Update cu ANAF si cu bani

Mi-am radiat PFA-ul, ca ma complic la prea multe chestii, desi in sinea lui, am zis, PFA-ul e simplu de administrat si mana cereasca. Dar am deja activitatea pe firma si s-o mut inapoi pentru juma’ de an pe PFA la anul fut prea multa lume la creieri si nici nu e chiar kosher. 

Asa ca haida cu radiatul.  Dupa radierea la ONRC tre’ sa intreprinzi radierea la fisc. Mergi la ANAF cu decizia de la ONRC si faci balanta a ce mai ai sa le dai, ce mai au ei sa jupoaie de la tine si sumele pe care le datorezi desi le-ai platit si ai acte pe ele.

M-am uitat de curiozitate in spatiul privat virtual, doar ca sa observ ca desi eu le-am achitat ( ca asa se spune despre amenzi)  impozitele cf. declaratiei unice deja de prin iulie/ august – ei nu au facut inca balanta si tot ce am platit apare trecut ca “suma neutilizata” ( neutilizata o pula, cred ca au tocat deja banii platiti pe pensii, sau ceva), iar eu apar dator la ei cu toata suma. Ceea ce e cel putin dubios, pentru ca daca ar fi adevarat ar inseamna ca desi eu am platit, de pilda, contributia la sanatate din iulie, pentru tot anul, cu reducerere de platit devreme, ei nu au trimis suma aia la CNAS, ceea ce inseamna ca mi-ar da reducere de pomana , ca nu-s in stare sa isi faca partea.

Cum am zis mai sus, eu nu cred ca mai e vreun leu in contul ala de trezorerie ca statul e deja sarac, da-n fine. 

Sotia a vazut ceva notificare de plata a unor taxe care ignora niste sume pe care deja le-a platit. A fost la ANAF si a intrebat personal ca sa afle ca “A, da, e posibil ca inca nu s-au incarcat platile in sistem”. Aaa, super, dar emiteti decizii de impunere pe baza a?

Bai, n-am nicio treaba, inteleg PSD -> pensii -> asistenta sociala ; si-ai mei sunt pensionari asta e “viitorul”, dar coaie, de cand s-au intors astia in 2016 ce-mi sare in ochi e incompetenta si ca nici banii nu stiu sa-i ia si sa-i numere corect. 

Astia-s genu’ de venzatoare de birt comunal care calculeaza o paine si doua beri cu calculatorul si le da gresit. 

Speranta moare ultima.

Send to Kindle

19 Replies to “Update cu ANAF si cu bani”

 1. Mai, tehnic da, ca ei sunt ANAF iar eu sunt un pulifric prin comparatie. Suna la banca si imi blocheaza aia conturile. Alea din Romania, na. Dar ar fi un abuz si cu siguranta primul apel telefonic va fi la un avocat, si vreau si bani de la ei, gen , nu numai recunoasterea abuzului. Din partea mea, poa’ s-o faca, nu ma ingrijorez de lucruri care nu-s sub controlul meu.

  Dar legal, nu . Legal ei trebuie sa emita o decizie de impunere, care are un termen limita de plata si un termen de contestatie. Daca nu platesc si nu contest in termenele oferite, nu stiu daca mai trimit vreo somatie sau blocheaza conturile, teoretic cred ca pot bloca direct conturile, dupa decizia de impunere.

  Termenele sunt destul de relaxate, nu-s ceva gen 2 zile.
  Mai exact termenul de plata pentru sumele pe care deja le-am platit -> asta fara sa imi trimita ei decizie de impunere ( ca nu au trimis vreuna) e candva in 2019.

  Probabil vor intarzia destul de mult si cu deciziile de impunere. Dar, e bine sa ai totul in regula cand trimit ei deciziile si stai mai linistit ca nu ai nimic de plata. Iar daca scot chestii din burta, mergi si le prezinti documentele, sau trimiti contabilul, in cazul meu.

 2. Inteleg ce zici, dar am mai auzit povesti cum ca deciziile alea de impunere se mai “pierd” prin posta si afli ca inca esti dator cand nu mai poti sa scoti bani din cont.

  Personal am platit deja pentru 2018, ca sunt hapsan si vreau aia 5%, dar nu prea imi inspira incredere cand vad ca tie nu ti-au recunoscut platile dupa 5 luni. Ma rog, or avea un proces de inchidere a anului (prin aprilie la anul lol), vad atunci ce surprize rezerva.

 3. Inteleg ce zici, dar am mai auzit povesti cum ca deciziile alea de impunere se mai “pierd” prin posta si afli ca inca esti dator cand nu mai poti sa scoti bani din cont.

