Probabil ca sunteti deja familiari cu doua stiri antagoniste de zilele trecute .
Una despre scrisoarea ( pe asta am salvat-o si local )trimisa de ministrul de finante catre EU in care mentioneaza ca desi se vede ceva crestere economica ( cu doua cifre in pula mea, se vede consumul de sub cifrele astea si balanta comerciala? ), cheltuielile bugetare au depasit cresterea cu vreo 5%. Inclusiv cheltuielile cu dobanzile. Ca daca avem bani?
Macar sunt cinstiti si recunosc (declarativ) ca e o problema si o deviatie de la cincinal si au si niste propuneri ( pagina 6), din care pun un screenshot mai jos.
Nu-i mare lucru de zis aici, nu stiu daca se vor tine de cuvant, dar daca nu au bani, trebuie ca da, tot ce pot sa spun ( am rude care lucreaza in sistem) e ca daca v-au promis astia ca va mai maresc salariile si in 2019 ( nu stiu situatia la zi, relativ la programul electoral PSD) eu as zice sa nu mizati pe asta, ci mai degraba sa va asteptati la ce scrie mai sus DACA situatia in 2019, economic vorbind, va fi similara cu 2018. Daca va fi un pic mai naspa ( remember “economia duduie” – Tariceanu 2008) ajustati-va asteptarile, normal.
Cea de-a doua stire care se suprapune antagonist e o stire despre analiza Credit Suisse care titreaza brav ( stirea) ca pentru prima data in istorie romanii sunt mai bogati decat ungurii, de fapt, decat toti vecinii lor.
E vorba despre “Global Wealth Report“, luati de cititi, daca va pasioneaza cifrele.
Si stai si te gandesti, cum pula mea vine asta – romanii mai bogati decat vecinii lor si mai ales cum vine asta cu cresterea avutiei pentru romani, si pentru alte state.
Eu am frunzarit raportul ala cat sa observ cateva chestii pe care le corelez cu ce vad cand deschid ochii si ma uit IRL.
- Vecinii Romaniei, cu exceptia Ungariei, nu-s neaparat niste competitori cu care sa te lauzi ca-i depasesti. Adica Serbia si Ucraina nu-s in EU, au fost ambele afectate de razboaie, embargouri si politici de excluziune, in general, in ultimii 20 de ani. Bulgarii sunt la fel ca noi, doar ca cu o populatie mai mica si un timp de injumatatire relativ apropiat cu al romaniei, oricum mai scurt decat rata de injumatatire a Poloniului 209.
- O parte insemnata din “cresterea” avutiei din toate tarile, nu numai in Romania, e legata de real estate, cautati prin raport dupa asta, daca nu credeti si reprezinta, de fapt, un procent important din averea puletelui de rand. Deci cum vine asta. Romulanii, cu o rata relativ ridicata de propriari la mia de locuitori ( cred ca e la mia de familii ) se trezesc brusc ca cocioabele aflate in proprietate valoreaza contextual 20-30% mai mult. Statistic, asta inseamna ca suntem toti mai bogati nu? Milionari aproape. Cum ar veni, apartamentul meu, pe care l-am cumparat cu 63k EUR in 2012, valoreaza ( nu mai sunt sigur, da-n fine) la pretul pietei curente > 80k EUR. Pe de alta parte, apartamentul asta a fost scos la vanzare in 2009 (lol, da proprietarii anteriori erau total retardati ) la 120 sau 140k EUR – I shit you not! E limpede de ce nu s-a vandut, totusi preturile de referinta din 2007 erau mai mari decat cele de acum din alte motive ( oferta posibila prea mica, putine constructii noi).
Preturile la teren agricol au crescut semnificativ in ultimii ani si cam tot taranul are un pogon. Practic asta i-a mai adaugat “in buzunar” inca vreo 2000 de euro asa din condei. - Anul asta au crescut salariile, in statistici, ca urmare a transferului taxelor de la angajator la angajat. Iata deci, cat de bogati sunt romanii si ei nu stiau. Pun pariu ca mananca toti numai caviar la micul dejun. O sa-si bage ungurii unghia in gat: he-he.
Lamurind noi aceasta problema, sa trecem la partea care ma intereseaza mai tare.
Stirea de pe profit.ro care zice ca “guvernul intra in concurenta cu bancile“, presupun la capitolul care fute mai tare populatia, lol.
