Citesc articole de genul si mă distrează cum problema eroziunea acută a forței de muncă din România ( attrition e cuvântul potrivit, da-n românește are alt sens) se suprapune peste problemele date de noua generație.
Da-i ok și optica generală e la fel, că vai, coaie, ăștia tinerii nu mai au respect pentru muncă, au crescut obraznici, futu-le muma în cur! Nu știu, în principiu, ce tactici să mai aplice, ca să-i țină pe gâscani la muncă.
Cât o mai fi nevoie de ei.
Telefoane, spații decorate mai frumos ca acasa și tot felul de artificii care deghizează carența majoră. Bani nu vor să dea niciunii. Și noile generații sunt așa că s-au adaptat lipsurilor și lipsei unei perspective materiale realiste: la moul – uite, mă fac tâmplar, dau la tâmplă 5 ani, îmi iau o casă, pe urmă pot să îmi deschid atelier de tâmplărie, sau să-mi iau o rablă, o casă pentru copii, sau poate să strâng bani pentru studiile lor. Sau. Un plan de viață. Dar nu, că acuma e cu dinamism, cu nu știi când vii, nu știi cand pleci, când ai job de doi lei, când n-ai deloc.
Cumva se aduce în discuție faptul că ăștia micii au fost crescuți prost ai dracu’. Au făcut cursuri de limbi străine, facultăți ( inutile) iar acum se ridică cu pretenții, vor cârca de bani. Și bine fac, zic eu. Că duzina de facultăți de căciulă a fost un push nerealist susțiunt de piața muncii. Știi cum e, oi știi tu să faci X și Y, sau poate nu, dar uite concurentul tău are două mastere. Uite!
Și s-au învățat prost. Și s-au învățat cum că dacă tata a muncit toată viața să mă țină în școală ( eu sunt milenial d-ăla bătrânu’, am ceva gene de ”X„) ei mă vor plăti cu semințe și-o vor băga pe aia a’ lu’ Kennedy, trâmbițată peste tot cu ”ce poți să faci tu pentru țară?”.
Și să nu uităm că pe Kennedy l-au impușcat, semn că cineva s-a încumetat să facă ceva pentru țara lui.Pac.
”Păi, pula mea, pentru început aș putea s-o părăsesc” au spus milenialii, pentru că ce uită bandiții ăștia e un lucru esențial. Americanii anilor 50 aveau casă , Cadillac De Ville la ușă și bani într-o societate prosperă. Iar ei erau, în mare, forță brută. Locul propice în care se aflau valora, raportat la restul lumii, mai mult decât pielea de pe ei.
Cam ca proletariatul primitor de case și joburi pe vremea comunismului. Normal, coaie, că se punea problema că ce poți tu să faci pentru țară/ sistem. Sistemul ți-a dat ( dacă vorbim de comunism) sau ți-a oferit condiții să ai ( dacă vorbim de capitalismul anilor ălora).
Cu mici excepții, cam peste tot prin lume sistemul curent îți dă doar muie și te întreabă ce poți să faci pentru țară, pentru piața muncii, pentru angajator. Pentru. După ce ai decartat deja basculanta de bani să ajungi la nivelul ăla de competitivitate de care vorbeau parinții și bunicii.
Păi să vă trag la muie, bă. Așa cum și sfătuiesc pe orice tânăr mai tânăr decât mine. Mă închin cu amândouă mâinile la anii 2025. Doamne-ajută să fie cum zic ăștia, adică corporațiile s-o ardă tot cu mărunțiș până la faliment și cu dispersie. Dacă nu cumva vine vreo revoluție, cred c-o să fie o lume foarte frumoasă. Iar dac-o să fie, plm, foarte bine – Viva la revolucion.
Cand mă uit la ăștia mai tineri, mă gandesc că doar leneșii mai lucrează in sistem din asta cu framework de sclav: închiriază-ne timpul tău, cât mai mult și cât mai prost plătit și e treaba noastră câți bani facem cu el. Poate că urmează o mică sincopă dată de faptul că ăștia mici par să aștepte să li se ofere, până se prind ei de ce pot face singuri, dar eu cred că dacă nu cumva socialismul se răspândește peste tot urmează o generație de unde proletariatul se schimbă ca formă și se vor mai șmecherii și cei de la talpa țării.
