Veracruz.GPS-ul

Acest articol nu te interesează dacă ești un barosan care are navigație din aia interactivă ca/ sau chiar google maps, sau care are mașină nouă cu android car și își poate pune, sau are Waze direct.

Mașina asta deși e in clasa de sus – cât de sus se poate – de la Hyundai, nu a avut niciodată GPS ca opțiune, sau măcar un sistem media decent. Eu credeam că da, și că a fost apropritarul inițial zgârcit, dar m-am lămurit de contrariu. Omu’ a cumpărat o navigație dedicată aftermarket de pe site-ul de tuning auto foarte cunoscut – AliExpress.com; adică de la chineji.

Care a fost foarte bun. Cu Android, se mișca cam lent, că deh, KitKat 4.4.1 , dual core, anii 2012, ecran rezistiv. DAR.

Aveam igo integrat ? Aveam.

Aveam camera de dat înapoi ? Aveam. Nu mi-a folosit prea tare că am dat cu mașina o dată în poartă și o dată într-o balustradă cu tot cu cameră, dar nu aș da vina pe tehnologie. Tre’ să te și uiți (1) și să crezi in ce vezi (2).

Avea un mod să te conectezi cu telefonul pe Bluetooth? Avea. Și să pui muzică din telefon? Și, evident.

Și comenzi pe volan ? Și.

Și google maps? Și, doar dacă faci hotspot de pe telefon. Și angry birds, băi. Plm, cred că tipul conducea foarte plictisit dacă a pus angry birds pe GPS.

Avea ecranul un pic defazat ( am zis că era rezistiv ? ) Dar ok.

De ce vorbesc la trecut ? Că s-a futut ecranul. Și-am zis că îl duc la reparat, dar trebuia să stau cu el lipsă o vreme și arată destul de urât. Și am zis că iau altul.

De unde? De la producător, original, normal. Care e un căcat. Și care îndepărtează miniecranul cu ceasul, termometrul și indicația de airbag de pasager. Tot așa chinezărie un fel de approved by vendor. Fără nimic în afara de gps, camera de marșarier și Bluetooth. A-ha, deci nu.

M-am orientat către Amazon și AliExpress și M găsit eu ceva la chineji , intre 1800 și 2500 de lei, dar nu prea.

Până mi-a zis amicu’ care a avut-o să mă uit la o companie Edotec, de la Cluj, care au ceva universal și o ramă dedicată care merge că unsă, citește comenzi de pe volan și oferă și montaj. Și costă “numai” 2000 de lei cu totul . Și oferă garanție doi ani conform legii. Ținând cont că toate sunt chinezării, poate contează.

Edonav E300 se numește echipamentul. Presupun că e made in China s personalizat pentru firma asta. Rama e ramă din China și care costa 400 și ceva de lei, băi. Nu, nu e de aur, am verificat. E un căcat de plastic simplu. Dar ăsta e prețul. Pe Ali era cca 50 de euro.

M-am coit ce m-am coit, două mii de lei, bă – până am comandat.

Ieri a venit, azi am fost să monteze .

Ok, rama aia dedicată a mai trebuit un pic tăiat din ea, un pic trasă la șmirghel, un pic bibilită. Un pic. Că de aia costă aproape o sută de euro ( mai mult de 5 euro cu tot cu transport sigur nu face, dar deh, mașină rară)

Și conectorii un pic adaptați și tot așa. Dar l-au făcut. Ce-au făcut ?

Ete, ăsta.

Încep cu negativul.

Negativul e că nu are butoane hardware ca ăla vechi și că era bun măcar unul de volum. Vedeți voi bula aia albicioasă de pe ecran ? Ăla e un semn, cam ca un cuvânt de siguranță la partidele de sex cu bice, cătușe și strâns de gât. Ți-l muți unde îți vine, pe ecran, iar la o apăsare pe el se afișează pe tabletă, că aia e, în fapt, controalele de volum. Merge, dar nu-i nici pe departe ca butonul de volum. Ca șofer, nu îmi pasă, că merg controalele de pe volan. Pasagerul poate să belească ochii și să apese cu deștiul pe ecran . Deci suntem bine. Da’ parcă tot arata nu știu cum fără botonul ăla.  Anterior arăta așa.

