- Citesc pe facebook ca vai ca nu sunt bani ca Iohannis s-a dat cu PSD-ul ca ne mananca pensionarii. Dar doar cu juma’ de gura, ca le e frica de legea respectului intre generatii , lol, ce vite sunteti, ba . Toti aia care va stiti :). Oameni prosti, pe jumatate, macar.
- Nu va plac pensionarii. Sunt de acord, asta pentru ca sunteti romulani , vreti sa mancati si sa beti la restaurant, dupa care sa plateasca altii consumatia. Pensia e nota de plata. Nu vorbesc de pensii speciale si alte manevre aici. Vorbesc de niste unii care au muncit si au platit taxe pe munca ca sa tina un sistem in picioare. Evident ca au facut cacatul praf cu sistemul, da’ nota de plata trebuie achitata.
- Foarte bine ca s-a dat, ai mei sunt pensionari, cum ar fi sa am ceva impotriva? De unde se iau bani nu ma intereseaza, nu e ca si cum altfel treaba’ merge bine cu sistemul medical etc. Nu – tata a fost ieri, cred, ca n-am mai vorbit cu el la un control cardio la privat ca acolo l-a chemat medicul, ca la stat cica n-au echograf bun. Asa ca, da. Sa le dea Iohannis, PSD – cine-o fi bani, ca se descurca ei cumva. Daca nu, e ok, ii mai ajut eu – parca era o lege pe teava in sensul asta, nu? Lol.
- Da, aici se vede din avion – Iohannis a dat-o pentru ca vin alegerile, nu ca-s pensiile mici. Si cum PSD nu are un candidat real, mai ia si el niste voturi. Un fel de uite, coaie, ca astia se inteleg pana la urma ( macar vreo cateva luni, lol). Nu are nimeni curaj sa refuze populisme in faza asta. Doar aia de la USR, ca nu-s in pozitia de a le da ei si ca bula lor e de hateri.
- Ca sa il citez pe presedinte, in legatura cu legea pensiilor 2 lucruri sunt certe. Unul e ca singura marire care conteaza, aia din septembrie, ca din 2020 nu se stie ce se alege, se poate vota o amanare, sau altceva – e cea mai mica, asa de praf in ochi. A doua e ca bani nu se stie daca sunt, dar hai sa luam acum un imprumut sa ne ajunga pentru anul asta si vedem pe urma.
- Oricum ar fi nu e bine. Sa te superi ca niste oameni care au muncit isi primesc niste bani inapoi e stupid. Alternativa e sa fie furati, nu alta. Adica, tre’ sa te uiti si la cine imparte banii astia. Sigur, ar fi frumos fara imprumuturi, fara cheltuieli. Ar fi, dar aia nu e o posibilitate.
bani ar fi daca nu s-ar risipi pe (alese random) borduri, panselute, contracte supraevaluate, pomeni la biserici sau pensii speciale 🙂 problema ar fi sa nu duca la inflatie sau curs de 5-6 lei pt euro
Imi pare rau, nu m-am putut concentra la nimic din ce ai scris pentru ca inca salivez la poza de inceput…drace, n-am mai mancat asa ceva de vreo 3-4 ani si acum dezbat daca sa ies din casa sa imi cumpar…ce rahat!
Cam asa e si cu marirea asta. Mai mult de pofta asa, cat sa porneasca glanda salivara :).
?
?????
????!?!???
???????!!!!!???!?!?!!?
