Eu și câinii. I

Tot văd că mă întrebați, nu știu dacă obsesiv sau doar ca să mă tachinați, de potaia care se aciuase clandestin la mine și căreia și-a făcut milă tata (de mine) să îi “de-a șansa” de a-și găsi alt stăpân. Și de care nu îmi pasă câtuși de puțin .

Am început textul ăsta pe avion ( nu contează care și când), voi veți citi cândva pe bucăți, în funcție de când o să termin eu povestea.

Aud pe unii în spate care dezbat pe tema ținutului câinilor în casă; o tipă zice că put (zice bine ) iar altul rage, efectiv asta face, că, dom’ne, animalele au salvat VIEȚI!!!111

Coaie, centura de siguranță salvează vieți și nu sunt îndrăgostit de ea. O port așa în scârbă si nu o iau in casă din mașină. La fel și airbag-urile.

La fel și doctorii și nu țin neapărat să am unul în casă deși cei mai mulți dintre ei sunt civilizați și nu put ca un câine .

Și oamenii salvează vieți, de ce nu ai ține unul din ăla in casă în loc de un câine ?

Mie nu-mi plac, în general, potăile, sau alte animale de companie pe care nu le putem mânca. Ok, putem mânca câinii, dar nu știu eu rețete bune. Sentimentul e reciproc. Sunt omul ăla rău pe care îl latră câinii.

Zic în general, pentru că în particular s-a mai întâmplat să îmi placă și să îi apreciez pe unii dintre ei. De regulă ai mei.

Primul contact cu un câine, câinele pe care îl aveau ai mei când aveam vreo 3 ani, mi-a lăsat un vag semn sub ochi, pe care îl am și acum, în urma unei mușcături, care a fost destul de aproape de a mă lăsa chior. Nu îmi dau seama de ce nu l-a ucis tata pe loc, cum a ucis alți câini pentru mult mai puțin, presupun că nu eram copilul lui favorit. Eram primul care a supraviețuit sarcinii, dar e foarte posibil să mă fi comportat ca un avorton la vârsta aia. Eram cam muist. Și nu știu sigur, posibil să îi fi făcut ceva câinelui ăluia. Știți cum e, o fi înjurat copilul, o fi zis ceva, nu se mai știe .

A dat totuși câinele bunicii, adică mă-sii, care locuia câteva case mai departe. A mai trăit destul cât să îl țin minte, nu pentru că era deosebit ( era deosebit de prost), ci pentru că mă ura cu pasiune și era legat pe o sârmă de unde mă lătra când mergeam la bunica aia.

Și presupun că voia să îl țin minte bine așa gri, slab și năpârlici, cum era, că tot m-a mai prins o dată în offside de m-a tăvălit și m-a mușcat de burtă. Nu mi-a mai rămas semn și acolo. Am fost mulțumit, că pe verii mei îi mușca mai des.

Între timpul ăsta tata a adus alt câine, pe Rex ( sunt conștient că pe jumătate din câinii din partea latină a lumii i-a chemat așa, dar nu i-am dat eu numele ) .

Rex

era un câine moale. Nu știu dacă a mușcat vreodată pe cineva, dar de lătrat lătra dacă era cazul, măcar 3 din 5. Dar mie nu îmi păsa de asta, la vârsta aia. Îmi plăcea că jucam fotbal împreună, că îi cântam la muzicuță iar el urla pe muzică – practic cântam amândoi la fel de bine. Că mă uitam în ochii lui și vedeam un prieten, iar eu nu prea aveam din ăștia . De mic eram și mizantrop și manelist, aveam mai mult dușmani.

Cumva, a îmbătrânit repede – era deja matur când l-a adus tata.

Și a încercat să mai crească un pui, ca să îl schimbe. Ăsta nu știu cum se numea, că nu a trăit destul să îi țin minte numele, dar mi-l aduc aminte perfect, negru, cu pete albe, că într-o dimineață a venit tata din schimbul trei, la scos din coteț și l-a dat cu capul de stâlpul de ciment de la portița gărdulețului din fața casei până a murit in chinuri și scherlaituri.

Problema era că l-a scos din cotețul puilor și că luase micul dejun deja.

Nu l-am înțeles ( pe la 8-10 ani nu prea ai cum ) și l-am certat pe tata, ba am și plâns ca un prost cu lacrimi de crocodil că “bahahaha, ce-ai cu el de îl omori așa?!!? Că e și el un suflet și alte căcaturi. ”

Trebuie că l-am impresionat, că nu mai știu să fi omorât alt câine de atunci, nici pe aia care trebuiau să fie uciși. Ba, nu mă lasă nici pe mine să fac ce trebuie.