Și mai e negativ că nu e chiar top of class hardware, adică Android 6.0, nu 7 sau 8, 1 giga de RAM nu e chiar șmecherie, se cad măcar 2-3 în vremurile astea, 16 giga de spațiu ar fi fost ok, dacă nu ar fi avut spațiul aplicațiilor limitat la 2 GB . Și că nu are gaură de SD card, dar are port USB . Nu, nu exista Edonav E400, am întrebat 🙂 . Până aici au ajuns.

Legat de asta trebuie să iau în calcul că nu e iPad sau telefon, e un device auto cu un spectru de utilizare nișat și că e mai util să fie fiabil ( am înțeles că este cazul, dar văd eu), decât să fie ultima soluție tehnică. Are treabă cu proven technology and shit.

Ar trebui să fie ok următorii 4 ani, mai mult nu știu dacă mă interesează.

Ce e bine?

Ăla vechi avea un timp de boot foarte lung, in fapt, dacă nu așteptam cca 7 secunde de când puneam contactul și până porneam motorul sau până o introduceam ( maneta ) în marșarier își lua direct crash si trebuia să o iau de la capăt. Chinezării. Acum nu își ia crash și booteaza oricum în vreo 3 secunde. Așa da.

Are iGo cu hartă nouă de România. Mocaaaa.

Pot să pun Waze ceea ce am să și fac.

Ia comenzi de pe volan și ăsta, pot să pun muzică din telefon pe Bluetooth și să și vorbesc la telefon. Pot să le fac pe toate cu navigația pornită. Ăla vechi se futea,crash, restart- normal.

Vizibilitatea ecranului e mai bună ( acum e setat la 50% , să nu se tocească ) .

Sunetul in boxe se aude mai de calitate și mai tare. Deci DSP și amplificator mai bun.

Nenii care montează sunt altă firmă, parteneri cu cei de la care am cumpărat. Auto Muzica . Decenți. Nu am reproșuri . Până acum :).

Pentru lurkeri: Nu nu am primit bani să fac review de produs și dacă îmi crapă mâine am să scriu fix asta și că mă fut în el. Dar momentan e cu <3 Edonav #chinatech și ce mai e.

7 Replies to “Veracruz.GPS-ul”

  1. Arata bine. Un pic cam scump dar și eu am dat vreo 300 euro pe Apple carplay și android auto, și nici măcar nu am touchscreen. Și tot cu Waze pe telefon merg, că am iPhone. ?

  2. Meh. Daca e sa fiu sincer arata cam ca navigatia de pe Logan.
    Si ala are 3 butoane hardware :).
    Dar asta e. Nu prea aveam optiuni in afara de aia pe care mi-a dat-o amicul de la care am luat masina. Sa iau Jeep-ul mai nou de la el ca are navigatie buna :). Cu numai 25 000 de euro 😛 .

    Cand am sa fac bani de-o masina cu navigatie mai buna am sa rezolv problema intr-un mod elegant. Dar nu e in plan pentru urmatorii 2 ani.

  3. Salut. Doresc sa montez si eu un dvd player pe un Peugeot 207 si am dat de acest Edonav E300 ca recomandare. Ideea e că, eu fiind în Londra, nu îmi surâde sa dau comanda sa vina din Ro aici. Aveti idee sub ce denumire se mai gaseste acest produs? Nu am reusit sa dau de el pe Amazon sau Ebay. Thx.

  4. Eu habar nu am . Nu l-am gasit nici la chinezi pe Aliexpress. Dar si daca as gasi unul similar nu as avea incredere ca e acelasi produs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.