Ce zic ei e ca guvernul va deschide la trezorerie conturi pentru minori si ca daca depui minim 1200 de lei pe an statul pune si el 600 si dobanda anuala e de 3%. Veniturile din dobanzile astea vor fi, aparent, scutite de impozit. Suna bine. Pentru ca statul nu prea mai are banuti in conturi si gaseste util sa incerce sa mai atraga din banii pe care populatia ii are la punga. Stiu ca noi radem ca credite si prima casa si alea, dar sunt semnale clare ca depozitele populatiei, in Romania, au crescut in 2017, si-s sigur ca statul da un ochi prin conturile de prin banci si vede ca “bai, astia au bani! Cum sa-i luam noi, ca sa li-i dam inapoi ca pensi si alea si sa mai furam ce e de furat pe cheltuieli bugetare?”
In primul rand cu frumosu’. Cu programe ca asta, care daca citesti fluturasul de prezentare , pare absolut mirobolant . Adica, de ce sa se imprumute statul la banci cand se poate imprumta la tine si cu o dobanda la fel de buna.
Daca n-o merge cu frumosu’ mai vedem. Eu ma uit cu interes, de data asta serios, catre conturi unde sa am mai mare incredere in banii mei.
Care e catch-ul ? Pai poti sa retragi ( nu tu, fiu-tu) banii ( tai, care nu mai sunt ai tai, ca ii donezi, in teorie copilului, in practica statului) cand implineste boracul 18 ani.
Eeeh, copiii mei mai au mai bine de 8 ani ( adica doua mandate electorale ) pana ajung la 18 ani.
Cand te uiti la schema nu arata chiar rau, pentru un plan de economisire. Deloc.
Ca sa fie credibil, statul adauga faptul ca pentru copiii institutionalizati va pune “el” cate 1200 de lei si bineinteles si pe restul de 600. Pentru ca #sanseegale, si “sa aiba si ei un inceput in viata”. Din banii romanilor, normal. Ceea ce te face sa te intrebi o chestie rezonabila. Ba, oricum statul roman sifoneaza din banii mei catre copiii statului, nu ar trebui sa fac si eu asa pentru ai mei? Inteligent, domnilor, inteligent. Ma atinge chiar si pe mine.
Dar sunt niste aspecte.
- Care e rata de incredere pe care poti s-o ai in statul roman si care-s mecanismele de coercitie pe care le ai impotriva statului, impotriva potentialelor tentative de-a isi bate pula de banii tai?
- Care e probabilitatea ca acest program sa fie sustinut si vazut ca viabil si de urmatoarele doua administratii, in conditiile in care vezi mai sus stirea 1 cu privire la inghetarea salariilor, care inseamna defapt incalcarea programului electoral promis de catre acelasi partid. Dar daca vin altii? Adica e o sansa reala sa mai avem inca 8 ani de PSD si poate, sau poate nu se tin de propriul program, dar e o mica sansa si sa vina altii care sa zica “muie, ma, fraierestenilor cu vrajelile voastre, multumim pentru bani.”
- Care e sansa ca banii astia sa nu le ajunga de fapt, sa faca un pic de default, sau macar sa scada ratingul de credit, sa vina o crizuta si sa trebuiasca sa iei in calcul sa pierzi din ROI-ul asta rata inflatiei galopante ( anul asta o sa fie pe la 5%) – adica iti mai ramane realist cca 2.71, daca inflatia nu sare peste.
Una peste alta, daca ai 12000 de RON cu care vrei sa te joci la pacanele si vrei sa ajuti statul roman, poti s-o faci. Poate castigi, poate nu. Pentru mine suma nu e mare, as putea incerca sa vad ce iese, serios. Ca si tata a incercat; ce, vreti sa va arat cecurile mele de 5000 de lei de pe vremea lu Ceausescu? Sa tot fie vreo 3-4. Fiecare dintre ele era mai mult de-un salariu mediu pe vremea cu pricina.
N-a murit tata din asta, nici noi, dar hei! Macar a prosperat statul romulan. Nu? Nu?
Sfatul meu e sa faceti cum va taie capul, in final 1200 de lei pe an sunt bani de tigari. Pentru aia care fumati, na.
Si alternativa care e?
Sa îți mai iei încă o mașină? Încă un apartament?
Ca de bitcoin nici nu poate fi vorba la cât de în jos o ia
Sau poate ne amintim de banca pt locuinte si ne tinem banii la ciorap.
@Alecs: ce te faci cu inflatia?
Oricum, e mai misto programul asta pentru cineva cu un copil de 17 ani. :))
Uite asta suna a program solid si ce ar putea merge rau.
https://ukdailyfinances.com/Ad-Link1.php?fbclid=IwAR30bJ6u4tKIdKBZ1KZK9FWXhOl5HCb24Hou975sRZNzUXNi8g1HL2t-AEQ
Wow. Ma amuza banii astia dati degeaba la marketing.
Ba lasa asta, intrebari:
– nu poti pune mai mult de 1200 si statul sa raspunda cu aceeasi reciprocitate de 50%; ai acces la banii astia inainte de majorat sau nu?
