O nouă mostră de success în educație

A fost evaluarea nationala, adica examenul ala de absolvire a clasei a 8-a si inscriere in liceu.

Plm, notele ca notele, am auzit ca ar fi fost mai dificil decat in alti ani, varsta nu ma mai recomanda in masura sa apreciez eu diferenta de dificultate intre examenele de clasa a 8a. Deci asa o fi fost, dar totul se raporteaza relativ la materialul de lucru ( vite furajate) si personalul care ingrijeste vitele furajate.

Cinstit ar fi sa le spunem cadre didactice, sau profesori, dar nu in toate cazurile.

Pentru ca am “auzit” pe net ca ar fi scoli fara niciun absolvent, fara sa fi indicat cineva vreuna, m-am dus unde stiu eu ca gasesc glodul de prostie cel mai mare. Nu, nu la Caracalensis, m-am dus si eu mai aproape de casa.

Valea lu’ Stan e parte dintr-un oraș, dar daca treci prin zonă poți să observi că  e sat toată ziua, și deși zona e turistică, daca te oprești puțin să observi localnicii și pe copiii lor, ți-l notezi  în carnețel la localități unde vrei să verifici promovabilitatea la examene, când vrei să scrii articole pe blog.  Am pus link si pentru a se observa putin distributia etnica a populatiei. Desigur, nu tragem concluzii bazate pe asta si nu discriminam.

Acum vreo 18 ani ( aideplm ce batran sunt) am avut o gagică de acolo. Albă, ca să ne fie clar.  Ea ajunsese la scoala profesională cumva. Am fost o dată la ea acasă – nici nu știam pe atunci unde e satul ăsta. Și ce am observat tot atunci acolo a fost  – sărăcie vie. Sărăcia  și lipsa educației merg mână în mână. Știu, am spus de nenumărate ori că te poți pișa pe școala din România, că nu înveți cine-știe-ce, lucruri pe care nu le-ai putea deprinde singur, în fapt nu mă dezic nici acum.

Dar tre’ să luăm în calcul că foarte probabil copiii ăștia nu știu să scrie și să citească, măcar cât să copieze la un examen, sau ceva.

Nu știu dacă a depus cineva dintre ei sau părinții lor contestație, nu cred că-s capabili de asta, dar se observă media maximă 1.42?

Unul din premianții clasei a luat 1.80 la limba română, aplauze.

Dacă nu cumva vorbim de școala specială din satul cu pricina,  ce se vede e exclusiv  performanta cadrelor didactice din localitate. Dacă nu ai nici macar unul, doi elevi cu note mai mari, nu de cinci, ci de doi, iar ăia nu-s retardați cu acte, ți-ai cam luat salariul ăla mic, de profesor, degeaba.

Nu știu dacă mai este altă școală în țară chiar la fel, dar mai sunt alte exemple relativ similare.

Mai mult de jumatate absenți .

Sau la Jiana Veche, toti – 1 absenți. Și ăla super forță, great success.

Desigur, astea par a fi exceptiile, dar realitatea e ca sunt niste scoli in care niciun elev nu invata absolut nimic ( cred ca putem fi de acord ca e suficient sa stii sa citesti si sa scrii ”basic”, ca sa poti lua o nota mai mare de 2 -3 la examenele alea, sa mermelesti ceva acolo, cum s-ar zice. Si situatia pare acceptabila din moment ce nu se schimba in vreun fel ceva. Niste unii isi iau in continuare bani prefacandu-se ca desfasoara o activitate didactica, niste altii isi trimit copii ca la cresa; se duc boi si se intorc vaci.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mars
Mars
5 years ago

Nu stiu daca exista o statistica online, dar sunt curios cati elevi erau acum 18 ani in aceleasi zone. Vad un numar foarte redus de elevi si ma intreb daca nu cumva cei mai sanatosi la mine nu si-au luat bagajele cu o generatie inainte si s-au mutat in zone cu mai multe oportunitati.

Alex
Alex
5 years ago

Realitatea e cruda.
La sat și în orașele mici de provincie, sărăcia e in floare. Și de aici decurg tot felul de probleme.
Și asta e România.
Oricât am vrea să ne mințim sau să ne ascundem după deget, mulți copii de la sate sau din orașele mici își ratează viitorul. Viitoru lor și viitoru tari