Craciun 2017 – Partea 1 si 4: Eilat

Fara introduceri. Vedeti ca pozele-s mari.

Ce e de facut in zona, din de ce am facut eu, evident.

1 – E de mancat.

Nu, nu-s eu ghiolban lesinat de foame, d-ala care mananca bine numai in vacante, desi, la cat de prost se mananca/gateste in Romania, noroc ca lucrez si in afara tarii.

In general in vacante slabesc ca stau la hotel, nu am frigider in camera si mananc light ca sa ma simt bine. Acum am scapat un pic cam ca vaca in papusoi. Meh. Dupa burdihanul si papilele mele, mancarea in Israel e mai buna decat aia din vestul europei ( italiana, franceza si ce mai e). De aia si revin pe acolo. Si NU e ieftin. Nu, Israel e in general o destinatie mai scumpa decat Romania, nu numai de vacanta dar si de viata. Mancarea e si mai scumpa decat restul chestiilor. Nu numai la restaurant. Dar nu prea cumperi cacaturi. E o treaba aici cu kosherimea asta a lor. Pe de o parte imi displace pentru ca ii mentine intr-un oarecare oligopol, orice chestie trebuie sa aiba certificat kosher, sa fir aprobata de un rabin, sa pula mea. Pe de alta parte nu mananci plastice si cauciuce cu nume de mancaruri.

E de spus un lucru. La restaurantele evreiesti nu ai sa gasesti in meniu si produse lactate si produse cu carne. Maxim peste si lapte, pestele fiind neutru. Si nici fructe de mare. Daca are chestii amestecate sau fructe de mare, nu-i evreiesc, nu-i kosher. Asta ca sa stiti, nu ca v-ar pasa.

Am mancat la vreo 4-5 restaurante si peste tot a fost bine+.

Cel mai scump restaurant al lor, pe care l-am gasit eu, este Les Sardines, intre hotelurile Queen of Sheba si King Solomon. Peste si lactate/ branzoase/ paste. Fara carne. Sotiei i s-a parut prea sarat. Mie mi s-a parut prea piperat. Pretul . Vreo 450 de shekeli, adica un pic peste suta de euro, pe doua persoane.

Am mai mancat apoi la un italian de langa el, Pago Pago, un pic mai ieftin, dar na, paste. Asta chiar nu-i special.

La restaurantul rusesc Golf am mancat probabil cel mai bine, creveti si nu mai stiu ce. Dar fiind rusesc si fiind terasa fumau aia ca turcii ( am zis rusi? ) si a trebuit sa plecam subito! Si cam “ieftinache” pentru calitatea a ce serveau ei acolo. Sub 250 de shekeli.

Pastory e un restaurant evreiesc cu carne. Frigarui de toate animalele si ceva friptane. Am luat frigarui, singura care mi-a facut rau ( mereu e asa) a fost aia de kebap cu carne tocata. Ma cam fute carnea tocata la stomac, altfel bune la gust toate. Tot asa, spre 100 de euro masa si bautura de 2 persoane. Bautura fiind gen o sticla mare de apa minerala si 1 sau 2 pahare de vin, in functie de ce pofta avea doamna.

Dupa mine, cel mai bine si cel mai bine am mancat la Rash Rash, dar asa mai street food.

Eu am luat o chestie ce seamana a saorma, daca asta va aduce voua a saorma, iar sotia ceva ce semana a pizza, dar nu prea era pizza. Si au cea mai buna inghetata pe care am halit-o eu in viata mea de pana acum. Da, in decembrie, ca asa se petrece un Craciun Traditional.

Din harta de mai sus ar trebui sa va dati seama cam unde trebuie sa stati daca va trece prin cap sa vizitati Eilatu’.

2 – E de vazut reciful cu pestii, aia fara bagaboante. La observatorul maritim care costa cam 100 de shekeli/ adult intrarea am vazut multi pesti colorati in toate felurile, rechini si alte bazdaganii marine. E misto ca parte din el e doar o constructie scufundata in mijlocul coralului, care coral a fost un pic amenajat sa dea bine pe la ferestre. Frumos, merita banii, desi n-am fost chiar oau. Plm, in ultimii 4 ani am vazut o gramada de acvarii. Pe unde am umblat pe acolo am dat cu ocheanul.

Dar dupa ce am fost la observatoriu, am luat frumos un snorkel si m-am dus in rezervatie. Mai dai ceva bani si poti sa observi cu ochiu tau inotand liber pe langa coral. Chestii la fel de misto ca cele de la observator, doar ca mai aproape. Bine, eu am vazut si un sarpe de mare pe fundul baltii si am intrerupt brusc activitatea de snorkeleala, inlocuind-o cu 50 de metri bras pana la ponton si inapoi pe mal. La coral intrarea in apa e cam de cacat, asa ca suferi sau iti iei cipici de apa. Eu zic ca merita, nu prea vezi chestii de genul asta in locurile obisnuite de plaja. Sau eu nu avazut decat vag similar in Zanzibar.

