Până s-au deblocat fondurile de prosumatori în România eu mi-am pus panouri pe banii mei. În UK pentru că plm. Am zis că am distrus acoperișul ca să fac asta.
Ce-am pus pe casă:
chinezării – că cu ăstea se lucrează, mă rog, cu din astea lucrează ăștia mai mari, mi-au zis unii că-mi aduc invertor Victronic, dar nu m-au convins ( invertorul e blană, nu m-au convins ei zic ), Calidus îi cheamă, dacă aveți oo încercați-i voi. Eu am pus cu unii SolarFast, până acum sunt semi-mulțumit de ei, în sensul că au făcut treabă bună, nu mă pot plânge, dar sunt semicompetenți, în sensul că-s competenți pe bucățica lor , nimic peste. Revin mai jos.
Apropo de invertoare, mă uitam în România și voiam să pun Fronius ( să-mi pun fronusul, cum aud că se zice acuma) , pentru că muie Huawei și nu știu ce. Bă, tată. OK, e european, mă bazez că la fiabilitate și stabilitate și chestii fine trebuie să fie ganță – nu știu, dar din ce am citit și văzut pe youtube. Însă în ceea ce privește caracteristicile imediate sunt cam în urmă. În urma Huawei-ului și momentan , n-o să dau detalii, că mă uit mai atent și nu vreau să trimit pe nimeni să-și pună chinezării, o să pun eu mai întâi dacă e cazul și după aia vorbesc.
Așa, UK. Nu m-am înțeles cu ăștia decât la un sistem de 8.2KWpp – 20 de panouri de 405W de la . Chinezăriile cele mai chinezești din China. Sigur , ”tier 1”, ”garanție 12 ani ” – ghilimele că nu știu cine și când o să mai existe s-o ofere, dar na , pacea minții cum zice englezul. Ideea e că sunt în clasa de eficiență a generației trecute ( acuma s-a ajuns la 22-23%) și ar trebui să reziste OK vreo 20 de ani. Să vedem , a zis orbul.
Invertorul este unul hibrid – Lux Power Tek, altă chinezărie, modelul hibrid LXP6K.
Acceptă să bagi în el 8KW , nu știu ce o să se întâmple când ( nu dacă) vor depăși paourile mele capacitatea nominală, vom vedea.
Sunt două lucruri de zis.
- Observați că e de 6KVA la panouri de 8KWpp – că de ce nu am pus invertor de 8KVA ? Că de dracu, că la atâta s-au băgat ăștia să ceară autorizație pe branșament monofazat, că și aci e tot cu cereri tip ca în România. Și cam peste 6KVA cică nu se aprobă și oricum ei nu aveau unul mai mare de 6, cred că asta a fost. Pierderi mari nu o să am , dar meh.
- Invertorul este unul hibrid, in sensul că dacă pică curentul el știe să deconecteze rețeaua și să dea curent din baterii în casă. El știe, dar Solar Fast nu știe să-l monteze în modul hibrid și asta e, n-am ce să fac . Adică aș putea să încerc să-l montez eu, în teorie am idee cum, în practică nu mă bag. Momentan.
Bateriile . 2 x 3.2 KWH de la GreenLinx ( LuxPower) – alti chinezi, evident. Sunt Low Voltage – 48V și mă încântă mai tare decât cele de voltaj mai mare, care sunt populare prin România, de exemplu ăstea , produse de BYD pentru Fronius. Care sunt normate la 16A curent de descărcare și încărcare pentru orice capacitate. Și se leagă capacitățile în serie, din ce văd. Cred că-s mai eficiente dar mai limitatoare.
Un modul de 3.2 de la chinezii mei, suportă încarcare cu 40A și descărcare cu 60A. La tensiunea nominală în jur de 50V, asta înseamnă că primește puteri până la 2KW și descarcă cu 3KW. Dar modulele sunt paralele , deci poate încărca cu 4KW și descărca cu 6KW . Le-am limitat eu atât la încărcare cât și la descărcare la valori mai mici. Cred că trebuie să mai cumpăr o baterie strict pentru asta. Plus, sunt utilizabile în ciclu complet de 100%. Nu le utilizez eu așa, ci până la 5%.
A durat vreo 2.5 luni până a aprobat furnizorul de curent invertorul și schema de montaj. Montajul s-a programat foarte repede la început de octombrie , că nu-s mulți care să-și monteze panouri solare iarna.
Montajul a durat o zi, de dimineață până pe la 16:00 – adică o zi. Și a fost făcut profesional, cu oameni scule și materiale de calitate – zic de kitul de montaj ( șine , cabluri, etc).
Prețul a fost 13,500 de lire. Fără vreo subvenție, că nu se dau decât la sărac lipiți.
Tot nu vad utilitatea lui, dar cine stie, om vedea, cum zice Orbu.
Eu sunt de parere ca nu iti amortizezi cei 14k lire, nici in 12-15 ani, cat e Garantia la panouri.
Doar poate ca ai de gand sa iti iei o masina electrica, cine stie.
Iar in cazul asta, da, se merita niste panouri.
În luna martie factura mea de energie a fost mai mică cu 120 de lire, iar producția a depășit consumul – o mica problema fiind bateria – vreau să mai dau 1500 de lire pe o baterie pentru stocaj mai bun . Estimez, pe baza datelor de la a acum că până la final de octombrie beneficiul minim lunar va fi de 120 de lire, însă producția creste ,iar consumul scade , momentan . Dacă nu ar crește și dacă aș rămâne toată perioada pe beneficiu 120 de lire lunar, iar la lunile de iarna cam o treime sunt 12… Read more »