The only good commie & #rezist.

Am văzut episodul cu valul de nemulțumire stârnit de faptul că l-au pus aia de la emag pe Șora într-un clip care aniversează revoluția și deplânge comunismul, el fiind mfostul secretar al lu’ Anna Pauker .

Mai înainte de toate vreau să spun că apreciez ( nu am zis îl apreciez) că este reprezentativ, un model pentru România ultimilor 100 de ani. Nu, nu-i nimic de bine în afirmația mea. Și că nu știu nimic despre capacitatea dumnealui ca filosof, nu am citit lucrarile sale și nici nu am de gând, prin urmare nu-s la nivelul la care să-mi permit să-i evaluez valoarea ca om de litere.

Îi înțeleg pe detractori pentru că dă-o în pula noastră de ipocrizie, nu că aveai 30 de ani când ti-au luat unii libertatea ție, nu. Aveai 30 de ani când le-ai luat-o tu altora, iar acum le dansezi pe morminte ălora care și-au recâștigat-o, nici taica Ilici nu are tupeul ăsta. Sau.

Nu îmi pasă de eMag și de agenția de publicitate. Aia au identificat din media faptul că pe ăsta l-au făcut unii (presupun că tot unii cu infiltrații la genunchi ) mascota #reziștilor – mi se pare amuzant cât de mult a durat până să se prindă tefeleii că cineva îi trollează maxim punandu-li-l pe ăsta pe post de jolly joker, să îi reprezinte cu vorbe de duh și meme. Da, copii, mergeți și cereți-vă libertatea și drepturile în piață – la vremuri noi, tot noi.

E bine totuși că unii au avut puterea de a se delimita de propagandistul bătrân și a le trage o bășină in bot ălora de la emag și agenției.

Mie mi-a atras atenția o chestie cu privire la linia deciziilor lui de viață și a politicii personale.

Lăsați comunismul la o parte, ăla a fost un vehicul pentru cei mai mulți dintre leprele ăstea bătrâne, în sensul că au folosit sistemul pentru a-și atinge scopurile personale în viață, în timp ce sistemul i-a folosit pe ei pentru a funcționa . Că așa e în viață, crezi că fuți sistemul, dar îl ajuți să ne fută el pe toți. CSF, NCSF, cum ar zice un modernist .

Omul s-a intors din Franța în ’47, zice el , pentru a-si vizita părinții, chestie pe care o înțeleg. S-a terminat războiul, el era plecat de prin ’38 în Franța ca să-l fenteze, că știi cum e, când ai așa spre 30 de ani și, în general, bărbații de vârsta lu’ bunică meu, bătuseră pe jos drumul până la Odesa și, care mai apucaseră, și până prin Cehoslovacia ( dar ăia erau prostimea, evident), iar tu ai plecat la studii la Paris să te faci profesor de filosofie, după care o dai cu PCF-ul – iar e de ințeles, într-o perioadă în care Franța era ocupată de Germania nazistă, iar el e nevoit să se mute de la Paris la Grenoble, din calea germanilor naziști.

Îmi dau seama că să alegi comunismul pare să fie partea aia bună, mișcarea #rezist a vremii – vedeți ce-am făcut aici? Am și îndoieli cu privire la faptul că de cum a venit în România a fost arestat așa cum susține – posibil mai degrabă reținut cu niște tinichele de coadă, că așa procedează serviciile de securitate – dar îndoielile vor rămâne la mine, că nu voi ști adevărul pe temă și nici nu e relevant.

Relevant e că atunci când a venit el înapoi, în România, #rezist erau alții iar el era cu ăia care le-au dat la gioale.

Până la urmă omul a tot #rezistat prin comunism mai mult și mai bine decât alții și tot #rezist a fost și după comunism în primul guvern fesenist, așa că pe undeva îi înțeleg afinitatea pentru curentul ăsta care a prins acum sub numele potrivit, deși un nume mai potrivit ar fi #perseverez în prostie și alegeri proaste de 100 de ani.

Omul s-a născut cu doi ani înainte să se fi născut România, așa cum o știm noi astăzi – iată ce bătrân e.

Și a făcut, ca și România, cam aceleași alegeri greșite și oportuniste care s-au terminat mai degrabă prost pentru majoritatea, în cazul lui pare că mai mult pentru alții decât pentru el, dar pe de altă parte să fii părăsit de soție, turnat la securitate de copii nu-i chiar cea mai fericită viață pe care-o poți avea, mă gândesc.

Iar la fiecare privire retrospectivă se uită și Șora și România și li se pare că cineva le-a furat libertatea și drepturi și restul, după care se scaldă în paleta de oportunități ușoare puse pe tavă, mai trag un loz, mai fut o generație în timp ce #rezista, își scuză deciziile proaste prin constrângerile personale și nimic nu se schimbă major până la 100 ani, vârstă care te găsește tot pe baricade, tot de partea greșită, tot făcând ce nu trebuie, tot crezând că acum, în sfârșit trag în direcția bună. Direcția bulei lui de-acum.

Cuiva care perseverează în greșeli timp de un secol nu poți decât să-i urezi respectuos să fie un comunist bun; nici atât să nu-ți iasă după minim 50 de ani de încercări, este de-a dreptul jenant.

Cum am zis, de reclame și ce face el în piața publică pentru a spăla niște păcate pe care probabil nu le mai ține minte nimeni în viață, că cei care l-ar putea ierta au murit deja, nu-mi pasă. Dacă #reziștii îl primesc în bula lor, e treaba lor, dacă nu, iar la fel.

Problema nu-i doar la Șora, problema e ca el este un exemplar reprezentativ pentru România și pentru români. #eucredeamcăașaebine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
4 years ago

La inceputurile comunismului erau intelectuali care credeau sincer in doctrina ( vezi marin preda ). A trebuit sa treaca cativa ani ca sa se prinda cum merge treaba si ca nu functioneaza.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Da mă, zicea un tip foarte deștept că și drumul spre iad e pavat cu bune intenții….la Digi Fm scuza că ar fi fost comunist era că de fapt el ar fi fost comunist in partidul francez si apoi cand a venit in țară s-ar fi înscris in cel român și că ar fi făcut-o ca o măsură de combatere a hitlerismului. Băi și ma gândeam dacă ar fi avut si francezii o rezistență ceva numai era nevoit omul ăsta să se facă comunist. Las la o parte că tinerii de vârsta lui erau pe front și nu la făcut… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

pai da, dar palariuta lui, esarfa lui..
i-auzi, de cand dam likeuri pt sufletele oamenilor?!!

Gabi
Gabi
4 years ago

Ăștia care au fost “comuniști cu față umană”, din convingere (gen Iliescu), au fost cei mai periculoși pentru țara asta. Ideologii partidului..
Băi, parcă și Vișinescu devenise un bătrânel inofensiv.
Individul ăsta, Șora, “mare om, mare caracter”!

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Cataline eram ironic. Întocmai că francezii au avut Rezistență si al nostru a nimerit fix la comuniști de scarba hitlerismului. Bine unuia care pleacă din țară sa studieze filosofia când generația lui se duce pe front nu prea îi poti cere să lupte ptr altii.