Orban zice că :
Și e corect, tehnic vorbind. Și oarecum liberal. Oarecum. Impozit tre’ să plătească toată lumea, pe muncă , dacă așa s-a stabilit.
In ciuda a ceea ce pot spune eu la un interviu munca mea nu e mai importantă pentru țară decât a unui gunoier. Dacă nu vin ăia să ridice gunoiul vreo două săptămâni, acum că vine vara, o să înțelegeți de ce.
Da, o știu pe aia cu găsești imediat pe cineva capabil să ridice gunoiul, dar nu așa de mulți ca mine, sau pe aia cu IT-ul aduce bani în țară. Așa e. Numai eu știu câți bani car în România, dar eu nu-s angajat, iar aici e o diferență.
Banii in țară îi aduc alții care au niște angajați. Angajații ocupă niște poziții , angajații sunt niște cetățeni care au nevoie de servicii și pe care ar trebui să le plătească și e de căcat ca unii care nu sunt IT-ști să plătească mai mult. In rest toți aducem bani în țară cu excepția celor care îi scot din țară.
Da, eu am fost dintre ăia care nu plăteau impozit pe venit, între anii 2012 și 2016. Iar atunci a fost bine. Nu, nu legea, aia tot proastă a fost, dar a fost bine pentru mine. Și tot rău pentru restul.
Bun, e clar că Orban n-o să atragă simpatia ITstilor cu asta, dar dacă fac așa un sondaj in bula de programatori pe Facebook, ăia oricum nu votează peneleu. Ăia sunt toți useriști pârâți.
Deci , privind superficial , n-are ce pierde, publicul inflamat de treaba asta e semistângist așa. Adică din aia pe care nu ii deranjează taxele mari, vor doar să nu le plătească ei; în continuare.
Problema pe care nu o spune nea’ ăsta e că bă, coaie, ce-ar fi corect ar fi să plătească și restul mai puțin, adică favorul făcut IT-stilor e relativ , pentru că de fapt, li se face un defavor celorlalți.
Iar publicul lui, dacă ar avea un pic de geniu, dar n-au, nu s-ar mulțumi cu capra vecinului, ci l-ar chișa in freză și i-ar cere să primească și ei ca programatorii, nu să li se ia ăstora. Părerea mea.
Așa, ce spune el e corect, dar el e un alt liberal doar cu numele.
#țarădesocialiști
Iar publicul lui, dacă ar avea un pic de geniu, dar n-au, nu s-ar mulțumi cu capra vecinului, ci l-ar chișa in freză și i-ar cere să primească și ei ca programatorii, nu să li se ia ăstora. Părerea mea. Prin urmare…pula taxe? Treaba e ca PSD a venit cu niste idei crete acum ceva vreme. Scutiri de impozite pentru ceva IT-isti, salariu mai mare daca ai studii superioare, taxe reduse daca e luna aliniata cu pluto si alte harneli. Dracu’ mai descurca tampeniile alea. Bine, ma doare undeva dincolo de pula, dar zic asa, oricine ar vrea sa schimbe… Read more »
@Manowar. Nu pula taxe. Că scutirea e de cca 12 % .din 42.8% Ti se pare impozit mic 36.5%? Eu nu zic, in Romania, sistemul ar colapsa daca ar disparea brutal 10% de la toata lumea, e mai simplu, tehnic, sa adaugi la astia “privilegiati”, dar in cazul asta nu te poti agata tu liberal de tema asta. Nu te poti numi liberal si sa spui ca vrei taxe mai mari. @Stropic: Sunt discutii separate si viziunea ta e socialista. Cu PFA-urile ai dreptate in conditiile in care PFA-urile in romania sunt destul de des un exploit al pozitiei de… Read more »
Pai nu e corect – cum nu e corect nici ca pfa-urile sa plateasca mai putin impozit. Sau firmele, indiferent de care. Sau veniturile, in general. Eu ca gunoier platesc sanatate si pensie si bla bla. Tu daca esti bogat si ai 100 de case de inchiriat, platesti impozit pe venit si atat, nu se ia iar pt pensii procent etc. Nu vad de ce nu s-ar lua, ca suntem egali. Cei din armata au varsta de pensionare cat, 45 de ani? Munca lor e mai importanta? La politie li se plateste mancare si haine si mai stiu eu ce… Read more »
Ce nu zice, și probabil nici nu știe, măscăriciul ăsta e că industria de IT din România e 90% sau mai bine muncă în lohn. Doar execuția e în tara, restul e la cei care își externalizeaza execuția in România. Pe măsură ce studenți tot mai putini, cu o imbecila odioasa la educație nu ar trebui sa mire pe nimeni, și aia vai mama lor de praf, cererea asta imensa de personal calificat face ca orice mediocru sa bata cu pula în masă și să aibă pretenții (nejustificate). E doar o chestiune de timp pînă cînd devenim neinteresanti, și ăștia… Read more »
Pai, aia zic si eu. Pula taxe.