Nu prea le am cu codul morse. Pentru mine treaba e simpla. Infrastructura statului a fost construita pana in prezent cu banii astora, pensionarii. Din taxe. Astia care muncesc acum p-acolo sunt intr-o buna masura produsul generatiei anterioare si crescuti pe carca generatiei enterioare. Bine, rau, aia care traiesc in Romania cam pe baza aia sunt. Tot aia din generatia aia anterioara au platit si cotizatia lor la sistemul de pensii. Pe care nu le-au capatat atunci. Parte din ele au achitat nota lor de plata fata de generatia anterioara, al carei produs erau ei, parte din suprlusul de bani… Read more »
Bai, poate nu inteleg eu, dar exact ce au consumat aia care platesc pensiile de acum? Apartamente pe liste de la partid? Chirii de 70 de lei pe luna? Concedii prin sindicat? Studii gratuite 100% cu job garantat dupa? (fie el si-n Vascauti) Ma tot uit la treaba aia si mie imi da ca ala care plateste nu a consumat nimic. Nu ma intelege gresit, ca eu sunt 100% de acord. Sa fie marite pensiile cu 10000%, ca si ai mei sunt pensionari si mi se pare chiar corect sa ii intretina restul, lol. Dar oricum ma uit, tot cu… Read more »
Boss, orice-ar fi consumat, cu virgula sau nu. Au consumat. Ai facut scoala in Romania, ai facut. La ce ti-a folosit tie in special, daca ti-a folosit, nu stiu. Tu personal nu lucrezi acolo. Altii lucreaza. Multi. Deci la ceva le-a folosit, macar hartia de la diploma, ca te intreaba aia de ea. Pe tine nu te-au intrebat. Nici pe mine nu (prea) ca s-a nimerit sa ma pricep atat de bine la ce aveau ei nevoie ca nu conta. Pentru majoritatea colegilor mei conta la angajare. In alte domenii conteaza si mai mult. Ai strazi? Alea gaurite cum sunt,… Read more »
Bizara gandire. Am drumuri, zici tu. Pai, coaie, cred ca toate drumurile din Romulania au fost platite de ceva jdeori din accize la benzina and shit. Asta inainte de a discuta de vignete sau plm. Am gradinite, zici tu. Plm, sunt gratuite si nu am aflat eu? Diplomele colegilor tai, zici tu, dar nu vad de ce le platesc eu daca le-au consumat ei, ca sa zic asa. Ai spitale, zici tu – gen colectiv si plm – motiv pentru care tu mergi la privat, ca nu esti nebun. Ce vad eu la treaba asta cu nota de plata e… Read more »
Era sa uit.
…si am cerut eu undeva sa am unul, lol?
Aaa, serios? Incepand de cand? Le-ai vazut tu reconstruite pe toate in timpul in care ai fost tu cetatean productiv? Ca eu nu. De fapt in judetul in care locuiesc eu sunt drumuri ne-renovate de cand era tata ca mine. Deci n-ai platit nimic. Sau nu stiu ce crezi tu ca ai platit, dar sigur nu drumuri. Ca nu sunt.
Daca sunt alea de pe vremea alor tai, inseamna ca ei au platit drumuri, tu ai platit altceva. Orice-o fi aia. Asta o data, ca model de gandire, ca tu nu mergi pe banii pe care i-ai platit, mergi pe drum, daca exista.
Apoi legat de platit de cateva ori . Sigur? Accizele la benzina au ajuns de curand la 2038 lei/ mia de litri. Consumul anual de combustibil e de cca 6.3 milioane de tone. Sa zicem 7 mil. mii litri ca-i mai mult de 1000l/tona . Acciza anuala colectata – dar nu poate servi toata ca taxa de drum ca nu numai pentru aia e pusa acolo – e de 14.266 miliarde lei, circa 3 miliarde de euro anual. In ultimii 20 de ani au fost construiti circa 700 km autostrada.
Cat costa in ziua de azi sa faci un drum ?
Deci mai putin de drumul asta il faci din toata acciza pe combustibil incasata anual.
Deci cam 1000 de km de drum express in 10 ani.
Plus rovignete. Romania are cca 6 milioane de rable inmatriculate. Presupunand ca toate platesc rovigneta ( dar e doar pentru cei ce circula pe DN+) sunt cca 720 milioane de lei anual la buget. Adica cca 150 mil euro.
In ultimii 20 de ani Romania a construit – in plus adica vreo 700km de autostrada.
Astia au inghitit mai bine de 4 miliarde de euro. Rovigneta pe 30 de ani.
Romania are circa 6000 km de drumuri asfaltate. Rezulta ca ai platit reconstructia unei pule, aia. Plus ca nu conteaza ce crezi tu ca ai platit. Conteaza ce s-a facut in timpul in care ai contribuit tu. Nu s-a facu nimic, nu poti vorbi de nimic, nu?
Da. Sunt. Eu am avut copiii acolo. Gradinite nu crese. Pentru programul extins de cresa plus optiuni mai fancy plateam circa 300 de lei pe luna. Alea particulare de la 700 de lei in sus.
Pai nu stiu de ce te aduci in discutie sa platesti ceva, ca tu nu traiesti acolo, nu castigi bani acolo si nici n-ai de ce sa platesti ceva acolo. Aia care sunt in sistemul ala trebuie sa-l sustina.
Cat ai trait ai platit. Simplu. Ti-a dat cu virgula , ai plecat. Nu te-a tinut nimeni. Bine, te-au invitat sa pleci, aia e alta discutie :).
