Daca ar fi sa dau un singur sfat practic legat de confortul casei, pe baza experientei personale din casele unde locuiesc atat “permanent” cat si ocazional ar fi asta din titlu.
E valabil si-n Romania, unde-s 5-6 luni pe an temperaturi naspa ( ba prea frig, ba prea cald) si-n nordul sau vestul Europei, unde clima poate fi mai blanda. Sigur ca in Spania nu conteaza atat, desi ajuta si pe caldura mare.
Sigur ca in tarile din vestul si nordul Europei care nu stiu ce-i ala cutremur si-au case din caramida e cam dificil sa trantesti tu niste placi de polistiren pe fatada cladirii, ca te dau aia afara din oras cu tot cu casa, dar cam aia ar trebui sa faci. Si daca comenteaza sa-i dai in judecata si sa ii chemi pe aia din consiliul local pe la tine pe acasa la o cina casual, in tricou, sa-i intrebi cum se simt, dupa ce ai izolat.
Multumita lui Fery am inceput acum doua toamne sa izolez casa de mana mea . Dupa ce am izolat baia si camera centralei consumul de lemne a scazut nu la 50%, dar la 2/3 cu siguranta. Astea erau camerele cele mai reci si pierzatoare de caldura, fiind construite la exterior din materialul ingenios numit boltari, adica blocuri de ciment. Iar camera centralei e locul ala care adaposteste pufferul cu apa calda ca agentul termic si boilerul de apa calda menajera. Daca aia nu-i izolata se pierde caldura din inima sistemului termic.
Anul asta nu m-am mai cacat pe mine, ci am vorbit cu tata de a adus o echipa de profesionisti, atat cat mai gasesti in Romania, sa izoleze restul casei, iar eu am pus niste vata de sticla pe o bucata de pod ramasa neizolata. In restul podului izolatia e facuta de un pod de barne de lemn, groase de cca 15 cm , asezat pe o perna de aer(grinzi) deasupra tavanului facut tot din barne de lemn de 15 cm .
Recomandarile erau sa izolez casa cu polistiren de 20cm grosime. Nu prea era util sa fac asta, o data ca se lucreaza greu cu polistiren asa de gros, pe langa ca se gaseste greu, iar apoi imi iesea mult aproape de limita streasinii si nu am pofta sa refac si acoperisul. Chiar daca va trebui schimbata anvelopa lui, nu am pofta sa schimb si capriori, unghiuri si restul – adica sa il fac de la capat. Asa ca 10 cm a ramas. Asta e cam minimul tehnic ca sa scoti punctul de roua in afara peretilor casei pentru zonele cu iarna sub 0 grade. Presupunand ca -20 ℃ nu-i ceva comun iarna la tine in zona. Ca ai o saptamana pe an, merge.
Efectul cel mai important e, evident, costul de incalzire. Acum estimez ca consum pe la 50% lemn fata de anul cand nu am avut deloc izolati peretii, cu diferenta ca se incalzeste toata casa la temperatura similara. Anterior, holul exterior (sala inchisa) se incalzea la maxim 18-19 grade, iar dimineata era mai degraba la 12-15 ℃, in zilele cu inghet. Dormitoarele si camera dintre ele erau relativ ok 23-25, dimineata la 20-21, dar camerele din spate aveau relativ aceeasi problema. Se incalzeau pe la 20 de grade, daca bagam caldura “forță”, iar dimineata nu mai mult de 15-16 ℃. dar le lasam pe la un maxim de 17-18 ℃ din ratiuni, nu atat de zgarcenie, cat ca nu aveam suficienta caldura stocata in puffer ca sa acopere toata casa toata noaptea si trebuia sa mai tai de undeva. Ca nu ma trezesc la 5 dimineata sa fac focul. Mai degraba la 9-10, daca-i weekend?
Problema cea mai mare era insa, daca nu v-ati prins, variatia de temperatura in toate felurile. Variatie in timp cat si spatiu. Adica de seara pana dimineata, cat si intre diferite zone ale casei in functie de peretii exteriori. Daca ai centrala pe gaz/ electric, sau ceva ce merge automat scapi de prima variatie, ca pui un termostat si aia e.
Dar de a doua nu poti. Daca ai o diferenta de 4-5 grade intre camere nu prea poti lasa usi deshise prin casa ca se formeaza curenti reci care iti cam dau la temelie. Daca ai pereti reci ai curenti in interiorul camerelor. Care iti dau la temelie. Intrebati copiii.
