Mi-a dat tata o veste proastă de dimineață, dar nu-i bai, observasem singur azi-noapte când am ajuns, așa că l-am putut surprinde cu un “Știu!” Știu că sunt idiot.
Vestea proastă e că s-a spart membrana la vasul de expansiune care funcționează, împreună cu pompa submersibilă, în regim de hidrofor, să bage apă în casă, cum ar veni. Aia e bășica, în limbaj de țărănete. Pentru că e ca un balon in interiorul vasului de expansiune care se umple cu apa și menține o anumită presiune în instalație. Un senzor de presiune, presostat, pornește pompa când presiunea scade sub o anumită valoare și oprește pompa când presiunea ajunge la altă valoare.
Între vasul de expansiune metalic și membrana asta se află aer. Ideal aerul ăla trebuie comprimat până la limita presiunii la care pornește pompa.
Acest lucru se face in felul următor. Cu bășica goală, adică fără apă în vas, se umfla cu pompă de mașină, compresor până când presiunea ajunge in vecinătatea presiunii la care vrei să îți pornească pompa să mai introducă apă în sistem .
La presiunea de start bășica trebuie să fie goală. Altfel ,bășica stă semiumflata, iar la presiunea maxima de lucru e posibil să crape din cauză că diferența de presiune dintre apa din ea și aerul din jurul ei e mare.
Un alt pont este ca plaja de lucru ( diferența dintre presiunea de pornire a pompei și cea de oprire ) să fie redusă.
Inițial am avut sistemul setat să funcționeze intre 1.2 și 2 bari.
Pe urmă mi-a trecut prin cap să ridic presiunea , pentru irigații.
Ceea ce am și făcut vara trecută.
Am setat presiunea de pornire la 2 atmosfere și cea de oprire la 3.2. Să fie, domnule, apă multă, să pornească pompa rar. Dar la 2 atmosfere balonul era deja umflat. La 3.2 și mai și. Nu m-am gândit la asta pentru că sunt idiot și pentru că nu se vede prin vasul de metal.
Doar că nu am repetat instrucțiunile de mai sus. Evident că s-a spart.
Iar acum bag aer in ea, că funcționează și fără membrană, doar că ruginește vasul pe interior.
Și va trebui să cumpăr alta .
Alternativ,magandesc sa cumpăr un vas din inox, fără membrană.
alternativ, cumperi 2 butoaie de alea de bere de inox si ai terminat povestea cu basici si pula mea
Am văzut hackul cu butoaie de bere, dar parcă nu aș.
da di ce?
In primul rând că trebuie să pun două iar spațiul meu e limitat acolo.
Apoi e cu dyi și îmi pare un picuț complicat să fac eu singur . Butoaiele alea au ceva valva să le umfli ?
Nici nu arăta fantastic de bine, dar ăsta pot să ignor, să zicem .
tipul asta nu chiar prost, am invatat niste chestii de la el de pe site:
https://instalatoruldeiasi.wordpress.com/tag/hidrofor-cu-butoi-bere/
Am citit deja articolul ăla și am înțeles ce a făcut. Nu prea am spațiu de două butoaie, unul e prea mic și vreau o chestie in care sa pot injecta niște aer. Știu că merge și fără, că e deja aer acolo când e butoiul gol, dar merge mai bine dacă pot să fac o perna de aer la 2atm, dacă eu vreau să folosesc sistemul de la 2 la 3.2 ATM.
Mă uit la ceva de genul.
http://comar.ro/vas-de-expansiune-pentru-hidrofor-din-inox-fara-membrana-centrometal-tip-ch-90-1000
si in ala cum injectezi aer? faci derivatie la presostat sau manometru? ca n-are valva separata de umflat asa ca pana acuma esti ca la butoaie cu aerul
Atunci nu îl cumpăr. Mai caut 🙂 . Mi se părea că are pe sus.
Cum ai rezolvat pana la urma? Caut si eu sa scap de vasul cu membrana
Nu am rezolvat nicicum. Sunt cateva precizari. Bășica atunci NU s-a spart, am observat când am deschis vasul. Doar s-a lărgit și a făcut câteva gâlme mici. Am înlocuit atunci membrana cu alta, deși mergea și aceea, trebuia doar să o represurizez. Problema , în cazul meu, e pe la valve că nu țin presiunea mult timp, se depresurizează , însă pentru că vasul de expansiune e mare, membrana e groasă și nu se sparge, ca la un vas mic. Pentru mine, soluția e vase mai mari cu membrană mai groasă. Altfel soluția poate să fie , ori un vas… Read more »