Cocsul sau “cărbunele ouă” este un soi de cărbune prelucrat, cel mai probabil ca produs colateral din rafinarea petrolului.
Vine în forma de oua evident ( ăsta pe care l-am cumpărat eu). Industrial Cocsul se găsește și sub alte forme.
Și are putere calorifica (căldura de ardere ar fi mai corect fizic ) mare. Dublu față de lemnul uscat. Cca 7800 kcal / kg. Asta e app. 9 kwh energie calorica pe kg. De înmulțit cu randamentul subunitar al cazanului tău, evident.
de la Dedeman am luat un sac de 20kg cu 34 de lei. Ăsta. Asta înseamnă 1700 lei/ tonă. E al dracu de scump și dacă puterea de ardere ar fi aia trecuta pe sac. Dar de probă merge întrucât ma interesează în cât timp se degajă. adică dacă “rulează” o noapte.
În ce centrală poți sa bagi mizeriile ăstea? Serios, sunt mizerabili.
Vezi pe cartea centralei, dacă poți sa bagi cocs. Sau combustibil cu puterea asta calorica, sau cărbune.
Dacă ai centrala de oțel cu grosimea de pana în 10 mm, uita de asta. Dacă o fierbi și dacă o înroșești, ai s-o faci balon.
—-
Indicația e ca dacă folosești cocs, sau cărbuni, în general sa faci focul de deasupra, mai ales dacă aerul intra pe jos în cazan și iese pe sus. Dacă aprinzi focul pe jos vor arde toți cărbunii odată și e posibil să suprasoliciti cazanul
Eu am pus mai întâi, de probă, cca 5-6 kg acoperiți cu un strat de surcele și lemne subțiri .
Și nu am avut cu ce să tai ața de la sac, așa că am taiat-o cu bricheta. Gen,nu faceți așa ceva acasă. Serios, nici nu țineți (a depozita) cocsul în camera centralei.
Focul a ținut cca 2h generând o temperatură relativ constantă a apei în cazan, stabilizandu-se la cca 63 de grade celsius. Bineînțeles ca pompa de recirculare merge continuu ducând căldura în puffer.
După două ore am mai pus 1 lemn și încă 5-6 kg. Tot așa ard controlat, temperatura în cazan nu sare de 65, iar fum scot, se vede pe coș, dar nu mult și nu înecăcios.
Am mai pus seara un brat de lemne sa urc temperatura în puffer peste 60 și asta a fost până dimineața, când încă mai ardeau 2-3 cărbuni, dar erau sub masa critica sa mai genereze orișice căldură.
Eu am băgat asta în Viadrus.
După calculele mele trebuia sa scot cca 90kwh *75% randamentul centralei, deși producătorul cazanului spune ca e 78% pe cărbuni.
65kwh înseamnă ridicarea temperaturii a 1000 litri de apa cu cca 50 grade.
Eu am rezervor de 500 litri iar pompa la minim circula cca 500 l apa pe ora cu un dteta de aproximativ 15 grade celsius.
După două ore am ieșit cu apa ridicata cu 20 de grade ( plus încălzirea calculata mai sus) . Cam jumătate din ce m-as fi așteptat. Un pic mai mult ca mai e un boiler de 100 de litri și a mai urcat și ala tot cam 20 de grade.
Și mai e și faptul ca încă mai avea jar cocsul după 2h dar scăzuse mult puterea utila și a trebuit sa suplimentez.
În noaptea următoare am pus restul, jumătate de sac. Au ars cca 4 ore activ, menținând temperatura cazanului intre 67-73 de grade,după care eu m-am băgat la somn când temperatura scăzuse la 61 de grade. Dimineața mai era încă jar și temperatura pe cazan era 48 de grade, dar e irelevant pentru ca atunci când scad sub o masa critica sa se mențină unii pe alții aprinși cărbunii de cocs se sting neterminati.
Prin urmare, concluzionez că e mai util sa umpli cazanul cu ei și să arzi o cantitate mare odată decât cu taraita.
Oricum ar fi costa 1.7 lei / kg ( la Dedeman). Am găsit pe olx cu cca 1.2 lei/ kg. La 1.7 lei/ kg primești, în teorie max 9kwh ( 7800 kcal) . În practica cu greu poți exploata final mai mult de 5-6. Pierderi de căldură prin conducte de cupru, etc.
Eu nu cred ca am exploatat nici 60% din căldura de ardere nominală. Și nu cred ca au ars ineficient ca ard încet și îndelungat, nu pierzi multă căldura pe coș, dar cred ca nu se ridică chiar la specificațiile de pe sac.
Ajungi pe la de 0.4 lei /kwh, adică aproape de prețul curentului electric la tarif monom ( fără discriminare zi / noapte) .
Dacă lemnul e cca 370 lei/ tonă, poate avea chiar și de 3 ori mai mica puterea calorifica și tot e mai ieftin, chiar și verde. Și e și mai eco, dacă ii pasă cuiva și ar cam trebui că fumul ala de-ți iese pe coș îl respiri și tu nu numai vecinii tai, chiar dacă ai cos de 36384956 metri înălțime.
Mai am niște teste cu porumb de făcut. Am să revin altă dată.