De ce românii nu au cucerit lumea, precum britanicii.
După ce treci podul peste lacul Dornoth Firth de la Glen Morangie ( da, ăia cu whiskyul) , mai mergi ca până la Drăgășani așa și ajungi in Golspie.
Acolo e un castel – ăsta din titlu. Nu știu ce înseamnă știu ce e , și că a zis soția sa facem pauză să vizităm. Pauză am făcut.
Cum ne-am dat jos din mașină a început o burniță scoțiană, dar nu ne deranja decât un pic nămolul lutos la picioare. Sunt de 6 ani în țara asta și nu am umbrelă.
Castelul e ca orice castel, oarecum, dar ce e în el și pe lângă el interesant.
Anume în el, i-au picat ochii copilului și mie după ea când am văzut câta bibliotecile, mai multe, da , și ce cărți aveau acolo. Unele nici nu știam că au fost scrise …







Am vizitat castele și prin România și nu am văzut atâtea cărți. Le-or fi luat locatarii cu ei, asta ar fi singura scuză. O alta ar fi că poate nu citeau prea mult.
Sigur, o să citiți că nu e totul roz, pentru că castelul aparține încă familiei Sutherland și că bogăția lor s-a clădit pe “eat the poor”. Anume , au izgonit vreo 15000 ( discutabil ) de familii de pe proprietatea lor ( le-au ars și casele ) pentru a își dezvolta fermele lor de oi-oi-oi și a acumula mai mult pământ.
Știi vorba aia “România e frumoasă, păcat că e populată”. Eh Scoția e depopulată și parte din cauza asta – nu numai familia asta a izgonit saracii de pe proprietățile lor. Și bă, cu tot respectul, arată mai frumos așa, depopulată.



















care castele din romania? :)))) nu, la modul serios, ce castele cu mobila originala stii in romania?
Google-ul rasfutut de AI imi spune ca:
În România, mai multe castele și-au păstrat mobilierul original sau au piese de mobilier de epocă, oferind o incursiune în istoria mobilierului românesc. Printre cele mai renumite se numără: Castelul Peleș, Castelul Bran, Castelul Corvinilor, Castelul Cantacuzino și Castelul Bethlen-Haller.
@catalin
N-am vazut carti, ce-i drept, dar am vazut Camera de Aur a reginei. Numa’ aur. Cum statea regina Maria la Pelisor in camera aia de aur, nici nu se simt flatulentele excesive cand esti inconjurat de atata aur.
Da mai, dar pelesul a fost construit pe la 1900, gen stiu oameni cu case la tara mai vechi de atat :))) Au si la peles “niste” carti, si o biblioteca chiar daca nu imensa e totusi marisoara – dar e prea nou sa il socotesti. Cantacuzino, care a fost ridicat la rang de castel din disperare turistica e iarasi nou. La bran si la corvini si la bethlen-haller nu mai e nimic, nici praful de la mobilierul original. Au adus astia cate ceva vechi acolo, dar nicio treaba. Banuiesc ca la castelul din imagine e in familie de enspe… Read more »
Da, castelul e de multe generatii in famlia Sutherland, dar ce vezi e mobilier relativ curent , mă rog, parte are mai mult de 100 de ani – castelul fiind clasat ca încă locuit, dar cărțile sunt din 1750-1900, adică vechi, dar nu foarte vechi. Bine, probabil că orice cărți mai vechi de 1700 ar cam trebuie să meargă la muzee sau arhive, întru conservare. Și, legat de asta, e posibil ca orice cărți din castele românești să fi ajuns prin biblioteci și arhive, că nu-s cunoscuți românii ca și când ar menține condiții OK prin castelele istorice. Doar că… Read more »
Da, la Bran și Castelul Corvinilor pare să fie mobila originală. Medievală sigur este :)). Dar nu m-a preocupat foarte tare. Cum statea regina Maria la Pelisor in camera aia de aur, nici nu se simt flatulentele excesive cand esti inconjurat de atata aur. Înțeleg atitudinea, dar cred că e declanșată de aparențe. Regina Maria a fost probabil una din cele mai educate ( și culte ) femei din angrenajul sau siajul conducerii României, din istorie așa – incluzând perioada principatelor. Sigur, cu avantajul că nu era născută în România. Următoarea ar fi Ana Pauker, cred. Regina Maria a și… Read more »
Te inseli, nu mai e absolut nimic din mobila originala – la bran ce vezi e de cand a fost transformat dupa 1900 in resedinta a familei regale.
Evident dupa a fost preluat de comunisti si restaurat sau macar intretinut – clar cu cat mai putine referinte la familia regala ca era un subiect sensibil.
La castelul corvinilor nici atat – au restaurat in comunism cum i-a taiat capul si gata.
Nici nu prea au fost dar nici nu s-au pastrat.
pai, la noi nici popii, toti, nu stiau sa citeasca. Boierii nu se chinuiau cu chestii d-astea.
bine, noi nu am cucerit lumea din mai multe motive
O să iau asta cu motivele pentru care n-am cucerit lumea ca pe o glumă.
@Catalin: daca te intere carti vechi, vezi la catedrala din Lichfield au o colectie una si una, gen 1700 sunt alea mai noi. De cateva ori pe an au un fel de porti deschise, dai 15 lore si iti arata tanti carti de la 1500, gen le deschide si numa ca nu poti pune mana, dar fabulos. Am reusit sa citesc ceva franceza medievala de prin 1580. Si e in cerc restrans, gen max 20 de oameni.
https://ehive.com/collections/201690/lichfield-cathedral
Tare! Eu ca eu, dar fie-mea sigur vrea.