Am un mod de a mă uita urât și de a vorbi destul de categoric și tăios de mic copil.

Am greșit, tată. Eram doar un copil ușor de impresionat.

Așa că am legumit de Rex până a rămas orb. Când era pe ducă a adus tata alt pui. O corcitura de lup alsacian pe care l-am numit Jeffrey, că ce pula mea atâta Rex, dar influența anglofonă nu era determinantă în familie, așa că a rămas…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
5 years ago

Majoritatea experienteleor cu cainii sunt negative pentru mine. In special ma refer la maidanezi. In oras sunt o pacoste ( pentru majoritatea spun eu ) si ar trebui exterminati. M-au atacat in haita si nu numai de cateva ori. Odata, in parc, era o baba care dadea de mancare la o haita , cum m-au vazut ( eram la vreo 100 m ) s-au repezit spre mine , noroc cu o banca langa , m-am urcat pe ea si am stat pana s-au linistit. Intre-timp baba se uita ca la spectacol. Nici nu-mi imaginez ce mai pot gandii parintii ai… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Io am crescut intr-o gasca de ,,satanisti” care acultau traforaj viteza si aveau bataia ca principala ocupatie. Bataie cu si intre oameni + cu caini si intre caini. Plm, pe vremea lu’ inainte de ’89 era cam greu sa gasesti rottweileri, dogi argentinieni, amstaffi sau pitbulli, care mergeu mai bine la lupte, asa ca se decurcau baetii mai mult cu rase utilitare (ciobanesti). N-am agreat niciodata ideea de lupte intre caini, da eram in miezul problemei asa ca am fot obligat sa invat cateva chestii, de ex. cum sa prind un caine de ceafa si sa-l imobilizez, sau cum sa-l… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

e vorba strict de utilitatea practica pe care o are omul din exploatarea sau existenta speciilor alora. Nu la asta m-am referit, nu m-am referit la utilitate, ci la cei care hotarasc ca ii perfect normal sa tai o gasca si sa o mananci, da’ n-ai voie sa pui calul, pisica sau cainele la rotisor, pe motiv ca o viata de cal/caine/pisica ii mai presus (si are mai multe ,,drepturi”) decat a gastei. Mie nu mi s-o parut, calul o fost ok, cainele nu prea mi-o placut, probabil ca o sa gust canva si pisica. si face practica pe banii… Read more »

Marius
Marius
5 years ago

De pisici ce parere ai??

Mike
Mike
5 years ago

“cei care hotarasc ca ii perfect normal sa tai o gasca si sa o mananci, da’ n-ai voie sa pui calul, pisica sau cainele la rotisor,”
e vorba ca, canii si pisicile sunt considerate pet-uri , animale de companie si e putin cam “stresant” sa-ti tina companie si in acelasi timp sa-ti potoleasca foamea, e chestie de gusturi, oricum chinezii nu par sa aiba problema asta.

Alifie
Alifie
5 years ago

De pisici ce parere ai? Inca nu am incercat, da’ nu o sa refuz daca o sa am ocazia. e vorba ca, canii si pisicile sunt considerate pet-uri , animale de companie si e putin cam “stresant” sa-ti tina companie si in acelasi timp sa-ti potoleasca foamea Unii au porci vietnamezi, porcusori de guieneea, iepuri sau pesti ca pet-uri, da’ mananca fara probleme bacon, costite, iepure la ceau sau ciorba de peste. Ca-i stresant pentru unii si-i alegerea lor sa nu manance, mi se pare perfect normal si justificat, cu conditia sa nu emita pretentii si asupra altora, pentru ca… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

@alifie: si tu cumperi tricouri la care platesti indirect 1 dolar ziua de munca unui om, si fiului tau dintr-un foc ii platesti facultatea 6k, fara restul de costuri, desi oameni sunt amandoi. Asa pot si altii sa manance bacon cu porcul in casa, nu vad o problema, e alt porc.

