Pilonu’ și ROBOR-ul

Care e lgătura dintre ele?  A facut-o nenea Teodorovici în documentul asta. 

Și în declarația de ieri care a rupt un pic bursa în gură. Nu rău, 10-20% așa. 

Nenea zice că de la anu’ ne putem retrage din pilonu’ vieții, motiv pentru care am facut și eu pași mai activi să văd ce am acolo. Adică, nu că am așteptări, dar dacă se retrag restu’ parcă n-aș rămâne ultimul, de gâscan.

Eu am fondu’  la Allianz; ”viitorul tău” se numește fondul ăstora. Viitorul meu la ei cred că e sumbru.

Băi, sincer, în cont e mai bine decât mă așteptam. Nu râdeți că-s câțiva bani ( aproape 9000 EUR) ,  dacă e să râdem de cât de puțini bani poți avea într-un cont de pensii vi-l arăt pe-al soției că ea e contractoare din … forevăr. 

Eh, eu între 2011 și 2016 am cotizat mai serios așa la pilonul ăsta.

Și a fost și un pic de creștere. Un.pic. Adică am cotizat 34k lei si am aproape 41. 20% surplus, overall. Știu, pare puțin dar, ia uitați ce cotizații mici am in 2017. Și-n 2018 – deși am plărit deja cotizația pe tot anul, DIN IULIE, bineînțeles că  statul român/ANAF-ul nu a redirecționat NIMIC din ce-am plătit eu către fondul MEU de pensii. 

Ăsta nu poate fi decât un stimulent să cotizez în continuare, nu? PSD lucrează pentru mine.   Nicio problemă, o să-i arăt asta lu’ tata și sper ca cotizțiile mele la pensie merg măcar în pensia lui, dacă în a mea nu. 

Serios acuma, dacă PSD zice ca se dă liber la retragerea din pilon, care-ar fi un abuz și o mișcare dezastruoasă, scot toți banii ăștia mulți, mai pun un 30j de mii la ei și iau o garsonieră gen fondul de pensii actualizat 2019.

Știi ce e amuzant, că România, economic parcă-parcă nu arăta ca și când ar veni criza în 2019. Adică nu vedeam un mare draft venind din economie. Dar nu-i nimic dacă privești treaba asta politic, criza economică e deja aici și nu prea mai are loc sub preș. 

Știi ce e mișto cu taxa pe ROBOR? Că BNR stabilește taxa asta – pe baza unor raportări a primelor 10 bănci.  În principiu, e determinat de disponibilitatea de lichidități din piață, și de cât de mult creditează băncile. Sau cel puțin asta vrea BNR să credem. Încetinirea rulajului economic, faptul că lumea iși migrează economiile din lei către euro nu are nimic de-a face cu ROBOR-ul desigur. 

Că dacă mă scuturi pe mine, nu am 1000 de EUR în lei ( amuzant mod de a o spune)  adunat pe toate conturile, inclusiv ăla de firma, inclusiv cash. 

Cred că am mai mulți bani în lei pe fondul de pensii, dacă se poate socoti direct. Treaba-i că daca investițiile ăstea sunt în lei, probabil că tocmai mi s-a futut și din ăla azi un pic, ceva la 10% așa, nu mult.

=====

Later Edit: Se pare că e și verificabilă ultima speculație.

Ignorați neglijența cu care e scris articolul, nu cred că ăia au salarii acolo. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webby
5 years ago

scot toți banii ăștia mulți, mai pun un 30j de mii la ei și iau o garsonieră gen fondul de pensii actualizat 2019.

Faza misto e ca garsoneria aia iti poate asigura o pensie suplimentara sub forma de venit din chirie, mai mare si oricum mai sigura decat daca ai lasa banii in pilonu’ vietii si i-ai lua la batranete sub forma de pensie. Başca (in)disponibilitatea sub forma de asset imobiliar, care poate produce si ea euroi destui, daca te hotarasti sa o instrainezi. O situatie win-win.

capsunaru
capsunaru
5 years ago

off topic

Actzipild
Actzipild
5 years ago

Mda, am verificat si eu si am constatat ca am goluri. Din fericire mult mai putine ca tine, doar 3. Insa o sa incerc sa vad daca pot sa recuperez banii. Am o vaga banuiala ca o sa fie distractiv.