  Da, asta da, dar daca ai PFA, chestii, ai ceva spatiu virtual privat si apar acolo. In principiu ( acum ) ei emit deciziile alea de impunere dupa ce au “clarificat” lucrurile in sistemul lor de calcul. Si ar trebui sa vezi la obligatii de plata chestii nasoale.

  Dar, plm, cum am zis, e posibil, tehnic.
  Cazurile pe care le stiu eu, insa, au inclus si un pic de dezinteres din partea cetateanului. Iar la firme, contabilul( departamentul de contabilitate) daca isi face treaba, cam stii care e situatia ta cu privire la datoriile pe care le pretinde ANAF.

 4. Ok, am citit. (https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-2/capitol-4/articol-41.html)

  Inteleg ca se refera la validitatea modului in care platesc impozitul, gen daca aleg norma de venit trebuie sa astept 2 ani inainte sa trec la venituri reale.

  Nu inteleg ca daca inchid PFA-ul sunt taxat oricum la norma de venit pana la sfarsitul celor 2 ani, si nici nu are sens – daca inchid PFA-ul atunci nu am venituri (la norma or otherwise), deci nu exista o baza pentru impozitare.

  Ia cele de mai sus ca o analiza amatoriceasca, dar poate merita sa mai ai o discutie cu contabilii tai.

 5. Astazi am fost si eu pe la ei, ca-mi calculasera gresit o decizie de impunere pentru CAS 2017 si am si de recuperat bani de pe urma regularizarilor pentru impozit. Prima juninca de care am dat mi-o spus (in mod clar eronat) ca nu se pot face compensari, cum ar veni sa achit din ce am de primit de la ei si ca daca mi-au emis decizie de impunere pentru CAS 2017 chiar daca ii gresita se regularizeaza in 2019. I-am urat o muie din voleu si am ajuns la alt ghiesu, unde un domn mai dezghetat o confirmat si ca se poate face compensare dar si ca mi-au gresit decizia pentru CAS pentru ca au calculat gresit in baza CNP-ului si nu in baza CUI-lui. Omul o sters in fata mea contributiile calculate gresit si mi-o spus sa depun o cerere in care sa descriu toata incurcatura.

  Initial m-am dus si ca sa suspend activitatea pe PFA, da’ cand am vazut cat de greu se misca baetii mi-am dat seama ca mi-ar manca cel putin jumatate de zi si nu prea imi permiteam astazi luxul asta.

  Vreau sa suspend PFA din doua motive:
  1. Am mai inchis o data un PFA si o fost cam neplacut la infiintarea unui PFA nou sa-mi dea aia alt nume, pentru ca cel vechi nu mai putea fi utilizat (bonus – piedut iar timp la RC, stampile plm)
  2. Inteleg ca ne asteapta noi modificari fiscale in 2019, asa ca s-ar putea sa fie util din nou si PFA si SRL (o fost o perioada de timp in care plateai contributii la sanatate ca procent din dividende – daca nu plateai sub alta forma – procent mult mai mic din activitatea PFA).

  Inca ma mai gandesc daca suspend activitatea saptamana viitoare sau depun o declaratie rectificativa in 0 pentru 2019.

  Bonus, i-am pus sa desfiinteze cablul de alimentare de la bradul de craciun, pentru ca era bagat printr-o bagheta din plastic lipita cu ceva banda izolatoare de podea exact pe unde treceau toti romulanii, si dupa ce s-o impiedicat doua babute in fata mea de erau cat pe ce sa cada in bot si sa-si rupa nasul, m-am apucat sa fac poze si sa caut o coala alba sa le fac o sesizare. Noroc ca o venit bategadul de serviuciu cu o falca-n cer si una in pamant ca n-am voie sa fac poze acolo. I-am spus ca mi se rupe, si sa desfiinteze cablul ala ca le fac sesizare. Mi-o promis ca o sa ,,cheme el pe cineva” care o sa-mi faca si sa-mi dreaga si ar fi mai bine sa-mi tremure curul. L-am rugat sa se grabeasca, asa ca o aparut ceva cucoana cu fata de bufnita ciufulita si s-o impiedicat fix de cablul pizdii. In 5 minute s-o rezovat problema, o diparut cablul 😀

 6. Grinch! As fi suspendat si eu PFA-ul. DACA nu trebuia sa platesc impozit la norma automat anul viitor fie ca facturez fie ca nu. De fapt aia am incercat initial.
  Daca sunt “probleme” la re-deschidere, nu-i bai, eu nu merg sa imi bat capul cu pulifrici si n-o spun superior, ci dimpotriva, cum nu stiu toate chichitele e posibil sa ma faca din vorbe. De aia le trimit avocat, contabil. Plm, unii ca ei sau mai competenti.
  Compania de conta care se ocupa de chestiile mele avea nevoie de procura sa imi inchida ei PFA-ul si de niste acte de care nu am stiut la timp si eram plecat. Am vorbit la un site care lucreaza cu avocati si aia nu au nevoie de procuri. Doar contract.
  Semnat contract, trimis acte si 290 de lei mai tarziu primit acte si trimis mai departe la firma de conta, ca sa se ocupe de ANAF, ca daca merg eu sigur ma intreaba de chestii pe care nu le cunosc si-mi fac nervi prosteste.
  De obicei daca rezultatul nu e ala pe care il astept, citesc, mai intreb alti contabili, avocati si o iau de la capat :).