Dupa ce am fost la snorkeleala am fost la rezervatia delfinilor, unde vezi d-astia inotand si poti sa inoti si sa te joci cu ei. Nu am facut asta ca era cam racorica. Am baut o berica, o cafeluta si m-am uitat la chestii.

Pe malul marii 3 piscine termale una cu apa dulce, una cu apa de mare, iar alta cu apa sarata cam ca de la marea moarta ( de te ustura si in cur). Cand e calda e altceva. Cred ca e 200 de shekeli de persoana/ 2 ore accesul acolo. Eu cand am auzit de adulti si am vazut decorul ma asteptam ca dupa ce trag draperiile am sa dau de ceva echipe de orgii, cam can Eyes Wide  Shut, iar atmosfera dupa lasarea intunericului era, nu intima, dar cam kinky asa. Nu m-au lasat aia sa fac poze sa va arat.

Da’ nu a fost asa, era ceva mai misto pentru adulti. Liniste, bai. Li-ni-ste de iti auzeai pietrisul sub picioare, lumea plutea pe spate pe apa calda, putea sa dormi, daca voiai. Nu glumesc, cand am intrat intr-unul din bazine am vazut un om care sforaia pe balta. Au venit 2 gagici , l-au luat de picior si l-au mutat incet mai incolo, nu l-au deranjat.

Ma rog nu era totul perfect, unele facilitati erau mai “basic” asa, iar curatenia pot sa spun ca era la ea acasa, dar nu avea neaparat casa aici. Nu era jeg, dar suprafata “resortului” nu era din cea mai de lux gresie, mai degraba ceva ciment prost sclivisit ( finisat). Gri, ca sa ascunda jegul si alte alea.

Da’ puteai sa bei un suc fresh, un ceai, un vin la robinet :). Vin bunicel, nu posirca, cum te-ai putea gandi. Si faceau cafea buna! Daca ai copiii legati pe undeva merita safaci o zi cu gagica numai aici. Pleci de acolo relaxat. Am vazut si pe unii care fumau tigari home made, nu stiu ce era in ele stiu doar ca in Israel Marijuana s-a decriminalizat. Daca te prind in locuri publice primesti amenda 270 de shekeli, cacat, adica.

3 – Sporturi de apa. Eu nu am facut dar e plina zona de d-aia care fac Wind Surfing, kitesurfing, parasailing, snorkeleala si scuba-duba. Cand ma intorc cu copiii sunt croit pe diving. Sper sa prind apa mai calda. Am inteles ca in Egipt e mai misto, dar nu am fost acolo, insa din ce am vizitat eu aici pare cel mai propice si nu au nici animale ucigase.

In rest, pula mea, deșert si-atat. Au ei palmieri prin oras, orasul se tot dezvolta si pun borduri, pavaje, amenajeaza parcuri, probabil daca mergi in 6 luni de-acum incolo deja arata semnificativ mai bine.

Si sarbatoresc craciunul.

Nu stiu care e limba oficiala pe acolo, se vorbeste in general si engleza, dar daca stii rusa esti la tine acasa. Asa ca fara “muie Putin” si alte manele pe-acolo.

Poti sa platesti cu cardul cam peste tot asa ca nu ai nevoie de multi shekeli. Daca ai euro/ dolari, accepta si de aia. Bani sa fie. Shekeli pentru cine stie ce chestii, gen autobuz, poti sa scoti de la bancomat.


Unde stai, in Eilat?

Uita-te pe poza asta. Unde se vede in poza, acolo poti sa stai, dupa buget. Eu am stat acolo unde e steaua aia mov, la Dan Panorama Eilat.

Plm, a costat cam 1370 de dolari pe 7 nopti, ca am luat din scurt. Astia pe booking.com zic ca e fabulos, da’ nu prea e. E ok, decent, de banii aia. Trebuie sa stiti ca in Israel curatenia nu e ca in Germania, prin hoteluri. Mai degraba ca in Londra. Asa ca daca sunteti maniaci, unde am stat eu era curat, dar mai gaseai un fir de praf sau ceva. Daca era dupa mine, as fi stat la Queen of Sheba, nothing less, da’ plm, pentru saptamana aia costa 2400 de dolari, nothing less, asa ca  am facut unele concesii. Patratele alea 3 arata locatiile prime. Stiti voi, hotelurile alea misto de se vad din avion, sau de pe vapor.

Daca nu e in poza de mai sus locatia nu exista. Poti sa spui ca ai gasit tu chilipir, ieftin si super conditii, da-i vrajeala, stai in jumatatea desertului sau intre niste case si bati juma de ora, sau o ora pe jos pana la orice POI, sau cu taxi, sau cu autobuzul si ai o priveliste de sa te futi in ea.

Mai e o zona, daca esti maniac cu snorkeleala, diving si inotat cu delfinii. Daca aia vrei sa faci toata vacanta, foarte bine, ia-ti un hotel, ceva, pe aici – si asta e tot. Dar eu zic ca nu. Ca decat sa platesti 20 de dolari si sa faci cu taxi dus intors zilnic drumul pana unde am aratat mai sus ca sa mananci, sa bei o inghetata, ceva, mai bine faci drumul ala cand ai nevoie sa te scuba-duba, iar in rest stai ca un boss-de-boss, sau ceva.

