Generatiile tinere si problema reală: “Cum îi mai păcălim pe ăștia ?”

 

Citesc articole de genul si  mă distrează cum problema  eroziunea acută a forței de muncă  din România ( attrition e cuvântul potrivit, da-n românește are alt sens) se suprapune peste problemele date de noua generație.

Da-i ok și optica generală e la fel, că vai, coaie,  ăștia tinerii nu mai au respect pentru muncă, au crescut obraznici, futu-le muma în cur! Nu știu, în principiu, ce tactici să mai aplice, ca să-i țină pe gâscani la muncă.

Cât o mai fi nevoie de ei.

Telefoane, spații decorate mai frumos ca acasa și tot felul de artificii care deghizează  carența majoră.  Bani nu vor să dea niciunii. Și noile generații sunt așa că s-au adaptat lipsurilor și lipsei unei perspective materiale realiste:  la moul – uite, mă fac tâmplar, dau la tâmplă 5 ani, îmi iau o casă, pe urmă pot să îmi deschid atelier de tâmplărie, sau să-mi iau o rablă, o casă pentru copii, sau poate să strâng bani pentru studiile lor. Sau. Un plan de viață. Dar nu, că acuma e cu dinamism, cu  nu știi când vii, nu știi cand pleci, când ai job de doi lei, când n-ai deloc.

Cumva  se aduce în discuție faptul că ăștia micii au fost crescuți prost ai dracu’. Au făcut cursuri de limbi străine, facultăți ( inutile) iar acum se ridică cu pretenții, vor cârca de bani. Și bine fac,  zic eu. Că  duzina de facultăți de căciulă a fost un  push nerealist susțiunt de piața muncii.  Știi cum e, oi știi tu să faci X și Y, sau poate nu,  dar uite concurentul tău are două mastere. Uite!

Și s-au învățat prost. Și  s-au învățat cum că dacă tata a muncit toată viața să mă țină în școală ( eu sunt milenial d-ăla bătrânu’, am ceva gene de ”X„) ei mă vor plăti cu semințe și-o vor băga pe aia a’  lu’ Kennedy, trâmbițată peste tot  cu ”ce poți să faci tu pentru țară?”.

Și să nu uităm că pe Kennedy l-au impușcat, semn că cineva s-a încumetat să facă ceva pentru țara lui.Pac.

”Păi, pula mea, pentru început aș putea s-o părăsesc” au spus milenialii, pentru că ce uită bandiții ăștia e un lucru esențial.  Americanii anilor 50 aveau casă , Cadillac De Ville la ușă și bani într-o societate prosperă. Iar ei erau, în mare, forță brută. Locul propice în care se aflau valora, raportat la restul lumii,  mai mult decât pielea de pe ei.

Cam ca proletariatul primitor de case și joburi pe vremea comunismului. Normal, coaie, că se punea problema că ce poți tu să faci pentru țară/ sistem. Sistemul ți-a dat ( dacă vorbim de comunism) sau ți-a oferit condiții să ai ( dacă vorbim de capitalismul anilor ălora).

Cu mici excepții, cam peste tot prin lume sistemul curent îți dă doar muie și te întreabă ce poți să faci pentru țară, pentru piața muncii, pentru angajator. Pentru. După ce  ai decartat deja basculanta de bani să ajungi la nivelul ăla  de competitivitate de care vorbeau parinții și bunicii.

Păi să vă trag la muie, bă. Așa cum și sfătuiesc pe orice tânăr mai tânăr decât mine.  Mă închin cu amândouă mâinile la anii 2025. Doamne-ajută să fie cum zic ăștia, adică corporațiile s-o ardă tot cu mărunțiș până la faliment și cu dispersie.  Dacă nu cumva vine vreo revoluție, cred c-o să fie o lume foarte frumoasă.  Iar dac-o să fie, plm, foarte bine – Viva la revolucion.

Cand mă uit la ăștia mai tineri, mă gandesc că doar leneșii mai lucrează in sistem din asta cu framework de sclav: închiriază-ne timpul tău, cât mai mult și cât mai prost plătit și e treaba noastră câți bani facem cu el.  Poate că urmează o mică sincopă dată de faptul că ăștia mici par să aștepte să li se ofere, până se prind ei de ce pot face singuri, dar eu cred că dacă nu cumva socialismul  se răspândește peste tot urmează o generație de unde proletariatul se schimbă ca formă și se vor mai șmecherii și  cei de  la talpa țării.

Nu cred că mai vedem noi prea mult timp vândut așa, cu duiumu’, gen vino la firma mea și te pun eu să faci ce vreau de la muncă de birou la măturat și cărat mobila sau  ia de aici și bagă și baze de date și programare și tot ce mai știi – all inclusive, pe salariu de salahor, firește.