Plm, Romulania nu are (si nici nu-si permite sa aiba) liberali.
Isi zic ei asa, ca or fi fost luate deja restul numelor, dar..sa fim seriosi. Pai, presedintele e ala care se gandea ca ar merge mai bine economia daca ar mari salariile bugetarilor, remember? Liberal vero.
Cătălin, nu te contrazicem. Observam doar ca birul pe munca e asa de mare incit începem sa nu mai fim competitivi. Și asta duce la efecte catastrofale. Și vine pulica asta sa latre și el.
Plm, Romulania nu are (si nici nu-si permite sa aiba) liberali. Ba. Eu cred ca isi permite. Tre’ doar sa stranga un pic cureaua. E un articol pe teava legat de niste chestii medicale. Pula mea, in tara asta cine vrea sa faca invatamant, servicii medicale decente – baga bani in privat sau in spagi, deci nu vin de la stat, dracu’ stie unde se duc banii aia. Autostrazi mai din parti. Restul de infrastructura – cam asa si asa. Protectie sociala – o gluma. Doar pensiile-s cat de cat ok. In rest, majoritatea chestiilor se rezolva, legal sau nu,… Read more »
Greaua mostenire, boss. Datorie externa, chestii falimentare, prea multi pensionari si bugetari si prea putini angajati in sectorul privat etc.
Let’s agree to disagree.
Iti inteleg punctul de vedere, dar nu toti pensionarii traiesc ca Orbu Sr. Si ca sa tai taxe, cam trebuie sa tai si pensii, ajutoare sociale si restul. Si atunci te voteaza pula.
Si ca sa tai taxe, cam trebuie sa tai si pensii, ajutoare sociale si restul. Si atunci te voteaza pula. Inteleg asta. Orbu are si el parinti. Dar nu cred ca “Romania nu-si permite liberali”. E treaba ca Romania nu vrea. Bai, nici macar aia din lista de FB, de pe unde am pescuit asta nu inteleg treaba asta. SI AIA care lucreaza la privat sunt socialisti, inclusiv programatorii/ ITistii. Toti erau inflamati ca “VAI, ce-a zis Orban, cum sa platim noi impozit” – dar unu’ n-a pus problema ca, ba, parca 43% e prea mult. Nu. Ci doar “sa… Read more »
Exact. Deci de bun simt ar fi sa scădem drastic birul pe munca. Și sa.l facem egal la toți. Iar taxele ar trebui sa ramînă 3: impozit pe venit, sănătate, șomaj. Ultimele doua capped la, sa zicem la (procent din) 3-5 salarii medii. Asa trebuia crescute salariile, nu împrumutînd citeva miliarde pe luna, din care jumate.s taxe ce ajung la stat și de acolo se fură.
Bai cum mesteca unii placa aia ca PFA-ul sa plateasca la fel ca un angajat, dar habar nu au de riscurile si raspunderea unui PFA, comparat cu angajatul… Un PFA raspunde cu tot ce are, atat fata de client cat si fata de stat, este expus oricand controalelor, si implicit abuzurilor, ca e mic, avocatii costa, iar o decizie de impunere este executorie in vreo 60 de zile…pe cata vreme, angajatul raspunde cu rupere de varf de pula… de maine nu mai vin, ce o sa-mi faci? Stropic, ai avut vreodata PFA? Ti-a gresit anafu vreodata calculele? Ti-au venit plati… Read more »
Cred că Stropic știe de PFA-urile ITstilor , la normă, pe CAEN 6202 , care sunt un exploit frumușel și mai agresiv decât scutirea de impozit . Rămâne riscul și răspunderea , dar sunt relativ minore, pentru o bună parte din contractorii care folosesc PFA ca vehicul de taxe .