Alifie
Alifie
5 years ago

Si totusi se platesc zeci si sute de mii de euro pentru a salva sau a prelungi viata unor oameni. De acord, ii vorba de oameni, nu de caini, prioritati, ce sa-i faci. Sunt medici veterinari care exploateaza slabiciunea oamenilor pentru animale de companie, mai ales cand ii vorba de tratamente costisitoare si de lunga durata. Cu chestiile astea nu sunt de acord, asta pentru ca, in ce ma priveste, un animal de companie nu valoreaza nici macar 1% din cat valoreaza un membru al familiei. Normal ca nu-i gresit (in sensul valorilor aplicabile fiecaruia) sa bagi banii la pacanele,… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

@ Stropic, recunosc ca nu am inteles nimic, ce nu ar trebui sa fac, sa nu cumpar tricouri (cu 1 sau 100$, nu conteaza) sau sa nu strang bani pentru educatia juniorilor? Sau unde-i ipocrizia? Asa pot si altii sa manance bacon cu porcul in casa, nu vad o problema, e alt porc. Pai asta incercam sa spun si io, daca mananci bacon si ai ca animal de companie porcu’, ii cel putin ciudata afirmatia ca petu-rile nu trebuie sa ne potoleasca foamea. Ca si exemplu, au fost militanti care organizau proteste pentru drepturile cainilor din Vietnam si China (si… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Noi avem o rata pe post de ”Cocole”, inca nu ne-am hotarat da’ ori pe varza ori cu portocala o sa ,,moara-n” cratita si sper ca aia mica o sa o considere delicioasa.

Stropic
Stropic
5 years ago

@alifie: nu mai, nu ipocrizie. doar ca nu tii la toti oamenii la fel. nu pui familia si prietenii pe acelasi plan cu un necunoscut care trece pe langa tine – logic. Asa si la astia, porcii necunoscuti sunt buni de friptura, dar Ghitaaa?! E prietenul meu, il tineam in brate cand plangeam, grohaia cu mine la filme…facea curat cand scapam floricelele pe jos. :)) @Catalinx : avea o prietena porumbei cand eram mica. Evident ne jucam cu ei si ii botezam. Se tot rataceau in drum spre casa pana au ramas cativa. Cred ca aveam 20 de ani cand… Read more »

0040
0040
5 years ago

Alifie poti sa ne impartasesti si noua din cunostintele tale cum rupi gatul unul caine te rog?

Ca am deja un semn permanent pe picior si cand a fost cu ultimul semn de muscatura de caine, m-a trantit jigodia la pamant si m-a muscat de mana, abia am reusit sa-l indepartez cu picioarele. Iti dai seama ce jigodie mare era daca m-a pus jos la 87 kg ale mele :)))) Bah deci chiar as fi vrut sa-i rup gatul dar…. nestiinta asta….. 🙁

Cu mainile goale de preferat ca asa cu o bata/ranga ceva mai zic si eu….

Mike
Mike
5 years ago

E de preferat sa nu ajungi la contact, eu, in caz ca ma duc prin zone suspecte folosesc pepper spray, o bata la indemana sau existau niste dispozitive cu ultrasunete care-I tineau la distanta ( maidanezii ) ca daca te ataca vre-unul dresat ai incurcat-o.

Alifie
Alifie
5 years ago

@0040 – O solutie ar fi aia folosita de domnul tata a lui Orbu, il izbesti de asfalt/beton. Banuiesc ca ai vazut antrenamente cu caini utilitari care sar la manson. Daca un caine sare sa muste, de obicei merge tehnica mansonului, asa ca primul lucru pe care-l faceam era sa-mi trag mana stanga pe maneca cat mai in spate si sa-mi ramana o parte cat mai mare din maneca hainei goala, si incercam sa-i bag maneca aia in fata, sa sara la ea (si sa-i distrag atentia de la mana dreapta), iar cu dreapta incercam sa-l prin de ceafa/zgarda. Chestia… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Ceva de genul asta: https://www.youtube.com/watch?v=gNvFr4at8MU

de la 2:17

Alifie
Alifie
5 years ago

Iar am un comentariu cu link prin spam. Câinele fuge în direcția în care fugi și tu Chestie instinctiva. Daca fugi de caine, chiar daca n-are nici un gand cu tine, s-ar putea sa-i trezesti chestia cu alergatul dupa prada (care fugea de el). Asa si cu fugitul dupa caine, se pot activa instinctele in care era fugarit si fuge automat de tine. ,,Dacă mă mușcă de picior – se mai întâmplă – flexez piciorul și mă împing cu genunchiul peste el. Dacă nu e fricos și fuge, caz în care îl umplu de picioare, rămâne atârnat de picior și… Read more »

0040
0040
5 years ago

Geeeeee…thx de sfaturi. Dar daca ma gandesc bine de fiecare data cand s-a lasat cu semne eram la maneca scurta…. iar ala de m-a trantit jos, m-a trantit el pe asfalt nu eu pe el… nu l-am intrebat daca e supraponderal, da era destul de maricel 🙁 Ghinion.

O singura data m-a capsat unul iarna dar doar mi-a facut o gaura de colti la blugi. Asa da… sa ai denim sau chiar si imitatii de denim parca e altceva .

trackback
9 years ago

[…] …urmare de aici. […]