Desigur. Altii, care nu-si permit diferenta merg la stat, insa. Poate mor, poate supravietuiesc, da’ daca nu au nici mersul la stat nici bani de privat cred ca sigur o belesc.
Nu prea. Imi spui si mie cine te taraste pe tine cu sila in Romania si cine iti opreste tie impozite din salariu, ca eu nu i-am vazut pe aia.
In schimb eu platesc luna asta taxele salariale pentru doi angajati, si alte impozite. Si nu ma vait ( de legea pensiilor) , ca nu simt ca as avea motiv.
Oamenii aia au servit sistemul si-au si platit banii pe care ii primesc acum in avans mi se pare ca are foarte mult sens sa ii primeasca inapoi.
Daca nu i-ar primi ei acum inapoi nu ar avea vreun sens ca eu sa continui sa cotizez cu ceva la sistemul ala, pe motiv de lipsa de incredere.
Nu prea. Imi spui si mie cine te taraste pe tine cu sila in Romania si cine iti opreste tie impozite din salariu, ca eu nu i-am vazut pe aia. E greu sa raspund punctual de pe telefon, dar macar partea asta s-o clarific. Am ales unde sa ma nasc si cu ce cetatenie? Nu. Deci, am fost tarat cu de-a sila in restaurant. Impozitele din salariu le-am platit. Cat timp am fost acolo, desigur, chit ca eu nu doream sa fiu acolo. In rest, e tare logica: tu poate ai platit, dar nu s-au facut, deci nu ai platit.… Read more »
Ah, da, referitor la ce mai faci cu 3 miliarde in ziua de azi:
https://www.worldhighways.com/sections/eurofile/news/european-highway-construction-costs-evaluated/
Dar stiu, de vreme ce chelnerul a furat banii, inseamna ca nu am platit nota lol.
Altfel, anual-anual, dar pe cati ani? Ia vezi, poate-ti da cu virgula tie. Pai spune tu pe cati. Cat timp ai fost contribuabil la sistemul de accize de combustibili si rovignete? Eu vreo maxim 10 ani. Deci nu s-a facut prea mult din petrolul si rovignetele facute de mine. ti-am explicat, 10 ani -> max 1000km drum express din toata acciza pe petrol, dar in urma cu zece ani era mai ieftina ( si drumurile erau mai ieftine , pe de alta parte) Altfel, treaba e simpla. Construiesti tu autostrazi in Romania? Nu? Poti sa le influentezi pretul? Nu? E… Read more »
Infrastructura a fost aia care a fost, dar probabil iti era un pic mai dificil sa inveti calculatoare, linux si limba engleza daca te nasteai in Tanzania, spre exemplu. 1. Nu am invatat chestiile astea la scoala si nu mi-a platit statul calculatorul sau accesul la internet. 2. In Tanzania se vorbeste engleza si salariul mediu e de 23k/an. 3. Poate ma nasteam in Elvetia, nu in Tanzania? De bine de rau, pe vremea lor s-au facut ceva strazi, ceva scoli, ceva case – in una din alea ai crescut si tu, ceva chestii. Erm, da, dar nu e a… Read more »
Plm, a fost asta picat. 1. Nu, dar e posibil să fi fost mai dificil fără curent electric cu calculatoarele. Engleza o învățai și fără , de la turiști . Nu cine știe ce , dar cât de cât acolo. Și nu, de la televizor e destul de probabil că nu o învățai. 2. Mișto, m-am uitat acum și nu știam că au progresat atât de când am fost eu acolo în 2015, dar cifrele arată că da. Totuși poți să mă crezi pe cuvânt că sunt încă în urma României. Mult . Or fi recuperat ei ( la salariu… Read more »
Din cate am citit zilele astea pe tema contractului social:
1. E stipulat in Codul civil deja – se numeste dreptul la intretinere
2.Sunt multe tari care au legi asemanatoare,
https://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-initiatorul-proiectului-care-ii-obliga-pe-copii-sa-isi-sustina-material-parintii-la-batranete-este-o-reflexie-in-oglinda-si-ei-ne-au-crescut-pana-la-26-de-ani-este-vorba-despre-abandon-2686000
3. Eu ma gandesc cum arata aproape toata Europa dupa razboi. Pensionarii de acum si cei care urmeaza in viitorul apropiat , au reconstruit si modernizat tot.
Absolut. Doar ca Manowar a platit deja toate alea de cateva ori. El a dat banii, ce nu e clar.
