Că nu cred c-ați vrea să merg eu.
Da, știu că principiile democrației susțin contrariul, dar ne-am căcat demult în ea de democrație, de când lumea o folosește ca pe-o cârpă cu ceva slogan mânjit, pentru a primi chestii gratuite și orice pulifrici vrea beneficii freemium doar pentru că are un vot în buzunar. Nici nu mai cred în sistemul ăsta, dar n-am de ales, lol.
Alegerile electorale și democrația sunt acum un vehicul pentru interese mărunte care răspund la întrebarea simplistă : ”Mie ce-mi iese dacă te votez pe tine?” . Nu, nu-i vorba despre ”ce faci tu pentru mine, pentru noi ca cetățeni, dacă ai ajunge să mă reprezinți” – întrebări legitime, ci fix de ceea ce reprezintă exprimarea provincială de mai sus.
Tre’ să fie un ciubuc, un comision din furtișagul care vine ca beneficiu în pachetul salarial al unui ales, altfel du-te în pula noastră cu politica ta, că am treabă; hai, muie și la sicriu.
Și ce e mai scârbos decât să vezi mizeria din caracterul alegătorului tipic, e faptul că are și dreptate, dacă pui lucrurile în contextul societății construite democratic. Oț’ fi voi niște îngeri ai eticii societale, da’ eu nu prea pot să condamn pe nimeni. Sigur, e principial incorect și dăunător, dar nu mă pot grăbi să condamn. Nu asta
În condițiile setate de acest scenariu, e rezonabil să concluzionezi că cei ce nu-s prezenți se încadrează în două categorii.
1-Categoria de indivizi care consideră că alegerile nu le pot influența viitorul prea mult, că și-l fac singur indiferent de rezultate și-i desconsideră oricum pe ”proștii” care votează – categorie în care mă aflu, chiar dacă am votat până acum de destule ori.
2-Categoria de indivizi care simt că fie nu au fost stimulați cu nimic ca să voteze pe cineva ( nu le-a ieșit nimic) fie n- are nimeni ce să le ofere; că, ce să vezi, se pare că o găleată, un ajutor social nu mulțumesc pe toată lumea, unii vor mai mult, freemium am zis. Motiv pentru care ei protestează, nu că sunt destul de independenți și pe picioarele lor, dar pentru că nu vor să ofere votul lor pe putin. Votul lor oricum valoreaza doua flegme, sa ne intelegem.
Fraierii sunt ăia din categoria a doua. Dacă toți ăia care merg pe pârtie în ziua de alegeri, chiar și vara, nu suferă ( semnificativ) în urma procesului electoral, că ei știu cum să-și urce singuri sacii în căruță (și trebuie să-i cred pe cuvânt, nu-i treaba noastră să le răzuim cartofii), cei din categoria a doua au doar de pierdut și e foarte bine așa. Că nu tre’ să fie numai avantaje pentru toată lumea, unii trebuie s-o mai ia și în muie, preferabil fraierii.
Io n-aș mai încerca azi s-o ard trendy cu ”hai, să vină tinerii la vot, că din cauza lor [insert căcat aici]” , o dată dintr-un motiv bine explicat de Eftimie aici și-a doua oară că, băi, pe ăia NU-I INTERESEAZĂ, ce treabă ai tu cu viața lor, serios!
Și-a treia oară, că e mai ok să fie cât mai puțini la vot, că votul tău contează mai mult. Eu aș fi cel mai fericit să fiu singur la vot. Bună ziua, am venit să-mi aleg președintele, partidul de guvernământ și europarlamentarii.
Evident că pentru voi, ăștia care vă văitați de prezența scăzută la vot realitatea asta nu funcționează așa. Că voi votați cu ăia care pierd, ca și mine de-altfel. Singurul scrutin electoral din care ”am câștigat/mi-am luat țara înapoi, adică candidatul pe care l-am votat eu a câștigat a fost unul europarlamentar la care am votat la mișto, total dezinteresat: acela la care am votat-o pe EBA. Și am fost mândru de mine.
În rest am fost nimerit doar pe invers. Presupun că majoritatea a știut mai bine.
Fără glumă, râdeți cât vreți, și eu am râs și mă doare în pulă, nu s-a întâmplat măcar o fărâmă de juma’ de sfert de lucru care să mă facă să regret votul ăla. Aș vota-o din nou dac-ar candida, lol. Culmea, atunci o duceam relativ nașpa, iar acum o duc relativ bine.