Nu cred că mai vedem noi prea mult timp vândut așa, cu duiumu’, gen vino la firma mea și te pun eu să faci ce vreau de la muncă de birou la măturat și cărat mobila sau ia de aici și bagă și baze de date și programare și tot ce mai știi – all inclusive, pe salariu de salahor, firește.
Din ce văd lumea tânără, precum și eu, vinde servicii, mai dă-l în pula mea de timp, ia să nu mai fie unii stăpânii timpului nostru, nu?
Ce-ai de facut? Un excel? Cinj’ mii. Ce contează în cât timp îl fac și cât stau degeaba. Banu’ jos. Vrei compasiune, atitudine orientată client? Desigur, cotă din profit sau tu ești clientul, în ceea ce mă privește.
Sau cel puțin așa cred eu.
Hint. Cine mai stă pe aici din ăștia mai tineri tind s-o ardă mai liberal, mai pe off-grid. Și nu vorbesc de ”free inhabitants”, ci de frizeri, sculeri matrițeri și to-felu’ de alți operatori de servicii afiliați pe la te-miri-ce industrie disruptivă.
Ma distreaza ca de fiecare data cand zic eu asta – ca ba, stai asa, aia din anii 50 si aia din anii 70 si plm au si primit de la stat, de cam avea statu’ dreptul sa se astepte la niste chestii – imi zice lumea ca glorific comunismul, cand eu glorific de fapt capitalismul. Ca, pana la urma, ce e mai capitalist decat un deal din care castiga amandoi cat de cat? Si ala era un deal, nimic mai mult. In alta ordine de idei: 1. Nu prea e de prostit. Cei mai multi din generatiile noi sunt… Read more »
Ni hao merge la joburile mai low asa. Si e ok. Acolo nu-s oameni sa faca treaba aia deja – oricat le-ai plati, sunt bani in aer. Da’ UK nu-i Romania. UK e un fel de El Dorado, toata lumea da buluc. In Romania nu prea. UK a avut un sistem de beneficii grosolan, cel putin din perspectiva unui roman, na. Si cam cele mai multe lepre la suta de mii de oameni oameni pe care i-am vazut de pe unde am umblat eu. Si am fost si-n Franta si-n Italia deja. Ma uitam la o chestie care mi-e mie… Read more »
*Pe scurt, abia astept sa ma inlocuiasca astia cu Nihao, sa-i vad :). Stiu eu ca chinezii sunt mai cu capul mare asa, da’ numa’ sa-i vad pe aia facand munca mea pe maruntis. Le doresc success.
Hah.
Daca-si fac rost de drept de munca, o sa-i vezi. Posibil si fara. Stiu, mult de munca, stiu, herpaderp. Da’ nu stii tu conditiile de viata si salariile din China..100 de euro pe zi suna a vis.
Ehm , iti atrag atentia ca in China se traieste cam la fel ca in Romania, daca nu un pic mai bine. https://www.statista.com/statistics/278349/average-annual-salary-of-an-employee-in-china/ 67500 de CNY era salariul mediu in China anului 2016. Asta-i circa 8650 de EUR. In Romania, in anul 2016 , salariul mediu anual era mai mic de atat. Da, si ei au pay gap, inca mai mare decat in Romania, iar saracii lor sunt mai multi si mai saraci decat romanii. Dar aia care sunt fututi de paygap acolo sunt low skilleri care nu vin sa-mi ia mie jobul, ca n-au nicio sansa, matur cu ei… Read more »
Eu cred ca vor suge pula cu talent. Sigur, nu toti – da’ cei mai multi. As merge si la pariu.
