Era o știre de prin septembrie, că gata, legal nu te mai poți debranșa de la RADET.
Doar că din ce văd îi e greu RADET-ului să rămână branșat zilele ăstea. Ăla e linkul generic, l-am salvat local pe ăla de ieri-azi.
Dar zilele ăstea sunt numai bubuieli la rețeaua primară, din ce citesc.
Acum sunt peste 150 de imobile ( majoritatea blocuri) doar la avaria principală din sectorul 3. Partea cu adevarat proastă e ca de-abia pavase Negoiță cu borduri și gazon, așa că la primăvară o luăm de la capat.
La mine cică ar fi călduri, dar nu-s sigur decât de curenți și interneți, că e blogu’ pe post de senzor. Singurii senzori de temperatură din apartament indică relativ OK .
Core 0: +50.0°C (high = +76.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +50.0°C (high = +76.0°C, crit = +100.0°C)
Mișto totuși că se asigură o ”permanență” de 1000-2000 de persoane deconectate de la încălzire, în timp ce li se interzice, desigur, debranșarea. Că cică se poluează prea mult cu soluții individuale de încălzire – deși nu știu dacă mai mult decât poluează RADET-ul cu 28% pierderi de căldură și apă ( nu vorbim de chestii economice-operaționale).
Iar al doilea motiv e că dacă se debranșează multă lume RADET nu mai poate fi operațional viabil, nu mai poate susține sistemul pentru puțini.
E foarte bine că acum poate. Cică încă plătește primăria pierderile, adică ăia care produc bănet pe acoloșa. Io tre’ să văd cum fac să-mi mut firma la țară, că nu am chef să subvenționez bucureștenii ăia nespălați cu aere de orășeni burghezi. În rest sunt safe, le mulțumesc acestor bucureșteni pentru prețul scăzut al gigacaloriei, aș zice ca data viitoare să votăm aceiași primari ( în sensul că ei, eu nu votez acolo) că fac treabă bună.
Vând reșou. ( e frumos să dai sursa pozelor)
Imi place sa cred ca daca as locui din nou in Bucuresti, mi-as baga pula glorios in serviciile radetilor (oricare ar fi metoda).
Inteleg ca se acceseaza relativ usor fonduri ioropene pentru surse de energie neconventionala, si banuiesc ca duoamnei primar general i se rupe pizda-n doua sa acceseze niste hectare cu panouri sau alte pule-maturi care ar putea sa reduca costul pierderilor de 28%.
L-am ratat, daca l-ai promovat, s-o vandut urgent
,,Vand resou electric
Da caldura super
Se poate gati la el
Sa faci cafea. ceai etc
Nou
Doar in gl” :)))))
Imi place sa cred ca daca as locui din nou in Bucuresti, mi-as baga pula glorios in serviciile radetilor (oricare ar fi metoda). Realitatea e ca in functie de circumstante se poate sa merite efortul doar daca nimeresti undeva prost, sau prinzi o nasoleala de asta care acum, care iti fute feng-shui-ul. Presupunand ca as obtine acum aprobare de debransare – puteam obtine anterior, daca voiam – m-ar fi costat aproximativ ( poate mai mult) 10k EUR toate modificarile necesare pentru centrala pe gaz. Lucru care ar fi fost relativ ok investitional, ca as fi putut cere ceva mai multi… Read more »
Mie-mi pare ca este gresit inteleasa chestia cu subventia. Elcen produce curent pe care-l da prin mai multe judete. Aburul ala e un produs secundar. Noi nu platim energia cu pret preferential cum fac toti cei care au unitati de producere energie pe teritoriul lor. Degeaba se umfla tarata in unii ca e subventionata apa calda. Ea ar trebui sa fie gratis. Iar datoriile alea tampite au aparut din cauza ca s-au calculat penalitati aiurea intre o unitate apartinand de minister si una apartinand de primarie. Cand exista lege care spune ca nu ai voie sa debransezi rauplatnicii iarna cum… Read more »
Am gresit, Subventionare caldura nu apa calda. Deci noi in Bucuresti platim curent tarifat normal, apa calda tarifata normal tot anul desi procesul de productie nu mai implica acelasi costuri mari ( pentru ca e aburul ala) si numai 4 -5 luni pe an e o subventie la caldura.
