Hipsterii au făcut berea mai bună

Băubilă, adică.

Berea e o băutură de căcat. Inventatorul ei ar fi trebuit forțat să își mănânce rețeta, iar apoi să fi fost ucis în chinuri să nu mai încerce cineva așa ceva.

Din păcate, e o chestie de care-i greu să scapi dacă nu cumva te declari ne-consumator de alcool, ceea ce-i foarte bine, good for you, dacă nu cumva ești musulman, caz în care ar putea fi bad for us.

Acestea fiind zise, eu prefer oricând un vin bun, un coniac, un rom, chiar și un whisky, sau în cele din urmă o țuică unei beri. Dacă e să vorbim de alcoale. Altfel și o cola, sau o cafea, sau o apă minerală e mai bună decât o bere. Iată câte metode de a evita berea.

Dar. Imaginează-ți că ești la sfârșitul unei zile de munca – nu se mai face să bei cafea sau cola, că oricum ești plin de astea, îți supurează ochii cafea și cola și ești cam sătul și de apă.

Și ai vrea să lingi ceva cu gust. Ar fi mai bună și o pizdă nespălată, dar ești cu încă cel puțin un alt bărbat deci nu ai nici opțiunea asta.

Ai putea să încerci un pahar de vin dar ar fi cel puțin impracticabile, dacă nu ghei, să stăm trei bărbați în curte rezemați de mașină sau de vreun pom, sau in cur pe scări și să bem cate un pahar de vin. Tăriile nu-s chiar bune pe căldură, iar să le răcești nu ajută , că doar nu bei coniac cu cana. Sau poate bei, dar atunci e altă discuție.

Bă, treaba e că oricum ai da-o, bericioaica, așa scârboasă cum e, cam are rolul ei în viață. Și am găsit-o înlocuibilă doar cu cidru. Care e mai bun și e privit oarecum ghei, dar incerc să trec pe ăla.

Eh și pentru mine era un chin să beau mizeria asta. Cel puțin în România, orice bere îmi dă dureri de cap. Băi, nu dacă beau o ladă. Nu. Dacă beau o bere. Chiar și la 0.33 l .

Probabil că în parte e vina mea, am capul prost, dar în parte trebuie să fie ce pun ăia în bere , că în Germania / Danemarca am băut destulă bere fără să mă doară capul.

Dar aci – când aud de “Tuborg”/”Carlsberg”, “Ursus”/”Timișoreana”/”Peroni”, “Heineken”/”Silva”, “Stella Artois”/”Beck’s”/”Noroc” , sau orice bere îți mai trece prin cap produsă aci sau în zonă ( Balcani , Europa de Est) – Toaaaaate-s la feeeeel!

Nu numai în România. Și nemții și francezii și nordicii s-au plâns de aceleași probleme și au continuat să bea pișoalcele ăstea.

Până la generația pulifrici,sau cum le zice hipsterilor ăștia de îi îmbeți dacă râgâi a țuică , care au renunțat să mai bea așa ceva.

Au început să caute bere artizanală, producători locali, microberarii, astea. Și berea “industrială” începe să piardă teren peste tot. Sigur , e plin de bețivani care beau oricum căcaturile alea, dar trendul e negativ.

Și am văzut de asta toamnă deja cum, in Danemarca, Carlsberg au început să facă cate ceva în sensul ăsta diversificând producția.

Și în România a prins treaba asta și au apărut câteva soiuri de bere nepasteurizată și bere “Pale Ale ” și de toate felurile , care-i bună.

Am luat ceva Sikaru. Auzisem de brandul ăsta, dar nu băusem așa ceva.E de mai multe sortimente. Și îmi e rușine să zic, dar e bunicică.

Desigur, aia mari dau din coate și încearcă și ei să țină pasul. Am băut și o Silva Pale Ale, recent pusă pe piață.

Cică handcrafted beer. Parcă-parcă la asta tot se simte gustul industrial un pic.

Și m-am gândit așa la o chestie. Eu beau, dacă beau 2 beri, hai 3 pe săptămână. Din alea la 0.33 l . Dar s-ar putea să treacă săptămâna și să nu beau deloc.

De ce pula mea aș fi fraier să cumpăr din aia la 2-3 lei, ca bețivii satului? Lasă că iau eu din aia bună , mă dau cu hipsterii. Dacă tot nu contează volumul, măcar să sprijinim micii producători și artizani.

Bravo hipsterilor la treaba asta. Nu mă așteptam.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
5 years ago

Uite una care nu e la fel. E singura care nu-mi venea sa vomit dupa. Ruseasca lol.
Baltika Draft la 0.33 nepasteurizata.comment image

E 3.52 lei la Auchan.
Nu lua nimic altceva cu acelasi nume pe sticla/cutie. Doar asta. Restul sunt tot niste jeguri ordinare cum zici si tu….

Cidrul te cam face la stomac. Pe unii cel putin. Dracu’ stie ce pun si in ala…

catalinx
catalinx
Reply to  0040
5 years ago

Din asta nu am vazut in Auchan. Am sa ma uit . E demult pe stoc?

0040
0040
5 years ago

De un an si ceva , eu am luat odata una din fiecare ca sa vad care cum e si aia e singura care avea gust …. diferit. De obicei e asezata mai aiurea ca baga in fata alte prostii, dar daca nu vezi intrebi un baiat de la Auchan, ca majoritatea le stiu si ei, lol cred ca le degusta prin spate :))) … iti zic aia unde e sau daca nu mai au , cand mai aduc.

Nu lua alte Baltika in afara de asta nepasteurizata la sticla, ca le-am incercat si sunt posirci restul.

boemul
5 years ago

nu-i chiar craft, dar prin cofland (şi prin alte părţi, probabil) se găseşte o chestie arămie numită Hobgoblin, la vreo 8 lei sticla. dacă tot bei puţin eu zic să o încerci.

ollycraggs
ollycraggs
Reply to  Catalinx
5 years ago

De obicei gasesti la Kaufland.
https://www.wychwood.co.uk/beers/

Livache
5 years ago

de la Baltika singura care mi`a placut fuse:
http://eng.baltika.ru/brand/16/baltika_9_krepkoe.html

in rest beau chestii normale: Guinness, DAB, Corona.. ?

alea de pe la noi au ceva bube..
https://www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/

Maniax
Maniax
5 years ago

Pot si eu sa recomand ca idee Nenea Iancu, weissbier care mi s-a parut OK cand am mai dat prin el in concedii in tara. Dar deja are multi ani pe piata, deci take it with a grain of salt.

Ca alternativa la bere, pentru ca nici eu nu sunt mare fan, cel mai bine mi-a picat tulburelul din struguri de streasina. Adica must fermentat partial din strugurii aia care cresc sub streasina casei prin toate curtile de la tara. Problema e ca nu prea il poti conserva cum ar trebui ca sa il ai la dispozitie tot anul.