Ca poveste in poveste, la mine in sat, treaba asta cu izolatia a pornit-o acum mai bine de10 ani, cred, nasul meu. Pe vremea aia nici nu gaseai in zona polistiren de 10cm, a pus de 5 in strat dublu, cu ceva perne de aer, cel putin pe o parte a casei. Imi aduc aminte acum multi ani ca la el in casa (de caramida) intr-o iarna ii inghetau peretii ( pe interior) desi intr-un colt interior al camerei duduia soba ( nu avea centrala) de nu puteai sa te apropii la mai putin de un metru ca te frigeai ca pe gratar. Si-aveau copil mic. Halal confort. A pus centrala si calorifere si nu a rezolvat mult, decat ca arunca pe foc basculante cu lemne.
Izolatia a schimbat tot. In apartamentul meu de la Bucuresti, o camera e pe colt. Ingenios, ala a fost dormitorul copilului, ca era mai mare. Tot asa, duduia caloriferul, dar mai infigeam cateodata si un calorifer electric in priza cand nu facea fata ala powered by Radet®. Cel mai de cacat era toamna cand nu bagau aia caldura la timp si un singur calorifer electric nu facea diferenta. Asa am ajuns sa-mi plantez 3 aparate de aer conditionat in apartament, ca chiaburii. Ca toamna le foloseam la incalzit, iar iarna aveam serverul care incalzea biroul, caci caloriferul de 60 cm nu prea era baza, iar uneori lasam si desktopul pornit, sa fie. Dar curentilor de convectie nu prea aveam ce sa le fac si cel mai tare sufereau copiii. Pana cand au izolat aia apartamentul.
Desi nu am contorizare individuala a caloriferelor (repartitoare de costuri), cand plec din oras raman doar 2 calorifere pornite, sau 1. Si tot nu scade temperatura sub 20 de grade. Iarna, ca acum, cand sunt 0 pana la -2 ℃ .
Am facut pana acum ierni in Germania, Elvetia, UK, si un pic de toamna in Danemarca. In Elvetia casele par a fi izolate mai des. In rest nu prea si se simte. In UK am gasit cele mai proaste termopane evăr ( acolo unde exista), la aia bate vantu’ si in casa si afara ca in Romania. In Germania nici nu au toate casele de caramida pereti dubli cu aer intre ei, ca in UK. Ce e drept unii sunt grosi 40-50 cm, dar tot degeaba. Frig afara, vant inauntru. Am fost si in diverse case, nu doar la hotel, asa ca stiu ce zic.
Daca vii din Romania/Bucuresti/apartament din placi de beton sigur ca ti se pare boierie sa stai intr-o casa de caramida incalzita corect. Daca izolezi casa aia te trezesti brusc in alta lume.
Pentru ca eu nu am cerinte fancy de refacut fatada cu caramida, sau alte manele ( desi sotia vrea sa punem asa ceva pe exterior) costurile cu izolatia sunt derizorii. Daca e o locuinta permanenta ar trebui sa le scoti din diferenta la costurile de incalzire/racire in 2-3 ani. Maxim. Am zis si racire ca se simte si vara. Asta daca folosesti materiale normale. Daca vrei polistiren grafitat nu stiu de care, plm, e mai scump. Ai ceva avantaje, dar si costuri, dupa buget, coane Fanica.
Are rost sa spun ca alaltaieri am facut o data focul dimineata, la 12:00 PM dar asa ii spune zilele astea, am umplut o data centrala si pe urma am facut focul seara la 6 si am mai umplut-o de doua ori, o data cu carbune. A fost prea mult, prea ca la tara. Am urcat temperatura in toata casa la 25 de grade. Camerele din spate la 23, na. Ieri dimineata era temperatura la 23 de grade in dormitoare si 20-21 in rest. Si n-a scazut pana la 16:00, cand am facut focul si am plecat pana in oras. Mai era putina apa calda in puffer si i-am dat drumul sa circule pe la pranz, mai mult la misto.
Cand m-am intors in oras am mai umplut o data centrala cu lemne si carbune si aia e. Acum la 6:00 AM sunt 23 de grade in toata casa. Smecherie sau ce?
Ma distreaza detractorii polistirenului care sustin ca peretii nu respira ca aerul viciat de la interior nu se evacueaza si ca poti dezvolta boli respiratorii. Lol, fucking lol.