Cum ar veni tac’so a avut dreptate în ceea ce mă privește când ne-a zis tuturor: ”să trăiți bine!”. Pula mea, voi dacă nu trăiți bine, de ce n-o faceți? Vouă nu v-a zis, sau cum?
Cine vă oprește, că pe mine nu m-a oprit nimeni? Și jur că n-am furat un cent (d-atunci încoace).
De aceea zic că cu cât un număr mai mare de oameni este realmente dezinteresat de rezultatele alegerilor este cu atât mai frumos și nu o luați ca pe o glumă.
Da, pentru voi o fi nașpa, dar v-ați gândit că poate voi sunteți problema? În momentul în care majoritatea e pe bune liberă de politicienii aleși înseamnă că politica nu mai are nicio putere asupra cetățenilor ei și că totul merge ca uns și va fi și mai ușor ca aceștia să-și impună voința într-un mod liber. Ceea ce este o utopie, pentru că e un balast social foarte mare care depinde de ce li se oferă politic. Eu doar mă bucur să nu fiu ăia.
”Da, dar Catalin n-avem autostrăzi, nici doctori și spitale”.
Și ce pula mea, nici eu n-am, nici cei care nu merg la vot nu au, iar pe cei care merg la vot nu pare să-i deranjeze predominant; deci nu prea ne trebuie, pasămite.
Și nu-s deloc ironic.
Exemplu:
Dacă-ți trebuie medici și n-ai faci ceva pe temă. Plătești banu’ gros la stat. Dacă tot nu merge plătești la privat și-ți bagi pula în el de stat. Dacă nici asa nu merge te faci medic și dai un exemplu, dacă nici așa nu ți se pare că merge pleci undeva unde merge mai aproape de cum vrei tu și-ți bagi pula în ei de medici.
”Da, dar eu locuiesc aici și de ce aș pleca eu altundeva, că eu vreau medici și autostrăzi aici, ieri!”
Boss, democrația nu dictează ce vrei tu ci ce vrea majoritatea.
Majoritatea e dezinteresată de tot ce visezi tu aici. Simplu. Așa că ori găsești soluții pentru tine, ori faci ceva util pe temă, altceva decât să crezi tembel că dacă vin mai mulți dezinteresați la vot se schimbă ceva.
Și dacă votați toți mâine că vreți infrastructură și-o țară ca afară nu se schimbă mâine din două motive.
Că noi nu vrem o țară ca afară.
Că noi nu avem bani de o țară ca afară.
Când o să vrem asta și-o să avem și putirință pentru vrerea noastră, o să se schimbe lucrurile indiferent de rezultatele electorale. Pân’ atunci rămâne cum am stabilit.
Nici dacă vine MÂINE Stalin la guvernare, sau președintele Norvegiei (TM Elena Udrea) , eu n-o s-o duc mai rău din cauza asta. Poate puțin mai rau, sau puțin mai bine, dar nesemnificativ. În cel mai rău caz mă voi înscrie în partidul ăla rău și-am să vă fut ca pe hoții de cai, că n-am procese de conștiință pe temă. Țineți minte cuvintele, că am să șterg articolul, evident, dacă voi fi vreodată în situația aia.
Există soluții s-o duci bine și-n Tanzania, eu sunt sigur de asta. Trebuie doar să iți pese de viața ta și de gagica ta, mai mult decât de ale lui Dragnea, boss. Atât.
A, ba nu, update de ultimă oră, lu’ tata i-au mărit ăștia pensia cu 900 de lei. Da, ați numărat bine cele două zero-uri. Nu știu exact ce pensie mai are acuma, sau de ce i-o măresc, dar nu era chiar boier, să fie banii ăia un fleac. Lu’ mama nu, c-or fi muncit ei vreo 35 de ani împreună în același spațiu cu aceeași calificare, da’ mama cre’ că e mai de dreapta așa.
Deci, nu știu cum să vă spun, dar dacă primește și banii, că momentan e doar decizia, eu cred că-l înțeleg foarte bine dacă votează ca ‘nainte, că ‘nainte era mai bine. De fapt, poate că-l ajut și eu o ștampilă, că am zis mai sus. Update 2. I-au dat și banii.