Din ce văd lumea tânără, precum și eu, vinde servicii, mai dă-l în pula mea de timp, ia să nu mai fie unii stăpânii timpului nostru, nu?

Ce-ai de facut? Un excel? Cinj’ mii. Ce contează în cât timp îl fac și cât stau degeaba. Banu’ jos. Vrei compasiune, atitudine orientată client? Desigur, cotă din profit sau tu ești clientul, în ceea ce mă privește.

Sau cel puțin așa cred eu.

Hint. Cine mai stă pe aici din ăștia mai tineri tind s-o ardă mai liberal, mai pe off-grid.  Și nu vorbesc de ”free inhabitants”, ci de frizeri, sculeri matrițeri și to-felu’ de alți operatori de servicii afiliați pe la te-miri-ce industrie disruptivă.

 

14 Replies to “Generatiile tinere si problema reală: “Cum îi mai păcălim pe ăștia ?””

 1. Ma distreaza ca de fiecare data cand zic eu asta – ca ba, stai asa, aia din anii 50 si aia din anii 70 si plm au si primit de la stat, de cam avea statu’ dreptul sa se astepte la niste chestii – imi zice lumea ca glorific comunismul, cand eu glorific de fapt capitalismul. Ca, pana la urma, ce e mai capitalist decat un deal din care castiga amandoi cat de cat? Si ala era un deal, nimic mai mult.

  In alta ordine de idei:

  1. Nu prea e de prostit. Cei mai multi din generatiile noi sunt cam rupti in goarna. Sunt si de-aia stralucitori, nu-i vorba, da’ as spune eu ca 9/10 sunt la pamant. Din toate punctele de vedere. N-ai ce sa prostesti la ei.

  2. Altfel, problema de care zici tu exista doar in gaurile de iad ca Romania. Iar Romania e un exemplu exceptional, cu double whammy. Pe de o parte, globalizarea – ca a inceput Gheorghe sa dea la sapa de la PC-ul din Bucuresti pentru Ghergheson din Suedia sau aiurea. Si nu mai merge sa-l aburesti pe Gheorghe cu “vino la noi, ca dam chiar si 1000 de euro”. Pe de alta parte, intrarea in EU – care o fi salvat ea initial Romania de la faliment cu banii capsunarilor pe termen scurt, da’ pe termen lung o ingroapa cu alai si chiote.

  3. Chestia asta :

  Ce-ai de facut? Un excel? Cinj’ mii. Ce contează în cât timp îl fac și cât stau degeaba. Banu’ jos. Vrei compasiune, atitudine orientată client? Desigur, cotă din profit sau tu ești clientul, în ceea ce mă privește.

  …nu prea merge.

  Ca sigur, nu esti tu prost sa accepti si herpaderp. Da’ e OK, e Ionel din China/Albania etc, pentru care ala e chiar un deal excelent. Tu nu vezi asta acolo, da’ eu o vad aici. Si englezii erau mandri pentru a accepta ei diverse joburi, ca nu erau platite bine. Da’ sa vezi – pentru romani si bulgari si polonezi erau chiar bune rau de tot. Asa ca le-au acceptat aia. Intre timp, englezii au ramas cu pauza de ani pe CV si cu taieri la benefits. Nasol.

  De altfel, o s-o vezi si tu in Romania, cred eu. Ca, stii, au fost prea multi care n-au mai acceptat si-au plecat si trebuie inlocuiti. Ni hao.

 2. Ni hao merge la joburile mai low asa. Si e ok. Acolo nu-s oameni sa faca treaba aia deja – oricat le-ai plati, sunt bani in aer.
  Da’ UK nu-i Romania. UK e un fel de El Dorado, toata lumea da buluc. In Romania nu prea.
  UK a avut un sistem de beneficii grosolan, cel putin din perspectiva unui roman, na. Si cam cele mai multe lepre la suta de mii de oameni oameni pe care i-am vazut de pe unde am umblat eu. Si am fost si-n Franta si-n Italia deja. Ma uitam la o chestie care mi-e mie usor s-o observ. La receptiile de la hoteluri si la carciumi, in UK, acolo unde muncesc engleji si nu-s din alte natii, erau d-aia de nu stiu ce varsta aveau, dar pareau mai batrani decat mine bine. In DE/DK/SE/FR vedeam niste copii de ma-ntrebam “ba, astia muncesc legal aici?”.