E o chestie aici, peretii finisati la interior cu glet repira un pic mai greu dar respira, in interior. Aerul viciat trebuie eliminat pe fereastra, in pula mea, i se spune aerisire. Da, daca ai ferestre de termopan si le tii tot timpul inchise se viciaza aerul. Observ asta si in Bucuresti, in apartament. De aia usile stau deschise prin casa. In 80 mp de locuinta circula destul aer.
Si la tara la fel. Daca nu faci sex nu ai nevoie sa inchizi usa la dormitor. Ok, cand sforai eu mai e nevoie, sa eviti rezonanta care ar putea darama casa, dar altfel nu.
Igrasie si umezeala se produc atunci cand izolarea este incorecta, Polistirenul e prea subtire si punctul de roua e in perete sau in casa.
Bolile respiratorii se produc cand stai in conditii de umezeala, variatie de temperatura si curent care ridica praful si alti monstri care se mai aciueaza in casa ta de cacat.
Coaie, iara te-ai cacat pe aia cu respiratia prin pereti (cred ca aia is si fanii teoriei respiratiei prin piele). Mie imi facea cu ochiul un sistem de ala de ventilatie cu recuperare de caldura, pana am vazut cat vor nebunii aia pe el. A ramas sa cumpar doar schimbatorul de caldura, restul mai vedem. Am ajuns la concluzia ca factorul cel mai important (si perceput constient aproape deloc) pentru confort e umezeala aia infecta din case. Primul pas e, corect, mutarea punctului de roua in polistiren daca se poate. Al doilea e managementul umiditatii relative din aerul din interior.… Read more »
:). La multi ani si tie.
In restul podului izolatia e facuta de un pod de barne de lemn, groase de cca 15 cm , asezat pe o perna de aer(grinzi) deasupra tavanului facut tot din barne de lemn de 15 cm Nu-s sigur ca inteleg corect ce inseamna asta, dar unde ai planseu alcatuit din lemne (peste alte lemne) automant ai punti termice si nu strica vata minnerala asezata peste – daca ai loc suficient – oricum costurile sunt infime. Io am ginzi din lemn lamelare cu strat de aer inert si 30 de cm de vata peste (recomandat fiind minimum 20cm). Daca e o… Read more »
Tot ce pot sa spun legat de costuri e ca eu am izolat primele doua incaperi, baia si camera centralei cu un cost total de 500 de lei, asta pentru ca o parte din munca am externalizat-o. Banii aia pot sa spun ca aproape i-am scos in 2 ierni, in conditiile in care nu fac focul aici mai mult de 45 de zile pe an. Inca nu am costul total la izolatia pentru restul casei dar estimatul e sub 7000 de lei. Am platit vreo 4000 si ceva pe materiale, cred. Daca as locui permanent si nu as fi avut… Read more »
Stiu un prieten care platea la o casa de 220 mp cca 2000 de lei pe luna undeva pe langa bucuresti. Culmea, casa era si izolata, avea doar termopanele montate prost si “mai batea vantul” Am si io un prieten care si-o cumparat casa de ~ 200mp, termoizolata (doar perimetral, fara vata minerala de sticla in pod), si platea minim 1.800 lei/luna chiar daca avea doar 18~20 de grade in casa si mi se strangeau coaiele cand trebuia sa stau mai mult la el. Cand si-o pus 20 de cm de vata in pod, o ajuns la 1.200 lei/luna (tot… Read more »
Legat de termopane, omului ii batea vantul prin casa, nu ca nu erau montate pe spuma :). Erau montate stramb si se inchideau aiurea. Legat de puntea termica, asta apare de obicei atunci cand vorbim de materiale conductive dpv termic. Lemnul uscat nu prea-i conductiv. Mi-e greu sa ma sui acum in pod sa fac poze, da’ poate se intelege ceva din opera mea de arta in paint. As putea sa pun vata minerala in spatiul dintre barne, dar nu prea ma grabesc cu asta. Nu imi dau seama cat si mai bine ar putea izola, caci tavanele-s relativ calde… Read more »
Merci pentru rabdare, se intelege foarte bine ce ai desenat acolo 😀 Lemnul este un material ,,cald”, de aia se si prefera dusumeaua din lemn in locul gresiei, pastreaza caldura, asa ca este normal sa ai planseul ,,cald”. Ce spui tu legat de punte termica este corect, la fel cum e corect si sa spui ,,Puntile termice se formeaza si in acele locuri unde este intrerupta termoizolatia, permitand pierderea de caldura prin acele locuri”, eu in sensul asta am formulat. Lemnul nu-i cel mai rau material dpdv ar conductivitatii termice dar, din pacate, nu este un material etans, ori cum… Read more »
P.S. scuza-ma, nu vazusem ,,stratul de finisaj din lut” din prima, asa mi se pare ok ce ai tu ca planseu si nu-si mai au rost bla-bla-urile cu lemnul cum ca nu-i material etans si ce am mai insirat pe acolo.
