Limita de net. De ce nu îmi plac abonamentele

Mie, în general, nu îmi plac abonamentele la nimic. Și la curent, dacă s-ar putea, aș sta pe prepay. Și la Netflix. Chiar! Trebuie să tai abonamentul ăla.

Dar să vorbim de telefonie. Săptămâna trecută m-au futut ăștia de la Orange. Bine, nu neapărat aș zice că e vina lor. Îi mai știți pe aia de la Vodafone care reactivau opțiunile cu japca, dacă aveai destui bani in cont, chit că ei schimbau conținutul și obiectul opțiunii intre timp? Eh, ăștia fac invers. Am primit SMS că expiră opțiunea și că să nu uiți tu să încarci cu opțiune. Adica, dacă încarci “cu credit” – pula, ei nu ți-o activează. Ei spun asta, oarecum clar, dacă știi despre ce e vorba.     Dacă ești orb, nu citești tot și nu îți pasă, atunci nu e clar. Și-am încărcat cu credit, pe care ei mi l-au pus și mi l-au luat în mai puțin de 24 de ore în timp ce mă dădeam pe net cu talent. Bun. Am observat atunci, am citit, am mai băgat o fisă (de 10 euro ) , de data asta cu opțiune și am luat-o de la capăt cu beneficii cu nemiluita. Nemiluita asta e oarecum limitată în roaming, mai exact la 3.7 GB în SEE. Mai mult decât suficient pentru o călătorie de trei zile în Muedia. Dacă ești atent .

Pentru că am schimbat telefonul, evident că hotspotul de pe telefonul aista e altul decât cel de la telefonul care nu mai merge. Windows 10, pupa-i-as mâna lui cum îl mai cheamă azi pe CTOul de la Microsoft, permite să setezi o conexiune Wifi ca fiind “metered”, adică contorizată, caz în care serviciile nu mai sug implicit internet pentru tot ce vrea pula lor. Ca să nu de-a contorul peste cap. Poți să pui și o limită de date pe mobil. Dar nu pot ( sau nu știu ) să pun una pentru când sunt în România și alta pentru când sunt în roaming.

Așa că era setat la nivelul de acasă. Și conexiunea nu era setată ca fiind contorizată in Windows. Și s-a futut puțin wifiul ălora de la birou și m-am legat la telefon ca un om civilizat ce sunt. Și mizeria de Moto are un bug in soft ( are mai multe, dar să trecem peste ) și nu se oprește hotspotul când îl închid eu din “jaluzea” ( nu știu cum ii zice la meniul ăsta )     Prin urmare aseară windowsul și-a făcut niște update-uri de pe hotspot. Eh, o nimica toată, 3 giga si jumate. De dimineață deja mergea pe bani că depășisem cota de net in roaming alocată; erau ceva cenți în cont. S-au terminat și ăia și gata s-a oprit robinetul de net. Și de aia voi citiți articolul ăsta mâine.

Poate credeți că sunt ofticat. Un pic, dar pe mine, că e vina mea că nu sunt mai atent cu astea. Și pe Microsoft, băga-mi-aș pula in update-urile lor downloadate cu japca. 3 giga și jumătate, mă ? Dar în rest e foarte bine așa.

Îmi zice un coleg indian că a trebuit să își reînnoiască abonamentul să îi cumpere soției Samsung S8, că nu mai mergea bine nu știu ce iPhone. Așa îți dai seama cât își iubesc bărbații soțiile. El are un One+ 3T luat la liber, ca a zis că nu e nebun să dea 500 de lire pe un telefon ( pentru el ) . Iar ăia de la telecomii din UK l-au reînnoit de l-au spart. Cică trebuia să facă upgrade la abonament că să se încadreze la Samsung și i-au făcut la bani. Dar la minute și la net, downgrade. L-au lăsat cu un giga și nu știu câte minute. Tot la fel de neatent, omul a continuat să facă ce făcea și până atunci. După o săptămână i-au tăiat abonamentul pentru “outstanding balance ” – 450 de lire, pam-pam! Cică a făcut el gură, dar a trebuit să pună banul jos, că dacă nu plătea, nu știu ce căcat de credit score îi futeau ăia ( nu știu cum e cu treaba asta in UK, dar mă gândesc că o fi ca un fel de biroul de credit ) .

Fast Backward ( Rewind? ), acum 2 luni se plângea un amic român cu abonament la Telekom, că în timp ce se afla in Tenerife cu familia la plajă, iar el la muncă remote pe proiectul de freelancereală, a consumat netul inclus în abonament. Dar nu l-au notificat ăia înainte sau mai devreme. Niet. Când a ajuns la 50 de euro cost suplimentar, i-au dat mesaj cu “boss, ajunge, îți tăiem posibilitatea să mai faci costuri, dacă e ne suni tu pe noi să îți mai dam drumul”. Bine și așa, nu ca in UK la 450 ( sunt mai săraci românii și pentru 450 de euro/lire/parai își bagă pula in orice credit score, sunt în stare să plece din țară decât să plătească ) .

Dar totuși, având vedere că era cu chiloții in vine ( adică lucra in momentul ăla ), a trebuit să sune să îi de-a drumul. Să mai bage bani. Că la abonament nu merge să mai iei o dată opțiunea de 10 euro (top-up) și să mai bagi câți giga ai pe aia. Nu, iei muie, bagi net pe bani la tariful de net pe bani. Păi ce să zic.

Mult success si să mă aștepte pe mine să devin abonat servicii de telefonie mobilă. Pe lumea ailaltă. Că eu m-am convins că e bine ce fac acum. Că dacă eram presat să public articolul ăsta online in seara asta, încărcam imediat 10 euro din aeroport, opțiune desigur, nu credit, și o luam de la cap cu încă 3.7 giga.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webby
5 years ago

Am observat atunci, am citit, am mai băgat o fisă (de 10 euro ) , de data asta cu opțiune și am luat-o de la capăt cu beneficii cu nemiluita.

Nu aveai de ce sa mai bagi inca o fisa de 10 euro, cu exceptia situatiei in care ai dezactivat manual reactivarea optiunii, ea se reactiveaza automat daca ai credit suficient in ‘cont’. In rest da, in Romania prepay-ul e si sfant, si bun si bogat in resurse. Si ieftin. Abonamentul e o gluma trista pentru lenesii care nu stau sa citeasca doua pagini pe net, sau pentru persoanele juridice.

Moromete
Moromete
5 years ago

Cred ca de la Sarbatori incoa desfasoara Orange o campanie menita sa isi faca lumea cont la ei. De Sarbatori au zis ca, daca alimentezi in perioada aia, iti dau moca 50 GB si alti 50 GB daca intri in cont si ii ajuti pe maimutoii aia doi(mascotele) sa impodobeasca bradul. Era o aplicatie cretina in care ala mic, care semana cu Boc, ii arunca un cadou aluia de seamana cu Joiannis iar tu trebuia sa faci click pe cadoul ala aflat in zbor, sa il prinzi. L-am prins chiar daca am apasat pe langa. 100 GB dintr-un foc disponibili… Read more »