Cand te duci?

Cel mai bine in martie – mai, sau in octombrie – noiembrie. In iunie-septembrie belesti pula la 40 de grade. Noaptea. In decembrie-februarie, mai ploua, mai bate vantul, apa marii e un pic mai rege, daca ai chiar ghinion poa’ sa dea si doi trei fulgi, in general e doar mai bine decat sa faci craciunul cu carnati si dat la buci la gura sobei. Eu am fost in recunoastere, sa vad cand ma intorc cu copiii si ce e de facut. Vorba aia, sa vad cu ochii mei, n-am incredere in review-uri.

Cu ce te deplasezi?

Am venit din aeroportul Ovda cu autobuzul 282 , cca 48 de shekeli/2 persoane. Puteam sa iau taxi, ar fi costat cca 70-80 de euro, timpul cam la fel,ma rog – cam 1 ora .

De intors am folosit un taxi cu precomanda , 65 de euro. Timpul 48 de minute.

Prin oras doua bilete de autobuz din centru la observator / delfinariu/ recif era 8.4 shekeli. Cu taxiul 35 de shekeli. Nu au Uber. Adica e dar nu mai opereaza masini de uberari ca e ilegal in Israel, sunt in ceva procese.  Daca folosesti aplicatia Uber iti cheama un taxi, mare cacat. Am folosit aplicatia lor locala Gett. Chemi taxi,  vine masina cu contor, te duce pana unde ai treaba, ala baga suma in aplicatia lui si iti ia banii. Un pic mai risky si mai tricky, dar nu scoti card sau hartii din buzunar. Plm, cam atat de civilizat se poate pe acolo. Oricum, taximetristii mai civilizati decat in JLM, respectiv Bucuresti.

Tara astora e mica. Cum stai in eilat cu spatele lipit de frontiera cu Iordania, daca ti se scoala pula, te trezesti cu o stampila in pasaport ca ai intrat in Egipt. Daca te uiti in zare vezi cu siguranta pana in Arabia Saudita.

Cum e cu telecomul.

Bai, la astia in tara e cam cel mai scump roaming care este. Nu stiu cat costa internetul 3G, dar banuiesc ca iti ajung banii de vreo 15 kilo. Ma gandeam sa cumpar un sim de Partner ( ca-s cei mai buni, fostul Orange), dar nu am gasit, nici la magazinele Partner, fara gluma. Am cautat cu sarguinta si am gasit un singur stand , la un exchange in Ice Mall unde vindeau cartele Cellcom ( romtelecomu’ lor) . Si voiau cam 110 shekeli pentru un pachet cu apeluri locale nelimitate si 5 giga de net, valabili o luna. Am zis ca hai, coaie, 30 de euro pe atata lucru e cam mult, pula mea. Dupa ce am vorbit cu tata la telefon 1 minut si 10 secunde si am platit 4.2 Euro mi-a cam parut rau ca nu am luat oferta.

Pe de alta parte au wifi moca prin oras de la primarie sau ceva. wifi moca cam de la orice hotel si punct de interes. Merge cam de cacat, dar merge. Cu netul de la hotel am putut sa vad netflix. Cam meh, dar am putut.

Lumea fuge de Israel din cauza conflictelor cu palestinienii si riscului de ka-boom. Pe strada mi se pare mai sigur decat in orasele din vest, dar da, e un risc mic acolo. In Eilat nu prea, e un mix cultural mai bun decat in JLM si nu prea cred ca vezi des atentate in orase de rusi, da-n fine, nu-ncerc sa conving pe nimeni de nimic. Daca devine prea vizitat se scumpeste mai tare decat este deja.

In rest vreau sa le trag la muie celor de la ING/Visa. Am zis sa platesc cu cardul de lei ca erau relativ putini bani pe acolo. Sa nu ma lase careva in pula goala pe cardul de euro. E mai duios la carduri de debit. Pula mea, toate charge-urile in ILS ( shekeli, care-i 1.2 lei bucata) au fost facute in Euro, si ING mi-au vandut euro la 4.81, cand la orice banca, exchange din Romania Euro costa pe la 4.7 lei la cumparare, maxim 4.75. Nicio problema, am deschis cont la Telekom si incep incet incet sa ma mut.

*Pozele-s incropite cu telefonul nevestei. LG G5 SE. Eu inca imi caut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
6 years ago

Ba…toate ca toate, dar e pacat sa pui poze la 1366*768 sau cat plm era.

Chiar nu-ti trebuie un iphone 12 pentru o rezolutie mai decenta un pic. Da-o-n plm de caterinca, o sa vrei peste ceva vreme sa te mai uiti la pozele astea.

trackback
6 years ago

[…] aș putea să spun că sunt șeful la parcuri acvatice. Am fost și la delfinariul din Constanța și la L’Oro Park în Tenerife – cam știu cu […]