Legat de debransare, daca ai teava de gaze trasa pe scara poti sa pui centrala? Eu am teava si la un etaj mai sus si la un etaj mai jos. Adica ar trebui doar sa-mi fac legatura la teava aia.
Eu nu inteleg treaba asta cu gratis : De ce gratis ? Presupun, doar, ca aia cu parcul fotovoltaic au primit un teren de la primarie pentru asta, sau o fi vreun alt motiv , o alta conditie pentru curentul ala gratis; cum ar putea fi, de exemplu, daca poti sa distribui fara sa mai treci prin Transelectrica, care are tarif de transport vreo 18 lei pe Mwh. Deci la 200kw pe luna platesti vreo 36 lei la ei. Altfel, da aburul o fi produs secundar, da’ ce, secundar inseamna moca? Se consuma resurse pentru incalzirea apei si producerea curentului… Read more »
Legat de debransare, daca ai teava de gaze trasa pe scara poti sa pui centrala? Poti, da sa iti pui centrala. Mergi la providerul de gaze, sau la o firma acreditata de ei, platesti un proiect de bransare si contorizare individuala – nu stiu exact cum ii spune, dar stiu ei. Iti trag aia gaz separat , iti pun contor si iti poti monta centrala. De la aprovizionarea comuna cu gaz te poti retrage relativ simplu. Dar cu centrala cu tot, daca esti in una din “Zonele Unitare de Încălzire în vederea eficientizării alimentării cu energie termică a Municipiului Bucureşti”… Read more »
Eu nu vreau subventionare la nimic, dar in schimb sa fie controale la sange si amenzi marite pentru toata lumea. Si nu numai la RADET. Bine ca nu am treaba cu ei lol :)) Sa chitzaie votantii PSD de frig, sa n-aiba apa calda nici sa se spele cum incalzeau ai mei cand eram mic, ca poate ar fi cazul sa se-nvete minte. Sau poate ar fi cazul sa mai scada preturile la blocurile vechi care depind de RADET, ca am inteles ca nu e lux… Sa nu mai fie subventii nici d-alea gen Prima Cocioaba. Ca si aia cam… Read more »
dar in schimb sa fie controale la sange si amenzi marite pentru toata lumea. Si nu numai la RADET. Pai, singura problema e ca tu nu controlezi astea, iar controalele la sange si amenzile marite nu iti aduc servicii de calitate. Ok , iti aduc poate la transporturi, sau acolo unde ai nevoie doar de niste civilizatie in plus. Insa acolo unde ai nevoie de investitii, nu neaparat vor face o diferenta amenzile. Eu zic altfel. Daca in sistemul centralizat nu poti sa imi produci caldura consistent si la un pret competitiv sa imi permiti sa dau regia in judecata… Read more »
Si noi suntem anvelopati. Astia de la mine din bloc sunt campioni la imbunatatiri. Cand au aparut apometrele, repartitoarele, camere video, interfon etc tot printre primii am fost la schimbari. Dar s-a constat ca platim mai ieftin caldura pe pausal(numai cu contorizarea de scara) decat plateam cu repartitoare si le-am scos de cativa ani. Atunci stateam cu ele pe minim si plateam ca acum. Anul asta a fost cu apometrele cu unde radio si cu alarmele de gaz. Eu tot nu cred ca un manager face acelasi pret pt distributie 20 de km fata de 200-250 de km(asta cu enelul).… Read more »
Dar s-a constat ca platim mai ieftin caldura pe pausal(numai cu contorizarea de scara) decat plateam cu repartitoare si le-am scos de cativa ani. E treaba generala ca platesti , in general, mai mult cu repartitoare, cu exceptia cazurilor in care le manaresti, sau daca ai vreunul care sta cu geamurile cracanate la maxim si robinetii la calorifere in blana. Ai tot felul de calcule inexacte care fac sa-ti cam furi caciula cum ca ai consuma mai mult decat consumi. O mizerie repartitoarele alea. La bloc izolat efectiv nu merita deranjul. Eu tot nu cred ca un manager face acelasi… Read more »
cumpar soba teracota…vine la pachet cu accesoriul din imagine,asa-i ?