  La fel si prin birourile pe unde aveam treaba. Era un tip in Copenhaga, freelancer, le repara alora de la birou automatele de cafea. Era o magaoaie incorporata in mobila, legata la un iPad montat deasupra mobilei ( de unde iti alegeai bautura) si la o teava de inox, pe unde curgea produsul brut. Plm, se mai stricau programele si alte alea. Venea gagiul cu cu laptop, se conecta la “aparatul de cafea” , facea debug, sau ce dracu’ facea, repara alea si pleca.
  Am stat intr-o zi la o cafea cu el ca eram interesat cum debuguie el alea pe acolo. 23 de ani si cam 400 de euro pe zi ( transformat din coroane) de la firma aia de birouri. Zicea ceva de vreo 5 cladiri prin oras, de obicei cam jumatate de zi de munca. Se cam stricau alea dubios de des as zice. Mai des decat centrala ta, lol.
  A zis ca a lucrat 2 ani tehnician la aia care produc/ importa aparatele alea la ei si s-a saturat de “bani de bomboane”. Plm, era departe de ce te astepti de la un om la varsta asta.

  Da’ nu-s toti asa. Cat beam pe la terase pe acolo observam niste patternuri. Erau tot felul de copii d-astia care livrau flori sau alte “nimicuri”, cu miniafaceri, unii se intalneau prin hoteluri si lucrau diverse. In Uk, de exemplu am vazut o gramada de designerite, care veneau cu garderoba de haine dupa ele si le-o prezentau unor mosi. Asa la ochi, as zice ca cele mai multe aratau a sub 25 de ani.

  Nu stiu in detaliu cum e lumea in UK, dar cred ca ii subestimam pe astia mici. Par ei asa mai prostalai, mai talambi, da’ nu cred ca-i cazul. Sigur, nu-mi imaginez c-or s-ajunga toti savanti sau milionari in valuta forte, dar cred c-or sa formeze o masa critica sa schimbe un pic paradigma muncii.

 3. *Pe scurt, abia astept sa ma inlocuiasca astia cu Nihao, sa-i vad :). Stiu eu ca chinezii sunt mai cu capul mare asa, da’ numa’ sa-i vad pe aia facand munca mea pe maruntis. Le doresc success.

 4. *Pe scurt, abia astept sa ma inlocuiasca astia cu Nihao, sa-i vad :). Stiu eu ca chinezii sunt mai cu capul mare asa, da’ numa’ sa-i vad pe aia facand munca mea pe maruntis. Le doresc success.

  Hah.
  Daca-si fac rost de drept de munca, o sa-i vezi. Posibil si fara. Stiu, mult de munca, stiu, herpaderp. Da’ nu stii tu conditiile de viata si salariile din China..100 de euro pe zi suna a vis.

 5. Nu stiu in detaliu cum e lumea in UK, dar cred ca ii subestimam pe astia mici. Par ei asa mai prostalai, mai talambi, da’ nu cred ca-i cazul.

  Eu cred ca vor suge pula cu talent. Sigur, nu toti – da’ cei mai multi. As merge si la pariu.

 6. Ehm , iti atrag atentia ca in China se traieste cam la fel ca in Romania, daca nu un pic mai bine.
  https://www.statista.com/statistics/278349/average-annual-salary-of-an-employee-in-china/
  67500 de CNY era salariul mediu in China anului 2016. Asta-i circa 8650 de EUR.
  In Romania, in anul 2016 , salariul mediu anual era mai mic de atat.
  Da, si ei au pay gap, inca mai mare decat in Romania, iar saracii lor sunt mai multi si mai saraci decat romanii.

  Dar aia care sunt fututi de paygap acolo sunt low skilleri care nu vin sa-mi ia mie jobul, ca n-au nicio sansa, matur cu ei pe jos si-n chineza daca vor. Aia care ar putea veni ar trebui sa fie idioti s-o faca. Diferenta intre viata lor in China si cea in Romania e marginala, daca nu cumva o duc mai bine acolo.

  Iar pentru saracii lor chiar nu imi fac probleme, din contra, sa vina, lupta aia nu-i a mea.
  Fara indoaiala ca oamenii care nu stiu face nimic si nici nu-s educati au s-o suga in cur, dar nu-i mare diferenta de ziua de azi.

 7. Eu spuneam ca astia tineri sunt mai educati decat noi ca s-au pompat mai multi bani in curul lor si chiar daca ti se pare tie ca sunt praf, nu stiu nimic, etc, cred ca esti foarte biased ca-i compari cu tine. Nu cu generatia ta.

  Pai, plm, eu cand eram prin liceu si putin dupa trebuia cam sa repar calculatoarele pe la tot satul si nu-i vreo gluma. Pur si simplu nu-ntelegea nimeni nimic din ele.
  Acum cam toti sub 25 de ani stiu treaba pe acolo. Inclusiv aia cei mai prosti.
  Ok, nu stiu ei linux, programare si ce-o mai fi, dar ideea e ca daca ma uit la pulifriciul random de 18-20 de ani, poate nu stie mai multe decat stiam eu la varsta lui, gg mie, dar stie mult mai multe decat pulifriciul random de acum …mhhh …15 ani.
  Cam despre orice.

