Atât cât pot cuprinde eu cu mintea acum, fără pretenții că înțeleg mare lucru din sistemul astora.
Zona unde locuiesc e relativ mișto, ca la țară. Mă enervează un pic că n-am non-stop la parter ( genul de servicii la botul calului), decât dacă deschid eu unul.
Am observat că școlile cele mai bune ca rezultate la învățătură – scris, citit, matematici, că pe mine ăstea mă interesează (#românește) sunt ălea din zone de săraci, emigranți, bombalăi, care n-arata chiar fain. Cu excepția uneia din Caversham, unde-s tot emigranți gârlă, dar arată ok(zona).
Aia încercuită e într-o zonă unde-ți pui problema că, bă, da’ dacă nu apucă copilul să invețe toată cartea ălora că-l cuțitează golanii? E cam ori, ori situația. Și școala arată ca o școală dar nu chiar ca genul de școală pentru care-l trezești pe tac’to să te ducă degrabă acolo.
Nu înțeleg exact dacă sărăcia te împinge la carte, sau bogătanii sunt mai relaxați, sau axați pe altceva, dar ce stiu e ca plm, nu prea vrei sa mergi intr-o zona care arata postindustrial sau, periculos, daca ai de ales.
Ce știu e ca copiii vor merge la o școală mișto, nu neaparat la cea mai bună statistic.
Da’ ce inseamna expected standard?
E cam dubios tabelul ala, pe de o parte au cam acelasi average score, ceea ce ma face sa cred ca statistica e pe progresul elevilor, nu pe ce stiu efectiv, si cum probabil asteptarile erau la pamant in zonele sarace…aveau unde imbunatati.
Asteptarile sunt legate de ce sa stie la diferite varste. Teste alea.
Alea cu +/- verde si portocaliu sunt gradiente, da. Evolutii fata de anii anteriori. Dar sunt trecute si cifrele absolute.
E ca la noi și spun din prorpie experiență. Cei de la țară – majoritatea din ei – cunosc greul și vor o viață mai bună, așa că stau cu burta pe carte.
O sa fii primu cu non-stop daca deschizi ca astia nu au decat benzinarii asa.
In general indienii & comp sunt foarte “motivati” de parinti sa puna burta pe carte. Dar se face carte ca in Romania , toceala maxima.