De acord cu tine. Dar atat timp cat ai reguli ca o firma, registre, controale si tratament fiscal ca o firma, si raspundere materiala mai extinsa decat ca la firme, de unde dracu vad astia in capul lor paralela cu angajatul? Da, poate unii o folosesc la limita legalitatii, ca un vehicul pentru taxe, dar totusi, astia nu sunt regula, sunt exceptia. Si sunt la limita legalitatii, deci nu ilegal. Unu nu ar latra despre optimizarile fiscale cu serviciile si preturile de transfer pe care le practica firmele mari, pfa ul e problema tuturor. Aaa, si sa nu uitam cum… Read more »
@Catalinx (si Ursu): atat de socialista nu cred ca sunt, desi un procent e clar acolo, mai degraba comunicarea e mai defectoasa ca nu mereu transmit ce voiam. intrebam ironic de pfa si celelalte – voiam sa subliniez de fapt exact opusul, ca e greu sa standardizezi ca mereu, mereu, sa fie X% impozit si atat, absolut totul sa fie identic pentru toata lumea, ca nici cerintele de munca nu sunt aceleasi, si nici conditiile si nici riscurile. legat de pfa, da, stiu, probabil cel mai bine din toate exemplele date cata munca e in cautarea de contracte, tinut contabilitate,… Read more »
@Stropic: Si tu si toata lumea din jurul meu, amestecati toate lucrurile , toate masurile si pe urma alegeti de pe unde va place incercand sa gasiti un echilibru peste toate la comun. Si nu-i ok. Ex: peste tot sunt niste incentives – ceva sa te motiveze sa te apuci de treaba aia “in ciuda”. in invatamant ai concediu (platit) cat nu avem intr-un an toti 3 cred, Lucrurile astea sunt separate. Fiecare are ce job are cu beneficiile si ponoasele lui. Nu stabilim taxele la stat in functie de cat de greu sau usor sau banos, sau nu e… Read more »
Care fraieri le platesc intretinerea celor din IT? Nu, serios. Tot ce am scris mai sus, profesori, medici, armata etc nu contribuie cu niciun leu la buget. Aaaa, platesc taxe, nimic de zis, dar stii, cand strangem banii gramada, ei nu produc nimic, sunt doar servicii catre cetateni. Deci cine plateste? Sectorul privat. Hai sa vedem ce merge, ce firme sunt asa mega profitabile si aduc bani. Ce alte sectoare non-IT aduc bani? Eu cred ca problema se pune prost ca “aaa, eu sunt fraier sa platesc taxe?”. Pai…ai de ce plati taxe datorita oamenilor alora. Daca tu imi zici… Read more »
Aaaa, platesc taxe, nimic de zis, dar stii, cand strangem banii gramada, ei nu produc nimic, sunt doar servicii catre cetateni. Lol. Ai un o divergenta foarte mare in gandire. Eu sunt de acord ca on top of things bugetele institutiilor de stat sunt finantate de taxele celorlalti. Dar priveste lucrurile din perspectiva potrivita. Un profesor cand merge la serviciu e mintit cu acelasi salariu brut ca si tine. Din el, nu primeste toti banii. O parte din ei merg la buget pentru servicii. AIA E plata muncii lor. Faptul ca plata muncii lor vine tot din taxe e corect.… Read more »
Mi s-a mai zis. :)) Si mie mi se pare la fel la ceilalti, pe principiul uite cata lume conduce pe contrasens, daca stii bancul. Eu nu vad nicio diferenta intre scutire de impozit la nivel de business si cea la nivel de angajat. Ca tot la buget se duc, nu? Tot x lei in minus. Singura diferenta e multumirea ca “aia e firma, nu angajat ca mine, deci nu e nedreptate, aia au voie”. Ca atunci cand vine vorba sa luam o sosea, sa platim un medic, tot o suma mai mica avem din care sa facem astea. Ba… Read more »
Business si angajat nu-s deloc acelasi lucru. Ar fi util daca ai putea obtura putin ochiul cu care cand te gandesti la business te uiti la PFA-ul ala care de fapt e o persoana si care lucreaza ca si un angajat doar ca evita taxele. Nu e aia singura diferenta. Business e o sandrama care are activitate economica si angajeaza in activitatea aia forta de munca + resurse provenite din alte business-uri. Tehnic vorbind, nu prea poti avea angajati fara business-uri, invers, se pare ca da 🙂 doar ca fara angajati cam nu prea ai consumatori, daca nu cumva avem… Read more »
Nu prea mult, da strict jucam ca sa dau foc si sa distrug. Nu stiu cat ajuta asta la discutie. :)) Nu stiu, ce le spun la copii cand ma intreaba oricare din avantajele si dezavantajele de mai sus? Cum ma simt eu cand imi zicea cineva zilele trecute ca a iesit la pensie in romania la 40 si ceva de ani cu pensie vreo 2500 EuR? Si ca isi pune pe picioare un business online, ca se plictiseste acasa? Si ca se muta intr-o tara mai cu soare macar o parte din an? Justetea aici unde e? Nu ajungem… Read more »