  Mi-a zis sotia ca a observat ca ziua e plin la McDonalds de oameni cu laptopurile care lucreaza si-am zis ca ehm , filme. Pana cand am fost eu o data sa-mi iau o cafea si-am vazut ca nu prea aveam unde s-o beau pe la 11 “dimineata”. Toata lumea cu laptopurile , casti in ureche, unii tineau sedinte. Unii cred ca n-aveau nici toti flocii la pula, la cum aratau.

  Mai ca-mi venea sa fiu bosorogul de serviciu sa-i intreb “ce pula mea faceti, ma, aici? hai, la uzina cu voi, sau la canal, ce e cu debandada asta?”

  In timp ce corporatiile se plang ca “nu gasesc” angajati. Pai sa-i caute, in pula mea, la Mec ca sunt acolo si deja muncesc, doar ca-i doare in pula de corporatii.

  In UK am vazut asta de anul trecut, dar pula mea , ma asteptam, UK , lume cosmopolita , centru economic, nomazi digitali, alea.

  Sa vad asta in Bucuresti mi s-a lasat un pic falca.

 8. Diferenta intre viata lor in China si cea in Romania e marginala, daca nu cumva o duc mai bine acolo.

  Nu mai spune. Pai, du-te-n China si baga-ti pula-n maimutoiul-sef cum ti-o bagi in Dragnea pe blog.

  Sa vezi ce urgent descoperi cum e mai bine acolo.

  67500 de CNY era salariul mediu in China anului 2016. Asta-i circa 8650 de EUR.

  Si 100 de euro pe zi inseamna…? Adica, OK, inteleg, unu’ care lucreaza pe SAP p-acolo nu are nevoie sa plece. Da’ nici unu’ care lucreaza pe linux in Romania n-are nevoie sa plece. Si totusi, uite, nu-s in Romania.

  Cauta poze din Londra cu boxing day. Sa vezi cati apar aici atunci. De ce aici? Pai, sa-si cumpere chestii. Ca in China nu prea. Sigur, gasesc produsele si-acolo. Adibas, Myke etc. Da’ nu de-alea vor.

  Sa discutam de poluare? Coaie, acolo e deja lux sa respiri.

  Acum cam toti sub 25 de ani stiu treaba pe acolo. Inclusiv aia cei mai prosti.
  Ok, nu stiu ei linux, programare si ce-o mai fi, dar ideea e ca daca ma uit la pulifriciul random de 18-20 de ani

  Uite, sunt si nu sunt de acord.

  Stiu mai multe legate de tehnologie, sa zicem. Cand aveam eu 18 ani, inca te mai cauta lumea prin bloc sa instalezi un Windows 95. Sau 98 daca erai baiat-baiat. Astia cred ca stiu sa si-l instaleze, sa-si configureze mailul etc. Cu asta-s de acord.

  Partea la care nu-s de acord? Pai, ei nu concureaza cu aia care aveau 18 ani pe vremea mea. Concureaza cu aia care au 18 ani acum. Si, sa vezi, acum stie toata lumea sa faca astea. Gen au niste “skilluri”, dar nu au valoare, ca le are toata lumea deja. Cam cum ti-ai pune tu pe CV ca stii sa bei apa. Bravo tie, da’ nu prea vad cine o sa te plateasca pentru asta.

  Mi-a zis sotia ca a observat ca ziua e plin la McDonalds de oameni cu laptopurile care lucreaza

  In UK am vazut asta de anul trecut, dar pula mea , ma asteptam, UK , lume cosmopolita , centru economic, nomazi digitali, alea.

  Sa vad asta in Bucuresti mi s-a lasat un pic falca.

  Te cred, mai sunt si de-astia. Freelancers etc. Mai fac si ei o ciunga ceva p-acolo. Da’ as merge la pariu ca 90% din aia pe care-i vezi cu laptopurile acolo nu produc nimic. Sigur, poate editeaza un film. Sa-l urce pe facebook. Sigur, poate clickuiesc de zor. Pe olx. Sigur, poate scriu la foc automat. Pe blogu’ lor cu 5 vizitatori – toti crawlers.

  Sunt si de-aia care lucreaza relaxati si-nvart ceva gunoi de freelancing, da. Da’ daca-i iei la puricat, cei mai multi taie frunza la caini si beau cafeaua aia de la mec pe banii babacilor.

 9. Nu mai spune. Pai, du-te-n China si baga-ti pula-n maimutoiul-sef cum ti-o bagi in Dragnea pe blog.
  Sa vezi ce urgent descoperi cum e mai bine acolo.

  Daaa, ca d-aia “am murit noi” la revolutie, nu? Hai sa fim seriosi. Da, e restrictiv din punctul asta de vedere, da’ nu pleci intr-o tara unde traiesti mai prost da’ esti liber sa-njuri. Prosti ar fi s-o faca.

