Nu cred c-o să trecem copiii la homeschooling prea curand

Imi suradea ( sotiei cred ca inca ii surade, eu am un gust amar) ideea de a pune bata pe copii sa invete engleza si in 2-3 ani sa ne bagam pula in scoli, sa trecem la un sistem de homeschooling, pentru niste fail-safe-uri cu diplome si sa plecam prin lume, educatie acasa, etc.

Ca profesorii sunt naspa, sistemul de invatamant e imputit, se concentreaza pe aspecte care nu conteaza, indoctrineaza aiurea si scoate someri pe banda rulanta.

Si ca tre’ sa fim liberi sa invatam, sa ne documentam, acum toti avem informatia la dispozitie, etc.

Well, nu merge. Nu pentru mine si nu vorbesc de mine ca persoana, ci ca familie. Ca copiii mei, cel putin cel mare, pare ca nu vor sa invete decat institutionalizat, cu concurenta umana, cu impins de la spate. Cu. Lepre.

Ca sa-mi pierd eu tot restul partii frumoase din viata la curul lor, impingandu-i de la spate.

E plina lumea de oameni talentati/geniali care sug pula ca nu se tin de talentul lor si pana la un punct ma numar printre ei. Pula mea, bautura si golaneala au fost mai misto, tre’ sa recunosc.

Prin urmare nici nu sunt in masura sa ma plang de ceva, doar ma aliniez frumos sistemului si aia e: hai, tata, hai!

Trag de ei cate-o jumatate de ora pana imi piere rabdarea sa citeasca cateva pagini dintr-o carte, ba, zici ca-i otravesc. Or fi si cartile proaste, nu zic, da’ pula mea, ca sa inveti o limba poti citi chiar si ziare la o adica, n-ai nevoie de #valoare. In van.

Daca libertatea si flexibilitatea nu le sunt bune, hai cu cazarma, cu turma si cu ligheane de bani aruncate. Ce sa facem.

Tare mi-e teama ca undeva, dupa ce se vor trezi, vor avea “o epifanie” cum ca puteau invata foarte bine si fara sa mearga la scoala si imi vor reprosa, sau isi vor spune in mintea lor ca “tata ne-a trimis la scoala cu japca, ca sa ne chinuie, cand puteam sa invatam foarte bine liber, in sistem de homeschooling”

Si cred ca o sa le arun un pahar de tuica in ochi ( sau ce-o mai bea lumea sa-si inmoaie dezamagirile peste 15-20 ani) si-o sa le dau un link la textul asta cu tagul #puteaipepizdamatii

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
Marius
5 years ago

Ai rabdare 🙂 Or avea si ei cu cine semana zic:)

Stropic
Stropic
5 years ago

Mai, dar seriale nu-s? Jocuri nu-s? Iesit cu prietenii de la scoala nu e?

Mike
Mike
5 years ago

Daca epifania nu apare pot sa reproseze ca de ce n-ai dat cu biciu’ n ei mai cu sarg , ca sa invete mai bine sa nu ajunga pe drumuri. Copilul trebuie sa fie maleabil si docil sa mearga la homeschooling, cu rebelii n-ai ce sa faci ca nu te intelegi.

Stropic
Stropic
5 years ago

Mereu cand aud de parinti cu dileme din astea, le zic o povestioara din Svetlanei Hmeli (ca sa zic si din cine cand dau copy-paste) care mi se pare ca intruchipeaza perfect faptul ca orice faci, copiii vor da vina pe tine si nu o sa le convina chestii, deci relaxeaza-te, fa ce vrei ca oricum e gresit. “,,Cândva o să am un fiu și am să fac totul invers. Încă de la vârsta de 3 ani am să-i zic încontinuu: ,, Dragul mamei, nu ești obligat să devii inginer sau avocat. Nu contează ce meserie vei avea când vei… Read more »

Buruc
Buruc
5 years ago

Povestea ma duce cu gandul la un amic sofer de tir, cel mai fericit om pe care il cunosc.
Dialog/intrebare: ei, si cum au acceptat parintii faptul ca o sa fii sofer de tir? (Asta din familie de intelectuali)
El: pai, la inceput a fost mai greu, nu te gandi ca au acceptat chiar din prima, le a luat ceva timp sa inteleaga ca nu voi fi nici avocat nici inginer, m au incurajat spunandu mi ca nu ma va plati nimeni niciodata sa ma uit pe geam si sa nu fac nimic.