Accesoriul e doar la abonament 🙂 .
Daaa, melasa e mai ieftina ca zaharul ca produs secundar. Not. :))
https://www.prodietamagazin.ro/zahar-bio-fructoza-melasa-sirop-artar-agave-stevia-eritritol-xilitol/68-melasa-neagra-bio-pret-450-gr.html
Versiunea oficială e că centralele de apartament vezi-doamne sunt ineficiente ca si consum, ard gazul de pomana cum ar veni si polueaza. Si de asta nu da voie primăria sa iti pui asa usor+ce fac aia care n-au bani sa isi puna.riiight. Ma rog, nu stiu cum pot fi mai ineficiente daca nu ai mii de pierderi pe rețea, costuri cu puncte termice etc. Adica nu m-am uitat pe date, dar nu pot intelege cum ar putea consuma cu mult mai mult. Mi se pare ca ei calculează fara sa isi aduca aminte de km de țevi care trebuie incalzite,… Read more »
Mișto cu melasa, dar vezi acolo : Bio, țara de origine Paraguay , + borcan . Chestiile astea adaugă la prețul de raft pentru consumatorul final. Ăsta nu e preț de fabrică.
Melasa de care cred că vorbea Mad e aia de se cumpără la butoaie , nu are indicativ de bio sau alte chestii speciale, o iei in butoaie și e numai bună de hrănit animalele.
Realitatea e că centralele de apartament sunt relativ ineficiente, nu ca sursa de energie, ci ca ansamblu. Cele mai noi au eficiență destul de bună (în condensație), cu randamente de până pe la 90% , unii se laudă un pic peste. Problema e exploatarea și montajul. Cunosc relativ puțini oameni care consumă la gaz mai puțin decât plăteau/ ar plati la gigacalorie ( cel puțin în București). Sigur, e util ca apa caldă să nu curgă rece, dar ca principiu, declarația e corectă și exploatarea se face ineficient. Chiar și că principiu. Nu intru acum in detalii. Problema principală e,… Read more »
Ba la argumentul asta cu poluarea, pot zice asa: ‘Instalaţiile de bază şi vârf funcţionează pe gaze naturale şi păcură’. PACURA. I rest my case.
(Site-ul elcen.ro)
Au în plan montarea de catalizatoare reducătoare de NOx și filtre pentru pulberi.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-03-13_Anexa6.pdf&ved=2ahUKEwj845eQjsXfAhWBFiwKHYGCCukQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw3Gr3XvwJVXiBqlJ6fvHE0B
In prezent ::poți:: arde păcură fără diferențe foarte mari de poluare față de arderea de gaze. Cum se ard ele la Elcen e un argument, desigur.
Un alt argument ar fi că e mai ușor să faci un upgrade la un sistem central, orășenesc , decât să impui upgrade-uri la fiecare gospodărie.
Pe de altă parte, desigur, sistemul lor nu merge nici cum e acum și sunt datori morți.