Sa creasca pensiile, primesc, cresterea din septembrie 2019 ii relativ mica si sper sa acopere macar cresterile de preturi. Aia din 20 20 ii ceva mai consistenta si daca o sa se aplice posibil sa se regleze in timp prin inflatie. Ca o mica paranteza, cine isi inchipuie ca banii din accize la carburanti si roviniete se duc in constructia de drumuri ar putea sa fie putin naiv. Mare parte din banii aia se duc pe intretinere, mai bagam niste lucrari de reparatii, mai o deszapezire sau mai platim un aparat supradimensionat (dpdv al posturilor de conducere) la CNAIR cu… Read more »
Am colegi din Tanzania. Din ce-mi zic ei, aberezi. Da’ plm, presupun ca depinde de unde te duci. Ca daca ai fost p-acolo in echivalentul Vasluiului, plm, probabil ca si cu curentu’ electric o fi fost greu. Da’ astia de care zic n-aveau probleme de genul. 3. Poate, atunci am fi discutat despre de ce nu vrei să le plătești pensiile ălora, dacă te nășteai tot ca român si in Elvetia. Nu, coaie, n-as fi comentat in veci nimic. Pentru ca vezi tu, problema nu e de “cat dau pe luna” (asta referitor la treaba aia cu 1000 de lire… Read more »
eu n-am pentru ce sa fiu recunoscator “generatiei anterioare” si nu le datorez nimic Sa zic mai clar:in mass-media au fost 2 discutii 1. asta cu contractul si aici e vorba de faptul ca cei batrani din propria familie trebuie sprijiniti( in afara de pensiile pe care le au ) mai mult. De exemplu( citit tot in presa( in Anglia sau Germania daca nu ai grija de parintii bolnavi atunci se ocupa statul dar toata mostenirea revine statului. Am citit si ca Belgia, Cehia, China, Coreea de Sud s.a.m.d au legi asemanatoare( chiar pedeapsa cu inchisoarea ) 2. schimbarea legii… Read more »
@Catalinx E bine bine in tanzania, sariti pe cai ca se filmeaza si o iau altii inainte, e coada mare la intrare Tanzania/GDP per capita 936.33 USD (2017) Gross domestic product 52.09 billion USD (2017) Life expectancy 65.68 years (2016) Romania/GDP per capita 10,813.72 USD (2017) Gross domestic product 211.8 billion USD (2017) Life expectancy 75.01 years (2016) Sa nu ti dai seama cat s a schimbat romania din 2007 incoace o data cu aderarea la UE in salarii, preturi, nivel de trai in general … inseamna sa fii rupt de realitate ca sa nu zic mai spre prost. E… Read more »
@Mad
Excelent articolul dar prea fin si subtil pentru nivelul discutiei
Ca daca ai fost p-acolo in echivalentul Vasluiului, plm, probabil ca si cu curentu’ electric o fi fost greu. Bai, eu am fost pe o insula a Tanzaniei – aici era curent cam in 50% din asezarile omenesti. Dar de recent. Da’ veneau aia de prin Vasluiul Tanzaniei, care-i cam 90% din tara, daca nu mai mult, ca erau aia din mai multe zone si te cam cruceai cand ii vedeai. Au fix un oras socotit, care e, ce e drept, parca mai misto decat Bucurestiul acum ( ca m-ai facut curios si m-am uitat, nu stiu daca era si… Read more »
La schimb primesti pensie la vremea ta si rezolvarea unor probleme. Haha. Serios? Cat o sa primesc pensie? Ia zi-mi tu, cu cuvintele tale. Asa, pe la vreo 800 de lei acum? Una la mana ca daca e sa te cred tu nu consumi nimic, traiesti intr-un metaunivers care nu are nevoie de infrastructura. Nu, coaie. Consum. Dar platesc pentru ce consum, intelegi? Acum ai masina, nu mai esti pieton. Prin urmare, ai aflat de road tax. De insurance. De MOT. Stii, desigur, si de diversele accize pentru combustibil. Le platesc cand merg undeva. Si din banii aia – plus… Read more »