  Adica, OK, inteleg, unu’ care lucreaza pe SAP p-acolo nu are nevoie sa plece. Da’ nici unu’ care lucreaza pe linux in Romania n-are nevoie sa plece. Si totusi, uite, nu-s in Romania.

  Da, am inteles ideea, da cumva-cumva nu ai plecat in Estonia/Latvia, nici macar in Germania, desi vorbesti limba mai bine decat vorbelesc aia romaneste, nici in NZ, nici in Australia, nici in Canada. Ai plecat in UK. De ce? Optiuni nu?
  Cand pula mea o sa ajunga Romania optiunea cea mai buna pentru poporul chinez? Eu asta intreb.
  Nu zic ca n-o sa vina si pe aici, deja sunt, din partea mea sunt bine veniti, e prea tarziu acum pentru mine da’ eram “fan” muieri galbene.
  Da sa-mi spui tu ca aia cu SAP, Linux si alte high skills nu mai au loc in Singapore, Australia, Malaezia si restul tarilor europei, in schimb dau buluc aici e un scenariu, dar nu il vad prea probabil.
  Pai, pula mea de aici pleaca si acum aia cu high skills intelegi ce zic? Daca ar fi asa de bine s-ar intoarce ei acasa. Pai ce cacat, am primit si eu oferte de munca si relocare in Polonia – ca vino, ca e tara frumoasa, un pic mai multi bani, chirie mica, d-astea. Ma uitam asa : Ba, sunteti prosti ?

  Bravo tie, da’ nu prea vad cine o sa te plateasca pentru asta.

  De acord, asta-i norma. Tocmai, aia care rup norma sunt destul de avansati.

  Da’ as merge la pariu ca 90% din aia pe care-i vezi cu laptopurile acolo nu produc nimic.

  Bai, acuma nu ma holbez in ecranele lor, stii cum e, rationez pe baza a ceea ce vad. Da’ plm, zi de zi? De unde au bani de suc la Mec si de ce cacat nu stau dracu’ acasa? Eu merg la Mec din joi in pasti, au cafea cat de cat ok. Si in ultimii 2 ani am observat trendul asta, da’ asa grav. Adica, acu’ 2 ani au inceput sa apara. Cativa puleti, asa ca mine. Acum un an erau ceva mai mult, acum toate chestiile astea zici ca-s birouri.

  Tu zici ca nu produc nimic, nu pot sa te contrazic ca nu am dovezi clare, da’ plm, au toti laptopuri, iphoane, casti d-alea cu “B” pe ele, imi scapa numele da-s scumpe, de unde pula mea au bani de ele? Ma intreb numai.

  Plus, au inceput sa apara anunturi de firme care inchiriaza spatiu de lucru. Stii ce e aia ? Inchiriezi un scaun si un loc la masa intr-un birou. Ceva nu pusca cu teoria ta.

  Plus, fostii mei colegi de la firma vin toti acolo si vorbesc fiecare de alte proiecte, pe langa munca ( astia-s mai permisivi, nu cum ziceai tu, cu clauze. Adica au devenit, cand au plecat 40% din angajati. Si nu, nu au plecat toti din tara. Doar vreo 3. Si nici nu cred ca stau “pe social” ).

  Plus, am sunat ieri contabilul sa-l intreb cum facem, ca in mai cel tarziu, daca mai incasez, depasesc plafonul maxim si fut norma la PFA. Si mi-a zis ca sa facem un SRL sa incasez juma de an pe PFA si jumatate pe PFA, ca asa fac toti ITstii cu care lucreaza el .
  Pe mine m-a surprins partea aia ingrosata. Gen , ba, adica eu credeam ca sunt Fane Bogatu’ pe aici, cum adica toti? Toti incaseaza peste plafonul de norma anual? In Romania?
  -Cica ” Da, ce crezi, ca esti special?”. Jap, nicovala in bot.

  Dar, ok, nu stiu cati o freaca cati fac bani pe bune. Ideea e ca e un curent si ca curentul atrage adepti. Ca sunt unii care fac doar zgomot sau “trafic”, ok, or fi. Eu ce vad e ca chestia asta creste si-n curand cred ca McDonalds se extinde. Probabil mai toarna 4-5 nivele .

 10. Daaa, ca d-aia “am murit noi” la revolutie, nu? Hai sa fim seriosi. Da, e restrictiv din punctul asta de vedere, da’ nu pleci intr-o tara unde traiesti mai prost da’ esti liber sa-njuri. Prosti ar fi s-o faca.

  Pai, daca ar fi doar aia, nu, nu ai pleca. Da’ nu e numai aia. Ia vezi, asa, ca idee, cat iei la pensie daca lucrezi toata viata-n China. Bine, nu ca ai apuca pensia, doamne-fereste.