Eu spuneam ca astia tineri sunt mai educati decat noi ca s-au pompat mai multi bani in curul lor si chiar daca ti se pare tie ca sunt praf, nu stiu nimic, etc, cred ca esti foarte biased ca-i compari cu tine. Nu cu generatia ta. Pai, plm, eu cand eram prin liceu si putin dupa trebuia cam sa repar calculatoarele pe la tot satul si nu-i vreo gluma. Pur si simplu nu-ntelegea nimeni nimic din ele. Acum cam toti sub 25 de ani stiu treaba pe acolo. Inclusiv aia cei mai prosti. Ok, nu stiu ei linux, programare si… Read more »
Diferenta intre viata lor in China si cea in Romania e marginala, daca nu cumva o duc mai bine acolo. Nu mai spune. Pai, du-te-n China si baga-ti pula-n maimutoiul-sef cum ti-o bagi in Dragnea pe blog. Sa vezi ce urgent descoperi cum e mai bine acolo. 67500 de CNY era salariul mediu in China anului 2016. Asta-i circa 8650 de EUR. Si 100 de euro pe zi inseamna…? Adica, OK, inteleg, unu’ care lucreaza pe SAP p-acolo nu are nevoie sa plece. Da’ nici unu’ care lucreaza pe linux in Romania n-are nevoie sa plece. Si totusi, uite, nu-s… Read more »
Nu mai spune. Pai, du-te-n China si baga-ti pula-n maimutoiul-sef cum ti-o bagi in Dragnea pe blog. Sa vezi ce urgent descoperi cum e mai bine acolo. Daaa, ca d-aia “am murit noi” la revolutie, nu? Hai sa fim seriosi. Da, e restrictiv din punctul asta de vedere, da’ nu pleci intr-o tara unde traiesti mai prost da’ esti liber sa-njuri. Prosti ar fi s-o faca. Adica, OK, inteleg, unu’ care lucreaza pe SAP p-acolo nu are nevoie sa plece. Da’ nici unu’ care lucreaza pe linux in Romania n-are nevoie sa plece. Si totusi, uite, nu-s in Romania. Da,… Read more »
Daaa, ca d-aia “am murit noi” la revolutie, nu? Hai sa fim seriosi. Da, e restrictiv din punctul asta de vedere, da’ nu pleci intr-o tara unde traiesti mai prost da’ esti liber sa-njuri. Prosti ar fi s-o faca. Pai, daca ar fi doar aia, nu, nu ai pleca. Da’ nu e numai aia. Ia vezi, asa, ca idee, cat iei la pensie daca lucrezi toata viata-n China. Bine, nu ca ai apuca pensia, doamne-fereste. Da, am inteles ideea, da cumva-cumva nu ai plecat in Estonia/Latvia Ba da, da’ nu s-a potrivit treaba cu jobul. nici macar in Germania, desi… Read more »
Da’ nu e numai aia. Ia vezi, asa, ca idee, cat iei la pensie daca lucrezi toata viata-n China. Bine, nu ca ai apuca pensia, doamne-fereste. Pensia in China incepe de la 60 de ani, sau 50 de ani pentru muncitorii in “intreprinderi”. Femeile mai putin. Se plateste lunar timp de 10 ani, dupa care, plm, mai si mori. Contributiile la fondul de pensii sunt pe la 27%( 8 +19) , care merg intr-un cont personal si la maturitate sunt impartite ( + dobanda) in 120 de rate egale si aia e pensia. Destul de corect. Cei mai multi cetateni… Read more »
* In plus, eu in 2005 nu (mai) aveam nici laptop ( de acord, alte vremuri), munceam la birou pe mai putin de 200 de euro pe luna. Sa fi avut ceva freelancereala, sau ocupatie ( care sa nu fie neaparat infractiune) si sa-mi aduca ceva 300-400 de eurodolari lunar, pfoaai, pai imi bagam pula pana la cotor in biroul mortilor ma-sii si in munca la norma pe timp de noapte, ma crezi?
TU ai vazut conditiile pentru acordarea de cetatenie romana? Ca zici ca e de aur. Da, boss, le-am vazut. Da’ ideea e ca in Romania poti intra/incepe. Ca lipsesc angajatii. Te poti lipi de-o “sponsorizare”. In Germania/UK? Da, dar muuuult mai greu. Eu am inteles ca ai lucrat in tarile alea ( din Europa), de aia le-am si dat exemple. Insa nu ai insistat sa mergi acolo pentru rezidenta, nu? Cred ca n-ai inteles. N-am ales EU UK. S-a intamplat pur si simplu sa fiu aici. Deci fie 8 ani, fie se metiseaza pe aici si asteapta 5 ani dupa… Read more »
Pfffoaaaa…noroc cu linkul ala, ca aflu si eu acum ca tot milenial sunt. :))))