Un experiment mental cu privire la negocierile dintre Statele Unite și Rusia.
Noi, aici , lângă Ucraina, credem că SUA ne-au lăsat și ne-au luat de fraieri și de slabi și că își văd doar interesul lor economic și militar în războiul ăsta, că Rusia e agresor și trebuie învinsă, că acum Rusia câștigă. Că. Și nu vreau să spun că nu e așa, nu vreau să spun nimic.
Doar mă întreb – în schema mare a lucrurilor ( unii din aghiotanții lui Trump, cu Musk in frunte, sunt long termiști – și nu o spun cu apreciere, dar o spun ) e mai important “să se facă dreptate” , indiferent daca poate să se facă dreptate sau nu? Indiferent daca pentru asta ar fi nevoie să mai moară niște sute de mii de oameni? Sau milioane? Sau zeci de milioane de oameni, care nici n-au vreo treabă ( acum cu conflictul ) ?
Indiferent daca Puțin moare peste 2 ani ( nu știu eu că așa e, sau că nu e ) și că cine urmează după el ar avea oricum altă politică?
Este menținerea unui război în care Ucraina pierde, soluția mai bună? Se vede că pierde încet dar relativ constant de aproape un an ?
Și dacă da, mai bună pentru cine?
Eu m-am întrebat și nu am un răspuns categoric în favoarea retoricii europene, pentru că nu am un răspuns.
Dar Trump, în grandomania și stilul lui inconfundabil, are dreptate la un lucru important – sute de mii, milioane de oameni au murit și continuă să moară.
Și nu cred că o spune pentru că îi pasă lui de asta, dar știe și el, că celor care sunt in poziția aia și familiilor lor le pasă și nici nu poți spune că nu e un argument bun, nici nu poți să îl acuzi de ipocrizie, că nu a pornit el războiul, nu este el Putin.
Dacă mâine mori într-o bilă de foc , sau de frig in iarna nucleară, sau ciuruit ca o sită cu milioane de găuri făcute, care de particule beta, care de radiații gama emise din interiorul tău de praful plin de radionuclizi ingerat – contează că Europa a avut poziția corectă ( aia de capră) sau că Ucraina a luptat lupta aia dreaptă și Sfântă?
Poziția mea cu privire la Rusia și războiul ăsta o știți, dar un răspuns obiectiv la întrebările astea nu am.
Că vrea să nu moară alte sute de mii de ucrainieni de bombe, și atunci hai la o pace acum, chit că renunță la niște teritorii, e una. Că zice că Ucraina nu trebuia să înceapă războiul, că Zelenski are susținere de 4 la sută, și că să dea statelor unite juma din resursele din subsol – la schimb cu nimic. E alta. Mă tem că nu e nici umanism, nici șah cinci-dimensional, ci e tranșatul porcului.
Nu e vorba de ce vrea, sau ce urmărește Trump , sau Statele Unite. E vorba doar de potențiale perspective.
Nici macar interesul SUA, interesul lor personal il vad.
Cedeaza din influenta SUA si nu vad sa negocieze nimic la schimb cu rusia, nici china, nici orientul mijlociu nici nicaieri unde rusia cedeaza in favoarea sua.
Sigur, nu Trump personal a pornit razboiul, dar republicanii cam da – in 2008 erau mega pro da hai veniti aici, aderati la nato, ce oameni rai germanii ca nu va lasa. Acum brusc nu isi mai aduce nimeni aminte.
Războiul l-au început rușii, asta că trebuie să existe o separație clară între politică, propagandă și actul de război , ca agresiune militară și, respectiv invazie.
Parerea ta, nu si a lui a lui trump, care a declarat ca ucraina a inceput razboiul.
in cat timp dupa ‘pace’ avem bis?
N-am idee. Depinde cât trăiește Putin, cum se schimbă / evoluează viața rușilor până atunci și cine vine după el. Angajați în conflict, mulți prind curaj și idealuri, dar începutul e mereu mai anevoios – e o pierdere de zonă de confort, ca atunci când vrei să te bagi să înoți în apă rece, dacă îți mai aduci aminte filmele cu Putin și CSAT-ul lui, sau ce consiliu de mapeți aveau când au decis începerea războiului. Putin era hotărât, ceilalți , nu chiar la fel. Dacă apucă să se răcească, cine știe, dacă se găsește altul să-i mâne, Putin e… Read more »
Hai sa zicem ca e pace. Rusia obtine jumate din Ucraina. Nu mai mor oameni. Jumate din Ucraina e sub Putin, jumate nu. Cumva, e bine. O duci rau, dar nu mai mori, cel putin. Dar ai vreo garantie ca nu incepe iar razboiul in 2 ani? Adica, mna, e frumos sa zici “mai bine pace decat razboi doooh” Ideea Europei, si nu gresita, e ca, daca ii dai un deget (aka o parte din Ucraina), va vedea ca mana ta e o mana de las, si o sa mai vrea un deget si inca unul, si tot asa, pana… Read more »
Nu ai garanții. Asta e mereu schema. Niciodată nu ai garanții – dacă nu distrugi cealaltă parte combatantă. Nici dacă o învingi nu ai garanții. Pot fi rușii distruși? Eu zic că nu fără costuri ireparabile in timpul vieții noastre pentru probabil toată planeta – asta dacă pot fi distruși cumva , că poate nu pot fi distruși, nu-i sigur că pot fi. Momentan nu pot fi nici învinși – câștigă. Cred că ar putea fi opriți și împinși înapoi , cu steluțe și condiții. Asta în teorie, că repet, momentan ei câștigă teren cu tot cu ajutorul Vestului. Dar… Read more »
Evident ca nu ai garantii si ca rusii nu pot fi distrusi asa usor. Dar ai riscuri. Avem 2 optiuni: A. Razboiul continua, cu ajutor vestic pt Ucraina. Mor ucrainieni (csf, ncsf), mor rusi (mai multi decat ucrainieni), Rusia pierde tancuri (oho, si pierde) si ramane cu si mai putini barbati in viata si cu mai putine echipamente (ei nu pot produce atat de multe tancuri pe cat pierd) Ce inseamna asta? Un risc mai mic pentru noi, ceilalti (indiferent ca scriem din Ro sau din UK). Cat timp Ucraina rezista si rusii mor pe capete, riscul e mic. B.… Read more »
Sunt mult mai multe opțiuni. Din păcate noi doi nu avem niciuna, ci suntem martori la cele decise. Bine , pe de o parte nu ar fi nici măcar amuzant, maxim arogant și ignorant să pretind că am eu opțiunea de dacă continuă războiul în Ucraina – în timp ce eu sunt la o sticla de vin cu soția pe malul unui ocean, departe de războaie. Dar nu avem nici opțiunea de a ne alege reprezentantul politic care pare să aleagă in acord cu părerea noastră, pentru cât poate România să decidă opțiunile ( momentan spre zero așa ) ,… Read more »