  Da, am inteles ideea, da cumva-cumva nu ai plecat in Estonia/Latvia

  Ba da, da’ nu s-a potrivit treaba cu jobul.

  nici macar in Germania, desi vorbesti limba mai bine decat vorbelesc aia romaneste

  Ba da, da’ a fost temporar.

  nici in NZ, nici in Australia, nici in Canada. Ai plecat in UK. De ce? Optiuni nu?

  N-am ales eu, lol.

  Cand pula mea o sa ajunga Romania optiunea cea mai buna pentru poporul chinez? Eu asta intreb.

  Depinde cum privesti.
  Sigur, nu e Romania ca Germania. Da’ in care crezi ca poti obtine mai usor drept de munca – atunci cand esti chinez? Hai ca-ti zic eu: in Romania.
  Ia uita-te tu cu atentie in zona Colentina-Obor si explica-le si alora ca Romania nu e optiunea cea mai buna, sa vezi ce parere au.

  Ia calculeaza tu care-s sansele unui chinez de a obtine sponsorizare si cacat la o firma din Germania sau UK. Si apoi calculeaza sansele aceluiasi chinez de a obtine asta in Romania. Ca nu Germania si UK au probleme cu recrutarea, stii ce zic?

  Da sa-mi spui tu ca aia cu SAP, Linux si alte high skills nu mai au loc in Singapore, Australia, Malaezia

  Pai, dupa ce-si iau cetatenie acolo, au ei (si copiii lor) dreptul sa dispara in EU? Eu zic ca nu prea. Ah, cu cetatenie romana? Cam da.

  Pai, pula mea de aici pleaca si acum aia cu high skills intelegi ce zic?

  Da, ma, inteleg. Da’ pleaca aia care au deja cetatenie – cetatenie cu care pot pleca in tot EU si cu care-si pot aduce pe urma toata familia-n EU. Intelegi TU ce zic eu? 🙂

  Bai, acuma nu ma holbez in ecranele lor, stii cum e, rationez pe baza a ceea ce vad. Da’ plm, zi de zi? De unde au bani de suc la Mec si de ce cacat nu stau dracu’ acasa?

  Daaaa, ca e si scump sa iei apa aia colorata de la mec…hai, ma, ce dracu’.

  Eu merg la Mec din joi in pasti, au cafea cat de cat ok. Si in ultimii 2 ani am observat trendul asta, da’ asa grav. Adica, acu’ 2 ani au inceput sa apara.

  Free wifi, boss. Poate mai dai si de-o gagica…

  Tu zici ca nu produc nimic, nu pot sa te contrazic ca nu am dovezi clare, da’ plm, au toti laptopuri, iphoane, casti d-alea cu “B” pe ele, imi scapa numele da-s scumpe, de unde pula mea au bani de ele? Ma intreb numai.

  Mici combinatii si smecherii. Daca-i vezi cu alienware nou-nout, atunci ma intreb si eu. Da’ daca-i vezi cu vreun lenovo/acer de 250 de euro – si ala luat in rate…
  Nu zic, sunt sigur ca sunt si de-aia cu iphone X luat acum 2 zile sau gen. Da’ aia-s 5%. Poate nici atatia.

  -Cica ” Da, ce crezi, ca esti special?”. Jap, nicovala in bot.

  Coaie, nu-ntelege gresit. Nu neg c-ar fi multi care castiga bani frumosi in Romania. Sunt sigur ca sunt. Da’ aia nu o ard la McDonalds. La McDonalds n-am mai intrat nici eu dupa ce-am sarit de $400/luna, daca-ntelegi ce zic. Ii gasesti tu si p-aia care “lucreaza” la “ceva” din oras, da, da’ in alte parti. Nu la mec.

 11. Da’ nu e numai aia. Ia vezi, asa, ca idee, cat iei la pensie daca lucrezi toata viata-n China. Bine, nu ca ai apuca pensia, doamne-fereste.

  Pensia in China incepe de la 60 de ani, sau 50 de ani pentru muncitorii in “intreprinderi”. Femeile mai putin.
  Se plateste lunar timp de 10 ani, dupa care, plm, mai si mori.
  Contributiile la fondul de pensii sunt pe la 27%( 8 +19) , care merg intr-un cont personal si la maturitate sunt impartite ( + dobanda) in 120 de rate egale si aia e pensia.
  Destul de corect. Cei mai multi cetateni nu beneficiaza de pensie pentru ca statul nu a reusit sa ii faca sa cotizeze pe toti. Nu au chestia aia cu poprire la sursa pare-mi-se. Si-atunci o sug. Da’ parca pensia era oricum o idee proasta si tre’ sa iti ai grija de tine, si.