Buruc
Buruc
5 years ago

Citez din “tirist boschetar” Aceasta este unealta mea.Asta stiu eu sa fac, cel mai bine. Meseria asta a fost dintotdeauna marea mea pasiune si s-a vazut, caci am avut multe de castigat de pe urma ei, amintiri, locuri, oameni si niste castiguri bănesti demne de admiratie. Acest “monstru” greu si lung, pe care adesea l-am insufletit cumva, dandu-i nume si adresandu-i intrebari retorice in cele mai dificile momente ale mele, este cel ce mi-a adus toata viata buna pe care o am, vacantele de neuitat, sansa de a scoate capul in lume si de a ma perfectiona ca om, caci… Read more »

Mike
Mike
5 years ago

Asta si pentru ca mentalitatea occidentala e sa lasi copilul sa se dezvolte / descopere singur. Sa vada ce aptitudini are si sa-si aleaga vocatia in consecinta. In cazul asta vai de aia carora le plac artele sau alte chestii unde joburile sunt prost platite.

Stropic
Stropic
5 years ago

poate si pentru ca din mentalitatea occidentala nu e sa ne facem toti doctori, avocati si ingineri, de parca 3 meserii exista pe pamant. uite tirist, e platit cu 4000 eur pe luna aprox din ce stiu eu. nu zic ca e o suma sa pice careva de pe scaun, dar e un venit decent peste medie, daca ii place, toate bune dupa cum le vad eu, de ce nu mi-as lasa copilul sa fie tirist. in arte nu sunt joburile prost platite, dimpotriva. sunt “si” joburi prost platite, asta nu inseamna ca te opresti la ele. stiu pe cineva… Read more »

Mike
Mike
5 years ago

Ma refer si la joburile calificate totusi, ca pana la urma banii nu sunt chiar totul daca trebuie sa te bagi in “cacat” la propriu pentru ai obtine. Chestiile astea cu tirist ( in era in care incep sa apara vehicule self drived ) sunt doar o gluma proasta. Mai bine inginer la 1000 eur decat tirist la 4000 ( care nu stiu cum ajunge la suma aia probabil cara si diverse produse inclusiv nigerieni peste canal in uk ).

Buruc
Buruc
5 years ago

@Mike ‘Joburi calificate’ vrei sa spui joburi de ‘entelectuali, cum ar fi ITstii de exemplu :))) In cazul meu cam jumatate din astia cu care lucram in romania erau recalificati la locu de munca, au auzit ei ca se castiga bine, vai si amar. Nu ne trebe studii facem c++ in teonifor-haurs. Din meseriile sau pasiunile lor mureau de foame asa ca hoarde de inadecvati au napustit in bula IT. Despre ce transporta sau nu transporta un tirist pt bani nu m as pronunta cu frustrare. Vezi ejob ca sunt salarii in medie de 2000eur date in romania, cum e… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Puneti problema prost. Nu exista profesia “tirist”. Exista profesia sofer, ca nu conduce nimeni camion cu 18 roti la primul lui job de sofer. Mai intai incepi cu mizerii mai mici, apoi o basculanta, o ceva. Nu, hop, ai luat permisu’ hai, boss, pe tir. Ala e cam apexu’ soferiei comerciale. Cum ar fi cel mai bine platiti programatori. Aia cu C– in 24 de ore sunt un fel de tiriplici din aia care conduc dube < 3.5 tone, sau microbuze si ajung cu ele la destinatie strambe si cu marfa de-a valma. @Stropic: Pai nu tre' sa fim toti… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

Pai eu cred ca asta e si ideea, noul lux ca sa zic asa. Nu toti si-l permit dar multi il vor. Pe vremuri munceau oamenii cu spatele si visau copilul lor sa nu mai stea in soare si frig – sa stea la birou, sa nu se oboseasca. Lux, cum ar veni, si munceau extra sa il ajute. Acum noul lux e sa faci ceva creativ care iti place, ca la birou lucram cam toti nu mai e exceptia ci regula. Si nu neaparat arta, dar poate te apuci de dezvoltat o aplicatie a ta, faci o platforma de… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 years ago

…ideea e ca nu prea ti-ai dori ca fiica ta sa faca exceluri si rapoarte si tabele chit ca se plateste mai bine la un moment dat decat meseria de fotograf, redactor etc. Pe principiul “destul am muncit eu…”

Ba e ok sa faca exceluri si rapoarte si tabele, sau sa dea cu sapa, sau ceva.
Nu stiu de unde rusinea asta de munca. Nici mie nu-mi place in mod deosebit, dar nu e o problema mare.
Ce vreau eu e sa fie pregatite sa faca chestii, la nevoie. Ce nevoi vor avea, treab de organizare si stil de viata.