 7. As fi suspendat si eu PFA-ul. DACA nu trebuia sa platesc impozit la norma automat anul viitor fie ca facturez fie ca nu.

  Wait, WHAT? Ai un link pls? Ma gândeam să trec pe srl, dar sa moara ma-sa de am chef de taxe aiurea…

 8. Eu am discutat asta cu firma de contabilitate insa am si link :).
  E vorba doar de PFA-urile LA NORMA DE VENIT.

  link.

  Poti sa il suspenzi fara sa fii nevoit sa platesti taxe, daca il treci intai la impozitare pe venitul real, apoi la reluarea activitatii, presupun ca trebuie sa te treci iarasi la norma. Iar la asta nu am gasit niciun link potrivit, numai unul care zice ca:

  CF, art. 51, alin. (2), pentru veniturile din activitati independente, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se reinnoieste automat daca PFA nu solicita revenirea la sistemul pe baza de norme de venit.

  Adica daca faci ce zic eu ca sa scapi de plata normei, ramai blocat cu PFA in sistem real, care e mai prost decat SRLul, cred, pentru 2 ani, daca nu s-o fi schimbat ceva in art 51.

 9. ffs

  Pe scurt: am cautat in noul cod fiscal, aia 2 ani inteleg ca se refera la valabilitatea modalitatii de impozitare. Gen daca alegi impozit la norma te impoziteaza la norma 2 ani la rand, nu poti un an la norma si un an la real.

  Acum, daca esti in anul 2 de norma si vrei sa inchizi, nu vad cum ar putea sa te impoziteze. Inchizi sandramaua, nu mai ai venituri deci nu mai exista baza impozabila.

  Asta e interpretarea mea, o sa trimit o intrebare si la ANAF pe subiect, pana in Martie 2019 raspund :). Daca ti se pare ca are sens poate merita sa clarifici cu contabilii. Vezi formularea din CF aci: https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-2/capitol-4/articol-41.html

 10. Thanks, articolul ala e din 2015 si cred ca s-a mai schimbat intre timp, la o prima cautare codul fiscal curent spune altceva la art. 51. Verific si revin cu un update.

 11. ffs, acum sunt de 2 ori 🙂

  Pe scurt: am cautat in noul cod fiscal, aia 2 ani inteleg ca se refera la valabilitatea modalitatii de impozitare. Gen daca alegi impozit la norma te impoziteaza la norma 2 ani la rand, nu poti un an la norma si un an la real.

  Acum, daca esti in anul 2 de norma si vrei sa inchizi, nu vad cum ar putea sa te impoziteze. Inchizi sandramaua, nu mai ai venituri deci nu mai exista baza impozabila.

  Asta e interpretarea mea, o sa trimit o intrebare si la ANAF pe subiect, pana in Martie 2019 raspund :). Daca ti se pare ca are sens poate merita sa clarifici cu contabilii. Vezi formularea din CF aci: noulcodfiscal[.]ro/titlu-2/capitol-4/articol-41.[html]

 12. Păi nu de închis e problema.Ca am zis că am închis. Nici de suspendare cu mutat impozitarea la venit real. Și asta e ok dar dacă vreau sa revin la norma, pauză 2 ani. Whatever. Eu am radiat deja cascarabeta și rămân pe srl, că daca plec din Ro, nu prea mai are sens cu două .

 13. Ok, reading comprehension zero, am recitit si am vazut diferenta intre inchis/suspendat. Sorry, am mai si macelarit comentariile…

 14. Pastreaza toate hartiile cu platile ca nu stie cand ai nevoie. Dosar cu sina cel putin…
  ca paranteza – Sper ca s au mai schimbat lucrurile cu PFA, eu am fost la norma de venit si eram si salariat. Anii 2008-2011… Mi a venit de plata sanatatea cu tot cu penalitati asa la vreo 2-3 ani dupa ce am inchis PFA! Se gandise buruc ca prostu – ba ce sa mai platesc sanatate ca pe acelasi cnp dau bani si ca salariat… plateam doar impozit, hai ca ajunge… in fine, jale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.