Sunt manios pe dumnezei.
Fu o ploicica de vara ieri, de-aia care culca toate florile, scutura jumatate din mere prin gradina, venii izbita prin toate cotloanele de-mi uda si serverul pe prispa, nu pot decat sa sper c-o mai merge si-ala, de futu internetul in tot satul – si nu ca de aia nu mai puteam eu lucra, ci ca inainte sa inceapa nu stiu din ce cauza ma trezii ca declansa siguranta casei si se lasa noaptea in miezul zilei.
Later Edit: Uitasem să pui ploicica in context :
Ca sa vad ca se futu ceva la pompa vietii, care viata iese din fantana si umple toate tevile din instalatia casei si din instalatia de irigat. O Wasserkonig 6000-80.
A mai mers taras grapis aseara si de dimineata cat sa facem niste dusuri si sa ne spalam pe dinti, dar gata, i-a iesit duhul.
Si ma enerveaza ca setupul nu permite o inlocuire rapida, dar nu-i bai ca lucrez la asta ca nu imi place sa am timpi mari de inlocuire.
Am refacut niste calcule cu privire la ce-o fi avut domne si nu mi-a dat bine.
1 – E facuta sa tina la cica maximum 30 de porniri pe ora. Una la doua minute.
In sistemul de irigatii am consum de 800 de litri de apa pe ora in fiecare sub-retea. Iar asta-i de rau. Ca nici nu merge pompa continuu, ceea ce-ar fi ok, in schimb porneste pana umple basica lu hidrofor, care o vreme a functionat defect. ca paranteza, credeam ca s-a spart , dar nu se sparsese,doar se expandase foarte mult, ca o pearca si nu mai avea elasticitate, nici presiune de aer in vas. Vasul are 80 de litri, dar estimativ pornirea se realizeaza dup circa 30-35 de apa cursi. Asta-i rau! La juma de ora de irigatii sunt cica 11.5 porniri, undeva la 22 de porniri pe ora. Doar ca sistemul de irigare la picatura era setat sa functioneze 3 ore pe zi, de 3 ori cate o ora, iar uneori se intrepatrundea cu una din celelalte retele, ceea ce inseamna consum si mai mare, dar nu destul cat sa ajunga la debitul pompei, deci porniri si mai dese.
Acest lucru va trebui sa il rezolv. Musai un vas de expansiune mai mare, ca altfel ar inseamna sa iau o pompa cu debit foarte mic, care sa mearga mult pana umple vasul, ceea ce este posibil dar nu-i chiar ce vreau. Ar trebui o pompa cu debit cca 1.5 mc/ h si presiune maxima mare, ca sa nu pișureze incet aspersoarele
Am sa cumpar, insa, un vas de expansiune de 500 de litri, sau macar 300 ma mai gandesc. La un vas de 300 inseriat cu cel de 80 as avea vreo 130-150 de litri de apa cursa intre doua porniri. vreo 7.5 minute pe golire si vreo 1-1.5 minute pe umplere. Deci sub 7 porniri pe ora in schema asta. Iarna il las pe ala mic, ca n-am unde sa ingrop ditai hardughia.
Unul de 500 e mai ce trebuie, mai scump un pic , dar as avea > 200 de litri de apa cursa intre porniri. Sub 5 porniri pe ora si functionari mai lungi.
Apare insa problema cealalta.
2 – Rulajul in gol.
Anul asta nu s-a intamplat, dar anul trecut a mai rontait in gol pompa, adica cu apa la limita absorbtiei, cand se golea putul. Conform cu manualul, asta-i no-no.
Avantajul unui vas mic e ca pompa rontaie pana mai aduce o apa doua de umple 35 de litri pe urma se hodineste, timp in care se mai strange o gura de apa in fantana, apoi o soarbe si pe aia, iar se opreste si tot asa. Nu-i perfect, nu-i ok, o parte din motivele pentru care s-a ars sunt si astea, DAR, daca e sa rontaie pana umfla basica in vasul de 500 de litri estimez ca se arde din prima.