  Eu am inteles ca ai lucrat in tarile alea ( din Europa), de aia le-am si dat exemple. Insa nu ai insistat sa mergi acolo pentru rezidenta, nu? Ca nu s-a legat munca, ca alte conditii. Tocmai de asta e vorba. UK a fost o oportunitate mai buna.

  Intelegi TU ce zic eu?

  TU ai vazut conditiile pentru acordarea de cetatenie romana? Ca zici ca e de aur.

  Adeverinţă din care să rezulte domiciliul legal în România de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei, respectiv data de la care s-a acordat dreptul de şedere permanentă în România – eliberată de Inspectoratul General pentru Imigrări;

  Deci fie 8 ani, fie se metiseaza pe aici si asteapta 5 ani dupa casatorie. Presupunand ca vin deja cuplati din China si se casatoresc la aterizare cu romani. Nu prea-i Romania in top acordat cetatenii sau o tara care sa merite efortul ca destinatie proxy. Cum o dai, realist ajungi tot spre 8 ani.

  calculeaza sansele aceluiasi chinez de a obtine asta in Romania. Ca nu Germania si UK au probleme cu recrutarea, stii ce zic?

  Ma, ce e clar e ca China are relatii bune cu Romania in privinta asta. Am citit undeva ca sunt vreo 10,000 de firme cu capital chinez in Romania. Numai pentru atata si merita sa ii primesti pe aia. In plus, chinezii sunt d-aia care se integreaza cel mai usor si-s cel mai de dorit, deci da, le e relativ usor sa ajunga aici. Daca vor.
  Pe de alta parte, in Romania sunt cca 100 000 chinezi. Numai in Londra sunt inregistrati vreo 120 000, stii ce zic? Cre’ ca-s vreo 400 000 prin toata insula.
  Cat am stat in Oxford am trecut prin Chilton Village. Stii ce e acolo? Chinatown.City.
  Si din ce stiu sunt mai multi in Cehia si Germania deja.
  Iar Franta e mama lor, erau prin 2010 peste 500 000. Iar aia dau cetatenie dupa 5 ani, parca. Deci da Romania FTW.

  Daaaa, ca e si scump sa iei apa aia colorata de la mec…hai, ma, ce dracu’.

  Nu stiu cat e apa colorata. O cafea e 10 lei sau ceva. APROAPE CA IN UK, IN PULA MEA.

  Free wifi, boss. Poate mai dai si de-o gagica…

  Zilnic, ma?

  Da’ daca-i vezi cu vreun lenovo/acer de 250 de euro – si ala luat in rate…

  Bai, erau vreo 2 cu Thinkpaduri. Si cativa cu Macbook-uri. Pe astea le remarc, restul nu stiu ce sunt mi se par relativ la fel. Probabil ca majoritatea aveau chestii ieftine, absolut, da’ pe vremea cand eram eu angajat la patron, era un tip care imi tragea suturi in cur sa ma fac contractor si care se tragea pe laptopuri de 250 de lire. Ala era singurul lui criteriu. Facea aproape de suta de mii de lire pe an cu laptopul si el o ardea cu scule de 250 – prag psihologic. De fapt, asa face si acum. Imi venea sa-i dau capac ca statea numa’ cu ele futute, sau asteptam dupa el sa-i rumege mamaligile alea datele. Mai folosea si MS Access si Exceluri de ocupau deschise tot ramu. Deci nu-i criteriu bun de evaluare cati bani faci in functie de ce laptop ai.

  Pe de alta parte ma astept ca majoritatea nu castiga chiar cat castig eu. Ar fi prea de tot pula mea, ar fi pe aici Belgravia de Titan si alta nu. Dar nu-i important. Tot la fel e si sotia, mai merge si lucreaza in locuri si daca ma uit face maruntis fata de mine acum. Probabil ca ar gasi un job s-o tina aia incuiata in birou sa-i dea mai multi bani. DAR aia e si ideea. Mai mult ar incurca-o jobul ala. Probabil.

  La McDonalds n-am mai intrat nici eu dupa ce-am sarit de $400/luna, daca-ntelegi ce zic. Ii gasesti tu si p-aia care “lucreaza” la “ceva” din oras, da, da’ in alte parti. Nu la mec.

  Eu am dat un exemplu cu Mecu’ ca e cea mai apropiata cafenea de unde locuiesc eu. Dar am vazut asa si pe la Mall-uri. La unul din ele, chiar au organizat aia ceva spatiu de lucru. .Si la alte cafenele prin centru. Mecu de care zic e la mine la periferie, dracu’.

  Fa un experiment ca tot o arzi relax. Ia-ti laptopul de munca si ia-o la pas, sau cu Mercedesu’, si ocheste cateva puncte strategice de genul : cafenele, foodcourt-uri, mall-uri, holuri de hotel ( da, am vazut-o pe asta in UK am ramas masca anul trecut) si uita-te la lumea din jur. Ti se cam schimba perceptia. Ar trebui sa iti poti da seama cand un om lucreaza si cand o arde aiurea. Poate ai mai stat si tu pe la sali de net si stii ce zic.
  Poate nu-i in orasul tau ca-n Londra sau Birmingham , dar anyway, ar trebui sa poti observa oricum, daca nu stai in ceva Bag End of Shire.

