Până la urmă în România se stinge lumina. ( In sensul că n-o să mai avem cu ce-o ține aprinsă)

Textul ăsta nu e unul de tip bulă antiPSD, nu e legat de viața nașpa din Romania, emigrare și probleme de sociologie și politică.

E mai degrabă o tema de gândire pe care mi-am dat-o singur, aparent doar eu; o proiecție macroeconomica, de data asta, legată de energie.

Eu am plecat de la articolul ăsta, dar m-am pus pe gânduri pentru faptul că nu e singurul sau primul articol de gen, ci în ultima perioadă sunt tot mai multe.

România a fost în anii trecuți exportator net de electricitate, din mai multe motive. Industrie dezvoltată sub nivelul de producție de energie, industrie energofagă bazată pe alte surse de energie precum gaz , petrol, creștere de producție energetică bazată pe dezvoltarea surselor regenerabile ( solare și eoliene ) , dezvoltarea în deceniile precedente pe zona de hidro.

Motivul invocat acum pentru căderea țării pe netimport este seceta/ valul de căldură din Europa care a scăzut debitul Dunării în amonte de Porțile de Fier. Alte râuri majore de la care să primim apă din vest nu avem. Iar în România cam încă plouă, deci hidrocentralele, alea care sunt, ar trebui să meargă.

Pe scurt, deficitul pe hidro se vede, e caracteristic sezonului dar nimic de speriat ( revin mai jos), analiza alora de la Profit.ro e  deficitara, jurnalisti, n-ai ce sa le ceri, nu-s in stare sa se uite pe un set de date mai lung de trei zile.

Eu insa, am pretentia ca sunt capabil de asta, motiv pentru care am exportat datele disponibile public pe Sistemulenergetic.ro din ultimii 3 ani sa vad care-i treaba cu asta, de ce suntem importatori neți, ca nu prea se leaga cu ce spun aia , se leaga insa cu ce spune Isarescu, ca  balanta comerciala a Romaniei e muscata pe toate partile, atat de tare ca pe intaiul bancher al tarii nici nu-l mai intereseaza sa ne incadram in tinta de inflatie, desi leul ar vrea sa se aprecieze.  Da-o dracului de inflatie, sa plateasca fraierii, ca altfel ne omoara deficitul comercial. Nu mai gasesc si linkul ala. 

In fine, daca ne uitam pe graficul de consum si productie din ultimii 3 ani  se vad 2 trenduri interesante, doar unul interesant pentru tema in cauza. 

 

I. Consumul a crescut de la o putere medie (integrata matematic) consumata de 6700MW ( atentie, nu vorbim de energie MWh) la 7000, iar productia a scazut la o putere medie de 7100MW.

Iar treaba asta este gresit identificata de toti jurnalistii ca ar fi o problema de hidro ( acum) sau de import de gaze in cate-o iarna ( de alte dati). Nu. Romania a pierdut in ultimii 3 ani circa 6% din capacitatea de productie si nici nu indraznesc sa ma uit mai in spate in conditiile in care consumul a crescut si e rezonabil sa ne asteptam sa creasca din motive:

  1. Dezvoltarea industriei si a economiei in general in tara. Tarile civilizate si dezvoltate economic consuma mai mult, evident. UE zice ca trebuie sa avem iluminat public nocturn acum prin toate satele. Asta-i doar de amuzament, cauzele agregate sunt unele mai serioase de atat.
  2. Pe masura ce vrem o lume mai curata migram dinspre alte surse de energie catre electric. Ori astea nu acum altfel, decat sa creasca consumul de energie electrica. Romania consuma in 2018 circa 6.3 milioane de tone de carburant petrolier anual. Asta inseamna circa 720 de tone pe ora. Densitatea petrolului e de 0.75 – 0.85 kg/ litru . Asta inseamna circa 900 mii de litri pe ora ( 900mc). De ce conteaza asta? Nu stiu cat e viteza medie de deplsare in Romania, dar pe baza datelor de aici am sa presupun ca-i pe la 65km/h . O sa presupunem ca o rabla consuma circa 12l/100km – nu conteaza cat de aproape de realitate sunt, important e ordinul de marime ( privim logaritmic problema ) ca nu facem o analiza exacta. Ideea e ca avem aici si autoturisme si vehicule de transport mai grele. Ca-i media de 8 sau 25 nu conteaza prea tare, vedeti mai jos de ce. Astia 900k litri de combustibil consumati pe ora sustin o distanta parcursa, agregata, de circa 75000km. Daca ne uitam la limitele de 8 – 25, ar insemna undeva intre 36000-125 000km pe ora. De ce conteaza asta? O rabla electrica consuma undeva intre 200 (minimorum) si 400 W/km. O sa presupunem aici doar masini usoare care se incadreaza in cerintele alea. Inlocuirea completa a consumului de petrol pentru auto ( am pus o medie de 300W/km, dar camioanele electrice ar consuma semnificativ mai mult) ar genera o nevoie de circa 22.5MW de putere in retea – daca toate masinile ar fi troleibuze, alimentate pe sarma si daca circulatia ar fi omogena. Considerand perioadele de incarcare si varfurile, se poate usor crea un necesar de putere de inca 100MW in retea. Eu estimez ca probabil chiar mai mult, ceea ce in ansamblu oricum nu-i mult, daca te gandesti cat petrol inlocuiesti, dar asta e altceva , pastrati ideea de petrol disponibil. Discutam candva topicul asta cu mai multi oameni si toti sunt de parere ca e nevoie de muult curent pentru masini electrice, ca ei numara rablele si calculeaza un plin pe zi, ca asa face lumea, consuma un rezervor de benzina zilnic.
  3. Orice altceva, de la incalzire, la alte solutii pare ca se duce catre electric.