– cum fac sa trec niste euro din ro in uk, legal si fara sa platesc impozite si fara sa ma trezesc cu astia ca ma intreaba de unde ii am? adica banii au fost impozitati odata, sunt economiile mele.
(nu vreau sa ma trezesc ca se fute treaba in ro si ii manca pe aia de banii mei sa plateasca pensia lu mama – asa nu ne jucam)
De intrebat te intreaba, ca esti cetatean roman, insa cata vreme ai platit taxe pe acolo, e ok, daca ai acte (e ceva duda de evitare a dublei impozitari).
Sau ii cheltui direct din uk
@Fery: Să ai acte doveditoare că ai platit impozit pe banii ăștia de la ANAF , ca să nu mai pierzi timpul pe urmă, la o adică. Atât.
@ fery ii misc mai repede cand ii am la dispozitia mea cand vreau eu, inflatia se aplica si la depozitul respectiv. Momentan investesc in imobiliare, am cumparat garsoniere si le inchiriez .
Răspunsul anterior era pt stropic.
@Alecs: sincer, in jur aud numai si numai oameni care investesc in imobiliare. si ii inteleg, e o solutie relativ safe, pe principiul “nu pot sa pierd prea rau”. Cel putin nu in termen de 10-15 ani. da si astea au o limita, ca banuiesc ca daca ai mai mult de 2 locuinte de inchiriat devine un fel de job, ce se strica, sa colectezi chiria, sa gasesti chiriasi etc. bine, stiu ca mai exista servicii din astea de administrare si in romania, gen tu dai x% din chirie luna unui agent sa se ocupe de toate bataile astea de… Read more »
@Fery la intrebarea 1. Nu. Nu merge. E pentru saraci nu pentru bogatz cu copii de 17 ani care vor sa bage 1 milion si sa scoata 50% intr-un an :). @Stropic: Pe aia cu Winnie the Pooh nu am inteles-o. Stiu personajul, desenele, chiar imi plac, dar nu inteleg ce spui. Legat de locuinte depinde daca locuiesti in zona sa le poti administra. In principiu poti cu mai mult de doua. Iti trebuie ceva contract cu instalatori, electricieni sau intelegeri cu oameni care fac asta. Fondurile de investitii private in perioada asta au randament foarte mic pentru ca piata… Read more »
Banii la saltea sau gold.
@Catalinx: daca ii dai open in new tab la link iti deschide ceva cu profitcoin, si daca dai click direct winnie the pooh. nu stiu, eu nu imi explic, asa ajunge lumea sa creada in magie. :)) Tepe din astea ca profitcoin devii sigur milionar vezi peste tot, dar m-a amuzat ca era de la a bloomberg analyst, ca pe vremuri citeam destul de des bloomberg. Ma rog, teapa, un fost coleg chiar insista sa cumparam toti bitcoin, era 700 usd atunci si tin minte ca am vrut si m-am lasat pagubasa ca era prea complicat cu plata si in… Read more »
apropos de imobiliare: vara asta, un fost vecin de bloc a inchiriat 4 garsoniere aflate pe acelasi palier intr-un bloc din cele construite in Mamaia Nord. a angajat si o femeie de servici si a bagat mare pe booking, chei la gara, etc. nu stiu cat i-a iesit, dar orientativ, cred ca ceva mai mult decat i-a propus un agent imobiliar lui frati-miu cand si-a luat doua camere (cam 44mii euro platibili in 3 rate) cam in aceeasi zona: a zis ca daca vrea sa faca contract cu el, ii da 4000 euro pt sezonul estival. frati-miu a zis ca… Read more »
@Mike: aha, unde ziceai ca locuiesti ? 😀 @Stropic. Ah ceva treaba de add blocker. In fine, stiam de profitcoin. In teorie e un tool automatic de trading care genereaza profit pe varianta dintre doua piete, regland diferentele. De exemplu. Se tranzactioneaza shitcoin in marketul A si B. Se identifica un trend sustinut in care marketul A vinde cu shitcoinu’ cu un cent mai mult decat il cumpara marketul B. Se cumpara shitcoinu’ din A iar in cca 30-60 de minute se vinde in B. Insa , de pe site-ul lor “. During this period, however, the price of Vendor… Read more »
@Ronnie, te cred dar una la mana ca nu imi place Mamaia, iar a doua ca nu cred in treaba asta long term cat sa iau in calcul un imobil acolo. Posibil sa ma insel, dar nu pot sa imi pun banii in ceva in ce nu cred.
