unor lucrări de izolație pod, schimbării ferestrelor, cred că consumăm acum mai puțin curent, acceptabil, considerând că nu gătim pe gaz. Dacă l-aș fi plătit, la 35p/KWh ( 0.35GBP), preț fix fără contor deștept cu tarife diferențiate funcție de timp, ar fi costat suma de 2039.45 lire – doar curentul fără abonamentul la curent care costă 0.58 lire/ zi, adică fără 211 lire pe an nu scapi , doar că ești conectat la rețea. Deci aș fi avut un cost cu curentul electric de circa 2250 de lire pe perioada asta de un an. Atenție! că curentul s-a ieftin față de când am plănuit eu montajul panourilor, dar e OK, că m-au anunțat că se scumpește iar din octombrie. Adică de acum.
Consumul

Producția, crește și asta un pic.


Curentul produs in 12 luni a insumat 7 194 KWh:

Carevasăzică am produs mai mult curent decât am consumat.
Asta înseamnă costuri zero?

Nu, nu înseamnă costuri zero. Din păcate. Și nu prea are cum în contextul ăsta.

Pentru că bateriile mele nu țin consumul casei pe 24 de ore – mi-ar trebui un sistem de măcar 13-14KWh pe fiecare zi în care locuim în UK avem și consum din rețea. Nu contează că și introducem curent în rețea, e că consumăm de la ei pe bani, iar ce introducem e cu randament subunitar – în limbaj comun, ei ne plătesc cam 2/3 din cât îi plătim noi pe KWh – cumva normal.

E mai greu de vizualizat datele de când am montat panourile, a și durat vreo 2 luni până au început să plătească exportul, adică nimic, că se făcuse Decembrie, dar am un grafic pe anul ăsta până la momentul curent. Edificator, zic eu.

De la 1 ianuarie 2024 până acum eu l-am plătit, sau trebuie să le plătesc, că nu știu exact ce bani au luat din cont fix până azi, 704 lire. Ce e cu alb e costul fix – abonamentul.

Fără acela, doar consumul este de 504 lire. În august nu am consum din rețea din motive obiective.

Am primit de la ei până acum aproape 600 de lire pentru ce am băgat în rețea. MOMENTAN, costul meu pare a fi de 104 de lire pe an , considerând ȘI abonamentul, sau , doar pentru consum aș fi pe profit.

Strict la curent electric.

Acestea fiind spuse, până la sfârșitul anului o să mai fie , estimez undeva la 850 de KWh ( pe baza datelor de anul trecut) pe care îi iau din rețea în cost net de circa 300 de lire.

Deci estimatul meu de cost pe anul ăsta pe un an este de 400 de lire. Fără panouri, costul ar fi fost undeva la 2250 lire. Diferența de cost, cum ar veni – amortizarea – este pentru primul an la 1850 lire.

Amortizarea, prin urmare este, in momentul de față calculabilă la 7 ani și circa 4 luni. Mai am 6 ani și 4 luni. Acestea fiind spuse, am următoarele concluzii.

  1. Pe casă mai era loc de 4 panouri. Trebuia să le fi pus și pe acelea, dar nu prea voiau ei, trebuia să fi insistat. Ar fi produs încă 1400 KWH anual. N-au vrut să pună mai mult de 20, nu știu dacă mai merită să adaug acum – creează un pic de stres pe invertor, cred, dar cea mai mare problemă e costul cu schela.
  2. Cu încă o baterie aș reține circa 900KWh anual din supraproducția care merge în rețea și se întoarce cu randament 0,66. Câștigul ar fi de 100 de lire pe an , costul de de 1500 de lire. Iese că nu prea merită, la prețul ăsta, dar aș cam vrea. Nu știu ce să zic.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
12 hours ago

13500 materiale + instalare, sau doar instalare 13500? Ca ai scris pe un singur rand…

7.5 ani not bad… asta daca pana atunci nu trebuie sa mai repari/inlocuiesti ceva prin instalatie.

Fery
Fery
8 hours ago

Am niste date de prin Spania, zice titularul ca vara, pe caldura mare, ii produc panourile mai putin raportat la nominal decat in perioade mai reci. E inginer, cam stie ce vorbeste, el suspecteaza ca scade randamentul de conversie puternic in panouri in functie de cum creste temperatura. Am vazut niste studii si de genul asta, unii faceau ceva experimente cu iluminare indirecta, sa mai scada nivelul de infrarosii care ataca panoul.

In ideea asta, probabil ca asezarea panourilor fix pe unghiurile optime nu conteaza chiar asa de tare, ca se incalzesc si mai tare.