Eu vorbeam de melasa ce o cumpara agentii economici pt bautura industriala. Aia la butoaie 🙂 de la fabrica de zahar. Eu am inteles de la tata ca nu e la fel de buna centrala fata de incalzirea centralizata. Atunci cand si-a pus( fortat de imprejurari= a delapidat administratorul si tot blocul a ramas fara caldura si si-au pus toti centrale) eu am facut un calcul de amortizare si nu-mi dadea bine. Adica amortizarea intregii cheltuieli se termina cam cand trebuia schimbata centrala. Este o diferenta( exemplu de la o cunostinta) sa stai in casa in tricou la 25 de… Read more »
Băi, asta cu in tricou la 25 de grade pe RADET e tot o variabilă. Am auzit și văzut și eu cazuri in București, majoritatea în blocuri vecine cu punctul de distribuție local. Dar experiența mea nu a fost întocmai. Din 2002 și până acum am locuit fie doar in blocuri cu RADET, fie cu centrală de bloc, după cum urmează. 2002 Ap. Berceni, RADET, construcție anii ’80. Am stat doar până de Crăciun – cam friguț, ne mai încălzeam la aragaz și între noi ( eram 6 de ambele sexe ,iar relațiile sociale/intime erau stabilite orientativ ) 2002-2003 Vitan,… Read more »
Mi-am adus aminte, in reportajul tv erau multe aparate de aer conditionat pe blocuri dar nu cred ca le foloseau in situatia asta ca e.. scump. Eu am trei bucăți și nu e atât de scump. Problema e că în funcție de aparate posibil să nu meargă dacă e sub 0. Cel mai bun al meu funcționează pe încălzire până pe la -15 C . Dar la temperatura aia evident că are randament foarte prost. Sub 2kwh de căldură pompată la 1kwh curent consumat. Se apropie de o rezistență 🙂 Celelalte funcționează până pe la -10 pe carte, -7, -8… Read more »
Ha ha, da, stiu, pai ori “toti nutrientii zaharului brut se concentreaza in melasa” ori nu, si o dam la animale. Ma amuza cum se contrazic producatorii cateodata si le fac pe amândouă.
Mi se pare enorm 10k pt centrală. La mine in oras costa vreo 2k, cu tot cu calorifere, cu totul. Chiar sub daca te zgarceai. Nu stiu de ce e Bucureștiul mai cu mot si costă de 5 ori mai mult aceeași chestie.
Nu e prețul generic . Și in București se poate mai ieftin daca mai sunt vecini care mai au centrale . Altfel, contractele costă mai mult aici ( munca și semnătura) . Dar poți și mai ieftin și în București. Poate chiar la jumătate de preț. Eu am zis cât mă costa pe mine la cum mi-am făcut eu calculul. Dacă tragi tevile de căldură pe pereți, că nu te deranjează, minim invaziv pentru finisaje da, atât ieși. Dar în ceea ce mă privește dacă făceam asta trebuia să refac țevile la băi voiam niște boilere cu acumulare, țevile trase… Read more »
Aaa, atunci da, clar, dacă vrei să ascunzi țevile alți bani desigur.
Dar de ce voiai boilere de acumulare? E prima oară când aud de ele. :)) Nu-mi pot imagina la ce folosesc, poate doar daca vrei robinet de dus din ala mega fancy unde setezi exact temp apei in grade.
Robinetul ăla e o idee bună :). Dar mai ales pentru că mai scade presiunea la gaz uneori . Sau chestii de genul. Ori ceva boiler de acumulare, ori ceva backup electric.
Plus, dacă vrei să meargă centrala in condensare trebuie sa fie calorifere mari , volum mare de apa în instalație, ca să meargă la temperatură redusă și merge cu baie de amestec și alte alea . Nu e musai, evident.
Asa, deci de back-up.
Daaa, suna bine robinetul ala si sistemul cu totul. Păcat ca după ce l-aș lua, nu mi-aș mai permite să mă spăl decât cu apă rece. :))
https://www.moen.com/bathroom/design-planning/design-advice/bathroom_diy_right_temperature
Nu ai nevoie de asemenea chestii ca sa ai o apa la temperatura constanta de la dus. Capetele cu mixaj automat costa incepand de la vreo 100 de euro, cu ceva de calitate pe la 200 de euro. Si da, sunt o placere absoluta sa iti vina apa la debit constant si la temperatura constanta, indiferent de temperaturile de intrare sau de debitele de intrare. Pentru mine nici nu are sens discutia, pentru banii aia nici nu ma gandesc sa n-am asa ceva. uite de asta de ex. (Grohe nu e un producator ieftin chiar deloc, produsele lor sunt in… Read more »
Boss, eu cumpăr baterii la max 50 euro. Am zis. In plus, dacă centrala da rateuri, degeaba pui tu temperatura constantă că fie va fluctua debitul, dacă sunt calitative, fie vor fi mici fluctuații dacă nu .