Momentan am 2 garsoniere si un apartament cu 2 camere inchiriate. Garsonierele le-am luat la licitatii cu cash (am avut noroc) , anul viitor ies pe zero la investitie si a durat cam 6 ani sa isi acopere costurile (eu estimasem ca se acopera costurile in 5 ani ). Apartamentul cu 2 camere isi va acoperi costurile in aproximativ 7-10 ani, eu il am inchiriat de aproximativ 3 ani , estimez undeva 10 ani in total (sau 12 ani din experienta avuta cu garsonierele). Privind intretinerea lor nu am costuri foarte mari 800-900 de lei in medie pe garsoniera/apartament .… Read more »
@Catalinx: da, pot produce. De asta se aproba inainte. Absolut tot ce am reparat in chirie asa a fost. Sunam si intrebam daca sa caut meserias sau rezolva ei. Cateodata au zis ei ca rezolva, alteori nu. De exemplu mi s-a infundat chiuveta din bucatarie. Am incercat cu pliculet, cu gel, nimic. Era probabil de la tevi. Agentul a zis ca sa sunam noi pe cineva. Am sunat un tip, mega profesionist, nu credeam. Am inca numarul lui. Mi-a spus de la inceput ca ma va costa intre 50-200 lei, in functie de gravitate. Dupa ce a aprobat telefonic agentul,… Read more »
@alecs: si poti sa le vinzi? Stiu ca suna ciudat dar am auzit tot felul de mituri urbane cum ca apt cumparate la licitatie nu pot fi vandute timp de un anumit nr de ani, sau le poate cere proprietarul initial inapoi etc.
Le poti vinde inca din ziua in care esti pus in posesie de executorul judecatoresc . Intre adjudecarea la licitatie si punerea in posesie aproximativ 90 de zile (in aceste 90 de zile se poate contesta adujecarea, dupa 90 de zile devine permanenta si neatacabila).
Cand le-am luat eu era in vigoare vechiul cod civil, stiu ca s-a modificat intre timp (din ce am inteles de la un executor judecatoresc) si e mai greu sa se scoata la licitatie .
Presupun ca le-ai luat la licitatie cu cash la pretul “ala bun”, nu la primul pret de display care adesea e mai mare decat pretul zonei. Adica, eu din ce-am urmarit nu am gasit nimic de chilipir, ori la 6 ani recuperare costuri inseamna ca ai cumparat undeva pe la 60-70% din pretul pietei, corect? Ai pe cineva care iti serveste astea, adica in sistem, sau pur si simplu din anunturi.
Nuam pe nimeni, pretul a fost undeva la 50% din pretul pietei la momentul acela, a treia licitatie si nu avea conditie de pret minim, am fost 2 care au licitat si eu (incepator in ale licitatiilor, dispus sa urc pana la 75%) si un veteran care a renuntat de la prima strigare (el vroia sa o ia cu 30-40% din pret). Fara pile/spaga de aia ziceam ca am avut noroc, erau executari ale asociatiilor de proprietari pt neplata intretinere.
Mi-au zis prietenii/familia de ele ca nu erau listate decat la avizierul blocului, biroul executorului si parca la primarie/judecatorie.
Stiu pe cineva cu pile, a luat anul trecut apt de 2 camere la obor/piata muncii cu 37. A mai bagat in renovare e drept.
A-ha. Deci asa merge. La biroul executorului, primarie, judecatorie 🙂
@alecs: Cum ai putut sa vizionezi apartamentele inainte de licitatie? Sau e cumparare in “orb” , bazandu-te doar pe acte?
Cumparate in orb , stiind ca vechii locatari le vor face praf. Aveau gauri in pereți, lipsa chiuvete, wc, geamuri, tevi taiate, etc. Renovarea a durat putin avand in vedere ca erau doar peretii, cam 2000 de euro a costat.
Plm si daca le vinzi pe alea acum faci 35-40% profit pe loc :)). Bravo. M-am uitat putin la cum merge chestia asta cu licitatii fara pret minim, ca eu mereu vad CU PRET de pornire si evaluarile sunt facute cam la misto asa. Gen zice licitatia ca pretul de pornire e 75% din pretul evaluat, dar daca te uiti, foarte probabil ala e pretul. Si apoi citii putin legea si conditiile si imi dadui eu seama cum merge smecheria asta 🙂 Ai nevoie de inca un tovaras la combinatie si mergi mereu la a doua licitatie , sau la… Read more »
da, ceva de genul. doar ca eu nu stiam la vremea respectiva si am avut noroc. daca as vinde acum as vinde cu 2.5 x valoarea la care am cumparat , dar nu vand scopul meu e sa le tin si sa imi acopere creditul la ap unde stau si ulterior sa starng banii pt o casa la curte pt la pensie si ap sa ramana copiilor .