Mie mi se rupe, nu știu cât vor valora peste 1 an 900 de lei, dacă toată lumea votează pensii, da’ știu sigur că eu nu câștig lei. Și momentan am văzut că pe declarația unică contabila nu mi-a pus contribuție la pensii. Nu știu dacă e o greșeală, dar dacă nu, vă urez succes la urne, fir întins, sau cum se zice.
Morala e că gândiți-vă de două ori înainte să mârâiți pe facebook că vreți prezență la vot, că să nu mai meargă lumea la grătare, că să se dea amenzi pentru cine nu votează, că de ce ne batem joc de democrație. Dacă chiar se deranjează ăia la care urlați voi, nu-i garantat că votează ce vreți.
La toata lumea se da fara numar, fara numar… din pacate ca mentalitate nu i nici o diferenta intre galeata cu punga de paine sau 1l de ulei si “update 2: i au dat si banii”. Brucan a fost prea optimist cand a zis ca avem nevoie de 20jde ani sa intelegem democratia. Uite un exemplu asa la intamplare de romanu liber si descurcaretz care si a aranjat viitoru – intamplator in tzara romania in care iarasi total intamplator de 30 de ani oamenii sunt multumiti ca se da (mai intai s a dat sambata libera, case aproape gratis, pensii… Read more »
pai ce vrei, mai, sa-i faca pentru 0.1 la mie? A baut omu’ o bere. Sau doua mici.
In Uk parca ai voie sa conduci LEGAL cu pana la 0.8 la mie alcool in sange, 0.35 la mie in aerul expirat.
Nici nu se deranjeaza sa iti ridice permisul.
Si nu-mi prea pasa ca nu mai merg cu microbuzul in Ro de multa vreme. Iar la tren eu ma opresc. Restul faca ce-or vrea, nu prea merg nici cu trenul sa-mi pese.
eu votez de fiecare data cand pot in cunostinta de cauza (nu am viza de flotant si prin urmare dau skip la unele scrutine) 🙂 nu fac prozelitism in jurul meu in ziua alegerilor, nu ma mai pasioneaza cu cine voteaza consoarta, parintii sau prietenii (desi le cam stiu preferintele electorale)
p.s. intre timp https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23097559-alegator-din-india-taiat-degetul-dupa-votat-din-greseala-partidul-guvernamant.htm
@buruc: asta e o logica cam exagerata, tai arbori ilegal=>tre sa stai la inchisoare, ca altfel te imbeti la volan si intri in tren si omori oameni.
apropo de votat, am vazut recent brexit the uncivil war si recomand. 🙂
eu sunt din categoria alora care-i doare-n pwla de vot. dar tura asta, pentru ca tot s-a mancat atat cacat despre cat de prosti sunt aia care nu voteaza si cat de destepti sunt ceilalti, am sa fac tot posibilul sa ma prezint proaspat dusat, frezat si cu unghiile taiate la toate alegerile ce vin.
si am sa votez doar cu PSD. asa, ca poate obtin aia peste 50% si am ce ma tavali de ras urmatorii 4 ani citind spasmele astora cu morala mersului la vot.
Ma duc la vot ( anti dragnea ) macar ca respect pentru cei care s-au agitat, au luat pulane si au inghetat in piata victoriei. Dupa , bag si un gretar la munte ( daca e vremea buna ).
Trollolol. E amuzant, nu?
Tot umbla vorba prin Romulania ca diaspora voteaza/ar vota contra PSD. O pula. Cei mai multi de care stiu sunt in situatia mea/ta: nu castiga lei, iar parintii lor au iesit la pensie – pensie marita, pardon.
Pai, plm, hai tu Dragnea, pentru un viitor luminos! Indrazneste sa crezi!
Dap. Este amuzant.
Stii ce e mai amuzant? Ca ACU ( adica dupa ce stau mai rar pe acasa) ma intreaba tata daca o fi bine sa-i dea inainte cu PSD.
Am ras. Si i-am zis sa-si voteze pensia ca si pana acum :), ca nu imi mai pasa mie ce voteaza ei, mie sa-mi spuna ce vor sa votez eu, lol.
Voteaza pensia si dupa ce o iei schimba rapid in EUR sau USD.
Tuica e valuta forte. Se devalorizeaza doar daca adaugi apa 🙂