 12. * In plus, eu in 2005 nu (mai) aveam nici laptop ( de acord, alte vremuri), munceam la birou pe mai putin de 200 de euro pe luna. Sa fi avut ceva freelancereala, sau ocupatie ( care sa nu fie neaparat infractiune) si sa-mi aduca ceva 300-400 de eurodolari lunar, pfoaai, pai imi bagam pula pana la cotor in biroul mortilor ma-sii si in munca la norma pe timp de noapte, ma crezi?

 13. TU ai vazut conditiile pentru acordarea de cetatenie romana? Ca zici ca e de aur.

  Da, boss, le-am vazut. Da’ ideea e ca in Romania poti intra/incepe. Ca lipsesc angajatii. Te poti lipi de-o “sponsorizare”. In Germania/UK? Da, dar muuuult mai greu.

  Eu am inteles ca ai lucrat in tarile alea ( din Europa), de aia le-am si dat exemple. Insa nu ai insistat sa mergi acolo pentru rezidenta, nu?

  Cred ca n-ai inteles. N-am ales EU UK. S-a intamplat pur si simplu sa fiu aici.

  Deci fie 8 ani, fie se metiseaza pe aici si asteapta 5 ani dupa casatorie. Presupunand ca vin deja cuplati din China si se casatoresc la aterizare cu romani. Nu prea-i Romania in top acordat cetatenii sau o tara care sa merite efortul ca destinatie proxy. Cum o dai, realist ajungi tot spre 8 ani.

  Da, boss. Ce mi-e 8 ani in Romania, ce mi-e 6 ani in UK daca in UK nu poti ajunge?

  Pe de alta parte, in Romania sunt cca 100 000 chinezi. Numai in Londra sunt inregistrati vreo 120 000, stii ce zic? Cre’ ca-s vreo 400 000 prin toata insula.

  Da, boss. La o populatie de vreo 4 ori mai mare. Si aici au tot venit pentru ca Hong Kong. In Romania nu prea. Crede-ma pe cuvant ca-i mai usor pentru ei sa ajunga in Romania. Mult mai usor.

  Nu stiu cat e apa colorata. O cafea e 10 lei sau ceva. APROAPE CA IN UK, IN PULA MEA.

  Da, ma, aproape un cacat, da’ daca mergi in fiecare zi, dai 300 de lei pe luna. IN FIECARE ZI. Nu merge in pula mea nimeni in fiecare zi.

  Zilnic, ma?

  Pai, ma gandesc ca daca ar da de una din prima zi, n-ar mai merge acolo. Sau ar merge cu inca una la masa.

  Poate nu-i in orasul tau ca-n Londra sau Birmingham , dar anyway, ar trebui sa poti observa oricum, daca nu stai in ceva Bag End of Shire.

  Boss, ii vad si p-aia. Da’ aici nu e necesar sa-i vad eu, ca aici intervine treaba cu taxele – gen nu prea esti platit la negru daca ai bani de-un laptop. Nu trebuie sa ma uit dupa ei in malluri, pot sa ma uit dupa ei la cati castiga peste suma X la nivel de tara. Si-s 5% care castiga macar decent – nu mai mult, doar decent. Restu’ de 95% sunt vai mama lor.

  Aia incerc eu sa-ti explic. Da, poate te duci intr-un Starbucks si-l vezi plin de baieti cu macu’ and shit. Da’ cand te gandesti la cati sunt in total (tinerii, adica) si cati sunt la cafenele de-astea, descoperi ca regula e cum zic eu – gen 95% sunt muritori de foame distrusi de muie. Pentru fiecare baiat cu macbook dintr-un mec, starbax etc, gasesti alti 9 (cel putin) care servesc cafelele si freaca toaletele cu spor si drag in mecuri si starbaxuri. Ori noi aici discutam de generatie, nu de cele cateva exceptii – ca n-am negat vreun moment c-ar exista. Sigur ca exista si 5, HAAAAAI cu multa indulgenta 10 din 100 care sunt pe pula lor, cu tot ce implica asta (inclusiv macbook, iphone si ce mai vrei tu). Da’ generatia in sine…e fucked up. P-aia nu-i gasesc angajatorii ca nici n-au ce sa faca in pula mea cu ei. Stiu ei niste chestii – sa instaleze un windows, sa pula mea – da’ vezi tu, jobu’ ala de baiat care instaleaza windowsuri a cam disparut. Se lucreaza cu imagini si doua clickuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.