In aceste conditii, productie de energie a Romaniei scade.

II. Cresterea consumului de energie s-a nivelat in 2019, ceea ce ar fi un semnal pentru ministrul economiei si cel al finantelor, daca ar fi in stare sa citeasca cifrele astea si sa faca ceva cu ele.

Hai sa ne uitam acum la treaba aia cu hidro, ca sa fie clar ca nu de acolo e problema.

Da, e o scadere, mai pun un grafic mai jos sa vedeti ca e ciclica, dar nu suntem chiar la vreun minim istori, e destul de clar da? Deci NU DE AICI e problema de energie a Romaniei. Nu e asa de seceta, prin Romania inca curg apele, nu valul de caldura ne provoaca sa importam , desi valul de caldura scumpeste un pic energia, daca e o bucata buna din zona asta de piata acoperita de hidro, asta e corect.

Cam asa arata puterea medie generata hidroelectric in Romania, impartita pe luni, ponderand ultimii trei ani. Suntem sub medie in perioada asta, dar nu fantastic.

Si-atunci de unde deficitul? Cam asa arata inputul anual in functie de sursa de energie si se vede destul de clar, de fapt neclar , dar asa deseneaza Power BI graficele.

Se vede ca avem un declin sever pe hidrocarburi si carbune ( nu ca-i de rau) si ca avem de fapt crestere pe hidro.

E de foarte rau faptul ca urmarim sa scadem consumul de combustibili fosili fara sa inlocuim productia de energie cu altceva. Si ma gandeam la o chestie. Pe ministrul actual al energiei il cheama Anton Patrat ( Glumesc, Anton Anton). Nenea asta, nu imi pasa de culoarea lui politica, nu e din categoria Dancila, Carmen Dan. E cam priceput la treaba asta. E un nene inginer, specializat in hidraulica, ceva brevete de inventii, am citit ceva din articolele lui de-a lungul timpului , de aia ii stiu si numele – pare genul de om care-i potrivit ca ministru si sigur-sigur s-a gandit la treaba asta inaintea mea, avea si datele si sigur si niste pulifrici in subordine care sa poata incropi niste grafice simple ca astea.

Ce ma mira e ca n-am auzit pe niciun canal de media despre strategia Romaniei in domeniul energiei. Nu, nu de carpeli si de “n-avem bani de gaz” vorbesc, ci ca este absolut elementar si necesar, pentru viitor ca Romania sa redevina exportator net de energie, e inacceptabil sa cumparam curent ca principiu, in viitor. Daca n-ai energia ta, o s-o cam sugi pe partea economica.

Mi-e foarte greu sa cred ca un nene de calibrul dumnealui nu s-a gandit la asta. Sigur s-a gandit. Ce mi-e mai usor sa cred e ca , ca toti Romanii, ne gandim la chestii marete, da’ n-avem vreun plan sa le punem in practica vreodata.

Ceea ce vedem acum e doar o chestie minora. In viitor o sa nearda mai tare si intunericul se apropie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
CID
CID
4 years ago

Centrala nucleară de la Cernavodă. 5 reactoare din care funcționează doar 2 sau poate 1 singur că n-am mai urmărit subiectul. Acum vreo câțiva ani,a ieșit pe sticlă un domn/tovarăș ceva ministru cu energia sau mare șef prin departamentul cu pricina. A declarat ca dacă nucleara ar merge la capacitate maxima ar asigura necesarul de energie electrica al României în proporție de 200%. S-au gândit unde să exporte excedentul și au primit oferte din Grecia și Turcia, dar,bulgarii au cerut atât de mult pentru tranzit încât nu merita. Cine știe poate în noile condiții mai pornesc un reactor.

Fery
Fery
4 years ago

La Cernavoda sunt in total 2 reactoare de 600MW electrici bucata, ambele functioneaza in parametri. Centrala e planificata cu 5 grupuri, dar 3-5 nu s-au mai construit (sau nu s-au construit inca? mira-m-as). Asa ca nu e ca functioneaza 2 din 5, ci ca Cernavoda livreaza din toate grupurile existente. Constructia unuia sau mai multor grupuri suplimentare la Cernavoda e o treaba care depaseste, daca ma intrebi pe mine, capacitatea organizatorica a Romaniei la momentul de fata. E un proiect multi-anual (read multi-mandat politic) si multi-billion euro, cu ROI impartit pe zeci de ani. Nu pare genul preferat de activitate… Read more »

0040
0040
4 years ago

Ar putea sa investeasca si in energie solara, desi e mai scump de produs overall. Poate daca ar face cateva fabrici de panouri solare romanesti, le-ar face mai ieftin decat alea aduse de prin alte tari.

«Romania este localizată într-o suprafaţă cu un potenţial solar ridicat, având aproximativ 210 zile cu soare pe an şi flux solar anual cuprins între 1.000 kWh/m2/an şi 1.300 kWh/m2 /an. «

«For example, 1 megawatt-hour of electricity costs $90.3 in 2011 dollars to generate using hydropower, or $144.30 to generate using solar collectors, according to the U.S. «

CID
CID
4 years ago

Proiectul Cernavodă a fost început cu canadienii în timpul lui Ceașcă și la acel moment era ceva “le dernier cri”. După 90 n-au mai fost fonduri (băieții deștepți importau combustibil din Rusia și îl vindeau la suprapreț termocentralelor din România) s-a încercat ceva cu mama Rusia n-a mers,ceva cu China, la fel. Fonduri ar fi,chiar și expertiză, dar câțiva n-au nici un interes ba chiar mai mult, le-ar leza interesele. Proiectul inițial, da,prevedea 5 reactoare. Canadienii care au venit aici,primeau spor de lumea a III -a.