Acest lucru a fost corectat cu plasarea de controllere pe instalatia de irigat si tot ce trebuie sa fac e sa calculez timpul de irigatie sa nu depaseasca timpul de golire a fantanii in cazul in care se sparge o conducta, un furtun, sau se desface vreo mufa. Ca aia e buba, defapt. Cand trage pompa in full load, in cat timp goleste fantana daca nu-i nimic s-o opreasca ? Raspuns : 20-35 de minute in functie de seceta, recte nivelul apei in fantana.
As putea sa pun o pompa mai mica si un vas mai mare.
3 – Totusi, Daca ma uit la data cumpararii ( Septembrie 2015) si observ ca abia si-a epuizat garantia de 2 ani pot sa spun doar : Slab, foarte slab!
Si totusi voiam sa iau una la fel – ca e usor de introdus in sistem – azi dimineata din Dedeman si nu aveau; doar la comanda, ca nu secumpara multe din astea scumpe si proaste. Lumea vrea ieftine si proaste.
Asa ca ma uit acum cu un ochi la una de la un producator cica mai bun: Pedrollo. La un 4BLOCK 2/13, ca altfel, ce e prea mult, e prea mult. Pare mai bun, debit ceva mai mic, dar garantia tot doi ani. Deci daca se strica in 3 nu fac nicio smecherie si e si mai scumpa.
Ehm, acum plec la Bucuresti ca am treaba. Vedem cand vin.
de ce nu faci si tu doua circuite? unul casnic, cu hidrofor si la irigatii bagi un buffer de 1000, fara sa il ingropi: uite chestii ieftine din refolosiri industriale ?
300-400 lei / bucata si are grilaj metalic
https://www.olx.ro/oferte/q-bazin-cub/
Ba sef, deci asa: ia-ti un cub de ala de IBC de 1mc si pune-l in podul surii, asa ai udare prin picurare ca la aia nu-ti trebe nustiu ce presiune si nu futi pompa cu hidroforul vietii. Doi: ia-ti un “nivelostat” de pompa (este in dedeman) care opreste pompa cand coboara nivelul apei. E o prostie de plastic care pluteste, e vreo 40 de lei, o vezi la pompele alea de apa murdara.
Babaeti, ce ziceți voi , mai bat aspersoarele mele câte 9-11 metri fiecare dacă irig din rezervoare din alea ? Sau propuneți sa irig și gazonul tot la picătură, ai? Că nu-s decât vreo 500mp. In plus, din când în când când e vară din aia ciumată, adică nu anul ăsta, mai ai nevoie de un jet de apă gros și lung cam ca pula calului să irigi mai serios . Io apreciez ideea , chiar am de gând să fac ceva de genul ăla la câmp, când îi avea niste timp de asta, dar nu prea merge cu automatizări… Read more »
Da ba, da daca mai bagi o pompa de aia submersibila ieftinoasa numa pentru irigat si o comanzi din automatul de irigat? Circuit acvatic complet separat.
Pulistatul e un intrerupator penal care basculeaza o bila metalica intre 2 lamele sau ceva in functie de pozitia cutiei flotoare. O poti inseria pe alimentarea pompei.
M-am gândit la asta demult , dar atunci nu erau bani,acum sunt prea multe țevi de tăiat încrucișat și pulameat 🙂 .
Pulistat știu ce e, dar nu prea mă pricep la făcut înserieri ip68 ,gen izolate de apă 🙂 . Aia a fost problema și tura trecută, când am luat pompa asta. Că dacă dă la masa prin apa, sareiar disjunctorul și îmi bag pula in masa, adică în mă-sa.
Inseriezi in interiorul etans al pompei. Si ai diferential in panou, nu bati toti amperii de pamant.
Meh. Cre’ ca pierd garantia, daca desfac suruburi pe acolo. en fin, am gasit ceva mai interesant ?
https://www.gardenpedia.ro/pompe/automatizare/intrerupator/intrerupator-plutitor.html
Da-l ma in mortii lui la 300 de lei. Ala e pret de pompa noua care are si plutitor din ala. Acelasi lucru e 40 de lei in dedeman.
Boss, pompa mea e 1350 de lei 🙂
da, corect, si atunci pompa ta merita un intrerupator mai high class asa, nu se incurca cu orice paisan de flotor
🙂 e vorba de confortul lu’ utilizator