Lecția de socialism

De-a lungul vremii tata m-a tot bătut la cap că ce bine era pe timpul  lu’ Ceaușescu,  că dădea ăla de muncă la toată lumea,  că plm
La ce bun să încerc să îi explic că modelul ala a colapsat de bun ce era,  că unii mureau de foame. 

Realitatea e că pentru el,  angajat la combinat și locuitor la țară și cu juma de normă la colectiv a fost mai bine ca acu’ ( era și mai tânăr) .  Nu și pentru noi,copiii,  dar în fine. Orice aș comenta nu pot schimba faptul că a dus-o mai bine. A și muncit intr-o frenezie,  dar rezultatele l-au stimulat sa zic așa .
S-a născut sărac,  a copilărit și a fost la școală la fel. Cert e că de prin ’80 (+/-) până prin ’86 a strâns din salariu plus crescut animale (porci)  și vândut,   bani să își ia un apartament la oraș.  Fo 80 000 de lei. Și-a luat o casă.  La țară.  Aia de renovez eu la ea de 2 ani.  În încă 4 ani a strâns încă pe atât să își ia mașina
.
La fel de mult a muncit și pe urmă,  ba mai mult, că avea mai mult pământ,  dar pe urmă n-a mai însemnat nimic munca lui, a îmbătrânit si-a pierdut și pofta și nevoia.
Orice lecții i-aș fi dat eu despre capitalism, orice i-aș fi spus despre cat și cum se fura,  că știa și el, nu-i pot schimba viața și faptul ca el a reușit prin muncă,  intr-o societate,  în teorie, a muncii  și că nu a mai funcționat pe urmă. 
Am încercat să îi spun că s-a înșelat,  ca uite,  eu o duc binișor acum și că modelul ăsta prost e un pic mai bun decât ăla în care a trăit el și că în mare nu îmi place socialiamul. Și că merge cu munca și acum, doar că altfel și ca motivul pentru care el nu mai poate e ca e bătrân și munca lui nu mai valorează la fel de mult pe piață.
Dar degeaba.   Am renunțat și l-am lăsat în lumea lui socialistă.  În fond,  e pensionar după vreo 30 și ceva de ani de  grupa I. A mai muncit tot la aia și după ce i-a venit sorocul și a ieșit la pensie. Abia cu pensie +salariu simțea și el ca câștigă ceva, dar în final au închis aia sărăcia aia de instalație.  Cu el au pornit-o inițial, cu el au oprit-o.
Eu am lăsat baltă antisocialismul în discuțiile cu el.

Azi ma intorsei în minunata metropola capitalistă,  cel mai poluat oraș din Europa,  sau ceva.

Si-i spusei ca trebuie să îi las bani de impozit pentru minunata mașină.
Douăzeci și una dă meleoane. Sau 2100 de lei,pentru oamenii care trăiesc în deceniul ăsta.   Ieftin! Alții plătesc mai mult. Așa ne trebuie, chiaburii tre’ să sufere.
Nu e vreo surpriză,  știam cât e impozitul când am cumpărat mașina și nu mă așteptam să scadă brusc.  În plus cineva trebuie să plătească asfaltul pe care mi l-a tras  “primăria” pe la poartă. Probabil că e cu fonduri europene, dar la fel de posibil ca cei 150-200 de lei < 50 de euro pe an cât plătesc majoritatea posesorilor de mașini e cam puțin dacă ai pretentia să îți facă statul străzi prin oraș,  parcări semne rutiere și pula mea.  Bine,  destul de des astea lipsesc, dar,  în fine. Nu știu exact, dar inevitabil când decontezi te gândești la echitabilitate și la toți care aleg să plătească taxe la bulgari. Mai mici. Poate că socialismul de felul ăsta trebuie răsplătit cu astfel de exploituri,  dar eu nu mi-am propus asta,  așa că i-am decartat lu' tata banii în palmă sută cu sută fără să clipesc. image

Văzându-se cu chita în mână,  care fac cam cât toată mașina lui, care poluează probabil mai mult ca a mea, nu e cu mult mai mică și la care plătește 170 de lei îmi zice:
-Bă,  tată,  ce de bani! Hai bă,  chiar așa,  bătaie de joc…
Mai ca ar fi zis s-o dau dracu’  de mașină,  dar mașina n-are nicio vină și îmi e și utilă așa cum e.
I-am răspuns după ce a făcut și el apologia imposibilității impozitului ăstuia.

-Deh, mă,  tată.  Așa e cu socialismul. Dacă îi întrebi pe restul cu motoare mici îți vor spune că ăștia ca mine,  să plătească că au, dă-i dracu’.  Că nu merge să îi protejezi pe unii care  sunt săraci decât dacă iei de la alții.

Aia e, am lăsat banii și am plecat.  Nu am nimic de zis. N-aș putea. Tata probabil că a votat PSDul din 90 și până acu’. Probabil. La noi în casă nu se spune și nu se întreabă cu cine ai votat și fiecare face ce vrea, ca să nu avem discuții, dar tot timpul i-au fost mai apropiați aia și probabil și acum îi vor fi, că așteaptă “ceva la pensie”,  prin urmare trebuie să i-o plătesc, zic.

image

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Nautilus
8 years ago

Chiaburii tre’ să sufere şi primăria trebuie să toarne asfalt. (Deşi s-ar putea şi invers dacă ne mai invadează ruşii o dată: adică primăria să sufere şi chiaburii să toarne asfalt.) Dar asta se întâmplă în 2016. În 2006 se întâmpla altceva. Adică se vorbea de confiscarea maşinii, distrugerea ei cu topoarele, ridicarea maşinilor de pe străzi şi darea lor la topit, şi alte fineţuri d-astea pe care le descoperă Sfântu’ Google. Mai ales dacă îi dai Sfântului un acatist: “comentarii”, “cocalari”, “maşini”, “viteză”, “curse ilegale”, “200 km/h radar” etc De asta socialismul din 1986 cu Dacia 1310 e altfel… Read more »