Daea: 6 porci frumoși și agricultura de subzistență

Sa discutam niste politici agrare la ceas de dimineata. Nu despre articolul 13, ca ala nu ma intereseaza, pe mine sa ma treziti cand nu se mai poate fura de pe net in Romania. Pana atunci, va incordati nervii aiurea, ce, v-au taiat astia conturile de file-list?

Aparent e o problema cu ordinul 224/13.03.2019 publicat in MO de ministerul agriculturii, adica Daea.

Mai exact inflamatia e data de textul:

Articolul 1.

Se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) fermă de suine de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

b) fermă de suine mică – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

….

Articolul 2

Se stabilesc tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploatație nonprofesională de suine – ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. a), înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A. și deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului;

b) exploatație comercială de suine de tip A – ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. b) și c), deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor și înregistrată sanitar-veterinar;

din ordinul enuntat mai sus

Anterior era o definitie mai ”romaneasca” a fermelor de porci, ca-n ”Romania lucrului aproape bine facut” TM KWI.

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

ART. 1 Se stabilesc dimensiunile pentru exploataţiile de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine cu greutatea de peste 30 kg;

b) fermă de suine de semisubzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 de capete porcine cu greutatea de peste 30 kg;

c) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-30 de capete porcine cu greutatea de peste 30 kg;

Se stabilesc tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploataţie nonprofesională de suine – ferma de suine de subzistenţă/semisubzistenţă înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A. şi deţinută de persoane fizice neînregistrate la Camera de Comerţ şi Industrie a României şi persoane fizice autorizate (PFA);

b) exploataţie comercială de suine – ferma de suine ….

Practic, noi stim ca ai putea sa cresti intre 6 si 20 de capatani de porc si la dimensiunea aia cam nu prea subzisti ci bagi un ban frumos la poznar, dar trecem cu vederea, ca nu esti nici ferma mare si e mai mare daraua decat ocaua sa te punem la taxe si plm.

Iar asta e un lucru gresit. Din mai multe motive:

  1. 6 porci adulti depasesc cu mult consumul unei familii (extinse pe 3 generatii cu unchi, matusi si ce mai poti avea) . Tata taia 2 porci adulti in anii de glorie si nu prea ii manca nimeni. Mai vindea 1, hai 2 anual. Vorbesc de adulti – observa ”peste 30 de kg”. Dar daca ar fi fost 2 mai mici mergea. De ajuns pentru ei, noi , copiii nostri + ceva gratare cu prieteni. Pune 4 si mai pune 1 de vanzare, pentru rotatii de scroafe, etc.
  2. Se platesc subventii pentru cresterea porcilor insa Uniunea Europeana a inceput sa mai puna niste reguli cadru, care limiteaza accesul daca esti opincar.

Argumentul suprem este ca o scroafa fata 18 purcei – stim din povestile comuniste aceste lucruri. Oricum, de regula mai mult decat sase. Deci cum ar veni o singura scroafa te pune in ilegalitate.

Si singura chestie naspa in toata treaba asta e ca ( din pacate) nu fata purcei de peste 30 de kilograme, ci mult sub 1 kg. Dureaza cam 2-3 luni sa creasca un purcel la 30 de kilograme si e cam varsta la care se vand, daca nu-i cresti sa-i sacrifici. Stiu asta, ca am zis mai sus, ca tata creste/ crestea porci. A cam pierdut rasa, dar asta e.

Pe cine jeneaza totusi din joc legea? Nu, nu pe aia care chiar cresc porci, ca te duci, iti tragi un rahat de PFA , daca chiar cresti mai mult de 5 porci adulti si s-ar putea sa ai si niste mici avantaje.

Pe samsarii de porci. Da, exista nu numai samsari de masini, ci si de animale, cunosc oameni care se ocupa cu asta si statul a facut de-a lungul timpului eforturi ( in directii proaste) sa le limiteze activitatea, inchizand targuri de animale si facand imposibila valorificarea legala in cadru organizat a animalelor crescute de ”fermele de subzistenta”.

Nu vreau sa dau detalii pe tema din motive subiective , dar cam aici “ar trebui” sa limiteze legea “crescatorii” subzistenti.

Ar trebui, pentru ca n-o s-o faca. In Romania, fiecare om incalca zilnic un numar de legi cel putin egale cu degetele de la o mana, daca cumva mana cealalta e ocupata sa tina o bere.

Aia care n-o ard aiurea, au doua maini, deci mai multe legi de incalcat.

Dar dam agricultura de subzistenta din Romania se subtiaza si da, intr-un final vom plati mai mult pe kilu’ de carne/lapte/branza/oua ( ce ne da gaina noua).

Bine, eu deja platesc, dar ziceam asa…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
5 years ago

Ce e cu acest comentariu scris de tine în legătură cu un bec?

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Era un test de html 🙂

Alifie
Alifie
5 years ago

Inteleg ca doamna Hartiuta i-ar fi cerut lui Daea sa execute la loc comanda (ramane de vazut daca o fost doar la nivel de garagara). https://www.euractiv.ro/agricultura/cum-a-ajuns-premierul-sa-ceara-eliminarea-unei-masuri-care-limiteaza-numarul-de-porci-in-gospodarii-14033 In alta dezordine de idei asta ii cam primul an pentru mine in care se pare ca au iesit bine toti pomii din iarna (mai putin paulownia plantati anul trecut, ce am avut plantati pe Nord si si-o luat vantul direct in bot, fara pic de protectie, sunt uscati de la jumatate la varf) si-s destul de mari sa produca simtitor mai mult decat am fi in stare sa consumam. Asta ar presupune ca… Read more »