De ce nu v-aţi revoltat?, am întrebat eu. Pentru că ne-a fost frică, mi-a spus. Ah…le-a fost frica. Pai, asta schimba totul. Pentru asta, pula mea, chiar ca tre’ sa le fie recunoscatorii tinerii. Mie comunismul mi-a dat o viaţă la care nici nu îndrăzneam să visez. Tu crezi că mi-am imaginat vreodată faptul că o să mă plimb prin Damasc, Tripoli sau Kiev, atunci când mânam vacile pe luncă şi jucam ţurca? Si, desigur, pula mea, daca pentru aia de mai sus nu meritau destula recunostinta cu pula-ndoita si nespalata, recunosc toti ca lor le-a dat comunismul. Noua nu… Read more »
Asa, pe la vreo 800 de lei acum? Nu stiu cat ai cotizat tu si la ce te poti astepta. Ce stiu e ca daca eu continuam sa lucrez la ultima companie unde eram angajat pana la varsta de pensionare cu relativ acelasi salariu raportat la salariul mediu, ma uitam la o pensie de 5-6000 de lei lunar, cam asa. Proiectia de acum, evident. Tata primeste cca 2700. Mama vreo 1700, parca. Ca sigur, ala-ti poate spune ca “el” a facut caminu’ cultural, da’ tu ai platit doua bilete pentru a intra (si cu putin noroc si popcorn de 50… Read more »
Se gaseste vreun Tiriac, Pacepa si altii, ca nu stiu Top 500 Forbes din Romania anilor ’60-90 sa te darame cu tot cu Mercedes si casa din UK asa, cu pula lor de bosorogi la 70-80 de ani. Da’ aia e , ca nu au sens comparatiile de genul asta. Ah, extremele? OK, cum se descurca domnul Tiriac in comparatie cu domnul Zuck sau cu domnii aia cu instagram sau cu restul unicornilor? Ca, stii, domnul Zuck nu e din generatia lor. Tampenii. Eu nu am luat extremele. Vorbim de generatii, ok, compar ce fac eu cu ce face tata.… Read more »
Ca nota, imi plac exemplele alea cu Tiriac si Pacepa. Da, cam asta ne-a lasat generatia alora: miliardarii securisti. Decat respect, cum ar veni.
Ah, stai, nu mai astept cifrele, ca le-am gasit si singur.
https://m.gandul.info/stiri/romania-imbatraneste-cum-a-evoluat-rata-natalitatii-in-ultimii-25-de-ani-de-ce-nu-mai-fac-romanii-copii-12506058
Hai, bag-o pe-aia cu “atunci nu puteau avorta”, sa radem ca lumea.
Orice, numai sa nu recunoastem ca generatia anterioara a fost un jeg corupt si marlanesc care ne-a lasat doar coruptie, saracie lucie si legea junglei. Ca plm, de batrani tre’ sa vorbesti cu respect.
Gaudeamus igitur, sa le bagam pula-n cur. Pac pac.
Eu nu am luat extremele. Tu esti “extremele”. Nu la nivelul lui Tiriac, dar faceam o comparatie luand pe cineva si mai din dreapta curbei lui Gauss decat esti tu. De aia am zis ca nu conteaza ca ai tu Mercedes. Chiar de-am avea fiecare cate unul nu conteaza, ca n-o sa mearga generatia viitoare cu ele. Ia arata-mi cifrele care sustin asta. Sa vad si eu explozia aia la natalitate. Natalitatea depinde de conditiile pe care le ai sa faci copii? Eu zic ca nu, altfel tre’ sa ii intrebi pe aia din Africa, India si Pakistan care-i treaba,… Read more »
Natalitatea depinde de conditiile pe care le ai sa faci copii? Da. Ia vezi, boss, cum e treaba cu cauzele, ca sunt listate in articol. Pe numarul unu din studiu: saracia romancelor. Tu poti sa comentezi pe tema, dar pana una-alta romanii nu sunt musulmani. Ca cica ar mai fi asteptat si nici nu s-ar fi insurat, dar zicea ca erau vreo 200-300 de lei pe luna in minus doar la salariul lui, prin anii 80. Hai nu ma fute!!!? Si eu care credeam ca 85% pe doi ani…nu stiu ce? Copiii generatiei de-o varsta cu mine, statistic vorbind, au… Read more »
Da. Ti-am demonstrat ca nu cu date din lume si din istoria Romaniei. Restul argumentelor ca stai, ca noi nu suntem musulmani ( de parca in anii pre ’90 eram ) si alte baliverne inconsistente statistic nu conteaza. Scurt. Natalitatea nu depinde de conditiile de a face copiii. Uita-te in general in lume nu numai la musulmani. Po’ sa te uiti si la tigani. Si eu care credeam ca 85% pe doi ani…nu stiu ce? In anii 2008+. Si confortul n-a crescut natalitatea, prea mult. In schimb , ameninta-i pe prosti ca le iei banii daca nu, ca pula mea,… Read more »