Eu am folosit vata de asta. Plm, cred ca e standard, or fi si unele mai bune, dar nu le cunosc. Si da, e corect nu e ca pe vremuri, dar a trebuit sa fac o taietura si sa misc putin plapuma aia pe acolo si m-a afectat. Poate-s eu mai sensibil.
Nu e foarte relevant la discutie, numa vroiam sa zic ca sa bagi tencuiala decorativa peste polistiren 100% la amortizat prin reducerea costurilor cu incalzirea e putin fortat, daca te gandesti ca si fara termoizolatie tot aveai tencuiala, nu? Si uneori daca tencuiesti direct peste caramida, costurile cu tencuiala sunt mai mari decat decorativa peste polistiren, depinde de strambii aia de zidari. A, si partea cu umiditatea relativa pe care nu o poti calcula in bani. Primul an cand nu-ti mai miroase hainele a mucegai in dulapuri e priceless, la fel si cand nu mai curge apa pe pereti. Numa… Read more »
@Fery, corect, cand iti faci casa de noua, tencuiala decorativa nu are ce sa caute la amortizatul costurilor. Cand apartamentul/casa e finalizat/a si vrei sa vii ulterior cu termoizolatia, daca nu termoizolezi nu ai nevoie de decorativa (desi ar putea sa ramana doar la nivelul de masa de spaclu daca ii de calitate, am prieteni care stau cu cu weber alb de vreo 5 ani si inca nu o aparut crapaturi/fisuri), si doar in cazul ala vad ca decorativa ar intra la amortizat (chiar daca nu 100%, pentru ca o decorativa noua automat te avantajeaza prin durata de viata).
Mda, pe-aici nu-s iernile prea dure (ma rog, mai prinzi cate-o saptamana jegoasa, dar cam atat…si nu in Londra, in general). Dar ma gandesc la chestia asta si eu, numai ca am unele chestii care ma-ncurca. Prima e conservatory. Nu prea pot sa-l “izolez”. Trebuie sa respecte niste reguli tembele, de genul “sa fie cu cacaturi transparente” (geamuri, termopan, whatever). In conditiile alea, e cam greu sa-l izolezi. Si cum iesirea in curte se face prin el, automat am o mizerie de-aia de usa glisanta spre conservatory. Nu prea izolata treaba. Cealalta e cu garajul. Care-i, pula mea, garaj. Cat… Read more »
Daca conservatory-ul ala e ce cred eu ca e cam nu ai ce sa ii faci decat cu termopane. Usa glisanta la exterior clar nu e izolanta. Nu stiu cat costa termopanele in UK, da’ presupun ca macar la fel de mult ca in Romania, cel putin alea bune si nu stiu daca chiar scoti banii pe termopane din factura la gaz. Adica sa izolezi peretii, mai ales daca-s dubli si poti injecta ceva intre ei e treaba simpla, sau relativ simpla si cu minim de disconfort din moment ce se intampla cam pe la exterior treaba aia. Si cam… Read more »
@Manowar, camera baiatului ii capat de coloana, bonus doi pereti exteriori, asa ca se incalzea ceva mai greu decat restul. Acum vreo 4 luni i-am scos parchetul si am montat covorase electrice, peste care am venit cu gresie. Toata treaba s-o facut intr-o zi, fara mizerie, fara spart, fara probeleme.
Ti-o dat o solutie care mi se pare foarte buna @Kd:
https://opencube.ro/ceva-sfaturi-legate-de-casa/#comment-132832
Cred ca poti sa-ti montezi covorase linistit in living room (eventual si in bucatarie si baie), nu trebuie sa spargi nimic daca ai parchet, si mai mult de 3 zile nu vad caum sa ia toata operatia.