Salariul mediu in ’80 era cum am zis, pe la 2500. El din 80 incolo a avut un pic peste mediu. Deci circa minim 1200 de lei lunar . Ai 475,200 de lei banii jos? Cu dobanda? N-ai, nu? Ba da, boss, am. Probabil are si ultimu’ cersetor. Cat inseamna, vreo 47.5 lei noi? Ca doar el d-aia vechi a dat la pensie, cum ziceam. Nu prea-i problema mea c-a dat cu votu’ spre aia care i-au devalorizat pensia, nu? Cat pula mea e dobanda la aia – sa zicem 10 lire, sa fie suma rotunda? Da’ sunt cateva probleme,… Read more »
1 . Devalorizarea și zerourile adăugate la bani și pe urmă tăiate s-au aplicat la banii aflați în circulație nu la asseturi . Fondul de pensii reprezintă un asset. Știi asta, dar îți plac ție comparațiile astea . Știu cum e cu banii depuși la CEC. Tata a depus 80000 de lei de mașina în ’90. In 92 valorau cam cat un televizor color. CEC-ul de atunci și statul au dat-o tot ca tine cu ” da’ luați-va băieți banii înapoi, cicalacacichicea, omițând că au făcut o promisiune de vânzare pe banii ăia. Doar că băieții s-au constituit într-o asociație… Read more »
De fapt eu altceva voiam sa subliniez in textul copiat de mine. Acolo era radiografia unei societati. O tara agrara cu grad mare de analfabetism cu oameni care munceau ca boii( cum am ajuns acum) Taranul ala cu 4 clase care a ajuns presedinte in 64 a fost patriot. Nu a furat asa cum au facut alti dictatori. A incercat sa faca din tara asta o ” casa” mai buna pentru toti. Parintii si bunicii nostri au fost allfabetizati,au avut tratamente medicale, concedii s.a.m.d Daca tatal meu si mama mea( la fel ca si parintii vostri) nu ar fi mers… Read more »
Taranul ala cu 4 clase care a ajuns presedinte in 64 a fost patriot. Nu a furat asa cum au facut alti dictatori. Nu a furat pentru ca a pus stapanire pe tot si a considerat ca totul e al lui si i se cuvine. Ca nu cred ca statea cu mine la bloc cand se taia curentul. A incercat sa faca din tara asta o ” casa” mai buna pentru toti …pentru toti idiotii, incompetentii si pentru toate cozile de topor, you mean? Da, foarte buna casa. Pana ajungeai la Canal sau la Sighetul Marmatiei pentru ca ascultasei radioul… Read more »
is curios unde sta mad. Ca sunt curios cum ar fi sa vin la el acasa, sa ii iau televizorul (nu sa il fur, doamne fereste, il iau pur si simplu) + frigider + ce mai are prin casa sa le vand sa imi iau un computer cu care sa minez bitcoin (mai e o treaba asta?) pe curentul lui. Si sa il trimit la munca, pentru ca cineva tre sa plateasca curentul ala, nu?, dupa care sa ii spun “pai boss, am facut toate astea pentru ca imi place de tine, vreau sa traiesti mai bine, fara datorii, cu… Read more »
Salariul mediu in ’80 era cum am zis, pe la 2500. El din 80 incolo a avut un pic peste mediu. Deci circa minim 1200 de lei lunar . Ai 475,200 de lei banii jos? Cu dobanda? N-ai, nu? [..] Tata primeste cca 2700 [..] Ca se face calculul in felul urmator. A platit timp de 33 de ani jumatate de salariu mediu pe economie , pe fiecare luna contributie la pensie . Fa tu calculul cate salarii sunt si cat are de primit. Eu vad calculul asa: 1200 lei cred ca erau cam 100 USD (parca 12 lei/USD pe… Read more »
dolarul era 3-4-5 lei https://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=22706
Eu vad calculul asa: 1200 lei cred ca erau cam 100 USD (parca 12 lei/USD pe vremea aia). Deci avem 100 USD/luna. Eu nu inteleg de ce ne raportam la moneda, orice moneda afectata de inflatie. Fondul de pensii nu e banca, sa vorbim de dobanzi, stocari etc. Altfel la ce pula mea mai tinem fondul de pensii. Isi pune fiecare banii in banca , la CEC, pula mea si aia e. Pensia publica se calculeaza prin cumul de puncte de pensie, iar punctul de pensie se raporteaza la salariul mediu. In principiu, pentru stadiu complet de cotizare la un… Read more »